ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
0000007128
ΕΛΛΑΔΑ –ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΣΕΙΣΜΟΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007128
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΤΟΠΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, Ο
ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
1999
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
ΕΛΛΑΔΑ –ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΣΕΙΣΜΟΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της σειράς Ο ΤΟΠΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ, Ο ΜΕΓΑΣ, αναφέρεται στην πόλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Κάνει λόγο για το σεισμό και τις καταστροφές που προκάλεσε. Μιλούν ο δήμαρχος, αρχαιολόγοι και κάτοικοι της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για την προσπάθεια διάσωσης της ιστορικής μνήμης της πόλης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσον αφορά στην επισκευή των μνημείων και των κτηρίων. Τονίζεται, επίσης, ο ρόλος που διαδραματίζει η ΚΑΛΑΜΑΤΑ στο χώρο των τεχνών. Παρακολουθούμε πλάνα από τον ΤΑΫΓΕΤΟ και την πόλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ πριν και μετά το σεισμό, αλλά και από αναστηλωμένα μνημεία.
Ο αφηγητής κάνει μια εισαγωγή αναφερόμενος στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Διάφορα πλάνα με κτήρια της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ πριν από το σεισμό και μετά το σεισμό. Εμφανίζεται ο τίτλος της σειράς: «Ο ΤΟΠΟΣ – Ο ΜΙΚΡΟΣ – Ο ΜΕΓΑΣ».
00:01:25:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στον ΤΑΫΓΕΤΟ ενώ παρακολουθούμε διάφορα πλάνα. Παράλληλα εμφανίζεται ο τίτλος του επεισοδίου: «ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ». Ο αφηγητής κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πόλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Αναφέρεται στο σεισμό και στις καταστροφές που προκάλεσε. Διάφορα πλάνα από την πόλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και από τους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων. Στη συνέχεια, μιλάει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ (Δήμαρχος ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ) τονίζοντας ότι μετά το σεισμό κύριο μέλημα ήταν η διάσωση του μνημειακού πλούτου. Πλάνα από την κατεστραμμένη ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ (Αρχαιολόγος, τμηματάρχης ΔΒΜΜ) αναφέρεται στις προσπάθειες και τις δυσκολίες του ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ όσον αφορά στην κατεδάφιση των κτηρίων. Επίσης, μιλούν κάτοικοι της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για την κατεδάφιση των σπιτιών και για το αν πρέπει να κριθούν διατηρητέα τα κτήρια. Ο αφηγητής τονίζει το γεγονός ότι η ΚΑΛΑΜΑΤΑ κατάφερε να διασώσει την ιστορική μνήμη χάρη σε μια συγκυρία υπευθύνων. Παράλληλα παρακολουθούμε πλάνα με κατοίκους της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, με τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και τον ΣΤΑΥΡΟ ΜΠΕΝΟ. Τέλος, ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Γεν. Γραμματέας Υπ. Πολιτισμού) αναφέρει ότι η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ βοήθησε στην ανύψωση του ηθικού των κατοίκων. Πλάνα από τον κατεστραμμένο ναό των ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ – μνημείο σύμβολο.
00:11:36:00
Ο ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ (Αρχαιολόγος – Υπεύθυνος κλιμακίου ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 5ης ΕΒΑ) κάνει λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσον αφορά στην επισκευή των μνημείων. Η αναστήλωση απαιτούσε τη διάσωση της πληροφορίας. Παρακολουθούμε πλάνα από το εξωτερικό και το εσωτερικό του Ιερού Ναού των Αγ. Αποστόλων, ενώ παράλληλα ακούγονται ψαλμωδίες. Περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες αναστήλωσης του ναού.
00:14:11:00
Ο αφηγητής αναφέρει ποια μνημεία – ιεροί ναοί αναστηλώθηκαν μετά τους Αγίους Αποστόλους. Παρακολουθούμε διάφορα πλάνα ιερών ναών πριν και μετά την αναστήλωσή τους.
00:16:01:00
Πλάνα από την πόλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ μετά το σεισμό. Ο αφηγητής τονίζει πως, μετά την αναστήλωση των μνημείων της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, οι ειδικοί του Υπ. Πολιτισμού μεθόδευαν αναστηλώσεις και στην ευρύτερη περιοχή. Κάνει ειδική αναφορά στον ναό του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Πλάνα με την ΠΑΡΗ ΚΑΛΑΜΑΡΑ (Αρχαιολόγο), ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΟΥΗΛΟΒΑ–ΓΕΩΡΓΟΥΝΤΖΟΥ (Σχεδιάστρια) και ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΧΗ – ΠΙΕΡΡΟΠΟΥΛΟΥ (Αρχιτέκτων) να συζητούν για τις ιδιαιτερότητες του ναού και τις μελλοντικές επεμβάσεις. Πλάνα από τον αναστηλωμένο Ναό του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Οι ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΕΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΑΚΟΥΜΕΑΣ (Αρχιτεχνίτες) αναφέρουν πως νιώθουν περήφανοι για τη διάσωση των μνημείων τους. Παρακολουθούμε πλάνα με τους αρχιτεχνίτες να εξηγούν τα υλικά που χρησιμοποιούν για την επισκευή των κτηρίων.
00:19:57:00
Πλάνα από τα εργαστήρια των συντηρητών. Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (Συντηρήτρια εικόνων και έργων τέχνης) αναφέρει ότι το ξύλο και ιδιαίτερα το ξυλόγλυπτο είναι ευπαθές υλικό και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΟΥΒΟΓΙΑΝΝΗ (Συντηρήτρια πέτρας και κεραμικής) τονίζει το ρόλο της συντήρησης.
00:21:14:00
Διάφορα πλάνα με κτήρια της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Ο αφηγητής τονίζει το ρόλο που διαδραματίζει η ΚΑΛΑΜΑΤΑ στο χώρο των τεχνών. Πλάνα από το ΩΔΕΙΟ της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με παιδιά να παίζουν διάφορα μουσικά όργανα, καθώς και από το ιστορικό σχολείο με παιδιά να παίζουν ομαδικά παιχνίδια. Ο αφηγητής αναφέρει πως τα δημόσια κτήρια, κυρίως τα νεοκλασικά, αναστηλώθηκαν. Πλάνα από δημόσια κτήρια της πόλης.
00:24:03:00
Ο αφηγητής χαρακτηρίζει το ιστορικό κέντρο της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ζωντανό μουσειακό χώρο και αναφέρει πως πολλοί κάτοικοί της συνέβαλαν στην αναστήλωσή της. Πλάνα από το εμπορικό κέντρο και την αγορά της πόλης.
00:25:27:00
Μιλούν διάφοροι κάτοικοι της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Οι ΓΙΩΡΓΟΣ και ΣΙΣΗ ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗ αναφέρονται στις προσπάθειες των συνεργείων, τα οποία με την πρόφαση της άρσης της επικινδυνότητας επιχειρούσαν να αποσύρουν εξωτερικά στοιχεία των σπιτιών (π. χ. μαρμάρινα μπαλκόνια, σίδερα). Πλάνα από το κτήριο «ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ- 1850 – ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗ». Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ σημειώνει τις διαφορές ανάμεσα σε ένα κατοικήσιμο σπίτι και σε ένα διατηρητέο δημόσιο κτήριο, τονίζοντας πως η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα για τη συντήρηση αυτών των κτηρίων. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ αναφέρει ότι η συντήρηση είναι δαπανηρή και το κράτος πρέπει να προσφέρει ενίσχυση. Διάφορα πλάνα από το εσωτερικό των σπιτιών.
00:27:47:00
Πλάνα από το ιστορικό κέντρο της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Ο αφηγητής τονίζει ότι το ιστορικό κέντρο κινδυνεύει από ελλιπή αρχιτεκτονικό έλεγχο. Αναφέρει ότι οι νέοι της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ακολουθούν τις παραδόσεις τους. Πλάνα από το εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής με νέους να παίζουν μουσικά όργανα και να τραγουδούν.
00:29:19:00
Πλάνα από την πόλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και τον ΤΑΫΓΕΤΟ. Ο αφηγητής μιλάει για τον ΤΑΫΓΕΤΟ, τον παραλληλίζει με τα ΙΛΙΣΙΑ ΠΕΔΙΑ, αναφέροντας και ένα απόφθεγμα από τον ΟΜΗΡΟ. Ο PATRICK LEIGN FERMOR, συγγραφέας, μιλά για την ομορφιά και τους ανθρώπους της ΜΑΝΗΣ, λέγοντας πως η κύρια επιθυμία του είναι να μην αλλάξει η αρχιτεκτονική των κτηρίων.
00:32:30:00
Πλάνα από διάφορα αναστηλωμένα μνημεία. Τέλος, τονίζεται ότι οι προσπάθειες όλων είναι αποτυπωμένες πάνω στα μνημεία, στους τοίχους και τις τοιχογραφίες. Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΘΗΝΑ ΝΙΝΟΥ
Σκηνοθέτης:
ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΡΑ
Κείμενα-σκηνοθεσία:
ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΡΑ
Ηχολήπτης:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΟΥΔΕΣ
Αφήγηση:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
Μουσική Σύνθεση:
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
Εικονολήπτης:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ
Μοντάζ:
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ
Video Λήψεις:
ΑΔΕΛΑΙΔΑ ΜΕΡΣΕΝΙΕ
ΛΙΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Αναστηλωταί Μνημείων:
ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
ΑΝΕΣΤΕΪ ΠΑΡΙΣΗ
ΕΦΗ ΔΕΛΙΝΙΚΟΛΗ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΛΜΠΑΝΗ
ΠΑΡΗ ΚΑΛΑΜΑΡΑ
ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΕΑ
ΖΩΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΝΗ
ΑΓΛΑΪΑ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ
Ευχαριστίες:
ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ
ΝΑΣΟ ΒΑΓΕΝΑ για την βοήθειά τους
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ Έφορο Αρχαιοτήτων -Συντονιστή των Άμεσων Μέτρων για την σωτηρία των μνημείων της Καλαμάτας, που διέθεσε πολυμελές συνεργείο εργατοτεχνιτών από το πρόγραμμα στερεώσεως του Φρουρίου της Πύλου και για το πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησε.
Παρατηρήσεις:
Το 1997 η EUROPA NOSIRA, Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Περιβάλλοντος απένειμε στην Καλαμάτα βραβείο για τις αναστηλώσεις μετά το σεισμό
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:34:16:02
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009