ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΑΡΗΣ – ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΚΛΑΡΙΝΟ
0000006711
Μουσική σειρά αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική και τους λαϊκούς οργανοπαίκτες. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει τον δεξιοτέχνη ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΑΡΗ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006711
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΣΕ ΗΧΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΑΡΗΣ – ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΚΛΑΡΙΝΟ
Χρονολογία Παραγωγής
1989
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ
Περίληψη
Μουσική σειρά αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική και τους λαϊκούς οργανοπαίκτες. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει τον δεξιοτέχνη ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΑΡΗ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή ΣΕ ΗΧΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ είναι αφιερωμένη σε μουσικούς και στις δημιουργίες τους. Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζεται ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΑΡΗΣ, από το ΡΙΟΛΟ ΑΧΑΪΑΣ και η αγάπη του για το ΚΛΑΡΙΝΟ και τη ΦΛΟΓΕΡΑ. Ο αφηγητής ξεκινά δίνοντάς μας πληροφορίες για τον τόπο γέννησης του μουσικού αλλά και γενικότερα για τη ζωή του. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο καλλιτέχνης θυμάται την πρώτη φορά που έπαιξε ΦΛΟΓΕΡΑ, την οποία είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Αναφέρεται στο ΚΛΑΡΙΝΟ και στο ΖΟΥΡΝΑ επισημαίνοντας ότι, για να παίξει κάποιος μουσικός σωστά, απαιτείται μελέτη, προσοχή, αλλά και αγάπη για τα συγκεκριμένα όργανα. Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια, που τα ερμηνεύουν ο Α. ΒΑΣΙΛΑΡΗΣ και οι μουσικοί του, είτε με τη συνοδεία ΚΛΑΡΙΝΟΥ είτε με τη συνοδεία ΦΛΟΓΕΡΑΣ. Ο αφηγητής μας δίνει πληροφορίες για την προέλευση αυτών των τραγουδιών, το στυλ και το ρυθμό τους.
Τίτλοι αρχής.
00:01:18:00
Πλάνα από μουσικό συγκρότημα να κάνει πρόβες. Παγώνει η εικόνα και σούπερ στον: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΑΡΗ ΦΛΟΓΕΡΕΣ-ΚΛΑΡΙΝΟ και ακολουθούν τα ονόματα των υπόλοιπων μουσικών.
00:02:40:00
Πλάνο στον ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΑΡΗ να παίζει ΦΛΟΓΕΡΑ (Τραγούδι ΓΚΟΛΦΩ ή ΚΛΕΦΤΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ, ΤΟ ΛΑΓΙΟ ΑΡΝΙ) ενώ ο παρουσιαστής τον χαρακτηρίζει κορυφαίο καλλιτέχνη στο είδος του. Αναφέρεται στον τόπο γέννησής του και μας δίνει πληροφορίες για τη ζωή του. Κοντινά πλάνα και στους υπόλοιπους οργανοπαίχτες.
00:06:01:00
Πλάνα στο ίδιο μοτίβο. Ξεκινά άλλο τραγούδι με τίτλο « ΧΟΡΑ » ενώ ο αφηγητής δίνει λεπτομέρειες για τα τραγούδια αυτού του είδους. Τα ονομάζει ΧΟΡΕΣ, είναι ρουμανικής καταγωγής και παίζονται σε γιορτές και πανηγύρια. Οι μουσικοί συνεχίζουν να παίζουν.
00:08:29:00
Πλάνο του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΑΡΗ να κρατά μια φλογέρα. Λέει ότι αρχικά ένας φίλος τού χάρισε ένα μικρό ξύλο, το οποίο ήταν χειροποίητο. Ύστερα, αυτός το μετέτρεψε σε ΦΛΟΓΕΡΑ, με την οποία παίζει το τραγούδι: ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ. Συνεχίζει να μιλά για τα άλλα είδη ΦΛΟΓΕΡΑΣ που έφτιαξε και παρουσιάζει τα υλικά τους. Τις χρησιμοποιεί ανάλογα με το είδος των τραγουδιών που παίζει.
00:09:58:00
Το πλάνο παραμένει στον ίδιο, οποίος παίζει μουσική διαλέγοντας μια ΦΛΟΓΕΡΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο είδος της ΦΛΟΓΕΡΑΣ που παίζει ο καλλιτέχνης. Η ΦΛΟΓΕΡΑ αυτή είναι αυτοσχέδια και επιτρέπει στον καλλιτέχνη να αναδείξει το μουσικό ταλέντο του.
00:11:29:00
Ο καλλιτέχνης στο ίδιο πλάνο παίρνει μια άλλη ΦΛΟΓΕΡΑ, με την οποία παίζει ένα διαφορετικό ρυθμό.
00:14:20:00
Πλάνα από την ορχήστρα που κάνει πρόβες (κοντινά στους οργανοπαίχτες) με τη συνοδεία ΚΛΑΡΙΝΟΥ.
00:14:57:00
Ξεκινά νέο τραγούδι με πρώτο πλάνο στον ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΑΡΗ, ο οποίος παίζει ΚΛΑΡΙΝΟ. Παράλληλα, διάφορα πλάνα από την ορχήστρα. Ο αφηγητής αναφέρει ότι είναι παραδοσιακή ρουμελιώτικη μελωδία και το όνομα του τραγουδιού είναι: « Η ΛΕΙΒΑΔΙΤΙΚΗ ΠΑΠΑΔΙΑ ». Μιλάει για την ιδιαίτερη τεχνική που απαιτεί αυτό το είδος μουσικής και τις δυσκολίες του.
00:19:41:00
Το πλάνο στον καλλιτέχνη, ο οποίος εξηγεί πώς έμαθε να παίζει ΦΛΟΓΕΡΑ, ΖΟΥΡΝΑ και ΚΛΑΡΙΝΟ. Αναφέρει ότι για να αγοράσει ΚΛΑΡΙΝΟ έπρεπε να πάει στην Αθήνα. Παράλληλα, δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο που παίζει το κάθε όργανο.
00:21:04:00
Ξεκινά νέο τραγούδι. Με σούπερ γράφεται: «ΣΤΑ ΡΙΤΣΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΝΕΡΟ» με πρώτο πλάνο στον καλλιτέχνη να παίζει ΚΛΑΡΙΝΟ. Ο αφηγητής μιλάει για τους ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟΥΣ χορούς, που ονομάζονται «ΚΑΓΚΕΛΙΑ». Δίνει πληροφορίες για το ρυθμό και το στυλ τους.
00:24:31:00
Πλάνο στον Α. ΒΑΣΙΛΑΡΗ, ο οποίος μιλά για την τεχνική που χρειάζεται το ΚΛΑΡΙΝΟ και η ΦΛΟΓΕΡΑ. Τονίζει την ιδιαίτερη αγάπη του για τη ΦΛΟΓΕΡΑ, αν και πολλοί την υποτιμούν.
00:25:37:00
Ο καλλιτέχνης ξεκινά τραγούδι με τη ΦΛΟΓΕΡΑ. Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε αυτόν και ύστερα πλάνα από τα υπόλοιπα μέλη συγκροτήματος. Πρόκειται για ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ χορό « ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟ », όπως αναγράφεται σε σούπερ. Ο αφηγητής λέει ότι του έδωσαν αυτό το όνομα, επειδή οι χορευτές κρατιούνται από τα ζωνάρια αντί από τα χέρια. Παράλληλα, δίνει λεπτομέρειες για αυτό το είδος χορού.
00:27:55:00
Πέφτουν τίτλοι τέλους πάνω στα πλάνα όπου συνεχίζουν να παίζουν οι μουσικοί.
00:28:20:00
Συνεχίζεται το πλάνο στην ορχήστρα και το τραγούδι.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Μουσική, ελληνική παραδοσιακή μουσική, κλαρίνο
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ILLUSION
Συντελεστές
Επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Φωτογραφία:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ήχος:
ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρόλογος:
ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Εγγραφή video:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΤΣΙΟΣ
ΑΚΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ
Μαγνητοσκόπηση:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τεχνική επεξεργασία:
DIGITAL CENTER TV
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΑΡΗΣ-ΦΛΟΓΕΡΕΣ-ΚΛΑΡΙΝΟ
Συνοδεύουν οι μουσικοί:
ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΣΙΟΣ-ΚΙΘΑΡΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΤΟΣ-ΛΑΟΥΤΟ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣ-ΝΤΑΡΑΜΠΟΥΚΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:21:08
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009