PHILIPPE SOLLERS
0000006782
Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης. Το συγκεκριμένο επεισόδιο περιλαμβάνει τη συνέντευξη του Γάλλου λογοτέχνη και στοχαστή ΦΙΛΙΠ ΣΟΛΕΡΣ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006782
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΣΤΑ
PHILIPPE SOLLERS
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης. Το συγκεκριμένο επεισόδιο περιλαμβάνει τη συνέντευξη του Γάλλου λογοτέχνη και στοχαστή ΦΙΛΙΠ ΣΟΛΕΡΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο PHILIPPE SOLLERS (ΦΙΛΙΠ ΣΟΛΕΡΣ), ψευδώνυμο του ΦΙΛΙΠ ΖΟΥΑΓΙΟ, ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους λογοτέχνες-στοχαστές, φιλοξενείται στην εκπομπή ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Προτού ακόμα ενηλικιωθεί, εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με το ψευδώνυμο ΣΟΛΕΡΣ, που στα λατινικά σημαίνει επιδέξιος-πολυμήχανος-έξυπνος, και παίρνει το βραβείο Φαιάκων. Tο 1960 ιδρύει την επιθεώρηση ΤΕΛΚΕΛ. Aπό το 1968 στρέφεται στο μαρξισμό και στο μαοϊσμό. Ο ΦΙΛΙΠ ΣΟΛΕΡΣ αναλύει την έννοια του μυθιστορήματος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι μια αφήγηση που αγγίζει την κοινωνία μιας συγκεκριμένης εποχής. Χαρακτηρίζει τον 20ό αιώνα ως ιστορία μιας παραποίησης και, αναφερόμενος στη σοβιετική αυτοκρατορία, επισημαίνει ότι πριν από 20 χρόνια δε θα μπορούσαν να προβλέψουν την κατάρρευσή της. Μιλάει για τον ΜΠΑΛΖΑΚ και την αδυναμία που του είχε ο ΜΑΡΞ, διότι ήταν αρκετά διορατικός. Εξηγεί ότι η σχέση του μυθιστοριογράφου με τα γεγονότα δεν είναι αναγκαίο να είναι άμεση, αφού αρκεί η εμπειρία του και η παρατήρησή του. Κάνει αναφορά στο μυθιστόρημα «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ», που προβλέπει την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος μέσα από τις αναπαραγωγικές του ουσίες και κάνει λόγο για τη μαφία και τον αναλφαβητισμό. Σημειώνει, επίσης, ότι ζούμε σε μια εποχή ερήμωσης και καταστροφής, αναφέρεται στις δολοφονίες του 20ού αιώνα και καταλήγει λέγοντας ότι ο μυθιστοριογράφος διηγείται την έρευνά του. Στο βιβλίο του «ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΡΔΙΑ» χαρακτηρίζει την ΕΛΛΑΔΑ πυξίδα στο βάθος της γλώσσας και της μεταφυσικής, επισημαίνοντας ότι οι απαγορεύσεις και οι χαρακτηρισμοί λειτουργούν αποτρεπτικά στην κατανόηση της τελευταίας. Τέλος, κάνει λόγο για τον ΧΑΪΝΤΕΓΚΕΡ και τη συγκίνηση που νιώθει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο που αναφέρεται στο ταξίδι του στη ΔΗΛΟ, καθώς μπορεί να αφουγκραστεί τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους.
Τίτλοι εκπομπής.
00:01:33:00
Βλέπουμε μια οθόνη τηλεόρασης που προβάλει τον PHILIPPE SOLLERS να μιλάει για την τέχνη στα έργα τέχνης και κάνει αναφορά στον ΠΙΚΑΣΟ.
00:02:39:00
Το πλάνο εναλλάσσεται με τα εξώφυλλα του συγγραφικού έργου του PHILIPPE SOLLERS και την οθόνη της τηλεόρασης που τον προβάλλει. Συνεχίζει να μιλάει για τον ΠΙΚΑΣΟ.
00:03:34:00
Το πλάνο περιφέρεται μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα σπιτιού που υπάρχουν μόνο δύο άδειες πολυθρόνες.
00:03:49:00
Έχουμε στο πλάνο το όνομα του φιλοξενούμενου της εκπομπής.
00:03:55:00
Αρχίζει η αφήγηση για τη ζωή και το έργο του PHILIPPE SOLLERS ενώ βλέπουμε τον ίδιο σε έναν κήπο να παίζει με μπάλα κι έναν σκύλο. Το πλάνο εναλλάσσεται με προβολή εξωφύλλων από τα βιβλία του, ώσπου τον βλέπουμε να κατευθύνεται και να μπαίνει μέσα σε ένα κτήριο.
00:05:20:00
Έχουμε στο πλάνο ένα εξώφυλλο βιβλίου του και τον ακούμε δίχως να τον βλέπουμε.
00:05:29:00
Βλέπουμε τον PHILIPPE SOLLERS να κάθεται σε μια από τις δυο πολυθρόνες. Αναπτύσσει την έννοια του μυθιστορήματος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι μια αφήγηση που αγγίζει την κοινωνία μιας συγκεκριμένης εποχής. Χαρακτηρίζει τον 20ό αιώνα ως ιστορία μιας παραποίησης. Διατυπώνει την άποψη σχετικά με τη σοβιετική αυτοκρατορία και την κατάρρευση του συστήματός της, λέγοντας πως δε θα μπορούσαν να την προβλέψουν πριν από είκοσι χρόνια. Ενώ ο PHILIPPE SOLLERS μιλάει, βλέπουμε πλάνα με τον ΓΕΛΤΣΙΝ και τον Γερμανό καγκελάριο σε μια από τις εθιμοτυπικές συναντήσεις τους.
00:09:09:00
Έχουμε στο πλάνο τον PHILIPPE SOLLERS, ο οποίος συνεχίζει να μιλάει σχετικά με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την επικράτηση της ΚΙΝΑΣ, γεγονός που δε θα μπορούσε να το προβλέψει κανένας διανοούμενος, διότι θεωρούσαν ότι η ΚΙΝΑ θα εξελιχθεί ως αποικία της ΕΣΣΔ.
00:10:36:00
Η εικόνα μας δείχνει σε διπλό πλάνο τον PHILIPPE SOLLERS χωρίς να τον ακούμε τι λέει.
00:10:56:00
Στο πλάνο έχουμε πάλι τον PHILIPPE SOLLERS ενώ τον ρωτούν σχετικά με τη δυσκολία των διανοούμενων να συλλάβουν, χωρίς προφητείες, ό τι συμβαίνει και εξελίσσεται κι αν τελικά αυτό είναι ανικανότητα των διανοούμενων. Ο PHILIPPE SOLLERS θεωρεί πως είναι ανθρώπινη ανικανότητα να προβλεφθεί η έκπληξη και αναφέρεται πάλι στην ΕΣΣΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ποιος θα φανταζόταν πως όλο αυτό που έγινε δεν ήταν ούτε η δημοκρατία ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε η επανακτημένη δημοκρατία, αλλά η μαφία σαν διαπλανητικό φαινόμενο. Επίσης, κάνει αναφορά και στον ΓΚΙ ΝΤΕΜΠΟΡ και στο βιβλίο του Η Κοινωνία Του Θεάματος, επισημαίνοντας ότι ο ΝΤΕΜΠΟΡ έκανε αξιοσημείωτες προβλέψεις και ας μην είναι μυθιστοριογράφος. Ο μυθιστοριογράφος δεν πρέπει να πέφτει έξω σχετικά με το πραγματικό, το κοινωνικό, το ιστορικό, το οικονομικό.
00:14:11:00
Το πλάνο περιφέρεται σε κεντρική πλατεία του ΠΑΡΙΣΙΟΥ. Ακούγεται ο SOLLERS να μιλά.
00:14:34:00
Έχουμε στο πλάνο τον SOLLERS, ο οποίος μιλάει για τον ΜΠΑΛΖΑΚ και την αγάπη που του είχε ο ΜΑΡΞ, διότι δεν έπεφτε έξω στις προβλέψεις του. Αναφέρεται ακόμα στη σχέση του μυθιστοριογράφου με τα γεγονότα. Κάνει αναφορά και στο μυθιστόρημα «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ». Σημειώνει, επίσης, ότι ζούμε σε μια εποχή ερήμωσης και καταστροφής, κάνοντας αναφορά στις δολοφονίες του 20ού αιώνα και καταλήγει λέγοντας ότι ο μυθιστοριογράφος διηγείται την έρευνά του. Ενώ τον ακούμε τον PHILIPPE SOLLERS να μιλάει σχετικά με τις δολοφονίες ΚΕΝΕΝΤΙ, ΠΑΛΜΕ, απόπειρα ΠΑΠΑ, στο πλάνο έχουμε εικόνες από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με οπλισμένους κ. λ. π.
00:19:15:00
Το πλάνο κινείται μέσα στη μεγάλη αίθουσα με τις δυο άδειες πολυθρόνες.
00:19:26:00
Βλέπουμε τα χέρια του PHILIPPE SOLLERS ο οποίος κρατώντας ένα ένα τα βιβλία του αρχίζει να μας τα παρουσιάζει.
00:21:30:00
Το πλάνο στην αίθουσα με τις δυο άδειες πολυθρόνες. Εμφανίζεται ο PHILIPPE SOLLERS οπότε και ακούμε την ερώτηση σχετικά με τους δασκάλους του σε θέματα μυθιστοριογραφικά. Απαντά ότι όλοι οι συγγραφείς χρησιμεύουν σ’ έναν μυθιστοριογράφο. Ωστόσο, ξεχωρίζει το γαλλικό μυθιστόρημα του 18ου αιώνα, καθώς και τους ελεύθερους στοχαστές του 18ου αιώνα, όπως ο ΝΤΙΝΤΕΡΟ, ο ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ κ. α.
00:24:09:00
Το πλάνο περιφέρεται σε αγορά στην ΙΝΔΙΑ.
00:24:30:00
Βλέπουμε και ακούμε πάλι τον PHILIPPE SOLLERS να μιλά για διάφορους συγγραφείς-μυθιστοριογράφους και για την τεχνική του γραψίματός τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ΒΟΛΤΑΙΡΟ, ΣΤΑΝΤΑΛ, ΜΠΑΛΖΑΚ, ΠΡΟΥΣΤ κ. α. και διακρίνοντας το χαρακτηριστικό του καθενός μέσα από κάποιο αντιπροσωπευτικό έργο του.
00:27:42:00
Ασπρόμαυρο πλάνο μας δείχνει τέσσερεις μουσικούς σε μια βάρκα όπου διακρίνουμε μόνο τη σκιά τους.
00:28:07:00
Έχουμε στο πλάνο τον PHILIPPE SOLLERS, ο οποίος μιλάει για τον εξόριστο Ιρλανδό συγγραφέα ΤΖΕΪΜΣ ΤΖΟΫΣ, το βιβλίο του «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και την αντίδραση που γνώρισε το έργο του. Παρεμβάλονται πλάνα με το βιβλίο και φωτογραφία του συγγραφέα.
00:31:32:00
Το πλάνο είναι σε αίθουσα όπου φυλάσσονται σε ειδικές κατασκευές έργα ζωγραφικής.
00:32:34:00
Στο πλάνο ο PHILIPPE SOLLERS, ο οποίος υποστηρίζει και εξηγεί γιατί στη λογοτεχνία και στην τέχνη γενικότερα δεν πρέπει να βλέπουμε τις τεχνικές διαδικασίες.
00:34:56:00
Τo πλάνο σε αίθουσα τέχνης όπου βλέπουμε ένα «κινούμενο» γλυπτό.
00:35:40:00
Στο πλάνο ο PHILIPPE SOLLERS, ο οποίος συνεχίζει να μιλάει για την τεχνική, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η αφήγηση δεν είναι εναντίον της τεχνικής, ενώ κάνει αναφορά και στον ΧΑΪΝΤΕΓΚΕΡ, ο οποίος, αν και έκρινε αυστηρά την τεχνική, δεν εκφραζόταν όμως εναντίον της.
00:38:06:00
Ενώ ακούμε τον PHILIPPE SOLLERS για το ίδιο θέμα, το πλάνο από το παράθυρο μας δείχνει τον κήπο.
00:38:27:00
Στο πλάνο έχουμε την εικόνα του PHILIPPE SOLLERS.
00:38:37:00
Πλάνο με την οθόνη που μας δείχνει τον PHILIPPE SOLLERS και τίτλους από κλείσιμο εκπομπής.
00:39:13:00
Βλέπουμε τον PHILIPPE SOLLERS να κάθεται στην πολυθρόνα και να καπνίζει χωρίς να μιλάει.
00:39:24:00
Ακούμε και βλέπουμε τον PHILIPPE SOLLERS σε νεότερη ηλικία να μιλάει χωρίς μετάφραση, το πλάνο εναλλάσσεται με εξωτερικά πλάνα.
00:40:45:00
Το πλάνο σε κεντρικό δρόμο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ. Ακούμε δίχως να βλέπουμε τον PHILIPPE SOLLERS να μιλάει για την ενόχληση που προκάλεσε το έργο του και ότι αυτό το πλήρωσε. Μιλάει ακόμα για τη σύνδεση μεταξύ ιστορίας, κοινωνίας και ιδιωτικού βίου για να καταλήξει στο μυθιστόρημα, λέγοντας ότι είναι ο διακριτικός τρόπος σύνδεσης με αυτά που συμβαίνουν. Παρεμβάλλονται πλάνα από δρόμο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ.
00:43:04:00
Πλάνο σε κεντρικούς δρόμους του ΠΑΡΙΣΙΟΥ, όπου ακούμε και κατόπιν βλέπουμε τον PHILIPPE SOLLERS να μιλάει χωρίς μετάφραση.
00:43:36:00
Πλάνο στο ίδιο που τον βλέπουμε να καπνίζει. Γρήγορο πλάνο στον κήπο και επιστροφή στον ίδιο. Μιλάει για τον ΟΜΗΡΟ και την Οδύσσεια και τις επιρροές του από το έργο, όταν έγραφε το βιβλίο του «ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Ακόμα αναφέρεται στον ΤΖΟΫΣ και το βιβλίο του «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
00:46:18:00
Το πλάνο ασπρόμαυρο κινείται σε γέφυρα του ΠΑΡΙΣΙΟΥ, για να καταλήξει σε τροχαίο δυστύχημα. Παράλληλα ακούμε τον PHILIPPE SOLLERS χωρίς να τον βλέπουμε.
00:46:46:00
Στο πλάνο μας πάλι ο PHILIPPE SOLLERS, ο οποίος κάνοντας διάφορες αναφορές, όπως στη μοίρα του ΟΜΗΡΟΥ και γιατί είχε ξεχαστεί τόσο καιρό, στο έργο του ΤΖΟΫΣ κ. α. , καταλήγει ότι η αφήγηση διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται και ερμηνεύεται διαφορετικά κάθε φορά που γίνεται η ανάγνωσή της.
00:49:03:00
Ασπρόμαυρο πλάνο σε συννεφιασμένο ουρανό και στην πόλη του ΠΑΡΙΣΙΟΥ από ψηλά.
00:49:33:00
Πλάνο στον ίδιο μιλάει για τον Μεσαίωνα. Λέει ότι ο ίδιος προσπαθεί να κάνει πρόβλεψη των κοινωνιών εν αναμονή, όπως στο βιβλίο του «ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΡΔΙΑ», χαρακτηρίζει την Ελλάδα πυξίδα στο βάθος της γλώσσας και της μεταφυσικής και λέει πως με τις απαγορεύσεις ή τους χαρακτηρισμούς δεν μπορεί να κατανοηθεί η μεταφυσική. Κάνει αναφορά στον ΧΑΪΝΤΕΓΚΕΡ και στο πόσο συγκινητικά μεταφέρει το ταξίδι του στη ΔΗΛΟ, όπου μέσα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου ακούμε και νιώθουμε τους αρχαίους φιλοσόφους.
00:52:09:00
Πλάνο στην οθόνη όπου βλέπουμε τον PHILIPPE SOLLERS να καπνίζει.
00:52:21:00
Τίτλοι τέλους εκπομπής.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΦΙΛΙΠ ΣΟΛΕΡΣ, λογοτεχνία, μυθιστόρημα, ιστορία
Αναφορές
ΦΙΛΙΠ ΣΟΛΕΡΣ, συγγραφέας
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΠΑΡΙΣΙ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ILLUSION
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ
Μουσικός επιμελητής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΡΙΤΣΙΔΑΚΗΣ
Μοντέρ:
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μετάφραση:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΩΡΑΪΤΗ
Υποτιτλισμός:
VIDEOPRESS
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ (ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ)
Συνεργάτες:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ
Συνεργάτης στη Γαλλία:
ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Οργάνωση παραγωγής:
ΜΑΚΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Αρχείο:
PHOTOKINISIS
Post production:
PUBLICA T. V.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:52:57:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009