ΡΕΘΥΜΝΟ
0000004944
Σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην πόλη του Ρεθύμνου.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004944
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Χρονολογία Παραγωγής
1996
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην πόλη του Ρεθύμνου.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της σειράς ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ, αναφέρεται στην πόλη του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή, χαρακτηρίζοντας το ΡΕΘΥΜΝΟ ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών: της ΕΥΡΩΠΗΣ, της ΑΣΙΑΣ και της ΑΦΡΙΚΗΣ. Οι Βενετοί και οι Τούρκοι άποικοι επηρέασαν την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική της πόλης. Γίνεται ειδική μνεία σε συγκεκριμένα κτήρια, εκκλησίες και μοναστήρια, ενώ παρακολουθούμε πλάνα από τη νέα και παλιά πόλη του ΡΕΘΥΜΝΟΥ, το λιμάνι και τα διάφορα αρχοντικά.
Τίτλοι αρχής.
00:01:04:00
Πλάνα από την πόλη του ΡΕΘΥΜΝΟΥ και το λιμάνι της. Η αφηγήτρια μας δίνει τη γεωγραφική τοποθέτηση του νησιού και χαρακτηρίζει το ΡΕΘΥΜΝΟ ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών: Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 1204 και αναφέρει πώς περιήλθε το ΡΕΘΥΜΝΟ στους ΒΕΝΕΤΟΥΣ. Κάνει λόγο για τον λόφο «ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ», το κάστρο «ΦΟΡΤΕΤΖΑ» και το μικρό οικισμό «ΚΑΣΤΕΛ ΒΕΚΙΟ». Ο οικισμός αυτός υπήρξε το πρώτο κύτταρο της πόλης και σήμερα ξεχωρίζει για το πολεοδομικό του σύστημα. Η στρατηγική θέση του ΡΕΘΥΜΝΟΥ ήταν η αιτία των επιθέσεων που γνώρισε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του. Πλάνα από το κάστρο και τον οικισμό.
00:03:03:00
Πλάνα από το λιμάνι του ΡΕΘΥΜΝΟΥ και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η αφηγήτρια αναφέρει πως η ιστορία της πόλης φαίνεται σε κάθε βήμα. Κάνει ειδική αναφορά στην Οδό ΑΡΚΑΔΙΟΥ χαρακτηρίζοντάς την εμπορική και πολυσύχναστη. Αναφέρεται σε ένα αναγεννησιακό μέγαρο και σε ένα από τα πιο πλούσια σε αρχιτεκτονικό διάκοσμο θυρώματα της πόλης. Παράλληλα παρακολουθούμε πλάνα τους. Κρίνει όμως πως οι σημερινοί ιδιοκτήτες θυσιάζουν την ιστορία τους και σύμφωνα με τον ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΝΤΟΥΜΑΚΗ: «πόλεις χωρίς μνημεία είναι άνθρωποι δίχως μνήμη». Η αφηγήτρια αναφέρει πως ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΝΤΟΥΜΑΚΗΣ έσωσε την κατοικία του Ενετού Επισκόπου από την αδιαφορία των αρχών. Πλάνο της κατοικίας.
00:04:32:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΝΤΟΥΜΑΚΗΣ κάνει λόγο για την ιστορία της κατοικίας του Ενετού Επισκόπου και για τις προσπάθειές του προκειμένου να την σώσει. Αναφέρει πως η μελέτη του αρχιτέκτονα ΙΟΡΔΑΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ τον βοήθησε στη στερέωση και αποκατάσταση του σπιτιού, ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή ενός αρχιτεχνίτη. Είναι πλέον ένα κόσμημα για το ΡΕΘΥΜΝΟ και διαθέτει σήμερα δύο μουσειακές συλλογές του ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ. Πλάνα της κατοικίας πριν και μετά την αναπαλαίωση.
00:06:45:00
Πλάνα από το κέντρο της πόλης του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Η αφηγήτρια περιγράφει το εξωτερικό της κατοικίας του ΕΝΕΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ. Κάνει λόγο και για ένα άλλο αναπαλαιωμένο κτήριο, που έχει μετατραπεί σε μοντέρνο ξενοδοχείο. Πλάνα των δυο κτηρίων.
00:08:06:00
Πανοραμικά πλάνα από την πόλη του ΡΕΘΥΜΝΟΥ και πλάνα με διάφορα κτήρια. Η αφηγήτρια αναφέρει πως τα ΧΑΝΙΑ, το ΗΡΑΚΛΕΙΟ και το ΡΕΘΥΜΝΟ δείχνουν καθαρά τη συνέχεια της οικιστικής εξέλιξης του νησιού. Οι ΒΕΝΕΤΟΙ και οι ΤΟΥΡΚΟΙ άποικοι έχουν αφήσει τα στοιχεία των επιρροών τους στην πολεοδομία και στην αρχιτεκτονική.
00:08:33:00
Η αφηγήτρια κάνει λόγο για την επιρροή των ΒΕΝΕΤΩΝ. Το Βενετσιάνικο λιμάνι αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση του Βενετσιάνικου στόλου. Πλάνα από το Βενετσιάνικο λιμάνι.
00:08:58:00
Η αφηγήτρια κάνει λόγο για τη λέσχη των ευγενών, την ονομαζόμενη «ΛΟΝΤΖΑ». Ήταν ο τόπος συνάντησης των Βενετσιάνων αρχόντων και οικοδομήθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη της ΒΕΝΕΤΙΑΣ. Πλάνα από τη λέσχη.
00:09:14:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι οι πόλεις της ΚΡΗΤΗΣ αντιμετώπιζαν πάντα πρόβλημα με το νερό. Από τα πηγάδια και τις στέρνες προμηθεύονταν νερό για τις βοηθητικές εργασίες, ενώ το πόσιμο νερό το προμηθεύονταν από τις δημόσιες κρήνες. Πλάνα από δημόσιες κρήνες με τρεχούμενο νερό. Κάνει λόγο για την κρήνη που επισκεύασε ο ΡΙΜΟΝΤΙ στα 1626, καθώς και για την πλατεία ΠΕΤΗΧΑΚΗ που είναι ο χώρος με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Πλάνα από την πλατεία με τουρίστες.
00:10:47:00
Μιλά η ιδιοκτήτρια ενός μαγαζιού. Αναφέρει ότι το μαγαζί λειτουργεί από το 1915 και ανήκει σε τρεις γενιές. Είναι παραδοσιακό. Ξεκίνησε ως καφενείο και εξελίχθηκε σε καφετερία – μπάρ.
00:11:19:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι η πολεοδομική μορφή του ΡΕΘΥΜΝΟΥ χαράχτηκε σύμφωνα με τα Βενετσιάνικα πρότυπα. Κάνει λόγο για τη «ΡΟΥΓΑ ΓΚΡΑΝΤΕ» που ξεκινά από τη Μεγάλη Πόρτα του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Πλάνα από τον κεντρικό δρόμο με τουρίστες.
00:11:47:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης είναι ο ΑΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ. Κάνει λόγο για το Τούρκικο Δημοτικό Σχολείο και παράλληλα βλέπουμε πλάνα του. Ειδική αναφορά κάνει στα σπάνια θυρώματα που σώζονται στην πόλη. Η Ιταλική Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική προσαρμόζεται στις τοπικές συνήθειες και αναμειγνύεται με ντόπια παραδοσιακά στοιχεία. Οι Μουράτοι επηρεάστηκαν από τα οχυρωματικά έργα των Βενετών, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή στα κτήρια σε περίπτωση σεισμού. Πλάνα από διάφορα σπίτια.
00:14:04:00
Η αφηγήτρια κάνει λόγο για τις οικίες της οδού ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ. Περιγράφει τις οικίες λέγοντας πως διατηρούν πολλά στοιχεία της βενετσιάνικης καταγωγής τους. Επίσης, τα βενετσιάνικα θυρώματα συναγωνίζονται σε ομορφιά και μεγαλοπρέπεια, ενώ και οι ΤΟΥΡΚΟΙ άφησαν τη δική τους σφραγίδα στην πόλη. Πλάνα από τις οικίες της οδού ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ και τα βενετσιάνικα θυρώματα. Η αφηγήτρια αναφέρεται σε ένα νέο αρχιτεκτονικό στοιχείο, το «ΣΑΧΝΙΣΙ» ή ΚΙΟΣΚΙ. Πρόκειται για την προβολή του ορόφου πάνω στο δρόμο. Είναι περίτεχνα με πολλά παράθυρα, κατάλληλα για σεισμογενείς περιοχές. Βοηθούν στον ορθογωνισμό ή την αύξηση του χώρου. Περιγράφει το εσωτερικό αυτών των σπιτιών και πώς κατανέμονται οι χώροι. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνα σπιτιών με κιόσκι.
00:17:30:00
Πλάνα της οδού ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη λατινική επιγραφή πάνω από το βενετσιάνικο θύρωμα και το οικόσημο της οικογένειας «ΚΛΟΝΤΙΟ». Κάνει λόγο για την εκκλησία ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ και για το μοναστήρι των Αυγουστιανών Μοναχών, το οποίο οι Τούρκοι μετά το 1646 το μετέτρεψαν σε τζαμί. Σήμερα, λειτουργεί ως ωδείο. Πλάνα από την εκκλησία ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ και το τζαμί.
00:18:59:00
Η αφηγήτρια τονίζει πως οι δρόμοι είναι γεμάτοι επισκέπτες, δημιουργώντας ευμάρεια αλλά και προβλήματα στον ντόπιο πληθυσμό. Μιλά ένας φοιτητής για τις εντυπώσεις που του άφησε το ΡΕΘΥΜΝΟ, αλλά και για τα προβλήματα που επήλθαν με την πάροδο του χρόνου.
00:20:29:00
Πανοραμικά πλάνα της πόλης του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι η παλιά πόλη του ΡΕΘΥΜΝΟΥ διατηρεί την πολεοδομική μορφή που είχε τα τελευταία 50 χρόνια της Βενετοκρατίας του 17ου αιώνα. Κάνει λόγο για τα αρχοντικά της Οδού ΑΡΚΑΔΙΟΥ που διατηρούν βενετσιάνικα, ανατολίτικα, νεοκλασικά στοιχεία και παράλληλα παρακολουθούμε πλάνα με διάφορα αρχοντικά. Κάνει, επίσης, λόγο για τη μεγαλύτερη σε διαστάσεις ιδιωτική κατοικία. Περιγράφει την πρόσοψη του ισογείου, καθώς και το εσωτερικό του κτηρίου. Αναφέρεται και στην εξωτερική όψη μιας άλλης κατοικίας, που μαρτυρεί την βενετσιάνικη καταγωγής της. Πλάνα από το εσωτερικό και εξωτερικό των σπιτιών.
00:23:56:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι στις 3 Φεβρουαρίου του 1897 οι Μεγάλες Δυνάμεις κατέλαβαν την Κρήτη και κήρυξαν την αυτονομία της. Ο πρίγκιπας ΓΕΩΡΓΙΟΣ της Ελλάδας διορίζεται αρμοστής. Παρακολουθούμε στο πλάνο μας διάφορες φωτογραφίες εκείνης της εποχής.
00:24:20:00
Η αφηγήτρια κάνει λόγο για το τριώροφο σπίτι που έμενε ο γιατρός των Ρώσων. Πλάνα με νεοκλασικά κτήρια. Αναφέρει ότι οι νέοι αστοί φτιάχνουν μεγαλόπρεπα σπίτια που τα στολίζουν με τοιχογραφίες και ζωγραφιστά ταβάνια. Πλάνα από μια ανακαινισμένη κατοικία, που καταγράφει την οικονομική ευμάρεια της εποχής.
00:25:23:00
Διάφορα πλάνα από την παλιά πόλη του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Η αφηγήτρια επισημαίνει ότι η παλιά πόλη του ΡΕΘΥΜΝΟΥ διατηρεί ένα αρμονικό σύνολο αρχιτεκτονικών στοιχείων συνύπαρξης Ανατολής και Δύσης.
00:25:48:00
Πλάνα από το λιμάνι του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Η αφηγήτρια επισημαίνει ότι σήμερα η πόλη ζει ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και το φόβο που φέρνει η μεγάλη τουριστική κίνηση.
00:26:12:00
Μιλά ένας κάτοικος του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Θεωρεί ότι το ΡΕΘΥΜΝΟ είναι από τις λίγες εν ζωή διατηρητέες πόλεις παραδοσιακού χαρακτήρα. Συγκρίνει το σήμερα με το χθες και τονίζει πως πρέπει να διατηρηθεί η ιστορική συνέχεια ανάμεσα στο εμπόριο και την κατοικία.
00:27:34:00
Πλάνα από τη νέα πόλη του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι η καινούργια πόλη απλώνεται με μια νέα πολεοδομική δομή δίπλα στην παλιά. Το Πανεπιστήμιο και ο τουρισμός φέρνουν νέα κίνητρα ανάπτυξης και ο ρόλος της παλιάς πόλης παραμένει σημαντικός.
00:27:53:00
Η αφηγήτρια αναφέρει ότι οι ΒΕΝΕΤΟΙ έμειναν τέσσερις αιώνες στην ΚΡΗΤΗ και άφησαν τα ίχνη τους στον πολιτισμό του τόπου. Διάφορα πλάνα από το ΡΕΘΥΜΝΟ.
00:28:17:00
Πλάνα από το λιμάνι του ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Μιλά ένας φοιτητής και αναρωτιέται ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφάσισε να παραμείνει στο ΡΕΘΥΜΝΟ. Χαρακτηρίζει το ΡΕΘΥΜΝΟ ζεστή πόλη και η απόφασή του μπορεί να οφείλεται στην πόλη και στους ανθρώπους της.
00:29:40:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΠΟΚΑΚΗ
Σκηνοθέτης:
ΜΑΧΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗ
Σεναριογράφος – κείμενα:
ΜΑΧΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗ
Μουσικός επιμελητής:
ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
Ηχολήπτης:
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
ΗΡΩ ΜΠΕΝΕΣΣΑΪΑ
Αφήγηση:
ΑΘΗΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μιξάζ:
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Μοντάζ:
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΛΩΤΑΣ
Συντονισμός εκπομπής:
ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μπούμαν:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΣΤΡΟΠΕΚΑΚΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Τρυκέζα:
ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΣΣΟΣ
ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Γραφίστας:
ΛΙΛΑ ΖΑΜΠΕΛΗ
Οπτικό σήμα:
ΜΙΚΗΣ ΦΟΙΝΙΚΑΡΙΔΗΣ
Κοπή αρνητικού:
ΤΑΣΟΣ ΑΡΩΝΙΤΗΣ
Εταλονάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ
Μηχανικός προβολής:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Γραμματεία παραγωγής:
ΛΑΜΠΗ ΚΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗ
Εργαστήρια ΕΤ – 1:
ΑΛΕΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
Ευχαρίστίες:
ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΝΤΟΥΜΑΚΗ
κ. ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΡΙΜΟΝΑΚΗ
κ. ΓΙΩΡΓΟ ΔΡΑΝΔΑΚΗ
κ. ΔΥΟΜΙΔΗ ΣΙΜΣΙΡΗ
κ. ΣΤΑΜΑΤΗ
κ. ΝΙΚΗ ΓΑΛΕΡΟΥ
κ. ΜΑΝΩΛΗ ΓΑΣΠΕΡΗ
Παρατηρήσεις:
Η εκπομπή χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα 16:9 της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:41:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009