Επεισόδιο:011
ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
0000006460
Παρουσίαση των Ελευσινίων Μυστηρίων και περιήγηση στο Ιερό της Ελευσίνας.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000006460
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Επεισόδιο:011
ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1987
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
10/11/1987
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Παρουσίαση των Ελευσινίων Μυστηρίων και περιήγηση στο Ιερό της Ελευσίνας.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το Ιερό της Ελευσίνας υπήρξε το κέντρο μιας πανάρχαιης θρησκευτικής λατρείας που διήρκεσε χιλιάδες χρόνια. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ” μας ξεναγεί στον ιερό χώρο που συνδέεται με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας και της Κόρης, αφηγείται το μύθο της Περσεφόνης και κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πόλη της Ελευσίνας. Στη συνέχεια, περιγράφει αναλυτικά τα Μικρά και τα Μεγάλα Μυστήρια, την Πομπή από την Ελευσίνα προς την Αθήνα, τις τελετουργικές πράξεις που συντελούνταν κατά την πολυήμερη διάρκεια των Μυστηρίων, καθώς και την περίφημη τελετή της μύησης. Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλάνα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και αρχαιολογικών ευρημάτων που σχετίζονται με τα Ελευσίνια Μυστήρια.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:45:00
Εμφάνιση κειμένου: «ΜΑΚΑΡ ΟΣΤΙΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΤΕΛΕΤΑΣ ΘΕΩΝ ΕΙΔΩΣ ΒΙΟΤΑΝ ΑΓΙΣΤΕΥΕΙ. ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ. ΒΑΚΧΕΣ»
00:01:55:00
Πλάνα στον Αρχαιολογικό χώρο της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Ακούμε τον αφηγητή να αναφέρεται στην ιστορία της πόλης με τις Θεές ΔΗΜΗΤΡΑ και την κόρη της ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ. Αναφέρεται στο ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ. Η αφηγήτρια κάνει εξιστόρηση της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ από τα ΜΥΚΗΝΑΪΚΑ χρόνια. Αναφέρεται στον ΣΟΛΩΝΑ, στον ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟ, στους ΠΕΡΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ και στον ΠΕΡΙΚΛΗ. Τέλος, μιλάει για τους ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ, τους ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και την ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ, τη λατρεία της Θεάς ΔΗΜΗΤΡΑΣ στα χρόνια του Χριστιανισμού και για τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ χρόνια, την εποχή του Αυτοκράτορα ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ Β.
00:05:45:00
Πλάνα στον Αρχαιολογικό χώρο της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και στο Μουσείο. Ακούμε την αφηγήτρια να εξιστορεί πώς σώθηκε μέχρι τις μέρες μας ο μύθος της λατρείας της θεάς ΔΗΜΗΤΡΑΣ και όλων των θεών. Αναφέρεται στον ΟΜΗΡΙΚΟ ΥΜΝΟ, ποίημα Άγνωστου ποιητή του 7ου π. X. αιώνα. Μας διαβάζει το ποίημα.
00:09:11:00
Πλάνα στον Αρχαιολογικό χώρο της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και του Μουσείου. Ο αφηγητής μας εξηγεί πώς από κάποια κτίσματα συνδέεται ο μύθος με την ιστορία και μας μιλάει για τη Θεά ΔΗΜΗΤΡΑ, την κόρη της ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ και τον ΑΔΗ. Αναφέρεται στους ΕΥΜΟΛΠΙΔΕΙΣ Βασιλείς: ΔΙΟΚΛΗ, ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟ, ΕΥΜΟΛΠΟ, ΚΕΛΕΟ και στη θεά ΔΗΜΗΤΡΑ που τους δίδαξε τα όργια. Εξηγεί.
00:12:38:00
Πλάνα από τον εσωτερικό χώρο του Μουσείου. Η αφηγήτρια αναφέρει πώς παρουσιάζεται η ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΟΜΗΡΙΚΟ ΥΜΝΟ και περιστατικά με τον ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ, τον ΑΙΣΧΥΛΟ, τον ΠΑΥΣΑΝΙΑ και τον ΣΤΡΑΒΩΝΑ.
00:14:08:00
Πλάνα από το εσωτερικό του Μουσείου και κατόπιν του Αρχαιολογικού χώρου που τον περιβάλλει. Ο αφηγητής αναφέρει τον ΠΛΑΤΩΝΑ και τα δύο στάδια της μύησης που περιγράφει. Κάνει αναφορά στα ΜΙΚΡΑ και στα ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ. Αναλύει λεπτομερώς τι περιλάμβαναν και πώς πραγματοποιούνταν η μύηση.
00:17:28:00
Πλάνα στον Αρχαιολογικό εξωτερικό χώρο. Ακούμε την αφηγήτρια να περιγράφει αναλυτικά την Πομπή από την ΕΛΕΥΣΙΝΑ για την ΑΘΗΝΑ.
00:19:16:00
Πλάνα από την ΑΚΡΟΠΟΛΗ στην ΑΘΗΝΑ και των γύρω Αρχαιολογικών χώρων, ενώ η αφηγήτρια εξακολουθεί να δίνει λεπτομέρειες για την ΠΟΜΠΗ και αναφέρει πού σταματούσαν. Μιλάει για το ΕΛΕΥΣΙΝΙΟ ΤΟ ΕΝ ΑΣΤΥ, Ναό στην ΑΘΗΝΑ αφιερωμένο στη Θεά ΔΗΜΗΤΡΑ. Πλάνα του Ναού.
00:20:07:00
Πλάνα στον Αρχαιολογικό χώρο του Ναού ΕΛΕΥΣΙΝΙΟ και στην περιοχή που τον περιβάλλει. Ο αφηγητής εξιστορεί πώς υποδέχονταν οι ΑΘΗΝΑΙΟΙ την ΠΟΜΠΗ την πρώτη μέρα των ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ.
00:21:00:00
Πλάνα στον Αρχαιολογικό χώρο του Ναού ΕΛΕΥΣΙΝΙΟ και στην περιοχή που τον πλαισιώνει. Η αφηγήτρια περιγράφει τη Δεύτερη μέρα των ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ και ο αφηγητής μιλάει για την Τρίτη μέρα των ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ. Πλάνα μέσα στο Μουσείο. Η αφηγήτρια συνεχίζει παρουσιάζοντας την Τέταρτη μέρα των ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ.
00:22:49:00
Πλάνα εξωτερικά του Αρχαιολογικού χώρου και πλάνα μέσα σε Μουσείο. Ο αφηγητής αναφέρεται στην Πέμπτη μέρα των ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ και την επιστροφή της Πομπής στην ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Αναφέρει τις Στάσεις που έκαναν, τη ΡΩΜΑΪΚΗ ΓΕΦΥΡΑ του Ελευσινιακού Κηφισού και καταθέτει ότι εκεί οι συμμετέχοντες στην Πομπή προέβαιναν στους «ΓΕΦΥΡΙΣΜΟΥΣ». Εξηγεί.
00:25:47:00
Πλάνα εξωτερικά του Αρχαιολογικού χώρου. Πλάνα μέσα σε Μουσείο. Ακούγεται η αφηγήτρια να μιλάει για την τελευταία νύχτα των ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ και τις τελετουργικές πράξεις που ακολουθούσαν.
00:28:44:00
Πλάνο σε μακέτα του Ναού και του χώρου και στη συνέχεια πλάνα μέσα σε Μουσείο. Ακούγεται ο αφηγητής να μιλάει για τις τελετουργικές πράξεις εκείνης της νύχτας και τη λήξη των ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ.
00:29:53:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΔΟΞΑΣΙΕΣ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
αρχαιολογία, αρχαία ελληνική ιστορία, αρχαιολογικός χώρος, μυθολογία, αρχαία ελληνική φιλολογία, αρχαία ελληνική λατρεία, Ελευσίνια Μυστήρια, γλυπτική
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΝΙΝΟΣ ΕΛΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
Συντελεστές
Κείμενα:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΤΑ
GORDON WASSON
ALBERT HOFFMAN
CARL RUCK
Επιμέλεια Κειμένων και Μουσικής – Σκηνοθεσίας:
ΟΜΑΔΑ ΕΣΠΕΡΟΣ
Αφηγητές:
ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ
Μαγνητοσκόπηση:
T.V.E. STUDIO ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Φορητή Κάμερα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ
Ηχογράφηση:
Κ. ΚΟΣΜΑΣ STUDIO ECHO
Μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρονικοί Τίτλοι:
ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μουσική:
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΠΙΔΗΣ
Η ομάδα παραγωγής ευχαριστεί τα μουσεία:
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΣΤΟΑΣ ΑΤΤΑΛΟΥ
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ
ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ
και την Αρχαιολόγο
ΒΙΚΗ ΧΡΥΣΟΒΟΥΤΣΙΑΝΟΥ
Ήταν μια παραγωγή της ΕΡΤ – 2
© 1987
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:00:23
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009