0000006819
Έλληνες βετεράνοι του αλβανικού μετώπου μιλούν για τις μάχες που έδωσαν στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας αποκρούοντας την ιταλική εισβολή το 1940.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006819
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40 ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ, ΤΟ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Έλληνες βετεράνοι του αλβανικού μετώπου μιλούν για τις μάχες που έδωσαν στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας αποκρούοντας την ιταλική εισβολή το 1940.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο αλβανικό μέτωπο και τις ηρωικές μάχες που έδωσε ο ελληνικός στρατός στα βουνά της Αλβανίας μετά την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα το 1940. Βετεράνοι του πολέμου καταθέτουν την εμπειρία τους από τις σημαντικότερες μάχες και μιλούν για τις ακραίες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονταν οι εχθροπραξίες. Την αφήγηση των γεγονότων συμπληρώνουν μαρτυρίες κατοίκων της Βόρειας Ηπείρου, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην αντίσταση κατά των Ιταλών.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:10:00
Πλάνα από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Ο φακός επικεντρώνεται στις μαρμάρινες επιγραφές του κτιρίου με τοπωνύμια που θυμίζουν τις μάχες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο αφηγητής απαριθμεί ονόματα πεσόντων.
00:01:54:00
Αύγουστος 1998. Πλάνα από μνημόσυνο σε νεκροταφείο πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Ακολουθούν δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στις οποίες εκφράζει τις απόψεις του για τους αγώνες των Ελλήνων εκείνης της περιόδου. Στο τέλος πλάνα από παραδοσιακή μπάντα πνευστών μουσικών οργάνων.
00:04:57:00
Πλάνα από ορεινές περιοχές της ΑΛΒΑΝΙΑΣ. Παρουσιάζονται βουνά και ορεινά χωριά της περιοχής. Ο αφηγητής αναφέρει διάφορα ιστορικά στοιχεία για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ενώ ακούγεται τραγούδι με συνοδεία κλαρίνου.
00:07:44:00
Ο Ι. ΟΡΦΑΝΟΣ από τη ΣΚΥΡΟ απαγγέλλει ποίημα το οποίο εξιστορεί διάφορα γεγονότα του ελληνοϊταλικού πολέμου, σε ορισμένα από τα οποία είχε συμμετάσχει. Στη συνέχεια θυμάται τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων στρατιωτών συγκριτικά με τους Ιταλούς και το κατόρθωμα της ελληνικής νίκης, ενώ βλέπουμε πλάνα με ορεινούς όγκους της ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
00:10:35:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ από το χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ θυμάται λεπτομέρειες από τη μάχη του ΒΟΔΗΜΟΥ και των ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΩΝ.
00:12:16:00
Ηλικιωμένες γυναίκες από το χωριό ΠΕΠΕΛΗ θυμούνται διάφορα γεγονότα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τονίζουν τη βοήθεια σε τροφή που προσέφεραν στους Έλληνες στρατιώτες. Γίνεται λόγος για τη μάχη της ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ και για το ΤΕΠΕΛΕΝΙ.
00:15:14:00
Ο ιατρός-συγγραφέας Θ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ από το χωριό ΓΡΑΒΑ των ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ μιλάει για την εποχή του ελληνοϊταλικού πολέμου στην περιοχή του.
00:15:58:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ θυμάται τη συμβολή των γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου.
00:16:28:00
Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΟΤΣΟΛΟΣ θυμάται τις εορταστικές εκδηλώσεις του χωριού του ύστερα από την επέλαση του ελληνικού στρατού και τη νίκη εναντίον του ιταλικού στρατού.
00:17:18:00
Πλάνα από ορεινό χωριό της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο φακός επικεντρώνεται σε ηλικιωμένες γυναίκες με τον χαρακτηριστικό λευκό κεφαλόδεσμο ενώ ακούγεται χορευτικός σκοπός με κλαρίνο.
00:18:20:00
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΟΥΒΕΛΗΣ από τον ΚΗΠΑΡΟ ΧΕΙΜΑΡΑΣ θυμάται την κατάληψη του υψώματος 613 από τους Έλληνες και τονίζει την αριθμητική υπεροχή των Ιταλών έναντι των Ελλήνων. Παρεμβάλλονται πλάνα από ορεινό χωριό.
00:21:46:00
Ο βιομήχανος ΕΛ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ θυμάται πολεμικά γεγονότα από το ΜΠΟΡΣΙ και το ύψωμα 613, ενώ παρεμβάλλονται πλάνα από το συγκεκριμένο ύψωμα.
00:25:45:00
Ο ΠΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ από τη ΧΕΙΜΑΡΑ θυμάται τη μάχη του ΣΚΟΥΤΑΡΑ, καθώς και τη συμβολή των γυναικών στον ανεφοδιασμό των στρατιωτών.
00:27:54:00
Ηλικιωμένοι από το χωριό ΔΡΟΒΙΑΝΗ (του ΔΕΛΒΙΝΟΥ) τραγουδούν πολυφωνικό τραγούδι με ιστορικές αναφορές στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Παρεμβάλλονται πλάνα από το χωριό ΔΡΟΒΙΑΝΗ.
00:30:29:00
Ο Χ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ από τη ΛΑΜΙΑ θυμάται πολεμικά γεγονότα από τη ΖΑΡΑΒΙΝΑ της ΑΛΒΑΝΙΑΣ, καθώς και τη μάχη του υψώματος 669.
00:31:35:00
Ο ιερέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΡΟΣ τελεί μνημόσυνο σε νεκροταφείο πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου.
00:32:27:00
Ο Γ. ΜΠΑΚΟΣ μιλάει για τις προσπάθειες της κοινότητάς του να συντηρήσει το νεκροταφείο, στο οποίο είναι ενταφιασμένοι πολλοί Έλληνες στρατιώτες.
00:33:34:00
Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΚΟΣ μιλάει για τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να διασωθεί και να διαφυλαχθεί το νεκροταφείο με τους νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου.
00:34:16:00
Ο Γ. ΠΑΓΟΥΝΗΣ από το χωριό ΣΩΠΙΚΗ απαγγέλλει το ποίημα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ», το οποίο εμπνεύστηκε από τη θυσία των Ελλήνων το 1940. Στη συνέχεια παίζει στο ακορντεόν μελωδία.
00:36:19:00
Ο Θ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τα δημοτικά τραγούδια που συντέθηκαν από τους Έλληνες της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ με θεματολογία από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
00:37:28:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ απαγγέλλει ποίημα που έγραψε ο ίδιος για την πανωλεθρία του ιταλικού στρατού.
00:38:58:00
Ο ΠΑΝ. ΖΩΤΟΣ από το χωριό ΣΩΠΙΚΗ θυμάται γεγονότα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες στρατιωτών και πλάνα από ορεινό χωριό. Ακούγεται αυτοσχεδιασμός με κλαρίνο.
00:41:29:00
Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΣΕΚΑ από το χωριό ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ θυμάται τους τρόπους ανεφοδιασμού των στρατιωτών από τους κατοίκους του χωριού της.
00:42:54:00
Ο Δ. ΛΙΑΝΟΣ από το ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ θυμάται τις δυσκολίες που πέρασε στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
00:44:49:00
Ο δικηγόρος Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ θυμάται τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να διανείμει τη στρατιωτική αλληλογραφία ως στρατιωτικός ταχυδρόμος που ήταν στο χωριό ΒΕΡΑΤΙΟ. Παρεμβάλλονται πλάνα από το χωριό καθώς και από χιονισμένο τοπίο.
00:47:02:00
Ανάγνωση αποσπάσματος από το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ. Απαγγέλει ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ.
00:48:50:00
Ο Ι. ΟΡΦΑΝΟΣ θυμάται την πείνα και τις κακουχίες που υπέστη στο χωριό ΠΡΕΜΕΤΗ κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου.
00:51:26:00
Ο Χ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ θυμάται πώς έχασε τα δύο του πόδια στα χιονισμένα βουνά της ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
00:53:00:00
Ο Δ. ΛΙΑΝΟΣ θυμάται πώς έχασε τα μάτια του κοντά στο χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ.
00:54:22:00
Αναφορά του αφηγητή σε νίκες των Ελλήνων εναντίον των Ιταλών, ενώ παρουσιάζονται πλάνα από το στενό της ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ και του ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ. Πλάνα από τον ορεινό όγκο των βουνών ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ και ΝΕΜΕΡΣΚΑ.
00:56:44:00
Αύγουστος 1998. Επιστροφή παλαίμαχων στρατιωτών σε νεκροταφείο των πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου στο χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. Πλάνα από το μνημόσυνο. Ο ταξίαρχος Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ από την ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΟΖΑΝΗΣ διηγείται με συγκίνηση την οπισθοχώρηση του ελληνικού στρατού, ύστερα από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων τον Απρίλιο του 1941. Ο Έλληνας πρόξενος του ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ Κ. ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ δίνει υπόσχεση για συντήρηση και αποκατάσταση των νεκροταφείων των στρατιωτών στη ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ.
01:03:37:00
Πλάνο από το σημείο 5. 000 πεσόντων Ελλήνων στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ. Μουσικός γονατιστός αυτοσχεδιάζει με το κλαρίνο του μπροστά σε αυτοσχέδιο μνήμα με ξύλινο σταυρό.
01:04:15:00
Πλάνα από οστά στρατιωτών που εντοπίστηκαν στο χωριό ΠΑΝΑΡΙΤΙ ΠΡΕΜΕΤΗΣ. Η αποκομιδή των οστών περιλαμβάνει την απόθεσή τους στην ελληνική σημαία και την ταφή τους. Μουσικός γονατιστός σε αυτοσχέδιο μνήμα με ξύλινο σταυρό παίζει αυτοσχεδιασμό με το κλαρίνο του.
01:05:37:00
Ο ακαδημαϊκός ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ διαβάζει χωρίο από το βιβλίο του «Το μνήμα της γριάς».
01:07:30:00
Πλάνα από αναζήτηση και αποκομιδή οστών Ελλήνων στρατιωτών στα βουνά του ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ. Ο ορθόδοξος ιερέας TODI τελεί τρισάγιο στη σερβική γλώσσα.
01:09:24:00
Ο ακαδημαϊκός ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ διαβάζει χωρίο από το βιβλίο του «Το μνήμα της γριάς». Αναφέρεται στην οπισθοχώρηση των Ελλήνων.
01:10:06:00
Ιερέας στα βουνά της ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ παίζει με πνευστό όργανο το εγκώμιο «Ω γλυκύ μου έαρ».
01:10:54:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
Θεματικοί Όροι
Βόρεια Ήπειρος, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, αλβανικό μέτωπο, μάχες, Αλβανία, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αναφορές
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, αρχιεπίσκοπος Αλβανίας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ, κάτοικος χωριού Βουλιαράτες
Ι. ΟΡΦΑΝΟΣ, βετεράνος Ελληνοϊταλικού Πολέμου
ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΟΥΒΕΛΗΣ, κάτοικος Χειμάρας
Θ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ιατρός-συγγραφέας
ΠΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, κάτοικος Χειμάρας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΡΟΣ, ιερέας
Γ. ΠΑΓΟΥΝΗΣ, βετεράνος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου
Χ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, βετεράνος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου
ΠΑΝ. ΖΩΤΟΣ, βετεράνος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου
Δ. ΛΙΑΝΟΣ, βετεράνος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου
Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, δικηγόρος
Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, βετεράνος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου
Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ταξίαρχος
Κ. ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ, Έλληνας πρόξενος του Αργυροκάστρου
ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, ακαδημαϊκός
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΕΠΕΛΕΝΙ
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΠΕΠΕΛΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΧΕΙΜΑΡΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΠΡΕΜΕΤΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΔΡΟΒΙΑΝΗ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΟΥ
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΟΥ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ
Έρευνα-Σενάριο:
ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΟΥ
Μουσική επιμέλεια:
ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΟΥ
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΣΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ
ΧΡ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΔΕΣΠΩ ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ
Ηχοληψία:
Δ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΜΑΡ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΓ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Μιξάζ:
ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσικοί:
LAVER BARIU TSOMBAN (Κλαρίνο)
Μετάφραση:
ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΡΕΜΠΙΤΣΚΑ
Αφήγηση:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ
Βοηθοί οπερατέρ:
ΣΤΑΘΗΣ ΣΑΛΤΑΣ
ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ
Κοπή αρνητικού:
Ν. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός παραγωγής:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΚΟΣ
Γενικών καθηκόντων:
ΧΡ. ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Κινηματογραφικά εργαστήρια ΕΡΤ Α.Ε.:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ
Εταλονάζ:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ
Γραφίστας:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
Τρυκέζα:
ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΣΣΟΣ
ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στην ταινία ακούγονται αποσπάσματα:
Από την 3η Συμφωνία του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
«Δάφνες και Κυπαρίσσια» του ΜΑΡΙΟΥ ΒΑΡΒΟΓΛΗ
«Υάκινθος» του Μ. ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Διαβάστηκαν αποσπάσματα:
από το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ
από το βιβλίο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ «Το μνήμα της γριάς και
από την «Άγνωστη Ρωμιοσύνη» (Ελληνισμός Β. Ηπείρου) του Θ. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ευχαριστίες:
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΜΕΤΟΧΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΙΝΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
01:11:42:24
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009