Κωδικός Τεκμηρίου
0000007011
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΘΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1986
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Ντοκιμαντέρ στο οποίο επιχειρείται η συγκριτική μελέτη των λατρευτικών εθίμων της Μεγάλης Εβδομάδας σε τρεις περιοχές της Μεσογείου: στη Μάλαγα, στον Τάραντα και στη Σύρο.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το ντοκιμαντέρ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΘΗ» αφορά τρία λιμάνια της Μεσογείου, τη Μάλαγα στην Ισπανία, τον Τάραντα στην Ιταλία και τη Σύρο στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με έρευνες, παρατηρούνται ομοιότητες στα λατρευτικά έθιμα του Πάσχα. Ο συνδετικός κρίκος αυτών των πόλεων είναι το ελληνικό στοιχείο που άνθισε σε παλαιότερες εποχές και άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της παρουσίας του μέσα από το τυπολατρικό των ημερών του Πάσχα. Η εκπομπή ξεκινά από τη Μάλαγα και συνεχίζεται με πλάνα από διάφορες συμβολικές τελετές των Αγίων Παθών στον Τάραντα και στη Σύρο.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:13:00
Ακούγονται κάλαντα για τα πάθη του Χριστού στη διάλεκτο των ελληνόφωνων της ΑΠΟΥΛΙΑΣ. Στη συνέχεια, ο ΚΑΡΛΟΣ μιλάει για τη ΣΑΕΤΑ, τη κραυγή δηλαδή.
00:01:48:00
Πλάνο με αναμμένα κεριά, ενώ ακούγεται ποίημα του ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ.
00:02:37:00
Τίτλοι αρχής.
00:03:58:00
Παρακολουθούμε πλάνα από την τελετή περιφοράς ομοιώματος του ΧΡΙΣΤΟΥ στη ΜΑΛΑΓΑ. Την τελετή παρακολουθεί μεγάλος αριθμός ατόμων, ενώ κάποιοι σηκώνουν στους ώμους τους τον βωμό με τον ΧΡΙΣΤΟ. Ο αφηγητής δίνει πληροφορίες για το έθιμο αυτό που επαναλαμβάνεται κάθε ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ.
00:07:10:00
Πλάνο του ερευνητή με κάποιους άνδρες που συμμετέχουν στη τελετή, χωρίς να θέλουν να αποκαλύψουν το πρόσωπό τους. Η συζήτηση γίνεται στα ισπανικά.
00:08:41:00
Παρακολουθούμε τον ΚΑΡΛΟΣ να γράφει.
00:09:08:00
Πλάνα από ανθρώπους να υποδύονται διαφόρους ρόλους κατά το τέλος της ζωής του ΧΡΙΣΤΟΥ.
00:11:18:00
Ο αφηγητής δηλώνει ότι θα ασχοληθεί με κάποιες πόλεις της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, με κοινά έθιμα. Πλάνα από παραθαλάσσιες περιοχές της ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΣ.
00:12:10:00
Βλέπουμε τον ΚΑΡΛΟΣ να γράφει.
00:12:19:00
Κάτοικος της ΚΑΛΗΜΕΡΑ, μιλάει στη τοπική διάλεκτο για τις αλλαγές στα έθιμα της πόλης του. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη πόλη ΤΑΡΑΝΤΑ. Πανοραμικά πλάνα της πόλης αυτής.
00:13:32:00
Πλάνα από έθιμο που γίνεται στη πόλη ΤΑΡΑΝΤΑ, κατά το οποίο, άνθρωποι με ιδιότυπες φορεσιές, πηγαίνουν σε διάφορες εκκλησίες για να προσκυνήσουν, πιασμένοι δύο-δύο και περπατώντας πάρα πολύ σιγά με γυμνά πόδια. Το έθιμο αυτό γίνεται κάθε ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ. Η εξήγηση του εθίμου γίνεται στη διάλεκτο της ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ.
00:18:25:00
Νυχτερινό πλάνο με φωτιά, ενώ ακούμε για το έθιμο της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ το βράδυ, προς τιμή της ΜΑΝΤΟΝΑ ΠΟΝΗΜΕΝΗ.
00:19:24:00
Παρακολουθούμε πλάνα από ιερό δρώμενο του ΠΑΣΧΑ, κατά το οποίο οι πιστοί μεταφέρουν σε πομπή ομοίωμα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Είναι ντυμένοι με ιδιόμορφες φορεσιές και περπατούν πολύ αργά με γυμνά πόδια.
00:22:57:00
Πλάνα της ΣΥΡΟΥ από ψηλά. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε μέρος της ακολουθίας των ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ με την περιφορά του ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ.
00:24:17:00
Πλάνα της ΣΥΡΟΥ από ψηλά και απόψεις του λιμανιού της. Ο αφηγητής εξηγεί το νόημα που αποκτούν τα ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ στον ελλαδικό χώρο.
00:24:42:00
Παρακολουθούμε μέρος της ακολουθίας της ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ και του ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ. Ο αφηγητής υπογραμμίζει τη διαφορά της δυτικής με την ανατολική λατρεία.
00:25:49:00
Πλάνα από την ακολουθία της περιφοράς του ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην παντελή απουσία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στην ακολουθία αυτή και το συγκρίνει με το πρωταγωνιστικό ρόλο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στη δυτική λατρεία. Ακούγεται λαϊκό μοιρολόι για τη σταύρωση του ΧΡΙΣΤΟΥ.
00:27:56:00
Παρακολουθούμε κάποιον ειδικό, ο οποίος αναφέρεται στα λατρευτικά έθιμα του ΠΑΣΧΑ και στον τρόπο με τον οποίο αυτά πραγματοποιούνται στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο. Δίνεται έμφαση στις διαφορές τους και τα αντιπαραβάλλει με αρχαία λατρευτικά έθιμα, τα οποία προϋπήρχαν στο χώρο εκείνο.
00:30:31:00
Πλάνα από την ιερή πομπή που γίνεται κάθε ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, κατά την οποία μεταφέρεται με αργούς ρυθμούς ομοίωμα του ΧΡΙΣΤΟΥ πάνω στον σταυρό. Τον ακολουθούν άνδρες. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στη ΜΑΛΑΓΑ.
00:33:02:00
Βλέπουμε στιγμιότυπα από την ίδια τελετή της περιφοράς του ομοιώματος του ΧΡΙΣΤΟΥ στη ΜΑΛΑΓΑ, ενώ ο αφηγητής αναφέρεται στην επίσημη συμμετοχή του στρατού στη τελετή αυτή.
00:36:04:00
Πλάνα από τα χέρια του ΚΑΡΛΟΣ να γράφει.
00:36:16:00
Παρακολουθούμε πλάνα από τελετή περιφοράς ομοιώματος του ΧΡΙΣΤΟΥ, την ώρα που κουβαλάει το ΣΤΑΥΡΟ του. Ο αφηγητής υπογραμμίζει τη σημασία των ομοιωμάτων αυτών και του αριθμού τους.
00:37:49:00
Βλέπουμε αναπαράσταση της πορείας του ΧΡΙΣΤΟΥ προς το ΓΟΛΓΟΘΑ. Στη συνέχεια γίνεται η σταύρωση με πραγματικά καρφιά. Ακολουθεί η αποκαθήλωση. Πρόκειται για έθιμο από την περιοχή της ΜΑΛΑΓΑ.
00:41:16:00
Η διευθύντρια της εκκλησιαστικής χορωδίας στην ΑΝΩ ΣΥΡΟ μιλάει για τα έθιμα του ΠΑΣΧΑ και τα συγκρίνει με εκείνα των ορθόδοξων χριστιανών. Πλάνα από τη περιφορά του ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ στην ΑΝΩ ΣΥΡΩ από τους καθολικούς χριστιανούς.
00:42:06:00
Παρακολουθούμε πλάνα από την ακολουθία του ΝΙΠΤΗΡΟΣ, που γίνεται κάθε ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ από τους καθολικούς χριστιανούς. Η διευθύντρια της εκκλησιαστικής χορωδίας εξηγεί την ακολουθία και μιλάει για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στους λατινικούς ύμνους.
00:42:58:00
Η διευθύντρια της εκκλησιαστικής χορωδίας της ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ παίζει στο πιάνο και ομάδα μαθητριών της ψέλνουν ύμνο στα λατινικά.
00:43:49:00
Ο ΛΟΡΕΝΤΖΟ απαγγέλλει στίχους στην ντόπια διάλεκτο της ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ, οι οποίοι προέρχονται από γνωστό λατινικό ύμνο. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις ελληνικές εκκλησίες που υπήρχαν στη περιοχή της ΚΑΛΗΜΕΡΑ και του ΤΑΡΑΝΤΑ και στον αφανισμό τους από τους ΛΑΤΙΝΟΥΣ.
00:45:02:00
Παρακολουθούμε πλάνα από ιερή πομπή, κατά την οποία μεταφέρονται ομοιώματα του Χριστού που κουβαλάει το σταυρό του ή του Εσταυρωμένου ΧΡΙΣΤΟΥ. Οι πιστοί που συμμετέχουν, περπατούν με πολύ αργό ρυθμό και με γυμνά πόδια. Στη συνέχεια, νυχτερινά πλάνα από την ίδια πομπή. Ο αφηγητής μιλάει για το έθιμο αυτό και ο ΛΟΡΕΝΤΖΟ αναφέρεται στην ερμηνεία της πομπής, πάντα στην τοπική διάλεκτο της ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ.
00:51:26:00
Πλάνο κάποιου ειδικού ερευνητή, ο οποίος αναφέρεται στην υιοθέτηση στοιχείων από μυστηριακές θρησκείες στη χριστιανική θρησκεία. Στη συνέχεια, μιλάει διεξοδικά για τη θυσία του αμνού στην ΕΛΛΑΔΑ και του ταύρου στην ΙΣΠΑΝΙΑ, σαν στοιχεία της λατρείας του ΘΕΟΥ.
00:53:46:00
Πλάνα από ιερή πομπή στην οποία μεταφέρονται ομοιώματα του Χριστού. Οι συμμετέχοντες φορούν ιδιόμορφες φορεσιές και έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους. Το έθιμο αυτό γίνεται στη ΜΑΛΑΓΑ.
00:56:28:00
Πλάνα από ταυρομαχίες. Παρεμβάλλονται πλάνα από τις ιερές πομπές που παρακολουθήσαμε πρωτύτερα.
00:58:07:00
Πλάνο του ΚΑΡΛΟΣ να γράφει και του ΛΟΡΕΝΤΖΟ να μαγνητοφωνεί. Παρεμβάλλονται πλάνα από τις ταυρομαχίες.
Θεματική Κατηγορία
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΔΟΞΑΣΙΕΣ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Μεγάλη Εβδομάδα, Θεία Πάθη, Κάτω Ιταλία, λατρευτικά έθιμα, Πάσχα, επιτάφιος, ελληνισμός
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΜΑΛΑΓΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΤΑΡΑΝΤΑΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΥΡΟΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: MIRINO FILM
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
Συνεργάστηκαν στη σκηνοθεσία:
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΩΛΗΣ
CARLOS GALLEGOS
Κείμενα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΓΓΙΩΛΗΣ
CARLOS GALLEGOS
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΤΕΜΠΟΥ
Φωτογραφία:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ
ELISA BASCONI
MIGUEL SANTOS
Ηχοληψία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΜΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
ORONZO MARMONE
JOSE MARIA MORENO
Μοντάζ:
ΤΑΚΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
ΛΙΛΗ ΠΕΖΑΝΟΥ
Βοηθοί οπερατέρ:
ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΑΛΜΠΑΣΗΣ
JESUS DIAZ
Βοηθός μοντέρ:
ΑΓΛΑΪΑ ΛΑΤΣΙΟΥ
Βοηθός παραγωγής:
ΜΟΣΧΑ ΧΑΡΚΑ
Ηλεκτρολόγοι:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ
ANTONIO SCOPINI
JAVIER OYARZUN
Μοντάζ αρνητικού:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Τρυκέζα:
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Μιξάζ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαστήρια εικόνας:
CINEMAGIC
Ευχαριστούμε τους καθηγητές:
ΣΑΒΒΑ ΑΓΟΥΡΙΔΗ
JOSE MARIA GONZALEZ
RENATO COLACI
Εκτέλεση παραγωγής
MIRINO FILM
© ΕΡΤ 1986
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:59:23:08
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009