ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ
0000006601
Επεισόδιο αφιερωμένο στη ζωή, τη δραστηριότητα και την πολύπλευρη προσφορά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ στα πολιτιστικά ζητήματα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006601
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ
Χρονολογία Παραγωγής
2003
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Επεισόδιο αφιερωμένο στη ζωή, τη δραστηριότητα και την πολύπλευρη προσφορά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ στα πολιτιστικά ζητήματα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ διασώζει στιγμές αλλά και παρουσίες που χαρακτήρισαν την πνευματική και πολιτιστική ζωή της ΕΛΛΑΔΑΣ. Το επεισόδιο αυτό έχει ως στόχο να παρουσιάσει τη ζωή, αλλά, κυρίως, να φωτίσει την προσωπικότητα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ, ο οποίος, τόσο με τα γραπτά κείμενα που εξέδωσε, όσο και με τις επιλογές του ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, έδωσε το στίγμα του στη πνευματική ζωή της. Η προσωπική του στάση απέναντι σε θέματα ποίησης, γλώσσας, ανθρωπισμού και πολιτικής αναδεικνύουν μια προσωπικότητα αξιομνημόνευτη: πραγματικά μορφωμένος, καλλιεργημένος, ακέραιος, τίμιος, πνεύμα ανήσυχο και βαθιά δημοκρατικός. Στη διάρκεια της παρουσίασης ακούγονται αποσπάσματα από ραδιοφωνικές εκπομπές όπου παρουσιάζονται έργα του όπως o «ΛΕΩΝΗΣ», εμφανίζονται πολλές φωτογραφίες με τη μοναδική συντροφιά της εποχής, τους περίφημους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, καθώς και πολλές φωτογραφίες από την προσωπική του ζωή με τον ίδιο και τη γυναίκα του, σχέση που τόσο τον καθόρισε.
Τίτλοι έναρξης.
00:02:50:00
Πλάνο ασπρόμαυρο του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ από ερασιτεχνική λήψη, να περπατά σε κήπο. Μιλά για τη δυσκολία που είχε να αποδεχτεί την πρόταση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για να μιλήσει για το έργο του.
00:03:04:00
Ο Γ. ΘΕΟΤΟΚΑΣ σε πλάνα από ερασιτεχνική λήψη παρουσιάζεται στα σκαλιά ενός σπιτιού να παίζει με ένα μικρό κοριτσάκι. Μιλά για τους πνευματικούς ανθρώπους και τον τρόπο που συχνά τους αντιμετωπίζει το κοινό.
00:03:56:00
Πλάνο του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ να βρίσκεται μέσα σε στάδιο με πολύ κόσμο.
00:03:58:00
Πλάνα της ΣΜΥΡΝΗΣ να έχει παραδοθεί στη φωτιά, στην καταστροφή του 1922.
00:04:03:00
Φωτογραφία του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, νεότερης ηλικίας, με φόντο την πόλη της Σμύρνης.
00:04:07:00
Πλάνο με κίονες ενός αρχαίου ναού.
00:04:09:00
Πλάνα εντύπων (εφημερίδα, περιοδικό) της εποχής.
00:04:14:00
Εναλλαγή από πλάνα από ντοκιμαντέρ στιγμιότυπων της εποχής, που περιγράφουν πολιτικά γεγονότα: διαδήλωση για το 114 στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, πλάνο του Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ σε ομιλία του.
00:04:22:00
Φωτογραφία – πορτρέτο του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ.
00:04:27:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. (Διακρίνουμε λαμπατέρ αναμμένο πίσω της και ανθισμένο αλεξανδρινό). Μιλά για το χαρακτήρα του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, την πνευματική του εντιμότητα, την αμεροληψία που τον διέκρινε κ. ά.
00:04:50:00
Πλάνο του κ. ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, συγγραφέα-δοκιμιογράφου, στο γραφείο του μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Μιλά για τις πολιτικές επιλογές του ΘΕΟΤΟΚΑ, που δικαιολογούνται απόλυτα γνωρίζοντας την πνευματική του καλλιέργεια.
00:05:47:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. (Διακρίνονται έπιπλα και εξαιρετικοί πίνακες). Εξηγεί γιατί εντάσσεται ο συγγραφέας στη γενιά του ’30 και μιλά για την επίδραση που είχε στη σκέψη του ο γνωστός Αμερικανός πολιτικός ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ.
00:06:23:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Μιλά για το ρεύμα του γερμανικού ρεαλισμού που ανήκει, για ποιο λόγο τον θεωρεί στρατευμένο. Ο Γ. ΘΕΟΤΟΚΑΣ αντιπροτείνει στον ήρωα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού τον ήρωα του φιλελεύθερου αστισμού.
00:07:26:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον τίτλο: « ΟΙ ΡΙΖΕΣ ».
00:07:29:00
Εμφανίζονται παιδικές και οικογενειακές φωτογραφίες του ΘΕΟΤΟΚΑ. Ακούγεται ο αφηγητής να παρουσιάζει σύντομο βιογραφικό του με αναφορές τόσο στον πατέρα του όσο και στις επιδράσεις που δέχτηκε το έργο του.
00:08:37:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Μιλά για την κοινωνική, οικονομική κατάσταση της οικογένειας του συγγραφέα και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η ιδιοσυγκρασία του πατέρα.
00:09:10:00
Παρακολουθούμε πλάνα από ασπρόμαυρη λήψη, που παρουσιάζουν την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ στις αρχές του 19ου αιώνα. Σκηνές και από την απελευθέρωση της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, την παρουσία Αγγλικών και Γαλλικών στρατευμάτων.
00:10:26:00
Έγχρωμα σκίτσα του ΘΕΟΤΟΚΑ, του 1919, που εμπνεύστηκε από την παρουσία Αγγλικών και Γαλλικών στρατευμάτων.
00:10:51:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον υπότιτλο:«Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».
00:10:56:00
Παρακολουθούμε πλάνα από ασπρόμαυρη λήψη, που παρουσιάζουν σκηνές της κατεστραμμένης από τη φωτιά πόλης της ΣΜΥΡΝΗΣ.
00:11:14:00
Φωτογραφία του ΘΕΟΤΟΚΑ έξω από τη Νομική σχολή με συμφοιτητές του.
00:11:17:00
Πλάνα ασπρόμαυρης λήψης που εμφανίζει τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ στη ΛΩΖΑΝΗ, όπου βρέθηκε για να υπογράψει την ομώνυμη συνθήκη.
00:11:23:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Αναφέρεται στη σχέση του ΜΙΧΑΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑ, πατέρα του συγγραφέα, με τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ και στην επίδραση που είχε αυτή η προσωπικότητα στο νεαρό τότε συγγραφέα.
00:11:49:00
Φωτογραφίες του ΘΕΟΤΟΚΑ του 1925. Η μία σε πλοίο και η άλλη με τον ΨΥΧΑΡΗ, που τον υποδέχτηκε στη ΧΙΟ την ίδια χρονιά.
00:11:58:00
Πλάνο που παρουσιάζει την πρώτη σελίδα της «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ», δεκαπενθήμερης εφημερίδας στην οποία έγινε γενικός γραμματέας κατά το 1925.
00:12:03:00
Πλάνα ασπρόμαυρης λήψης που εμφανίζει το δικτάτορα ΠΑΓΚΑΛΟ να μιλά σε συγκεντρωμένο πλήθος. Αναφέρεται ότι ο ΘΕΟΤΟΚΑΣ τότε παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό του Πανεπιστημίου για άρθρα του στη «ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ».
00:12:12:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον τίτλο: «Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΥΩΤΑΚΙΣΜΟΥ».
00:12:16:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Αναφέρει ότι οι συγγραφείς φαίνεται πως κάτι φοβούνται στον ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ. Το ενδιαφέρον των πνευματικών ανθρώπων είναι να προλάβουν την ιστορία, να υπηρετήσουν μια πρωτοπορία.
00:13:10:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον τίτλο: «ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ».
00:13:15:00
Φωτογραφίες του ΘΕΟΤΟΚΑ από την περίοδο που έζησε στο Παρίσι και αμέσως μετά στο Λονδίνο.
00:13:28:00
Παρακολουθούμε εναλλαγή πλάνων που παρουσιάζουν εξώφυλλα εκδόσεών του για το έργο του «ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ» και αποσπάσματα εφημερίδων που εξέδωσε το κείμενο αυτό με το ψευδώνυμο ΟΡΕΣΤΗΣ ΔΙΓΕΝΗΣ.
00:13:48:00
Πλάνο του κ. ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, συγγραφέα-δοκιμιογράφου, στο γραφείο του μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Αφού πρώτα αναφέρεται στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες τις εποχής του ’30, εξηγεί τη νέα πνοή που έφεραν οι συγγραφείς της γενιάς αυτής με το έργο τους.
00:15:05:00
Παρακολουθούμε ταυτόχρονη παρουσίαση δύο εικόνων: μια κεντρική του πορτρέτου του ΘΕΟΤΟΚΑ και πίσω εικόνες τόσο από τη Σοβιετική Ένωση και τον Στάλιν, όσο και από τις Ευρωπαϊκές Αυλές. Ο αφηγητής αναφέρει ότι καταφέρεται εναντίον σε κάθε μορφής περιορισμό και προβάλλει την ανάγκη αξιοποίησης του «δαιμονίου», όπως ονόμασε την ελεύθερη δημιουργική πνοή.
00:15:26:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Μιλά για τη σχέση του ΘΕΟΤΟΚΑ με τον ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ και τον Καρυωτακισμό. Αναφέρει ότι ο ΘΕΟΤΟΚΑΣ προτείνει μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής, στην οποία η ζωτική ορμή-δαιμόνιο αξιοποιείται. Εξηγεί πως όλη η ιστορία με το «δαιμόνιο» είναι ο τρόπος να χειριστεί κανείς τον Καρυωτακισμό.
00:16:36:00
Τα πλάνα αποκαλύπτουν αποκόμματα εφημερίδων από διάφορες δημοσιεύσεις που αφορούν στο έργο του και όσους κατέκρινε με τα άρθρα του.
00:16:56:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Αναφέρεται στη μαχητική πρωτοπορία που προβάλλει μέσα από το έργο του, τη σχέση του με τον ΚΑΒΑΦΗ και το έργο του. Ο ρόλος των στοχαστικών προσαρμογών ως θέση στο έργο του και πώς αυτές βρήκαν δημιουργική εφαρμογή, όταν γράφει για την έννοια του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
00:18:29:00
Πλάνο του κ. ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, συγγραφέα-δοκιμιογράφου, στο γραφείο του μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ιστορική αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους εκπροσώπους-συγγραφείς της γενιάς του ’30 στο σπίτι του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, όπου όρθιοι από αριστερά είναι οι λογοτέχνες: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΣΑΛΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΕΦΛΟΥΔΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ και καθιστοί (πάλι από αριστερά) οι: ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, Κ. Θ. ΔΗΜΑΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗΣ, ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ. Ο ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ αναφέρεται στο « ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ». Στη συνέχεια, αρχικά ακούγοντας και μετά σε πλάνο, η κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρει στοιχεία που αφορούν στο «Μανιφέστο της γενιάς που παρουσίασε ο συγγραφέας.
00:19:03:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Εξηγεί γιατί θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό « ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ»: για την ανατρεπτικότητα που προτείνει συσχετίζοντάς το με τη δική του σημερινή πραγματικότητα. Επισημαίνει πως η εκκλησία μας σήμερα, όπως εκφράζεται μέσω του κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, θα το θεωρούσε εξαιρετικά ανατρεπτικό, ώστε να το πετάξουν στο «πυρ το εξώτερον».
00:20:13:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον τίτλο:«Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ’30 ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ»
00:20:16:00
Διάφορα πλάνα που εμφανίζονται φωτογραφίες με τους εκπροσώπους της γενιάς στο σπίτι του ΘΕΟΤΟΚΑ. Αρχικά, η γνωστή με τους εκπροσώπους της Γενιάς του 30, άλλη στην οποία διακρίνεται ο ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, άλλη με τους Κ. ΠΟΛΙΤΗ και Γ. ΣΕΦΕΡΗ να συνομιλούν όρθιοι, άλλη με τους Η. ΒΕΝΕΖΗ-Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ-Γ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ να κάθονται στο σαλόνι του σπιτιού, άλλη με τους Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ-Η. ΒΕΝΕΖΗ, άλλη με τον Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ, τον ΑΓΓ. ΤΕΡΖΑΚΗ, τον ΟΔ. ΕΛΥΤΗ, τον Θ. ΠΕΤΣΑΛΗ, ενώ διακρίνεται αμυδρά και ο ΣΕΦΕΡΗΣ, άλλη στον καναπέ με τους Η. ΒΕΝΕΖΗ και Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ. Στο τέλος, εμφανίζεται η κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία αναφέρεται στην έννοια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ, που απασχολεί τους εκπροσώπους της γενιάς αυτής.
00:21:11:00
Παρουσιάζονται σε πλάνα που εναλλάσσονται εξώφυλλα από τα έργα του: ΑΡΓΩ, ΛΕΩΝΗΣ, ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ αλλά και εξώφυλλο του περιοδικού ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Επίσης, απόσπασμα εφημερίδας με κριτικές για το έργο και τους ήρωές του.
00:21:46:00
Ενώ παρακολουθούμε τον Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ σε πλάνα από ερασιτεχνική λήψη να παρουσιάζεται στα σκαλιά ενός σπιτιού και να παίζει με ένα μικρό κοριτσάκι, ακούμε μέρος συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΕΙΡ για τον «ΛΕΩΝΗ».
00:22:31:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Αναφέρεται στα δυο έργα του ΘΕΟΤΟΚΑ, «ΑΡΓΩ» και «ΛΕΩΝΗ».
00:23:17:00
Φωτογραφία – πορτρέτο του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ. Ακούγεται απόσπασμα του έργου «ΛΕΩΝΗΣ» από τη ραδιοφωνική εκπομπή του ΕΙΡ.
00:23:22:00
Πλάνο που παρουσιάζει απόκομμα εφημερίδας με αναφορά στον «ΛΕΩΝΗ». Ακούγεται απόσπασμα του έργου «ΛΕΩΝΗΣ» από τη ραδιοφωνική εκπομπή του ΕΙΡ.
00:23:27:00
Πλάνο που παρουσιάζει εξώφυλλο του βιβλίου «ΛΕΩΝΗΣ» από έκδοση στα Γαλλικά. Ακούγεται απόσπασμα του έργου «ΛΕΩΝΗΣ» από τη ραδιοφωνική εκπομπή του ΕΙΡ.
00:23:38:00
Πλάνα στα οποία παρουσιάζονται διάφορα έγχρωμα σκίτσα του ΘΕΟΤΟΚΑ.
00:23:59:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Μιλά για τη γλώσσα του ΘΕΟΤΟΚΑ, τις επιδράσεις που δέχεται και τον τρόπο που εξελίσσει το κείμενό του.
00:24:37:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Αναφέρεται στους ήρωες του συγγραφέα και στον τρόπο που εξελίσσει τα πρόσωπα-πρωταγωνιστές των έργων του.
00:25:13:00
Πλάνα εναλλάσσονται εμφανίζοντας μια φωτογραφία–πορτρέτο του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ και εξώφυλλα από τις ανά τον κόσμο εκδόσεις του έργου του. Ακούγεται ο ΘΕΟΤΟΚΑΣ να μιλά σε ραδιοφωνική εκπομπή το 1958, παρουσιάζοντας τις απόψεις του για τους λόγους που οι συγγραφείς γράφουν και το χρέος που έχουν να παρουσιάζουν ΠΡΟΣΩΠΑ.
00:25:53:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Εξηγεί πώς παρουσιάζεται στους ήρωες-πρόσωπα των έργων του ΘΕΟΤΟΚΑ το ΔΑΙΜΟΝΙΟ και πώς επέδρασε στη θεωρία του η σκέψη του ΜΠΕΡΓΚΣΟΝ (BERGSON).
00:27:16:00
Πλάνα από ασπρόμαυρη λήψη που παρουσιάζει τις στιγμές της επιστράτευσης του 1940 και στιγμιότυπα από τα χιονισμένα βουνά με τους στρατιώτες να εφορμούν.
00:27:23:00
Πλάνο με φωτογραφία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ ντυμένο στρατιώτη στα 1941, αφού κατατάχτηκε ως εθελοντής, μαζί με τον ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ.
00:27:27:00
Πλάνα από ασπρόμαυρη λήψη που παρουσιάζει στιγμιότυπα της Αθήνας την περίοδο της κατοχής. Ο αφηγητής ακούγεται να παρουσιάζει όλη τη συγγραφική δράση την ίδια περίοδο και την προσφορά της ως μαρτυρία για το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
00:27:59:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον τίτλο:«Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ».
00:28:03:00
Πλάνο που εμφανίζεται η παρουσίαση μιας συνέντευξης του ΘΕΟΤΟΚΑ ως διευθυντού του Εθνικού Θεάτρου.
00:28:10:00
Εναλλαγή πλάνων που παρουσιάζουν τη σημαντική πορεία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ στο Εθνικό Θέατρο. Παρακολουθούμε αρχικά πλάνα του διακόσμου της εισόδου της κεντρικής σκηνής, του εσωτερικού του θεάτρου, φωτογραφίες ηθοποιών κατά τη διάρκεια παραστάσεων ή με κοσμικούς και πολιτικούς της εποχής, την περιοδεία του «Εθνικού» στις ΗΠΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πρόταση και καθιέρωση για πρώτη φορά του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, καθώς και στους συνεργάτες-εικαστικούς που πρώτος επέλεξε να συνεργαστούν με το θέατρο όπως: ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ, ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΟΡΑΛΗΣ κ. ά.
00:29:18:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Αναφέρεται στην αγάπη που επέδειξε ο ΘΕΟΤΟΚΑΣ προς το τέλος της ζωής του και στο ρόλο που έπαιξε σε αυτό η φιλία του με το ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟ.
00:29:40:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον τίτλο:«Ο ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ».
00:29:44:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Μιλά για το έργο του ΘΕΟΤΟΚΑ και αναφέρει γιατί θεωρεί αυτόν στρατευμένο στο Φιλελεύθερο Ανθρωπισμό, καθώς το πρώτο αίτημά του είναι η ατομική ελευθερία. Αναζητά, όπως εξηγεί, τον ιδανικό τύπο του Φιλελεύθερου Αστού.
00:31:11:00
Πλάνα με φωτογραφικό υλικό της γυναίκας του ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, που παντρεύτηκε το 1948, αλλά και πολλές κοινές τους φωτογραφίες. Ο αφηγητής παρουσιάζει στοιχεία για το θέμα αυτό, πιθανόν παρμένα από ημερολόγιο του συγγραφέα.
00:32:51:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον τίτλο:«Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ».
00:32:55:00
Πλάνο του κ. ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, συγγραφέα-δοκιμιογράφου, στο γραφείο του μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΘΕΟΤΟΚΑΣ θεωρούσαν ως αιτία της κακοδαιμονίας των Ελλήνων την έλλειψη παιδείας. Επίσης, ότι, αν οι διάφοροι μύθοι που επικαλύπτουν την ιστορία μας απογυμνωθούν και καταρριφθούν, θα βοηθούσε στον ίδιο σκοπό.
00:33:43:00
Πλάνα από ασπρόμαυρη λήψη που παρουσιάζει τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά, και φωτογραφία του από την περιοδεία του στη Χίο, όπου πολιτεύτηκε χωρίς όμως να εκλεγεί.
00:33:59:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Αναφέρεται στην πολιτική ιδεολογία που ακολούθησε ο ΘΕΟΤΟΚΑΣ μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
00:34:35:00
Πλάνα που εμφανίζονται τα εξώφυλλα των βιβλίων του:ΑΡΓΩ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ.
00:34:48:00
Φωτογραφία – πορτρέτο του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ.
00:34:56:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Αναφέρεται στη σημαντικότητα που παρουσιάζουν τα ΠΡΟΣΩΠΑ-ΗΡΩΕΣ του έργου του, ώστε να προσεγγίσουμε τους κοινωνικούς ρόλους, τις ηθικές αξίες των ανθρώπων της εποχής του Μεσοπολέμου.
00:35:43:00
Πλάνο που δείχνει μέρος δημοσιευμένου άρθρου του ΘΕΟΤΟΚΑ. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ασπρόμαυρη λήψη στιγμιοτύπων από τα συλλαλητήρια για την Κύπρο, 1954-1956. Ο αφηγητής παρουσιάζει τη θέση του συγγραφέα για το σημαντικό αυτό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.
00:37:02:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Παραθέτει επιπρόσθετα στοιχεία της θέσης του ΘΕΟΤΟΚΑ για το ΚΥΠΡΙΑΚΟ ζήτημα και τις ιδεολογικές προεκτάσεις που αυτό έχει για την Ελλάδα. Αναφέρεται στις κατηγορίες που δέχτηκε και στην εκφρασμένη προς το ΣΕΦΕΡΗ πικρία του.
00:38:17:00
Πλάνο του κ. ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, συγγραφέα-δοκιμιογράφου, στο γραφείο του μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Αναφέρεται στην αγωνία του ΘΕΟΤΟΚΑ να βρει μια λύση χωρίς επιπτώσεις στο Κυπριακό ζήτημα.
00:39:47:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Εκφράζει την αγωνία του ΘΕΟΤΟΚΑ να βρεθεί ουσιαστική λύση στο Κυπριακό ζήτημα χωρίς να εφαρμοστεί το σχέδιο της διχοτόμησης, δηλαδή πώς το νησί θα ζήσει ενιαίο στο πλαίσιο της Ε. Ε.
00:40:39:00
Πλάνα με φωτογραφικό υλικό του ΘΕΟΤΟΚΑ από ταξίδια που πραγματοποίησε μετά το θάνατο της γυναίκας του, μια από αυτές με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα στο Φανάρι, το 1962. Ο αφηγητής αναφέρει ότι μετά τα ταξίδια αυτά αναγνώρισε μέσω της αρθρογραφίας του το Χριστιανισμό ως ένα πυλώνα της Ελληνικής παράδοσης, κάτι το οποίο δημιούργησε δυσαρέσκειες στους διανοούμενους της αριστεράς.
00:41:10:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Αναφέρεται στη στροφή του ΘΕΟΤΟΚΑ στην ορθοδοξία και την επιρροή της στο έργο του. Προσθέτει την προσωπική του εκτίμηση, σχηματισμένη μέσα από τη μελέτη των έργων του, ότι σήμερα θα ήταν εκφραστής μιας φιλελεύθερης εκδοχής της έκφρασης των αιτημάτων της ορθοδοξίας.
00:42:34:00
Πλάνο της κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, σε σαλόνι. Διατυπώνει την άποψη πως τον ΘΕΟΤΟΚΑ έτρεψε στην ορθοδοξία η ίδια η ζωή του, τα πνευματικά του ενδιαφέροντα.
00:43:37:00
Πλάνα στα οποία παρουσιάζονται αποσπάσματα των επιφυλλίδων του στο ΒΗΜΑ, στα οποία επιχειρηματολογεί για την ανάγκη της Ευρωπαϊκής προοπτικής, για μια ουσιαστική παιδεία αλλά και για την ανάγκη μιας πραγματικής και άδολης ελληνοτουρκικής φιλίας.
00:43:56:00
Πλάνα ασπρόμαυρης λήψης που παρουσιάζεται ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ να φτάνει στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ κατά το 1930 για την υπογραφή του Ελληνοτουρκικού συμφώνου ειρήνης και φιλίας. Διακρίνεται ο ΙΝΟΝΟΥ και ο ΚΕΜΑΛ σε διάφορα στιγμιότυπα της παραμονής του εκεί.
00:44:06:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Επισημαίνει πως όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι που γνώρισε και ήταν μικρασιατικής καταγωγής είχαν κοινή θέση σχετικά με τους χειρισμούς μας στο ελληνοτουρκικό θέμα.
00:44:49:00
Πλάνα ασπρόμαυρης λήψης από την εποχή των Ιουλιανών το 1965. Παρεμβάλλονται πλάνα του ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, συγγραφέα-δοκιμιογράφου, που αναφέρει τη στάση του ίδιου και του ΘΕΟΤΟΚΑ απέναντι στα γεγονότα της περιόδου αυτής.
00:46:40:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Μιλώντας για την αρθρογραφία του ΘΕΟΤΟΚΑ σχετικά με τη δικτατορία, αναφέρει πως ο ίδιος πέθανε τον Οκτώβρη του 1966 και δεν είδε την επιβεβαίωση των προβλέψεών του.
00:47:22:00
Εμφανίζεται κάρτα με τον τίτλο:«Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΑΤΣΟ».
00:47:26:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Παραθέτει στοιχεία της διαμάχης των δύο σημαντικών ανθρώπων της χώρας, ΤΣΑΤΣΟΥ-ΘΕΟΤΟΚΑ, που εξελίσσεται σε ιδεολογική σύγκρουσή τους.
00:48:57:00
Πλάνα με φωτογραφίες του συγγραφέα, παλιότερες μόνος του και πιο πρόσφατες με τη νέα του σύντροφο, ποιήτρια, ΚΟΡΑΛΙΑ ΑΝΔΡΙΑΔΗ, την οποία παντρεύτηκε λίγο πριν πεθάνει. Αποσπάσματα από τις εφημερίδες που αναφέρονται στο θάνατο του σημαντικού πνευματικού ανθρώπου της χώρας μας.
00:50:08:00
Πλάνο του κ. ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ, συγγραφέα-δοκιμιογράφου, στο γραφείο του μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Μιλά για την καθαρότητα της σκέψης του ΘΕΟΤΟΚΑ, τη μόρφωσή του, την καλλιέργεια, την τιμιότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.
00:50:31:00
Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός-ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ, μιλά καθισμένος σε σαλόνι. Εκφράζει την άποψη πως δεν έχει δοθεί στο ΘΕΟΤΟΚΑ η θέση που του αξίζει, ιδιαίτερα στη μεταπολεμική εποχή.
00:51:05:00
Πλάνα που εναλλάσσονται φωτογραφίες του ΘΕΟΤΟΚΑ, του γραφείου του, των εξώφυλλων των περιοδικών του και φίλμ στα οποία μπορείς να δεις τους ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ, Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΑΝ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ. Ο αφηγητής προσπαθεί να συγκεράσει τις διάφορες πληροφορίες που ακούστηκαν και να παρουσιάσει το πορτρέτο του πνευματικού αυτού ανθρώπου.
00:52:27:00
Ενώ ακούμε τη φωνή του ΘΕΟΤΟΚΑ να μιλά για το λόγο που οι συγγραφείς γράφουν, παρακολουθούμε φωτογραφίες του παιδικές, των γονιών του, της γυναίκας του, των εξώφυλλων έργων του αλλά και το φίλμ με το οποίο ξεκίνησε το αφιέρωμα, όπου ο ΘΕΟΤΟΚΑΣ περπατά σε κάποιον κήπο.
00:53:12:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
προσωπικότητες, βιογραφία, ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, λογοτέχνης, λογοτεχνία
Αναφορές
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, διευθυντής Εθνικού Θεάτρου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, συγγραφέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, λογοτέχνης
ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, ανιψιός του Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ
ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, πανεπιστημιακός
ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ, συγγραφέας
ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ
«ΑΡΓΩ», λογοτεχνικό έργο
«ΛΕΩΝΗΣ», λογοτεχνικό έργο
«ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ», λογοτεχνικό έργο
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Οργάνωση Παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Σκηνοθέτης:
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
Έρευνα – κείμενα-σκηνοθεσία:
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
Μουσικός επιμελητής:
ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
Φωτογραφία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Μοντέρ:
ΜΥΡΤΩ ΛΕΚΑΤΣΑ
Ηχολήπτης:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Αφήγηση-μουσική επιμέλεια:
ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΠΕΠΗ ΦΑΡΑΚΛΙΩΤΗ
Ευχαριστίες στους:
κ. Λ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ
κ. Λ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
κ. Γ. ΖΕΒΕΛΑΚΗ
και σε όλους τους ομιλητές για την πολύτιμη συμμετοχή τους.
Αρχειακό υλικό:
CINETIC
Εργαστήρια εικόνας και ήχου:
CINETIC
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:51:47:08
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009