Κωδικός Τεκμηρίου
0000007302
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Μέρος:2
Χρονολογία Παραγωγής
–
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Σ’ αυτό το επεισόδιο αυτοσυστήνεται ο σκηνοθέτης και δημιουργός του Θεάτρου Τέχνης ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή αποτελείται από δύο μέρη και είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη και δημιουργό του Θεάτρου Τέχνης ΚΑΡΟΛΟ ΚΟΥΝ. Στο B μέρος, ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ αφηγείται τα χρόνια της ζωής του που ακολούθησαν την αποφοίτησή του από τη Ροβέρτειο Σχολή. Αναφέρεται στην περίοδο των σπουδών του στη Σορβόνη, στην οικονομική καταστροφή του πατέρα του και τις δυσκολίες επιβίωσής τους, στη συνεργασία του με το Κολέγιο Αθηνών και στη σχέση του με τον ΟΜΗΡΟ ΝΤΕΪΒΙΣ που τον ώθησε στην ενασχόλησή του με το θέατρο. Μιλά για τη δημιουργία της Λαϊκής Σκηνής και του Θεάτρου Τέχνης μετέπειτα. Αποδίδει στον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και στους συνεργάτες του στο θέατρο τη βοήθεια που του παρείχαν ως προς την αναζήτηση της ελληνικής ταυτότητας και του ελληνικού λαϊκού στοιχείου, τα οποία διαμόρφωσαν την ψυχοσύνθεση και την αισθητική του.
Διαβάζονται αποσπάσματα από το κείμενο του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ «Ο Κάρολος Κουν και η εποχή του» (1959) που δημοσιεύεται στα «Ανοιχτά Χαρτιά» και περιέχονται πλάνα από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τις πρόβες της παράστασης «Ορέστεια» του Αισχύλου το καλοκαίρι του 1980. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προβάλλεται φωτογραφικό υλικό όπως, εικόνες από την περίοδο της Κατοχής.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:05:00
Σήμα εκπομπής.
00:00:26:00
Πλάνα από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Απόγευμα, κατά τη διάρκεια πρόβας και προετοιμασιών της παράστασης «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ (1980). Στη σκηνή η ΑΘΗΝΑ (ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ), ο Χορός από τις «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» και τον «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ». Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ από τα εδώλια της πρώτης σειράς παρακολουθεί την πρόβα της παράστασης. Διακρίνονται οι συνεργάτες του ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΝΗΣ και ΟΛΓΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ να συνομιλούν μαζί του. Ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από το κείμενο του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ «Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ» (1959) που δημοσιεύεται στα «ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ».
00:02:26:00
Τίτλοι έναρξης. «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Β ΜΕΡΟΣ».
00:03:21:00
Εναλλαγή ασπρόμαυρων φωτογραφιών του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ.
00:03:52:00
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις του Θεάτρου Τέχνης, στο Υπόγειο της οδού Σταδίου. Αναφέρει την προσφορά του Κολεγίου στο σχηματισμό της προσωπικότητάς του, κυρίως μέσα από την πολυπολιτισμικότητά του.
00:04:40:00
Εναλλαγή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από γεγονότα του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
00:05:39:00
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις του Θεάτρου Τέχνης, στο Υπόγειο της οδού Σταδίου. Αναφέρεται στους δυο του φίλους από το Κολέγιο, κυρίως στον Αλβανό του φίλο που έχει πεθάνει και στον τρόπο που έμαθε για την απώλειά του, όταν προσπάθησε να τον επισκεφθεί στην Αμερική. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους.
00:07:30:00
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις του Θεάτρου Τέχνης, στο Υπόγειο της οδού Σταδίου. Αναφέρεται στο ταξίδι του στην ΑΘΗΝΑ (ΚΑΒΟΥΡΙ) και στη συνέχεια στο ΠΑΡΙΣΙ (ΜΑΣΣΑΛΙΑ) αναζητώντας τρόπο να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του.
00:08:26:00
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις του Θεάτρου Τέχνης, στο Υπόγειο της οδού Σταδίου. Αναφέρεται στην ανάγκη του να βρει την ταυτότητά του, στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και στις σπουδές του στη ΣΟΡΒΟΝΝΗ στον τομέα της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. Παρουσιάζονται απεικονίσεις του κτιρίου της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ.
00:09:31:00
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις του Θεάτρου Τέχνης, στο Υπόγειο της οδού Σταδίου. Αναφέρεται στην προτίμησή του στο Θέατρο, στις παραστάσεις που είχε παρακολουθήσει και στα θεατρικά του παιχνίδια με μορφές από τα φιγουρίνια της μητέρας του.
00:10:47:00
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις του Θεάτρου Τέχνης, στο Υπόγειο της οδού Σταδίου. Αναφέρεται στην παραμονή του στο ΠΑΡΙΣΙ, στον αγγλικό θίασο που τον ενθουσίασε με τις παραστάσεις του, στις απογοητεύσεις του, στην επιθυμία του να γίνει ηθοποιός, στην τύχη των αγαπημένων του βιβλίων και του χρυσού μεταλλίου που είχε κερδίσει στην Κατοχή.
00:13:50:00
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις του Θεάτρου Τέχνης, στο Υπόγειο της οδού Σταδίου. Αναφέρεται στην οικονομική καταστροφή που γνώρισε η οικογένειά του, στις δυσκολίες της επιβίωσής τους, στην εργασία του στο Κολέγιο Αθηνών, στα μαθήματα Αγγλικών που παρέδιδε στα μέλη του Συλλόγου της Εθνικής Τράπεζας, στη βοήθεια και τη φιλοξενία που ο ΟΜΗΡΟΣ ΝΤΕΪΒΙΣ του παρείχε. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ, της μητέρας του, του ΟΜΗΡΟΥ ΝΤΕΪΒΙΣ και του σπιτιού του στο ΨΥΧΙΚΟ, όπου ο ΚΟΥΝ έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
00:16:41:00
Εναλλαγή πλάνων από μακέτες για σκηνικά και κοστούμια που έχει κάνει ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ. Παρουσιάζονται έργα του από «ΟΡΝΙΘΕΣ, ΤΡΙΚΥΜΙΑ, ΠΛΟΥΤΟΣ» και ξεχωριστά από τον «ΠΛΟΥΤΟ» με το φακό να εστιάζει στις μορφές των χαρακτήρων που δημιούργησε.
00:17:25:00
Εναλλαγή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από την περίοδο που ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ εργαζόταν στο ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Φωτογραφία με τους συναδέλφους του στα σκαλιά του Κολεγίου.
00:17:51:00
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις του Θεάτρου Τέχνης, στο Υπόγειο της οδού Σταδίου. Αναφέρεται στη χαρά του από την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων σε κείμενα του Αριστοφάνη στο Κολέγιο. Τότε συνέβη η γνωριμία και η μαθητεία κοντά στον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, που του πρόσφερε την Ελληνική ταυτότητα που αναζητούσε. Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
00:19:49:00
Πλάνο του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ στο σπίτι του. Διακρίνονται πολλά από τα έργα του και τα προσωπικά του αντικείμενα. Εκείνος στο καθιστικό του μιλά για τη συμβολή των μαθητών και συνεργατών του από τη «ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ» στο να κατανοήσει το Ελληνικό Λαϊκό Στοιχείο, που λόγω της αστικής του καταγωγής δεν του επιτρεπόταν να γνωρίζει.
00:21:57:00
Πλάνο του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ στο σπίτι του. Αναφέρεται στην ανάγκη του να δημιουργήσει έναν κύκλο ηθοποιών, ένα δικό του περιβάλλον στηρίζοντας αυτή του την ανάγκη στα παιδικά του χρόνια και στην ανάγκη του να έχει ανθρώπους που θα επικοινωνούν στο «ίδιο μήκος κύματος». Αυτό ισχυροποιήθηκε την περίοδο της Κατοχής με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ» που θα εξελιχθεί στο «ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ». Αναφέρεται στην παρουσία του ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ, του ΣΤΕΦΑΝΕΛΗ.
00:23:27:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη φρικιαστική καθημερινότητα την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ περιγράφει σκηνές που έχουν καταγραφεί στη μνήμη του και αναφέρεται στις πρόβες που πραγματοποιούσαν για το «ΒΥΘΟ» του ΜΑΞΙΜ ΓΚΟΡΓΚΙ, ενώ σε περίπτωση εφόδου των Γερμανών θα τους παρουσίαζαν κάποιο κλασικό γερμανικό έργο.
00:25:19:00
Πλάνο του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ στο σπίτι του. Καταθέτει την αγάπη του στους συνεργάτες του, ως τον πρώτο παράγοντα συνεργασίας τους, τη σκληρή δουλειά που καταβάλλουν στο Θέατρο Τέχνης, στη δυσκολία να βρει και να συνεργαστεί με ανθρώπους αφοσιωμένους στο Θέατρο. Ορίζει την έννοια του «καλλιτέχνη» και περιγράφει την προετοιμασία, ψυχική, σωματική, φωνητική, του καλλιτέχνη για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του σύγχρονου θεάτρου.
00:26:50:00
Πλάνο του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ στην κατάφυτη βεράντα του σπιτιού του. Ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από το κείμενο του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ «Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ» (1959) που δημοσιεύεται στα «ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ».
00:27:23:00
Βωβά πλάνα από την παράσταση «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ» της τριλογίας του ΑΙΣΧΥΛΟΥ «ΟΡΕΣΤΕΙΑ». Ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από το κείμενο του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ «Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ» (1959) που δημοσιεύεται στα «ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ».
00:28:29:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ, βιογραφία, θέατρο, θεατρικοί σκηνοθέτες
Αναφορές
ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ, θεατρικός σκηνοθέτης
«ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Αισχύλου, θεατρική παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ, φορέας πολιτισμού
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ, φορέας πολιτισμού
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία:
ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ
Ηχοληψία:
ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ
Βοηθοί οπερατέρ:
Α. ΣΙΝΑΝΟΣ
Γ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ
Βοηθός μοντέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γραμματεία:
Τ. ΦΟΥΝΤΟΡΑΔΑΚΗ
ΦΩΤ. ΚΟΤΡΩΤΣΗ
Συντονιστής:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΤΗΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Σχετικά Θέματα
7301, 73493, 93239, 91295
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:01:22
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009