ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ)
0000006837
Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες τρίτης γενιάς και τις απόψεις τους σχετικά με την καταγωγή και την κληρονομιά τους, την έννοια της μνήμης και της ταυτότητας μέσα από την πατρίδα και την απώλειά της, είτε αυτή είναι υπαρκτή ή κατασκευασμένη, είτε είναι μια ανάγκη του ανθρώπου να ορίσει την προέλευσή του.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006837
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ)
Χρονολογία Παραγωγής
1999
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες τρίτης γενιάς και τις απόψεις τους σχετικά με την καταγωγή και την κληρονομιά τους, την έννοια της μνήμης και της ταυτότητας μέσα από την πατρίδα και την απώλειά της, είτε αυτή είναι υπαρκτή ή κατασκευασμένη, είτε είναι μια ανάγκη του ανθρώπου να ορίσει την προέλευσή του.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” ασχολείται με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες τρίτης γενιάς και στόχος της είναι να ανακαλύψει κατά πόσο γνωρίζουν την ιστορία των προγόνων τους και γενικότερα την καταγωγή τους. Παρεμβάλλονται πλάνα από μικρασιατικές πόλεις πριν από την καταστροφή, καθώς και μαρτυρίες ηλικιωμένων προσφύγων ενώ ακούγονται διάφορα τραγούδια από τις περιοχές εκείνες. Εναλλάσσονται διάφορες φωτογραφίες από την εγκατάσταση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και υπογραμμίζονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν όταν έφτασαν στην Ελλάδα. Τέλος, γίνεται έρευνα για την έννοια του πρόσφυγα στις μέρες μας, αφού η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες διαφόρων εθνοτήτων.
Τίτλοι αρχής.
00:01:02:00
Παλιά ασπρόμαυρα πλάνα μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους.
00:01:31:00
Η μικρασιάτισσα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ μιλάει για την πατρίδα της, το ΒΑΪΝΔΙΡΙ.
00:02:21:00
Νεότεροι άνθρωποι με μικρασιατικές καταβολές τονίζουν ότι αισθάνονται μικρασιάτες. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρα πλάνα από το ιππήλατο τραμ της ΣΜΥΡΝΗΣ, τη γέφυρα του ΓΑΛΑΤΑ και το πλοίο που μεταφέρει τους πρόσφυγες μετά την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ.
00:04:43:00
Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ μιλάει για την ποντιακή του καταγωγή.
00:06:12:00
Carte-postal με απόψεις της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. Ακούγεται αυτοσχεδιασμός από κανονάκι.
00:06:22:00
Ο σκηνοθέτης ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΠΟΥΡΑΣ μιλάει για τις μικρασιατικές του μνήμες και τονίζει ότι δεν μπορεί να αποκοπεί από αυτές.
00:06:55:00
Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ μας εξηγεί ότι δε διακρίνονται πλέον οι μικρασιάτες πρόσφυγες τρίτης γενιάς και μάλιστα κάνει έρευνες, για το αν αντιλαμβάνονται οι νέοι ότι προέρχονται από μικρασιατικές οικογένειες.
00:08:10:00
Το συγκρότημα ACTIVE MEMBER τραγουδάει ζωντανά στο μπαρ LA ROCKA.
00:08:47:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία προσφύγων. Τα μέλη του συγκροτήματος ACTIVE MEMBER εκθέτουν τις αναμνήσεις τους από τους μικρασιάτες παππούδες και γιαγιάδες τους.
00:14:50:00
Το συγκρότημα ACTIVE MEMBER τραγουδάει ζωντανά στο μπαρ LA ROCKA.
00:16:09:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από τη ΣΜΥΡΝΗ που καίγεται. Στη συνέχεια, η ΧΑΡΑ ΓΑΛΑΝΟΥ μιλάει για τη μικρασιάτισσα γιαγιά της. Πλάνα από πρόσφυγες.
00:17:59:00
Η μικρασιάτισσα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ απαγγέλλει ένα τουρκικό ποίημα για την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ. Πλάνα από τη ΣΜΥΡΝΗ που καίγεται.
00:18:54:00
Η Δρ. Λαογραφίας και συγγραφέας ΜΑΝΙΑ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ μιλάει για τις μικρασιατικές της καταβολές και εξηγεί τη δημιουργία μύθων γύρω από τη Μικρασία.
00:21:38:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον προσφυγικό καταυλισμό του ΤΑΥΡΟΥ. Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΠΟΥΡΑΣ μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ και για τους μικρασιάτες παππούδες του. Πλάνα από τη ΣΜΥΡΝΗ που καίγεται.
00:25:23:00
Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ μιλάει για τα πρώτα χρόνια της οικογένειάς του στην ΕΛΛΑΔΑ μετά το διωγμό και παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Πλάνα από συσσίτιο προσφύγων.
00:26:53:00
Η μικρασιάτισσα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ θυμάται τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στην ΕΛΛΑΔΑ και παρουσιάζει τα προβλήματα ρατσισμού που αντιμετώπισε. Πλάνα από πρόσφυγες.
00:28:18:00
Σκηνές από την ταινία «ΜΙΡΟΥΠΑΦΣΙΜ» σε σενάριο-σκηνοθεσία ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΥΠΟΥΡΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΡΡΑ που έχει θέμα τους Αλβανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ακούγεται πολυφωνικό αλβανικό τραγούδι. Στη συνέχεια, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΠΟΥΡΑΣ εξηγεί την υπόθεση της ταινίας.
00:29:26:00
Μέλη του συγκροτήματος ACTIVE MEMBER εκφράζουν τις απόψεις τους για την έννοια του πρόσφυγα σήμερα.
00:30:09:00
Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ μιλάει για το πώς βλέπουν σήμερα οι φοιτητές του τους πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Πλάνα από προσφυγικό καταυλισμό.
00:31:44:00
Η Δρ. Λαογραφίας και συγγραφέας ΜΑΝΙΑ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ μιλάει για την έρευνα που κάνει για τα παραμύθια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Πλάνο από το εξώφυλλο του βιβλίου της με τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.
00:32:44:00
Μέλη χορευτικού προετοιμάζονται για να χορέψουν. Πλάνο από τον ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΜΑΝΤΙΛΙΩΝ από την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ενώ φοράνε παραδοσιακή φορεσιά από το ΙΚΟΝΙΟ. Οι χορευτές μιλάνε για την μικρασιατική καταγωγή τους. Ασπρόμαυρη φωτογραφία προσφύγων από τη ΝΙΓΔΗ.
00:33:58:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΛΗΣ, μέλος χορευτικού συγκροτήματος, μιλάει για τη μικρασιατική καταγωγή του. Πλάνα από το ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΜΑΝΤΙΛΙΩΝ από τη ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ.
00:34:45:00
Πλάνα από εκδήλωση του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Παλιά Βουλή στις 19-11-1998. Οι χορευτές μιλάνε για τη μικρασιατική καταγωγή τους. Πλάνα από το χορό ΚΟΝΙΑΛΙ ή ΧΟΥΛΙΕΡΕ, ο οποίος χορεύεται με χτυπήματα κουταλιών. Ακολουθεί ο ανδρικός χορός ΣΠΑΘΙΑ. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε τους γυναικείους χορούς ΛΕΪΛΑΛΟΥΜ και ΤΟΛΑΜΑ. Ένα μέλος της χορευτικής ομάδας μιλάει για την καραμανλική διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν οι Καππαδόκες (ελληνική γραφή με τούρκικες λέξεις).
00:37:14:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΛΗΣ, μέλος χορευτικού συγκροτήματος, μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι τουρκόφωνοι Έλληνες, όταν ήρθαν στην ΕΛΛΑΔΑ. Πλάνα από το γυναικείο χορό ΩΝΗΜΑ από την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ με έντονα στοιχεία μυστικισμού. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες προσφύγων από την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ.
00:38:43:00
Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ επισημαίνει ότι τα παιδιά των προσφύγων τρέφουν φιλικότερα αισθήματα απέναντι στους Τούρκους, συγκριτικά με τους γηγενείς Έλληνες.
00:39:24:00
Η μικρασιάτισσα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ θυμάται τις καλές συνθήκες ζωής που είχαν στην πατρίδα τους.
00:40:24:00
Η ΧΑΡΑ ΓΑΛΑΝΟΥ μιλάει για την έρευνα που κάνει για τη γενοκτονία των Ελλήνων από τους Τούρκους μετά το Κίνημα των Νεότουρκων. Πλάνα από τη ΣΜΥΡΝΗ πριν και μετά την καταστροφή.
00:42:59:00
Πλάνα από πορεία προσφύγων. Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΙΝΑΡΗ τραγουδάει το τραγούδι «ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙ». Στο ούτι η ΘΕΝΑ ΚΑΖΑΚΟΥ και στην κιθάρα η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΙΘΙΩΤΑΚΗ. Πλάνα της ΣΜΥΡΝΗΣ την ώρα της πυρκαγιάς.
00:44:54:00
Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΙΝΑΡΗ μιλάει για τη μικρασιατική καταγωγή της.
00:45:29:00
Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΙΝΑΡΗ τραγουδάει έναν αμανέ. Παράλληλα, εναλλάσσονται πλάνα από πρόσφυγες μικρασιάτες.
00:46:38:00
Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ εξηγεί ότι η προσφυγική ταυτότητα έχει ημερομηνία λήξης, η οποία έχει φτάσει μετά από τρεις γενιές. Πλάνα προσφύγων.
00:47:45:00
Η μικρασιάτισσα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ εκφράζει την επιθυμία της να επιστρέψει στην πατρίδα της.
00:49:27:00
Τα μέλη του συγκροτήματος ACTIVE MEMBER μιλάνε για την ανάγκη αναφοράς σε μία πατρίδα που έχει κάθε άνθρωπος. Παράλληλα, πλάνα από ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος.
00:52:37:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
τρόπος ζωής, ευάλωτες ομάδες, πρόσφυγες, παράδοση, έθιμα, παραδοσιακός χορός, ιστορική μνήμη, λαϊκές αφηγήσεις, γενοκτονία, Έλληνες της Μικράς Ασίας, Έλληνες του Πόντου
Αναφορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ, λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ, μικρασιάτισσα
ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΙΝΑΡΗ, τραγουδίστρια
ΘΕΝΑ ΚΑΖΑΚΟΥ, μουσικός
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΙΘΙΩΤΑΚΗ, μουσικός
ΧΑΡΑ ΓΑΛΑΝΟΥ, εγκληματολόγος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΛΗΣ, μέλος χορευτικού συγκροτήματος
ΜΑΝΙΑ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ, διδάκτωρ λαογραφίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΠΟΥΡΑΣ, σκηνοθέτης
ACTIVE MEMBER, μουσικό συγκρότημα
ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, φορέας πολιτισμού
«ΜΙΡΟΥΠΑΦΣΙΜ», ταινία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, συγγραφικό έργο
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΚΑΣΤΕΛΛΑ, LA ROCKA
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΑΘΗΝΑ, ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΝΑΝΣΥ ΜΠΙΝΙΑΔΑΚΗ
Μοντέρ:
ΤΑΚΗΣ ΓΟΡΓΟΡΙΝΗΣ
Ηχολήπτης:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΙΝΙΑΔΑΚΗ
Οπερατέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ
Εκτέλεση παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Ευχαριστίες:
ΣΙΝΕ ΚΑΦΕ
ΜΠΑΡ LA ROCKA
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ‘ΤΟ ΤΑΞΙΜΙ”
ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
© ERT S.A. 1999
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:53:12:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009