Κωδικός Τεκμηρίου
0000007109
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ
Μέρος:1
Χρονολογία Παραγωγής
1985
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Η συγκεκριμένη εκπομπή αποτελούμενη από δύο (2) μέρη είναι αφιερωμένη στην γιατρό και βουλευτή ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» είναι αφιερωμένη στη γιατρό, βουλευτή και σύζυγο του Βρετανού μικροβιολόγου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΜΑΛΙΑ. Στο Α μέρος η ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ ξεκινά την αφήγησή της με αναφορές στις ρίζες και την καταγωγή της και σε μνήμες από τα παιδικά της χρόνια. Κατόπιν, εξιστορεί την εγκατάστασή της στην Ελλάδα, τα χρόνια των σπουδών της και την παρότρυνση του πατέρα της να ασχοληθεί με την ιατρική. Πληροφορούμαστε την ανθρώπινη και αγωνιστική προσφορά της στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής Κατοχής μέχρι το τέλος του Πολέμου οπότε πηγαίνει με υποτροφία στο εξωτερικό, Παρίσι και Λονδίνο για τη συνέχιση των σπουδών της.
Θυμάται τη γνωριμία της με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ-μετέπειτα σύντροφο της ζωής της-κοντά στον οποίο εργάστηκε ως βοηθός και μιλάει για την προσωπικότητά του. Κάνοντας εκτενή αναφορά στο έργο του ΦΛΕΜΙΝΓΚ, περιγράφει τις έρευνες και μελέτες του που τον οδήγησαν στην ανακάλυψη της ουσίας της λυσοζύμης (1922) και μετέπειτα της πενικιλίνης, που του χάρισε το Νόμπελ Ιατρικής και έσωσε τη ζωή πολλών αρρώστων.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:06:00
Στην οθόνη εμφανίζεται ο τίτλος της εκπομπής και του επεισοδίου: «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ». «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ». Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα ονόματα των συντελεστών της εκπομπής.
00:00:43:00
Η εκπομπή ξεκινά με πλάνο στο λόφο του ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ. Έπειτα, προβάλλεται η ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ στο διαμέρισμά της. Μιλάει για την οικογενειακή της κατάσταση, ενώ βλέπουμε και φωτογραφίες από αυτή. Κατάγεται από την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ο πατέρας της ήταν γιατρός. Στην ΕΛΛΑΔΑ ήρθαν, όταν ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και εγκαταστάθηκαν στην ΑΘΗΝΑ. Η ίδια σπούδασε ιατρική, παρά το γεγονός ότι της άρεσε η συγγραφή. Εξάσκησε το επάγγελμά της με έντονο συναισθηματισμό και με στενό δέσιμο με τους ασθενείς. Το γεγονός ότι η εικόνα νεκρών ανθρώπων την τρόμαζε και ότι δεν μπόρεσε να αποστασιοποιηθεί από τις περιπτώσεις των ασθενών την κάνει να πιστεύει ότι δεν της ταίριαζε το συγκεκριμένο επάγγελμα. Παράλληλα, βλέπουμε φωτογραφίες της μέσα σε εργαστήριο.
00:04:56:00
Στην οθόνη πλάνα σε αποκόμματα εφημερίδων που περιγράφουν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ερχομό των Γερμανών στην ΕΛΛΑΔΑ. Πλάνο στους στρατιώτες και στις πολεμικές συγκρούσεις. Παράλληλα, βλέπουμε φωτογραφίες εκείνων των ημερών. Στη συνέχεια, το πλάνο και πάλι στην ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ. Καταθέτει τις αναμνήσεις της από την Κατοχή. Περιγράφει την έντονη δράση που ανέπτυξε και τη βοήθεια που προσέφερε σε Έλληνες και σε ξένους. Για την ίδια η Κατοχή ήταν μια δύσκολη περίοδος, αλλά αποκάλυψε τη σύμπνοια και την ομοψυχία του λαού. Στη συνέχεια, αφηγείται το πώς τη συνέλαβαν οι Ιταλοί, τους μήνες παραμονής στις Φυλακές «ΑΒΕΡΩΦ» και το ότι την άφησαν ελεύθερη λόγω αμφιβολιών. Το γεγονός αυτό δεν την πτόησε, αλλά συνέχισε την αντίστασή της με άλλο τρόπο. Έπειτα, αναφέρεται στην ανωτερότητα του ελληνικού λαού και περιγράφει τη στήριξη και την υλική βοήθεια που παρείχε στους Ιταλούς, όταν συνθηκολόγησαν με τους Γερμανούς. Οι τελευταίοι κακοποίησαν τους Ιταλούς, ενώ βλέπουμε και πλάνα τους.
00:13:23:00
Το πλάνο και πάλι στην ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ. Μιλάει για την προσωπική ζωή και τον πρώτο της γάμο σε νεαρή ηλικία. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου, η οποία στάθηκε αφορμή για να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τον βιολόγο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ, του οποίου η προτομή προβάλλεται στην οθόνη. Περιγράφει το χαρακτήρα του με τα καλύτερα λόγια. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και ανοιχτός απέναντι στις απορίες και τα προβλήματα όλων. Αγαπούσε πολύ τη δουλειά του και τους φίλους του, οι οποίοι ήταν κυρίως καλλιτέχνες. Κοντά του έμεινε οκτώ χρόνια και ύστερα γύρισε στην ΑΘΗΝΑ και ανέλαβε το μικροβιολογικό και αιματολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Όταν ο ΦΛΕΜΙΝΓΚ προσκλήθηκε στην ΕΛΛΑΔΑ για να μιλήσει, της έκανε πρόταση γάμου. Προβάλλονται φωτογραφίες από την κοινή ζωή τους.
00:19:28:00
Κοντινό πλάνο στο πιστοποιητικό γάμο τους, ενώ βλέπουμε και φωτογραφίες από το γάμο τους. Στην οθόνη και πάλι η ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ. Μιλάει για την οικογενειακή ζωή, τα παιδικά και φοιτητικά χρόνια του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΛΕΜΙΝΓΚ. Παράλληλα, βλέπουμε και φωτογραφίες του. Στις εργασίες του ήταν συνεπής και κέρδιζε συνέχεια διακρίσεις. Αυτό που κυρίως τον ενδιέφερε ήταν η καταπολέμηση των λοιμώξεων και η ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού. Βέβαια, ευρέως γνωστός έγινε με την ανακάλυψη της πενικιλίνης.
00:23:31:00
Κοντινά πλάνα στα πειράματα και τις σημειώσεις του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΛΕΜΙΝΓΚ. Η σύζυγός του μιλάει για την ανακάλυψη της λυσοζύμης, η οποία ήταν μια ουσία που υπήρχε στα ζωντανά όντα, για να τα προστατεύει από τις λοιμώξεις. Τη λυσοζύμη χρησιμοποίησαν για βιομηχανικούς λόγους, ενώ βλέπουμε πλάνα από εργαστήρια. Στη συνέχεια, περιγράφει το πώς ανακάλυψε την πενικιλίνη και το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος δημοσίευσε τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη και τη χρησιμοποιούσε, η σημασία της δεν έγινε αμέσως αντιληπτή. Αργότερα, με τη συνεργασία δύο άλλων επιστημόνων, των HOWARD FLOREY και ERNST CHAIN, έγινε φανερή η αξία της πενικιλίνης και ξεκίνησε σταδιακά η χρησιμοποίησή της. Προβάλλονται φωτογραφίες τους. Η πενικιλίνη έσωσε τη ζωή πολλών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Παράλληλα, χάρισε και στους τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής. Οι δρόμοι ήταν πια ανοιχτοί για την ανακάλυψη και άλλων σημαντικών αντιβιοτικών.
00:32:56:00
Τα πλάνα εναλλάσσονται ανάμεσα σε φωτογραφίες από την κοινή ζωή του ζευγαριού και σε προτομή και πορτρέτο του Άγγλου επιστήμονα. Η ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ εκφράζει την πίκρα της για τα λίγα χρόνια που πρόλαβαν να ζήσουν μαζί. Στην οθόνη προβάλλεται: Τέλος Α’ μέρους.
00:33:50:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΥΓΕΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ, βιογραφία, ιατρική, βιολογία, ιατρικές ανακαλύψεις, Κατοχή, Αντίσταση
Αναφορές
ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ, γιατρός
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΝΓΚ, γιατρός μικροβιολόγος
ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΦΛΟΡΕΪ, παθολόγος
ΕΡΝΣΤ ΤΣΕΪΝ, βιοχημικός
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Παραγωγός:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ
Ηχοληψία:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μίξη Ήχου:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
Βοηθοί:
Οπερατέρ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΛΟΝΤΑΚΗΣ
Οπερατέρ Β: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΓΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Οικονομικός σύμβουλος:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εργαστήρια:
Εικόνας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΟΥ
Ήχου: ERA Α.Ε. – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΕ
Αρνητικού: Α. ΠΑΓΑΝΟΥ
Φωτοστοιχειοθεσίας: ΌΣΤΡΑΚΟ
Εταλονάζ εικόνας:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ
Συντονιστής παραγωγής:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΤΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
ΕΡΤ-2 © 1985
Σχετικά Θέματα
7110
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:34:20:18
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009