Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
0000006614
Το επεισόδιο αυτό ασχολείται με την ιστορία του 2ου Γυμνασίου Αρρένων. Επώνυμοι μαθητές του σχολείου αυτού περιγράφουν τις αναμνήσεις τους από τα μαθητικά χρόνια, το χώρο του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς και τις ιστορικές συγκυρίες και τα γεγονότα της εποχής.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006614
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Χρονολογία Παραγωγής
2003
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Το επεισόδιο αυτό ασχολείται με την ιστορία του 2ου Γυμνασίου Αρρένων. Επώνυμοι μαθητές του σχολείου αυτού περιγράφουν τις αναμνήσεις τους από τα μαθητικά χρόνια, το χώρο του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς και τις ιστορικές συγκυρίες και τα γεγονότα της εποχής.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ, ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, μαθητές του Β’ Γυμνασίου Αρρένων, επαναφέρουν στη μνήμη τους πρόσωπα και γεγονότα από την σχολική τους ηλικία, περιγράφουν τη γειτονιά που μεγάλωσαν, τις εμπειρίες τους από εκείνα τα χρόνια και διάφορα περιστατικά μεταξύ μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο εκπομπής της σειράς «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ». Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο, καθώς και πλάνα από το σχολείο όπως είναι σήμερα.
Τίτλοι αρχής.
00:00:50:00
Πλάνο με τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΠΙΘΟΥΛΚΑ, κουλουρά στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ. Περιγράφει τη σχέση του με τους μαθητές του σχολείου.
00:01:39:00
Πλάνα από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών στη διασταύρωση των οδών Μάγιερ και Σουρμελή, από τα γκράφιτι που είναι ζωγραφισμένα στο προαύλιο.
00:02:20:00
Πλάνα με μαθητές που εκφράζουν τις απόψεις τους για διάφορα θέματα που τους απασχολούν.
00:03:29:00
Πλάνο με πινακίδα όπου αναγράφεται «2ον Γυμνάσιο Αθήνας 2ον Ενιαίο Λύκειο Αθήνας». Φωτογραφίες που απεικονίζουν το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων σε παλιότερες εποχές. Παράλληλα, ακούγεται ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου, που υπήρξε μαθητής του σχολείου αυτού, να διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Καταφύγιο ιδεών», τα οποία περιγράφουν το σχολείο και την πρόσβασή του σε αυτό. Εμβόλιμα πλάνα από το τραμ της εποχής.
00:04:27:00
Πλάνο με τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, δημοσιογράφο και μαθητή του Β’ Γυμνασίου, να διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο του «Οι παλιοί συμμαθητές» που αναφέρεται σε περιστατικό του σχολείου.
00:05:02:00
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, ζωγράφος και μαθητής του Β’ Γυμνασίου Αρρένων, εξιστορεί πώς πήγαινε σχολείο με το τραμ. Πλάνα από το τραμ.
00:05:30:00
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ περιγράφει τη γειτονιά που μεγάλωσε και αναφέρεται στη φήμη των δύο Γυμνασίων που βρίσκονταν στη γειτονιά του, το 2ο και το 8ο. Πλάνο του Β’ Γυμνασίου Αρρένων όπως είναι σήμερα.
00:05:59:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ, εκδότης-συγγραφέας και μαθητής του Β’ Γυμνασίου Αρρένων αναφέρεται στον Γυμνασιάρχη του σχολείου, τον ΠΑΝΟ ΠΑΤΡΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει πρωτοπόρο για την εποχή του και χάρη σε αυτόν το σχολείο είχε αποκτήσει καλή φήμη. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.
00:06:28:00
Αναφορά του ΟΔΥΣΣΕΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, εκδότη, στις σπουδαίες προσωπικότητες που αποφοίτησαν από το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων. Φωτογραφία με τον Γυμνασιάρχη και τους μαθητές του σχολείου.
00:06:54:00
Αναφορά του ΝΙΚΟΥ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ στον ΘΑΝΑΣΗ, που πούλαγε κουλούρια έξω από το σχολείο. Πλάνο με τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΠΙΘΟΥΛΚΑ, τον κουλουρά, να μιλά για το Β’ Γυμνάσιο, την αλλαγή κτηρίου, τη φήμη που είχε αποκτήσει.
00:07:49:00
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στη φήμη του σχολείου, την οποία απέκτησε χάρη στον Γυμνασιάρχη ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ ΣΤΑΥΡΟΥ, που ήταν γνωστός για το μεταφραστικό του έργο στον ΕΥΡΙΠΙΔΗ. Πλάνο από βιβλίο το οποίο φέρει το όνομα του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ. Αναφέρεται επίσης και στον ΠΑΤΡΑ.
00:08:32:00
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στον Γυμνασιάρχη ΠΑΝΟ Λ. ΠΑΤΡΑ. Πλάνα με τετράδια που έχει υπογράψει ο Γυμνασιάρχης. Κάνει αναφορά επίσης και στην ποιότητα των μαθητών του σχολείου.
00:09:02:00
Πλάνο από την εκκλησία του Αγίου Παύλου. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ περιγράφει την πρώτη γνωριμία του με τον Γυμνασιάρχη. Ο φακός επιστρέφει στον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΠΙΘΟΥΛΚΑ, ο οποίος μιλάει για το αυστηρό ύφος του ΠΑΤΡΑ.
00:10:04:00
Πλάνο με τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, σκηνοθέτη και μαθητή του Β’ Γυμνασίου Αρρένων, να περιγράφει προσωπικές εμπειρίες από τα σχολικά του χρόνια. Πλάνο από τετράδιο του Β’ Γυμνασίου Αρρένων. Στη συνέχεια, ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ εξηγεί τους λόγους που επέλεξε το Β’ Γυμνάσιο για να φοιτήσει.
00:11:15:00
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ αναφέρεται στη φιλία του με τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ και στο συσσίτιο που τους έδιναν στο σχολείο. Στη συνέχεια, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της εποχής, λίγο πριν τον εμφύλιο πόλεμο. Πλάνα από τον εμφύλιο. Ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ περιγράφει την ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Β’ Γυμνάσιο μετά τον εμφύλιο. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ κάνει λόγο για τον Γυμνασιάρχη και τα μαθήματα που διδάσκονταν. Στη συνέχεια, ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στους καθηγητές του σχολείου και στο κλίμα που επικρατούσε ως το 1949.
00:13:42:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ μιλά για το Κυπριακό και τις αντιδράσεις του εργατικού, του φοιτητικού αλλά και του μαθητικού κινήματος. Πλάνα από πορείες στην ΑΘΗΝΑ για το Κυπριακό. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες από τα συλλαλητήρια στα οποία συμμετείχε. Πλάνα από συλλήψεις.
00:14:55:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ αναφέρεται στην πολιτικοποίηση των νέων της εποχής και καταθέτει τις εμπειρίες του από τις συγκεντρώσεις του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, στις οποίες συμμετείχε με τους συμμαθητές του. Πλάνα από συγκεντρώσεις του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
00:15:56:00
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ κάνει λόγο για το χριστιανικό νεοελληνικό κίνημα το οποίο κυριαρχούσε τότε στα σχολεία. Για τα κατηχητικά μιλάει και ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ και εξηγεί το σκοπό της ύπαρξής τους. Πλάνα με τη Βασίλισσα ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ. Στη συνέχεια, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ αναφέρεται στο σύνθημα που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ασπαζόταν. Τέλος, ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ αναφέρεται στην τάση τους για δημιουργία, που ήταν απόρροια των δύσκολων χρόνων της Κατοχής.
00:17:50:00
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την παρέα του, που απαρτιζόταν από τους ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ και ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ. Πλάνο από το εξώφυλλο βιβλίου του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο «Οι παλιοί συμμαθητές». Στη συνέχεια, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ σκιαγραφεί την προσωπικότητα του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Φωτογραφία του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ σε νεαρή ηλικία. Στον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ αναφέρεται και ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ και ιδιαίτερα στη μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιούσε.
00:19:00:00
Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την έμφυτη αγάπη των μαθητών στη λογοτεχνία και ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ αναφέρεται στην ενασχόλησή τους με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Επιστροφή στον ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, που κάνει λόγο για τα εξωσχολικά τους ενδιαφέροντα. Στη συνέχεια, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ μιλάει για τις μεταφυσικές τους ανησυχίες και πώς τους είχαν προκύψει. Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στις λογομαχίες τους για τους ποιητές, τις οποίες αγνοούσε ο φιλόλογος. Πλάνο με τον ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ να αναφέρεται στο φιλόλογο του σχολείου, τον ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ (παρεμβάλλεται φωτογραφία), και στις επιρροές που δέχτηκαν από αυτόν.
00:21:33:00
Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ σκιαγραφεί τους δύο φιλολόγους, τον ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ και τον ΒΟΥΚΙΔΗ. Φωτογραφία του ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ με τους μαθητές του. Κατόπιν, ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ εκθειάζει το φιλόλογό του ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΟΥΚΙΔΗ. Φωτογραφία από επίσκεψη Αμερικανών καθηγητών στο Β’ Γυμνάσιο.
00:22:25:00
Εγκωμιαστικά σχόλια του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ για το φιλόλογό του ΓΙΑΝΝΗ ΕΞΑΡΧΑΚΟ. Φωτογραφία από το σύλλογο καθηγητών του Β’ Γυμνασίου Αρρένων το 1958. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ αναφέρεται στις πολυσέλιδες εκθέσεις που έγραφε. Επιστροφή στον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος κάνει λόγο για τις συντακτικές του γνώσεις, ενώ ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ αναφέρεται στη σκληρότητα των καθηγητών και την επιβολή της πειθαρχίας. Στη συνέχεια, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ αφηγείται περιστατικά μεταξύ μαθητών και καθηγητών. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες του σχολείου και του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους μαθητές. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ αναφέρεται σε περιστατικό που καταδεικνύει την αυστηρότητα των καθηγητών και ιδιαίτερα του Γυμνασιάρχη ΠΑΤΡΑ. Φωτογραφία του ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ σε μαθητική ηλικία.
00:25:06:00
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στις επινοήσεις του Γυμνασιάρχη που αποσκοπούσαν στην παρακολούθηση των τάξεων. Ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ μιλάει για τη σκληρότητα των καθηγητών. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις ταινίες του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ «Νόμος 4000» και του ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ «Τέλος εποχής». Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΘΟΥΛΚΑΣ αφηγείται περιστατικό με καθηγητή που ανακάλυψε μαθητή να καπνίζει τσιγάρο.
00:27:14:00
Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στην πειθαρχία που επιβαλλόταν στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων και διατυπώνει την άποψή του. Παρουσιάζεται το βιβλίο του ΠΑΝΟΥ ΠΑΤΡΑ με τίτλο «Η φυσιογνωμία ενός δημοσίου Γυμνασίου» και ακούγεται απόσπασμα από το βιβλίο. Πλάνο με τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος αναφέρεται στον αριθμό των μαθητών που περιλάμβανε το κάθε τμήμα. Στις αίθουσες του σχολείου αναφέρεται και ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ. Στη συνέχεια, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ αναφέρεται στην αρχιτεκτονική του κτηρίου όπου στεγαζόταν το Β’ Γυμνάσιο και ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ στον περιορισμένο χώρο της αυλής
00:29:39:00
Πλάνο με φωτογραφίες του Γυμνασιάρχη ΠΑΤΡΑ. Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κάνει λόγο για τις προοδευτικές ιδέες του ΠΑΤΡΑ και τις απόψεις του για τον κινηματογράφο καθώς και για τις συναυλίες που έκαναν οι μαθητές. Παρουσιάζονται φωτογραφίες από τη χορωδία και την μπάντα του σχολείου. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τη χορωδία και την μπάντα του σχολείου, καθώς και για τις εκδρομές που πραγματοποιούσε το σχολείο (παρουσιάζονται φωτογραφίες από εκδρομές). Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ μιλάει για το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούσαν για τις εκδρομές και τα μέρη που επισκέπτονταν. Εμβόλιμες φωτογραφίες από τις εκδρομές.
00:31:48:00
Αναφορά του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ στη συγκρότηση της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου. Φωτογραφίες από άρθρα εφημερίδων που αναφέρονται στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει τις εντυπώσεις που είχε από τον Γυμνασιάρχη. Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει τα συναισθήματα των μαθητών για το σχολείο τους και την υπερηφάνεια που αισθάνονταν ως μαθητές του Β’ Γυμνασίου. Φωτογραφίες από εκδηλώσεις του Β’ Γυμνασίου. Ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το σχολείο είχε αποκτήσει καλή φήμη. Φωτογραφίες από θερινούς κινηματογράφους και από διάφορες περιοχές της ΑΘΗΝΑΣ.
00:33:34:00
O ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στο μαγαζί που σύχναζαν και έπαιζαν μπιλιάρδο, γεγονός το οποίο επίσειε σοβαρή τιμωρία. Πλάνο από τη διασταύρωση των οδών Αριστοτέλους και Δεριγνύ, όπου βρισκόταν το μαγαζί με το μπιλιάρδο. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ μιλάει για τα μέρη που σύχναζαν, σε κοντινή απόσταση από το σχολείο, και τις συστάσεις που τους έκανε ο ΠΑΤΡΑΣ. Πλάνα από δρόμους όπως είναι σήμερα κοντά στο Β’ Γυμνάσιο. Στη συνέχεια, ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ αναφέρεται στη ρίψη γιαουρτιού και στην ποινή που επέφερε αυτή η πράξη βάσει του νόμου 4000. Παρεμβάλλονται πλάνα από την ταινία του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ «Νόμος 4000».
00:35:53:00
Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΘΟΥΛΚΑΣ κάνει λόγο για τις «κοπάνες» των μαθητών και περιγράφει πώς έφευγαν οι μαθητές. Πλάνα από το σημερινό κτήριο του Β’ Γυμνασίου. Προβάλλεται πλάνο από την ταινία του ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ «Τέλος εποχής». Ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ αναφέρεται στους κινηματογράφους της εποχής. Παρακολουθούμε πλάνα από τη νυχτερινή ΑΘΗΝΑ εκείνης της εποχής. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ μιλάει για τους κινηματογράφους που επισκεπτόταν, όταν ήταν μαθητής. Πλάνα από κινηματογράφους της εποχής. Επιστροφή στον ΝΙΚΟ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ που αναφέρεται στο κοινό που σύχναζε στους κινηματογράφους και στο είδος ταινιών που παρακολουθούσαν. Πλάνα από την ταινία του ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ «Τέλος εποχής».
00:38:33:00
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στις προβολές που παρακολουθούσαν και στο κλίμα που επικρατούσε μέσα στην αίθουσα. Εμβόλιμα πλάνα από την ταινία του ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ «Τέλος εποχής». Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ παραθέτει τις προσωπικές του εμπειρίες από την προβολή ταινίας. Στη συνέχεια, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ αφηγείται περιστατικό που συνέβη στον κινηματογράφο ΡΟΖΥ ΚΛΕΡ.
00:40:28:00
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ αγοριών και κοριτσιών την εποχή εκείνη. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ μιλάει για τον έρωτα. Πλάνα από πίνακες του ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ αναφέρεται στον ψυχισμό των σημερινών παιδιών και στη στάση τους απέναντι στον έρωτα. Εμβόλιμα πλάνα με πίνακες του ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ. Ο ζωγράφος επανέρχεται στο θέμα του έρωτα και αναφέρεται στη δυσκολία να τον απεικονίσει.
00:42:37:00
Αναφορά του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΙΘΟΥΛΚΑ στους μαθητές που αποφοίτησαν από το Β’ Γυμνάσιο. Πλάνο από το κτήριο όπως είναι σήμερα.
00:42:57:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ μιλάει για τα συναισθήματα που του άφησε η φοίτησή του στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων. Πλάνα από εκδήλωση απόφοιτων του Β’ Γυμνασίου. Πλάνο με τους απόφοιτους της τάξης του 1963, ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΚΑΤΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΦΕΙΡΗ και ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΡΡΗ, σε εκδήλωση 40 χρόνια αργότερα. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ, σύμβουλος επιχειρήσεων, περιγράφει τις σχέσεις των συμμαθητών, οι οποίες διατηρήθηκαν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων. Πλάνα από εκδήλωση των αποφοίτων του Β’ Γυμνασίου και αναφορά του ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΦΕΙΡΗ στην επιθυμία ανακαίνισης του κτηρίου όπου στεγαζόταν το Β’ Γυμνάσιο. Τέλος, Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ εκφράζει την επιθυμία αναπαλαίωσης του κτηρίου.
00:46:01:00
Πλάνα από το κτήριο όπου στεγαζόταν το σχολείο. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ εκφράζει και αυτός την επιθυμία του για αναπαλαίωση του κτηρίου.
00:46:17:00
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφει με νοσταλγία τις αναμνήσεις του από τα σχολικά του χρόνια, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν. Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ εκφράζει την αντίθεσή του στη θέση του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και θεωρεί πιο ενδιαφέρουσες τις εξωσχολικές συναντήσεις. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ μιλάει για τις μνήμες που έχει από τα χρόνια εκείνα.
00:48:03:00
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ αναφέρεται και σε άλλους συμμαθητές του, καθώς και στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Φωτογραφία με μαθητές και καθηγητές από το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων.
00:49:01:00
Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΘΟΥΛΚΑΣ θυμάται με νοσταλγία την εποχή εκείνη. Πλάνα από το κτήριο στη σημερινή του κατάσταση.
00:49:37:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τρόπος ζωής, ηλικιακές ομάδες, έφηβοι, προσωπικότητες, σχολείο
Αναφορές
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ, καθηγητής πανεπιστημίου
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, στιχουργός
ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, ζωγράφος
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, εκδότης
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΘΟΥΛΚΑΣ, κουλουράς
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ, συγγραφέας
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ, εκδότης
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, απόφοιτος τάξης ’63
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΚΑΤΑΣ, απόφοιτος τάξης ’63
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ, απόφοιτος τάξης ’63
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ, απόφοιτος τάξης ’63
”ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ”, ταινία
”ΝΟΜΟΣ 4000″, ταινία
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΑΘΗΝΑ, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Σκηνοθεσία:
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΥΔΑΣ
Έρευνα:
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΥΔΑΣ
Μοντάζ:
ΠΑΝΟΣ ΒΟΥΤΣΑΡΑΣ
Ηχοληψία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΠΕΠΗ ΦΑΡΑΚΛΙΩΤΗ
Βοηθός οπερατέρ:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ
Φωτογραφία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ
Βοηθός Παραγωγής:
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΣΟΛΗ
Μουσική:
ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΡΟΦΑΛΗΣ
Σπικάζ:
ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ
Συμπληρωματικό γύρισμα:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
Ηλεκτρολόγος:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ
Αρχειακό υλικό:
CINETIC
Εργαστήρια ήχου και εικόνας:
CINETIC
Ευχαριστίες στους:
ΝΑΝΣΥ ΜΠΙΝΙΑΔΑΚΗ
ΣΟΦΙΑ ΣΥΡΙΑΝΟΥ
ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΩΡΓΟ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ
ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΦΕΙΡΗ
ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΚΟΥΤΑ
ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΡΡΗ
ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ
ΣΟΦΙΑ ΓΕΛΑΔΑΚΗ για την παραχώρηση μέρους της έρευνάς της για το Β’ Γυμνάσιο
ΟΔΥΣΣΕΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ για το υλικό από το υπό έκδοση βιβλίο για το Β’ Γυμνάσιο από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ
ΛΟΥΚΑ και ΝΙΚΟ ΠΑΤΡΑ για την παραχώρηση του οικογενειακού τους αρχείου
τη διευθύντρια και τον υποδιευθυντή του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΟΚΡΟΥΣΗ και ΠΕΤΡΟ ΠΡΑΠΑ
τους μαθητές της Γ’ Λυκείου:
ΑΛΙΚΗ ΜΟΥΖΟΥΛΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΛΩΝΙΖΑΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΜΑΝΑΡΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΟΤΣΗ
ΜΕΝΙΟ ΤΖΟΚΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:50:13:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009