ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
0000004923
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Το επεισόδιo αυτό είναι αφιερωμένο στον αρχαιολόγο ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004923
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
–
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
8/6/1982
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Το επεισόδιo αυτό είναι αφιερωμένο στον αρχαιολόγο ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η ενημερωτική εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ έχει θέμα τη ζωή και το έργο του ΜΑΝOΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος μιλάει για τις ανασκαφές και τα ευρήματά του στη ΒΕΡΓΙΝΑ εξηγώντας τις συνθήκες εργασίας του. Παρεμβάλλεται πλάνο του με ανάγνωση κειμένων. Κάνει αναφορά στην καταγωγή του, στην οικογένειά του και τις πανεπιστημιακές σπουδές του. Περιγράφει τις επιρροές του και τις σχέσεις του με τους καθηγητές του, το ΡΩΜΑΙΟ και τον JOHN BISLEY. Μιλάει για τα επαγγελματικά του βήματα και εξιστορεί την περίοδο ανασκαφής στη ΒΕΡΓΙΝΑ. Καθώς μας ξεναγεί στο χώρο, αναφέρεται στα πρώτα του ευρήματα και περιγράφει τα συναισθήματά του, όταν έφερε στο φως έναν τέτοιο πολιτιστικό πλούτο. Παρεμβάλλονται πλάνα με φωτογραφικό υλικό και πλάνα από τη ΒΕΡΓΙΝΑ και το μουσείο της, καθώς επίσης και φωτογραφίες της ΣΧΟΛΗΣ ΣΧΟΙΝΑ που εργάστηκε ως καθηγητής.
Σήμα εκπομπής.
00:00:29:00
Πλάνα στη ΒΕΡΓΙΝΑ. Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ εξηγεί σχετικά με την ανασκαφή και τα συναισθήματά του κατά τις ανασκαφές.
00:02:19:00
Πλάνο μέσα στο Μουσείο με αγάλματα. Ακούμε τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ να διαβάζει απόσπασμα από το «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Γ ».
00:03:12:00
Εμφάνιση τίτλου: «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ»
00:03:21:00
Τίτλοι έναρξης.
00:04:05:00
Πλάνα με οικογενειακές φωτογραφίες του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ. Μιλάει για την οικογένεια του και την καταγωγή του. Αναφέρεται στις πανεπιστημιακές του σπουδές και στους δασκάλους του.
00:04:53:00
Πλάνο με τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ. Αναφέρεται στους πανεπιστημιακούς καθηγητές του και ιδιαίτερα στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Α. ΡΩΜΑΙΟ και εξηγεί πως τον επηρέασε αυτός ο δάσκαλος. Παρεμβάλλεται πλάνο με σκίτσο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ. Στη συνέχεια αναφέρεται σε ένα φίλο και συμφοιτητή του τον ΓΙΩΡΓΟ ΦΥΣΤΕΡΗ. Διηγείται ένα περιστατικό με τη φίλη του που ως χορεύτρια κλασσικού χορού τους έδειξε τον τρόπο που τα συναισθήματα σωματοποιούνται, αποδεικνύοντας τα λεγόμενά της στα εκμαγεία που μελετούσαν.
00:06:33:00
Πλάνο με φωτογραφία από ανασκαφές στη ΒΕΡΓΙΝΑ. Ακούμε τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ να μιλάει για τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΡΩΜΑΙΟ και την πρώτη του επίσκεψη στις ανασκαφές της ΒΕΡΓΙΝΑΣ.
00:06:56:00
Πλάνα ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ να περπατά σε μονοπάτι στο χώρο της ΒΕΡΓΙΝΑΣ. Τον ακούμε να μιλάει για τις σπουδές του και τις επισκέψεις του στην ΒΕΡΓΙΝΑ με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΡΩΜΑΙΟ. Αναφέρει ποια μέρη είχε ήδη ανασκάψει ο ΡΩΜΑΙΟΣ. Μιλάει για τα χρόνια του πολέμου, της Γερμανικής Κατοχής και τον διορισμό του στο ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ.
00:08:03:00
Πλάνα με φωτογραφίες στρατιωτών. Τον ακούμε να περιγράφει τα χρόνια που έμεινε στην ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.
00:08:25:00
Πλάνο με τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ. Μιλάει για την επιστροφή του στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ το 1945. Αναφέρεται στα Εκπαιδευτήρια «ΣΧΟΙΝΑ» και στην παρουσία του εκεί ως καθηγητή φιλολόγου, διδάσκοντας ΕΛΥΤΗ, ΣΕΦΕΡΗ, ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ. Παρεμβάλλονται πλάνα της γυναίκας του που παρακολουθεί τη συνέντευξη και πλάνα από το κτήριο της Σχολής «ΣΧΟΙΝΑ».
00:09:28:00
Πλάνα με φωτογραφίες του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ με τη γυναίκα του. Τον ακούμε να μιλάει για τη γνωριμία τους και τη σχέση τους. Παρεμβάλλεται πλάνο της γυναίκας του να παρακολουθεί το σύζυγο της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
00:09:40:00
Πλάνο με τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ. Αναφέρει ότι το 1951 ξαναπήγε στην ΒΕΡΓΙΝΑ και ξεκίνησε το ανασκαφικό του έργο. Μιλάει για την υποτροφία του στην ΑΓΓΛΙΑ και για το σπουδαίο δάσκαλό του τον Sir JOHN BISLEY. Παρουσιάζεται πλάνο φωτογραφίας του Sir JOHN BISLEY.
00:10:56:00
Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της ΒΕΡΓΙΝΑΣ. Μιλάει για την επιστροφή του στην ΕΛΛΑΔΑ, θυμάται τις προσπάθειες ανασκαφής της περιοχής από τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΡΩΜΑΙΟ και το ξεκίνημα των δικών του ανασκαφών. Αναφέρεται στον συνάδελφο του ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΠΑΚΑΛΑΚΗ και τη συνεργασία τους από το 1959-1974. Παρακολουθώντας πλάνα από το χώρο του ανακτόρου που εργάστηκε αρχικά ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, εξηγεί πως ήταν κτισμένα τα ανάκτορα και ποιες εμπειρίες κατέκτησε.
00:14:08:00
Πλάνα από το πρώτο μνημείο που έφερε στο φως. Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ μέσα στο χώρο μιλά για αυτόν, εξιστορεί τα βήματα της ανασκαφής τους, μιλά για τον καλλιτέχνη των τοιχογραφιών και μας ξεναγεί στο χώρο με τις τοιχογραφίες, παρουσιάζοντας την αρπαγή της ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ από τον ΠΛΟΥΤΩΝΑ και της ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ.
00:17:33:00
Πλάνα μπροστά στην πρόσοψη του μεγάλου τάφου, αυτού που αποδίδουν στον ΦΙΛΙΠΠΟ Β’, πατέρα του Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Στη συνέχεια ο φακός εστιάζει στον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ που στέκεται πλάι στη μεγάλη θύρα του τάφου. Μας ξεναγεί και περιγράφει τις τοιχογραφίες που στολίζουν το κτήριο.
00:21:13:00
Πλάνα του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ μέσα στο Μουσείο, στο σημείο βρέθηκε η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ με τη ΧΡΥΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑ. Εξηγεί τα συναισθήματα του, όταν αντίκρισε τον πλούτο των ευρημάτων. Περιγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, όταν άρχισε να συνειδητοποιεί την πολιτιστική αξία των ευρημάτων.
00:24:50:00
Πλάνα μέσα στο Μουσείο. Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ περπατάει μπροστά από τις προσθήκες με τα ευρήματα των ανασκαφών του από την περιοχή της ΒΕΡΓΙΝΑΣ.
00:26:49:00
Πλάνο με τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ. Εξιστορεί τα βήματα των ανασκαφών του και τα συναισθήματα του, όταν βρήκε μια δεύτερη ΛΑΡΝΑΚΑ με το χρυσοπόρφυρο ύφασμα και το Διάδημα. Μιλάει για την περίοδο του 1977, τις διαδοχικές συγκινήσεις που έζησε και το αίσθημα της ευθύνης που άρχισε να τον κατακλύζει.
00:27:37:00
Εναλλαγές πλάνων με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στον αρχαιολογικό χώρο της ΒΕΡΓΙΝΑΣ.
00:27:57:00
Πλάνο φωτογραφίας του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ με τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ. Ακούγεται ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ να διαβάζει απόσπασμα του ποιήματος του «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Κ (ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ)». Φωτογραφία του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ σε μικρή ηλικία.
00:28:10:00
Πλάνα στον Αρχαιολογικό χώρο της ΒΕΡΓΙΝΑΣ. Ακούγεται ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ να διαβάζει τη συνέχεια του ποιήματος του «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Κ (ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ)».
00:28:46:00
Πλάνο με τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ μπροστά από τον τάφο του ΦΙΛΙΠΠΟΥ. Ακούγεται ο ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗΣ να διαβάζει απόσπασμα ποιήματος του «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΚΑ ».
00:29:26:00
Σήμα εκπομπής.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, βιογραφία, αρχαιολόγος, αρχαιολογία, Βεργίνα, Αρχαίες Αιγές, βασιλικοί τάφοι Βεργίνας, έργο τέχνης, αρχαία ελληνική ζωγραφική, λάρνακα, σαρκοφάγος, κτερίσματα, ανασκαφή
Αναφορές
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ, αρχαιολόγος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ, καθηγητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Sir JOHN D. BEASLEY, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’, βασιλιάς Μακεδονίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ποιητής
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΗΜΑΘΙΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΝΟΜΟΣ), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΠΟΛΗ), ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΝΟΜΟΣ), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΠΟΛΗ), ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΓΛΑΪΑΣ ΣΧΙΝΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΤΟΥΛΑ ΦΟΥΝΤΟΡΑΔΑΚΗ
Σκηνοθεσία:
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΝΑΝΟΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ
Ηχοληψία:
ΠΕΤΡΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:08:21
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009