ΤΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
0000006966
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006966
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΤΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1994
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Το οικολογικό ντοκιμαντέρ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ προβάλλει τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της ΘΡΑΚΗΣ. Η περιήγηση ξεκινά με τους φυσικούς θησαυρούς της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ. Στο νησί αφθονούν τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά μέχρι την άκρη της θάλασσας, καθώς και οι ερημικές παραλίες με σπηλιές. Είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα με πολλά νερά και πηγές. Ο ορεινός του όγκος το καθιστά ιδανικό για περιήγηση στη φύση και την άγρια βλάστηση. Στη συνέχεια, ο φακός μάς ξεναγεί στις λιμνοθάλασσες, τα έλη, τους ποταμούς και τα παραποτάμια δάση στο ΔΕΛΤΑ του ΕΒΡΟΥ. Γίνεται λόγος για τις εκτάσεις αυτές όπου αναπτύσσεται πλούσια υδρόβια βλάστηση, προσφέροντας οξυγόνο και τροφή στους υδρόβιους οργανισμούς που φιλοξενούν. Επίσης, γίνεται λόγος για τους κινδύνους που απειλούν το ΔΕΛΤΑ παρά το γεγονός ότι αποτελεί υγροβιότοπο διεθνούς σημασίας, προστατευόμενο από τη σύμβαση ΡΑΜΣΑΡ. Τέλος, ο φακός περιηγείται τη λίμνη ΜΗΤΡΙΚΟΥ, όπου καταγράφεται η σπάνια βλάστηση και τα σπάνια είδη πτηνών που κινδυνεύουν να εκλείψουν. Αναφέρονται οι δυνατότητες που παρέχει η λίμνη για φυσιολατρικό τουρισμό, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη προστασία της.
Τίτλοι αρχής. Παράλληλα, ο αφηγητής προλογίζει το θέμα της εκπομπής, μεταξύ άλλων μιλάει για την οικολογική αρμονία που υπήρχε από παράδοση και για τους φυσικούς θησαυρούς της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ. Προβάλλονται εναλλασσόμενα πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο και τις φυσικές ομορφιές του νησιού.
00:01:19:00
Πλάνο σε τρεχούμενα νερά, πηγές και μικρά ρυάκια που κυλούν ορμητικά και κατεβαίνοντας ακτινωτά από το βουνό σχηματίζουν καταρράκτες και τις περίφημες «βάθρες» φυσικές πισίνες μέσα στα ανοιχτόχρωμα βράχια. Ο αφηγητής εξηγεί τους λόγους που η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ διατηρεί την παλιά φυσική ομορφιά της και αναφέρει τη βασική επιδίωξη να εφαρμοστεί ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα σύμφωνα με τους οικολογικούς κανόνες και ένα χωροταξικό σχέδιο στο νησί. Προβάλλονται πλάνα με πυκνή βλάστηση.
00:02:00:00
Πλάνα σε δάσος με μεγάλα γέρικα πλατάνια δίπλα σε ρυάκια. Ο αφηγητής μιλάει για το όμορφο φυσικό περιβάλλον στις περιοχές ΓΡΙΑ ΒΑΘΡΑ και ΦΟΝΙΑ, που πρέπει να προστατευτεί αυστηρά, για να διατηρήσει την αξία του για τους επισκέπτες. Η παραβίαση νόμων και η ανελέητη οικοδομική δραστηριότητα βάζουν σε κίνδυνο το όμορφο φυσικό τοπίο.
00:03:02:00
Πλάνο σε ρυάκια κοντά στην παραλία με τις γέρικες σκλήθρες να καθρεφτίζονται στις ήσυχες λιμνούλες. Ο αφηγητής μιλάει για τα παραποτάμια δάση που αποτελούνται από πλατάνια αλλά και την έλλειψη προστασίας των φυσικών αυτών μνημείων.
00:03:51:00
Πλάνο σε παραλίες και μεγάλες εκτάσεις που καλύπτονται από σπαρτά και ρείκια. Στη συνέχεια, προβάλλεται κάμπος αγροτικής γης και πλάνα σε καστανιές. Ο αφηγητής αναφέρεται στην παραδοσιακή γεωργία και στην κτηνοτροφία, συνδυασμός που εκμεταλλεύεται στο έπακρον τους φυσικούς πόρους, χωρίς να τους καταστρέφει.
00:05:30:00
Ο φακός περιηγείται στις νοτιοδυτικές πλαγιές, κοντά στο ΛΑΚΚΩΜΑ, όπου υπάρχει ένα ενδιαφέρον είδος δάσους με χαμηλή βλάστηση. Ο αφηγητής μιλάει για τον εκτεταμένο αυτό χώρο, όπου χρησιμοποιείυαιι ως βοσκότοπος για τις κατσίκες. Επίσης, αναφέρει διάφορες μορφές χρήσης της γης και κάνει λόγο για μία παραδοσιακή εκμετάλλευση, χωρίς να καταστρέφονται οι φυσικοί του πόροι.
00:07:08:00
Πλάνο σε αμμώδη παραλία της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, περιστοιχισμένη από ψηλούς βράχους και σπηλιές. Ο αφηγητής αναφέρεται στον τουρισμό και γενικότερα στην τουριστική βιομηχανία που οδηγεί σε έναν εκφυλισμό της παραδοσιακής αγροτικής υποδομής και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
00:08:00:00
Στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, προσεγγίζοντας με βάρκα, ο φακός διαγράφει τη δομή του νησιού, προβάλλοντας το συμπαγή ορεινό όγκο με τις απότομες πλαγιές που κατηφορίζουν ως τη θάλασσα. Περιηγείται την ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟ, το ΜΕΓΑΛΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ και το ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΗΠΟΣ. Παρακολουθούμε τα γυμνά και απόκρημνα βράχια καθώς ο αφηγητής λέει πως προσφέρουν καταφύγιο στα αγριοκάτσικα και στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις σπηλιές που φιλοξενούν το σπανιότερο είδος φώκιας. Κατόπιν διακρίνεται καταρράκτης από την τοποθεσία ΓΥΑΛΙ που πέφτει στη θάλασσα.
00:09:09:00
Ο φακός περιηγείται στην απομακρυσμένη περιοχή ΒΑΤΟ. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τους ανεξέλεγκτους κατασκηνωτές και τα άμεσα μέτρα που χρειάζονται, για να προστατευτεί αυτός ο ξεχωριστός φυσικός θησαυρός και να επιτευχθεί η διατήρηση των χαρακτηριστικών του νησιού.
00:10:34:00
Πλάνα σε λιμνοθάλασσες, έλη, ποταμούς και παραποτάμια δάση στο ΔΕΛΤΑ του ΕΒΡΟΥ. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τις εκτάσεις αυτές που είναι φημισμένοι χώροι αναπαραγωγής υδρόβιων και άλλων πτηνών. Στη συνέχεια, αναφέρεται στους κινδύνους που απειλούν το ΔΕΛΤΑ του ΕΒΡΟΥ παρά το γεγονός ότι αποτελεί υγροβιότοπο διεθνούς σημασίας, προστατευόμενο από τη σύμβαση ΡΑΜΣΑΡ. Τέλος, μιλάει για τη δημιουργία μεγάλης ποικιλίας οικοσυστημάτων, που παρέχουν ιδανικές συνθήκες ζωής.
00:13:15:00
Λίμνες κρυμμένες πίσω από τα αρμυρίκια, σκεπασμένες με νούφαρα. Οι ΚΡΥΠΤΟΤΣΙΚΝΙΑΔΕΣ ψάχνουν να βρουν τη λεία τους.
00:13:44:00
Κατά μήκος του ποταμού οι θαμνώνες με τα αρμυρίκια αποτελούν τόπο βοσκής των βοοειδών. Ο αφηγητής αναφέρεται στις συνεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές της φύσης, τους αγρότες και τον ντόπιο πληθυσμό.
00:15:09:00
Τεχνητά ρεύματα και καλαμιώνες στις όχθες που συντηρούν ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ζωικών ειδών, που ανακυκλώνουν μεγάλες ποσότητες οργανικών ουσιών και παρέχουν τροφή στα ψάρια. Ο αφηγητής αναφέρει πως τα ιχθυοτροφεία επέκτειναν τις δραστηριότητές τους.
00:15:43:00
Πλάνο στον υγροβιότοπο του ΔΕΛΤΑ. Ο αφηγητής μιλάει για τις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, χωρίς κατάλληλο προγραμματισμό και επιστημονική βοήθεια.
00:16:36:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στα ιχθυοτροφεία της ΝΤΡΑΝΑΣ και στο γεγονός ότι διατήρησαν τη ζωτική τους σημασία για τη ζωή των πουλιών. Προβάλλονται διαδοχικά πλάνα από παραπόταμους του ΕΒΡΟΥ.
00:17:11:00
Ο φακός εστιάζει σε φράγμα που έκλεισε έναν παραπόταμο. Ο αφηγητής περιγράφει το φυσικό τοπίο, στο περιβάλλον του οποίου διακρίνονται ΝΕΡΟΚΟΤΕΣ, ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΕΣ και χαρακτηριστικά πουλιά, ΤΡΥΓΟΝΙΑ, ΚΑΡΑΚΑΞΕΣ, ΠΕΛΑΡΓΟΙ. Η ποικιλότητα αυτή αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αποδεικνύει τη μεγάλη σπουδαιότητα του ΔΕΛΤΑ του ΕΒΡΟΥ.
00:18:16:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην άρδευση, στις οικολογικές μεταβολές και στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση της καλλιεργημένης γης. Προβάλλονται τμήματα εκτάσεων του υγροβιότοπου του ΔΕΛΤΑ και ανθρώπινες δραστηριότητες.
00:19:36:00
Ο αφηγητής μιλάει για τις λιμνοθάλασσες που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του ΔΕΛΤΑ και αποτελούν σημαντικά υγροτοπικά συστήματα και επισημαίνει την οικονομική αξία τους.
00:20:16:00
Στην ευρύτερη περιοχή του ΔΕΛΤΑ παρατηρούμε υδρόβια πουλιά: ΜΟΥΣΤΑΚΟΓΛΑΡΟΝΑ, ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΔΕΣ, ΦΛΑΜΙΓΚΟΣ, ΕΡΩΔΙΟΥΣ, ΓΛΑΡΟΥΣ, ΣΤΕΡΝΕΣ και ΝΕΡΟΚΟΤΕΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ιδανικές συνθήκες της περιοχής που γητεύουν και γυροπετούν τα υδρόβια πουλιά και περιγράφει την ομορφιά της πολύτιμης φυσικής ζώνης.
00:21:39:00
Πλάνο στην περιοχή της ανοιχτής λιμνοθάλασσας. Ο αφηγητής αναφέρεται στη ρυθμική εναλλαγή εκμετάλλευσης και αναγέννησης των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο.
00:22:12:00
Το πλάνο μεταφέρθηκε στη λίμνη ΜΗΓΡΙΚΟΥ ή ΜΑΝΑ στο Νομό ΡΟΔΟΠΗΣ, πλούσια περιοχή σε υγροβιότοπους. Ο αφηγητής αναφέρει τη γεωγραφική έκταση της λίμνης και περιγράφει το φυσικό τοπίο της προστατευόμενης περιοχής, μιλώντας για την επιπλέουσα βλάστηση TRAPA NATANS. Επίσης, αναφέρεται στους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λίμνη, τις κλιματολογικές συνθήκες και τους κινδύνους που απειλούν το οικοσύστημα της περιοχής.
00:23:27:00
Πλάνο στην επιπλέουσα βλάστηση της TRAPA NATANS. Ο αφηγητής περιγράφει το γραφικό τοπίο και μιλάει για την προστασία της λίμνης ΜΗΤΡΙΚΟΥ ως άμεση επιδίωξη, επισημαίνοντας το γεγονός πως είναι η τελευταία από τις ρηχές λίμνες της Βόρειας Ελλάδας που παραμένει ανέπαφη. Τέλος, αναφέρεται στη δράση και εκτέλεση των σχεδίων, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη προστασία.
00:24:18:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στα διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών που φιλοξενούνται στη λίμνη ΜΗΤΡΙΚΟΥ: ΚΑΝΑΡΟΚΑΝΙΑΔΕΣ, ΧΟΥΛΙΑΡΟΜΥΤΕΣ, ΕΡΩΔΙΟΙ, ΧΑΛΚΟΚΟΤΕΣ, ΧΗΝΕΣ, ΠΑΠΙΕΣ κ. ά. σπάνια είδη που κινδυνεύουν να εκλείψουν. Επίσης, γίνεται λόγος για τη μεγαλύτερη αποικία ΣΤΕΡΝΩΝ που βρίσκεται στη λίμνη καθώς παρακολουθούμε μικρές ΣΤΕΡΝΕΣ να ταΐζονται από τη μητέρα τους.
00:25:07:00
Παρακολουθούμε έναν άνδρα να κόβει καλάμια, προκειμένου να φτιάξει στέγη. Ο αφηγητής αναφέρεται στις παράνομες ενέργειες και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τους ανθρώπους. Στη συνέχεια, πλάνα σε κοπάδι προβάτων να βοσκούν στις όχθες της λίμνης.
00:26:19:00
Πλάνο σε ανάχωμα που υψώνεται στα ανατολικά της λίμνης. Ο αφηγητής μιλάει για τα ΝΕΡΟΧΕΛΙΔΟΝΑ και άλλα αξιόλογα είδη πτηνών, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αφανισμού του φυσικού τους περιβάλλοντος. Επίσης, μιλάει για το παράνομο κυνήγι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
00:27:13:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στη μεγαλύτερη αποικία ΧΑΛΚΟΚΟΤΑΣ που φιλοξενεί η λίμνη ΜΗΤΡΙΚΟΥ και στα είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στο φυσικό της χώρο. Τέλος, μιλάει για τις δυνατότητες που παρέχει η λίμνη για φυσιολατρικό τουρισμό, καθώς και για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ουσιαστική προστασία, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι θησαυροί της ελληνικής φύσης.
00:28:45:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: THOMAS SCHULTZE – WESTRUM
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-κείμενα:
THOMAS SCHULTZE – WESTRUM
Μοντάζ:
RON POPE
Αφήγηση:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μετάφραση:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΗ
Μίξη ήχου:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
Μηχανικός προβολής:
ΝΙΚΟΣ ΖΑΓΟΥΡΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:02:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009