Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
0000006600
Επεισόδιο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών μιλούν για τον ολιγόγραφο ποιητή, τη σχέση του με τους λογοτέχνες της εποχής του, τη θάλασσα, τη γυναίκα στο έργο του και την απήχηση της ποίησής του στη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνική πραγματικότητα.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006600
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2002
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Επεισόδιο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών μιλούν για τον ολιγόγραφο ποιητή, τη σχέση του με τους λογοτέχνες της εποχής του, τη θάλασσα, τη γυναίκα στο έργο του και την απήχηση της ποίησής του στη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνική πραγματικότητα.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του ποιητή ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, καταγράφει τις μνήμες και τις απόψεις καλλιτεχνών που έζησαν με το δικό τους τρόπο τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Ο ζωγράφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ με συγκίνηση εξηγεί την καθοριστική επιρροή του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ στο έργο του και θυμάται από τα παιδικά του χρόνια στιγμιότυπα με τον ΚΟΛΛΙΑ, όπως φώναζαν τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ περιγράφει το φαινόμενο της ποίησης του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ με κριτήρια τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, την ιδιαίτερη προφορική χροιά του ποιητικού λόγου του, την αφηγηματικότητα και την πληρότητα των σύντομων ποιημάτων του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν έγραφε μόνο το “Μαραμπού” θα ήταν αρκετό για να αποκαλυφθεί το μεγαλείο της ποίησής του. Ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ θυμάται στιγμές και περιστατικά που έζησαν μαζί με τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, στέκεται στην αμεσότητα του στίχου, στο γεγονός ότι η ποίηση του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ χαρακτηρίζεται από μια διαχρονικότητα, ενώ σημειώνει την έντονη σωματική διάσταση που εμπεριέχουν τα ποιήματά του και αναφέρεται στη θέση της γυναίκας σ’ αυτά, αλλά και στη ζωή του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, όπως αποκαλύπτουν τα ερωτικά γράμματά του προς την ΘΕΑΝΩ ΣΟΥΝΑ. Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ υπογραμμίζει την αρχική αδυναμία των κριτικών να αντιληφθούν τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ως κάτι πέρα από τον “ποιητή της θάλασσας”. Επιμένει στο σύγχρονο χαρακτήρα της ποίησής του και με αφορμή τον “Σταυρό του Νότου”, μιλάει για την απήχηση του έργου του σε διαφορετικές γενιές ελλήνων που μέσα από τη μουσική γνώρισαν την ποίηση και το αντίστροφο, σε μια κλίμακα πρωτόγνωρη ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η αφήγηση αναφέρει βιογραφικά στοιχεία του ποιητή και παρεμβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από μελοποιημένα ποιήματά του αλλά και τμήματα από ραδιοφωνική εκπομπή του 1988, κατά την οποία ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ διάβασε στίχους του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
Δείτε επίσης την εκπομπή “ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ” (2001) αφιερωμένη στον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ [Προβολή]
Τίτλοι έναρξης.
00:00:51:00
Πλάνα πλοίων, θάλασσας, αποκόμματα εφημερίδων, στίχοι ποιημάτων του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ και ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό ενώ ακούγεται τηλέγραφος.
00:01:19:00
Στο πλάνο εκδομένες μελέτες με θέμα το έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, εξώφυλλα δίσκων καλλιτεχνών με μελοποιημένα ποιήματά του, έγγραφο (διαβατήριο) από το αρχειακό υλικό του ποιητή και φωτογραφία χεριού με τατουάζ, ενώ ακούγεται η φωνή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΒΕΛΑΚΗ να αναφέρεται στο πόσο έχει απασχολήσει ο ποιητής τη σύγχρονη νεοελληνική σκέψη.
00:01:57:00
Ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ αναφέρεται σε καθημερινή ιστορία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ που σχετιζόταν και με τον ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ.
00:02:26:00
Ο συγγραφέας και θεωρητικός λογοτεχνίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ μιλά για την επιλογή του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ να μην ταυτίζει τη φυσική με τη λογοτεχνική του υπόσταση.
00:02:48:00
Ο ζωγράφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ μιλά για την αγάπη που έτρεφαν οι ναυτικοί προς το πρόσωπο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
00:03:19:00
Ο συνθέτης ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ περιγράφει τον «ταξιδιώτη» ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
00:03:36:00
Ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ από την παιδική του ηλικία, καθώς και συγγενών του, ενώ ο αφηγητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ παραθέτει στοιχεία της βιογραφίας του ποιητή (γεννήθηκε στη ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑ, σε μια πόλη κοντά στο ΧΑΡΜΠΙΝ) και του γενεαλογικού του δέντρου. Πλάνο από εξώφυλλο της «ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ “ΑΤΛΑΝΤΙΣ”» της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ (Μάρτιος 1912), με αναφορά από τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΟΥΚΕΛΗ στην εγκατάσταση της οικογένειας του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ στην ΑΠΩΤΑΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ.
00:04:25:00
Πλάνα από πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΑΤΥΡΟΣ», (διευθυντής-αρχισυντάκτης: ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ), στην οποία παρατίθεται ποίημα του ποιητή με τίτλο «ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ». Πλάνα από φωτογραφικό υλικό του ποιητή σε μικρή ηλικία. Ο αφηγητής περιγράφει μέσα από κείμενα της εποχής το ΧΑΡΜΠΙΝ, πόλη κοντά στη γενέτειρα του ποιητή, το οποίο χαρακτηρίζει «Παρίσι της εποχής».
00:04:58:00
Φωτογραφίες ασπρόμαυρες με καράβια ενώ ακούγεται η φωνή του ποιητή ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ να διαβάζει το ποίημα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ σε ραδιοφωνική εκπομπή του 1988.
00:05:50:00
Πλάνα ασπρόμαυρα από τρένα της εποχής και από την καθημερινότητα ενώ ο αφηγητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ αναφέρεται στην επιστροφή του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ στην Ελλάδα το 1914 και στις συνθήκες.
00:06:08:00
Πλάνα από πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ ΒΗΜΑ» και δημοσιευμένο κείμενο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ που αναφέρεται ως συνεργάτης της εφημερίδας. Ο αφηγητής αναφέρεται στην εγκατάσταση της οικογένειάς του στον ΠΕΙΡΑΙΑ και στις σπουδές του στη Γαλλική Σχολή.
00:06:25:00
Πλάνο σε φωτογραφία με τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ και τον ΠΑΥΛΟ ΝΙΡΒΑΝΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα πρώτα βήματα του ποιητή που δημοσίευε ποιήματά του με το ψευδώνυμο «ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΛΧΑΛΑΣ».
00:06:30:00
Πλάνα με αρχειακό υλικό του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Αναφορά του αφηγητή στο θάνατο του πατέρα του το 1929 και στα πρώτα βήματα του ποιητή ως ναύτη.
00:06:44:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ αναφέρεται στο λανθασμένο χαρακτηρισμό του ΚΑΒΒΑΔΙΑ ως ναυτικoύ ποιητή και στη στάση των κριτικών απέναντι στο έργο. Αναφορά στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ, ο οποίος ανέτρεψε την προηγούμενη αρνητική στάση απέναντι στον ποιητή. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες του δημιουργού με τον ποιητή GEORGE SHEHADE και άλλες.
00:07:48:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ αναφέρεται στον ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ και στο «ναυτικό» που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ στα καράβια.
00:08:05:00
Η μορφή του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ σε πίνακα ζωγραφικής, πλάνο από εφημερίδα της εποχής με κείμενο του ΦΩΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ που αναφέρεται στο έργο του ποιητή, από το εξώφυλλο της ποιητικής του συλλογής «ΜΑΡΑΜΠΟΥ», από έντυπο με φωτογραφία του ποιητή με τίτλο «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΜΠΟΥ». Εικόνες από πουλιά ΜΑΡΑΜΠΟΥ και φωτογραφία με κυνηγούς. Αναφορά του αφηγητή στην εν λόγω ποιητική συλλογή και στην ετυμολογία της λέξης «ΜΑΡΑΜΠΟΥ».
00:08:39:00
Φωτογραφίες της ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ, του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ και από τη μελέτη «ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ» με λήμμα τη λέξη «ΜΑΡΑΜΠΟΥ». Ο αφηγητής αναφέρεται στο πουλί ΜΑΡΑΜΠΟΥ ως ψυχαναλυτικό σύμβολο.
00:09:08:00
Φωτογραφία με λεζάντα «ΜΑΡΑΜΠΟΥ ΗΤΟΙ ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΡΑΒΟΣ».
00:09:12:00
Πλάνο σε χειρόγραφο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ενώ φαίνεται χέρι να γράφει. Ο αφηγητής μιλά για την ποιητική συλλογή «ΜΑΡΑΜΠΟΥ».
00:09:20:00
Πλάνο στο εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «ΜΑΡΑΜΠΟΥ». Ο αφηγητής μιλά για το συγκεκριμένο έργο.
00:09:23:00
Πίνακας ζωγραφικής που εικονίζει τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ και φωτογραφίες που εικονίζουν γυναικείες μορφές. Ο αφηγητής μιλά για το ποίημα «ΜΑΡΑΜΠΟΥ» και για τη δραματική γυναικεία μορφή της MARIE BASHKIRTSEFF (ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΣΚΙΡΤΣΕΦ).
00:09:43:00
Πλάνο στο εξώφυλλο του «JOURNAL DE MARIE BASHKIRTSEFF», το δίτομο προσωπικό ημερολόγιο της Ρωσίδας ζωγράφου MARIE BASHKIRTSEFF (ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΣΚΙΡΤΣΕΦ).
00:09:53:00
Το εξώφυλλο της έκδοσης της ποιητικής συλλογής του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ «ΜΑΡΑΜΠΟΥ» το 1947 και ενώ ο αφηγητής αναφέρεται στην ΑΓΙΑ ΤΗΣ ΑΒΙΛΑΣ «πέφτουν» εικόνες από στίχους του ποιητή.
00:10:10:00
Εικόνα στους στίχους του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ «ΓΟΥΙΛΙ, Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ» ενώ ακούγεται το ομώνυμο τραγούδι σε μουσική ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ με τη φωνή του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Παρεμβάλλονται πλάνα από καράβια, από γλωσσάριο και από στίχους του ποιητή.
00:10:49:00
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ μιλά για τη δεκαετία του 1930, για τη λογοκρισία της εποχής και τη στάση του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό με θέμα την καθημερινή ζωή.
00:11:40:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ερμηνεύει στίχους του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
00:12:10:00
Ο ζωγράφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ μιλά για τη γνωριμία του με τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες από την ανιψιά του ποιητή ΕΛΓΚΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ και του ποιητή με τον ομιλητή, έργα του ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ και άλλων καλλιτεχνών και πλάνα στα οποία ζωγραφίζει ο ομιλών.
00:15:45:00
Αποσπάσματα από την ταινία «ΠΕΠΕ ΛΕ ΜΟΚΟ» («PEPE LE MOKO») του ΖΥΛΙΕΝ ΝΤΥΒΙΒΙΕ (JULIEN DUVIVIER), που αναφέρονται στην περιοχή ΚΑΣΜΠΑ της ΑΛΓΕΡΙΑΣ.
00:17:46:00
Εικόνα από το ποίημα «ΚΑΣΜΠΑ» του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ από το περιοδικό «ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ».
00:17:55:00
Πλάνο από πρύμνη πλοίου, από πλοίο να διασχίζει τη θάλασσα, από ναυτικές στολές, από λιμάνια ενώ ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ διαβάζει το ποίημα «ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΚΙ ΑΝΑΞΙΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ» του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ σε ραδιοφωνική εκπομπή του 1988.
00:19:25:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ αναφέρεται στις τεχνικές γραψίματος ενός ποιήματος.
00:19:51:00
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων εποχής, εξωφύλλα από έργα, φωτογραφίες από χαλκογραφίες, όλα με θέμα τη θάλασσα, ενώ ακούγεται το ποίημα «KURO SIWO» του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ μελοποιημένο από τον ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ με τη φωνή του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΑ.
00:20:40:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ μιλά για την προφορικότητα στη στιχουργική του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Πλάνα από ποιήματα του δημιουργού και φωτογραφικό υλικό με τον ποιητή.
00:21:38:00
Πλάνα σε διπλώματα και σε φωτογραφίες του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ενώ ο αφηγητής αναφέρεται στο έργο του, στη μετάβασή του από την ευθύγραμμη αφήγηση στο μοντερνισμό.
00:22:01:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ αναφέρεται στις «ανατροπές» στο έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
00:22:26:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ αναφέρεται στην παρακαταθήκη που άφησε ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ σε σχέση με άλλους δημιουργούς. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό από προσωπικές στιγμές του ποιητή.
00:23:22:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ μιλά για τη «συνεισφορά» της θάλασσας στο έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
00:23:46:00
Σκίτσο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, φωτογραφία από χέρι με τατουάζ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ μιλά για το ρόλο του ταξιδευτή στον οποίο «πρωταγωνίστησε» ο δημιουργός.
00:24:02:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ αναφέρεται σε άλλους δημιουργούς και στην επιρροή των έργων τους σε άλλους καλλιτέχνες.
00:24:29:00
Πλάνα από εξώφυλλα βιβλίων. Στην οθόνη αναγράφεται: «ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ» (ενν. ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ). Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ακούγεται αρχικά-και έπειτα εμφανίζεται στην οθόνη-να αναφέρεται στην έλλειψη «δανείων» στον ποιητή από άλλους δημιουργούς.
00:24:51:00
Πλάνο από το εξώφυλλο της έκδοσης της ποιητικής συλλογής του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ «ΠΟΥΣΙ» και από τις ξυλογραφίες που το κοσμούσαν. Λεπτομερής αναφορά του αφηγητή στο έργο, στις ξυλογραφίες, στην αντιμετώπισή του από την κριτική και στη συνεισφορά του έργου σε πολιτικό επίπεδο.
00:25:35:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ αναφέρεται στο έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ σε σχέση με τα έργα άλλων δημιουργών της «γενιάς του 1930» και στο «ανένταχτο» του ποιητή σε σχέση με τις σχολές που δημιούργησαν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ και οι ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό από στιγμές του ποιητή και άλλων καλλιτεχνών της εποχής του.
00:26:39:00
Φωτογραφικό υλικό του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, του εξώφυλλου της έκτης έκδοσης του μυθιστορήματος «ΒΑΡΔΙΑ» το 1954. Αναφορά από τον αφηγητή σε αυτό και στην αυτοκτονία του αδελφού του το 1957.
00:27:02:00
Πλάνο στο εξώφυλλο τόμου στον οποίο εκδίδονται μαζί το 1961 το «ΜΑΡΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΣΙ». Αναφορές του αφηγητή στα έργα αυτά.
00:27:13:00
Αποκόμματα εφημερίδων για τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ με αναφορά του αφηγητή στην ανταπόκριση του κόσμου, παραθέτοντας τα προσωνύμια-«στερεότυπα» με τα οποία «βάφτισαν» οι κριτικοί το δημιουργό.
00:27:38:00
Φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ με τον ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και από στιγμές του, ενώ παράλληλα ο αφηγητής μιλά για τη ζωντάνια των ποιημάτων του.
00:27:57:00
Πλάνα από σκίτσα με πλοία, χάρτες, με άνδρα, με ναυτικά εξαρτήματα ενώ ακούγονται αποσπάσματα από το τραγούδι «ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ», σε στίχους του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ και μουσική του ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ με τη φωνή του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
00:28:22:00
Εφημερίδες της εποχής που αναφέρονται στο έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ενώ ο αφηγητής μιλά για τα χρόνια της μεταπολίτευσης, την ανάδειξη του έργου του ποιητή εκείνη την εποχή και την επιθυμία του, που δεν πραγματοποιήθηκε πριν από το θάνατό του, να μελοποιηθούν οι στίχοι του. Παράλληλα, ακούγεται το τραγούδι «ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ», σε μουσική του ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ και τη φωνή του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
00:28:41:00
Πλάνο σε χαλκογραφία εμπνευσμένη από το ποίημα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ «BLACK AND WHITE» και στο ίδιο το ποίημα. Εξακολουθεί να ακούγεται το τραγούδι «ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ» σε μουσική του ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ και τη φωνή του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
00:28:51:00
Πλάνο στο λήμμα «ΑΡΜΙΔΑ» από τη μελέτη «ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ».
00:28:57:00
Σκίτσα με λεζάντες από στίχους του ποιητή ενώ ακούγεται το τραγούδι «ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ», σε στίχους του ποιητή και μουσική του ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ, με τη φωνή του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
00:29:21:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ μιλά για το έργο του «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» σε στίχους του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ που συνέθεσε το 1978/9 και στις ανά πενταετία διασκευές της μουσικής φόρμας του έργου από τον ίδιο το συνθέτη. Πλάνα από το εξώφυλλο του δίσκου, αφίσας και στίχων.
00:30:11:00
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ αναφέρεται στην αμεσότητα και στη βιωματική αίσθηση των ποιημάτων και των πεζογραφημάτων του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ και στην αναγνώριση του μυθιστορήματός του «ΒΑΡΔΙΑ» στη ΓΑΛΛΙΑ. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό του δημιουργού και έντυπα που αναφέρονται στον ποιητή.
00:31:48:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ μιλά για το μυθιστόρημα «Η ΒΑΡΔΙΑ» και για την επιρροή που δέχτηκε από αυτό στην εφηβική του ηλικία.
00:32:34:00
Πλάνα από εσωτερικό πλοίου ενώ ακούγεται ο ποιητής ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ από ραδιοφωνική εκπομπή του 1988 να απαγγέλλει το ποίημα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ «ΤΟ ΠΟΥΣΙ».
00:33:41:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ μιλά για την τεχνική του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Παρεμβάλλονται πλάνα με χειρόγραφα του ποιητή.
00:34:51:00
Ασπρόμαυρα ντοκουμέντα πολιτικών εκδηλώσεων και σχετικών με τον ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ (CHE GUEVARA). Ο αφηγητής αναφέρεται στην πολιτικοποίηση του ίδιου του δημιουργού αλλά και των έργων του και στον ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ (CHE GUEVARA) που ενέπνευσε το δημιουργό.
00:35:26:00
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ αναφέρεται στους πολιτικούς προσανατολισμούς-προβληματισμούς, στην έλλειψη ρητορείας και «διανοουμενίστικης διάθεσης» του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ σχετικά με τους προβληματισμούς αυτούς, στην ευφυΐα του για την ενσωμάτωσή τους στα ποιήματά του. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό του δημιουργού με τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΜΒΑΚΑΛΗ, με τον Η. Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ και μόνος του καθώς και πίνακες ζωγραφικής.
00:37:24:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ αναφέρεται στην ικανότητα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ για αποστήθιση ποιημάτων άλλων δημιουργών.
00:37:59:00
Εικόνες από εξώφυλλα εκδόσεων έργων του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, από ποιήματά του, φωτογραφικό υλικό με το δημιουργό σε προσωπικές στιγμές και με τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΥΔΕΛΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ολιγογραφία του ποιητή.
00:38:30:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ αναφέρεται στη διαχρονικότητα του έργου του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ και στην ανταπόκριση του κόσμου.
00:40:07:00
Πλάνο με προτομή του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ. Φωτογραφικό υλικό με τον ποιητή, το εξώφυλλο της έκδοσης της τρίτης ποιητικής συλλογής του δημιουργού με τίτλο «ΤΡΑΒΕΡΣΟ», αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στο έργο του, πλοίων και πλάνα στο ποίημά του «FATA MORGANA». Εκτενής αναφορά του αφηγητή στο εν λόγω ποίημα.
00:40:55:00
Ο αφηγητής απαγγέλλει το «εξομολογητικό» τετράστιχο του ποιήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ «FATA MORGANA». Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό του ποιητή.
00:41:10:00
Σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφικό υλικό με τον ποιητή. Ακούγεται το τραγούδι «FATA MORGANA» σε μουσική και εκτέλεση της ΜΑΡΙΖΑΣ ΚΩΧ.
00:41:49:00
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ μιλά για τη σχέση του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ με τις γυναίκες και τα ερωτικά γράμματα του ποιητή.
00:43:08:00
Φωτογραφίες του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ με τη ΘΕΑΝΩ ΣΟΥΝΑ, μόνος του και με φίλους, αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στον ποιητή, πλάνο σε τηλέγραφο και σε αποστολέα γράμματος μέσω τηλεγράφου. Ο αφηγητής διαβάζει επιστολή του δημιουργού στη ΘΕΑΝΩ ΣΟΥΝΑ, με την υπογραφή «ΚΟΛΙΑΣ».
00:44:28:00
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ μιλά για τη «συμμετοχή» της γυναίκας και της ανάγκης της παρουσίας της στο έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό με τον ποιητή.
00:45:51:00
Φωτογραφίες γυναικών, μεταξύ άλλων ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ εμφανίζεται σε φωτογραφία με τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΓΚΟΥ και με άλλες γυναίκες, πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη γυναίκα ενώ ακούγεται το ποίημα του δημιουργού «ΓΥΝΑΙΚΑ» σε μελοποίηση ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ και με τη φωνή του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΑ.
00:46:26:00
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ αναφέρεται στη φιλική του σχέση με τον ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ στη δεκαετία του 1970.
00:48:38:00
Πλάνο σε χειρόγραφο με ένα χέρι να γράφει, ενώ στην οθόνη αναγράφεται το εξής: «ΝΙΚΟΣ (ΚΟΛΙΑΣ) ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ 1910-1975». Ήχος από κύμα.
00:48:55:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
προσωπικότητες, βιογραφία, ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, λογοτεχνία, ποιητής, ποίηση
Αναφορές
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, ποιητής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, συγγραφέας
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, σεναριογράφος
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, συνθέτης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ, ζωγράφος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ, συγγραφέας
«BLACK AND WHITE», ποίημα
«ΦΑΤΑ ΜΟΡΓΚΑΝΑ», τραγούδι
«Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ», ποιητική συλλογή
«ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ», τραγούδι
”ΜΑΡΑΜΠΟΥ”, ποιητική συλλογή
”ΠΟΥΣΙ”, ποιητική συλλογή
«ΚΑΣΜΠΑ», ποίημα
«ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», περιοδικό
«ΠΕΠΕ ΛΕ ΜΟΚΟ», ταινία
«ΓΟΥΙΛΙ, Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ», ποίημα
«ΜΑΡΑΜΠΟΥ», ποιητική συλλογή
”ΒΑΡΔΙΑ”, μυθιστόρημα
”ΤΡΑΒΕΡΣΟ”, ποιητική συλλογή
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
Οργάνωση παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Έρευνα:
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
Κείμενα:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ
Αρχείο:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ
Μουσικός επιμελητής / Συνθέτης:
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ
Μοντάζ:
ΜΥΡΤΩ ΛΕΚΑΤΣΑ
Ηχοληψία:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Αφήγηση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ
Επιμέλεια κειμένων:
ΤΟΥΛΑ ΚΟΝΤΟΥ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΠΕΠΗ ΦΑΡΑΚΛΙΩΤΗ
Βοηθός οπερατέρ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΩΡΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ
Εργαστήρια εικόνας:
CINETIC
Εργαστήρια ήχου:
CINETIC
Ευχαριστίες:
ΕΛΓΚΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
Ε.Λ.Ι.Α
ROYAL OLYMPIC CRUISES
ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟ
Τραγούδια:
KURO SIWO
ΓΥΝΑΙΚΑ
Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΤΙ
ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ (ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ)
FATA MORGANA (ΤΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ ΚΩΧ)
© ERT SA 2002
Σχετικά Θέματα
8510
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:49:35:17
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009