ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ (JACQUES LACARRIERE)
0000004854
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο επεισόδιο αυτό γνωρίζουμε τον ελληνιστή συγγραφέα και φιλέλληνα ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004854
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ (JACQUES LACARRIERE)
Χρονολογία Παραγωγής
2005
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο επεισόδιο αυτό γνωρίζουμε τον ελληνιστή συγγραφέα και φιλέλληνα ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” ο ελληνιστής και συγγραφέας ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ μιλάει για τη ζωή του, για την αγάπη και τη σχέση του με την Ελλάδα όπου φθάνει σε ηλικία 25 ετών, το 1950, ξεκινώντας με τα πόδια από τη Γαλλία. Περιγράφει με τη δική του ματιά, την Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και τους ανθρώπους των γραμμάτων με τους οποίους συναναστράφηκε, όπως τον Γ. ΣΕΦΕΡΗ, τον Ο. ΕΛΥΤΗ, τον Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και τον Γ. ΡΙΤΣΟ. Εξομολογείται τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ελληνικότητα, την εμπλοκή του με τα προβλήματα και τους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας και εκφράζει τα συναισθήματά του. Κάνοντας αναδρομή στο συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο, με το οποίο συνέβαλε στην ανάδειξη του σύγχρονου προσώπου της χώρας στο εξωτερικό, αναφέρεται στη γλώσσα των ποιημάτων του Γ. ΣΕΦΕΡΗ που μετέφρασε, αλλά και στη μετάφραση του μυθιστορήματος “ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ” του Κ. ΤΑΧΤΣΗ, και του “ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ”. Απαριθμεί επίσης, τους παράγοντες μιας επιτυχημένης μετάφρασης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ διαβάζει ποιήματα των ΣΕΦΕΡΗ και ΡΙΤΣΟΥ. Προβάλλεται φωτογραφικό υλικό και εικόνες από εξώφυλλα συγγραφικών του έργων, πρωτότυπα και μεταφράσεις. Προλογίζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ.
Τίτλος έναρξης, εμφανίζονται τα ονόματα των τηλεοπτικών παραγωγών.
00:01:10:00
Πλάνο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΓΟΥΡΑΚΗ (τηλεοπτικού παραγωγού) να στέκεται μπροστά σε έναν τοίχο γεμάτο φωτογραφίες, στις οποίες μπορείς να διακρίνεις προσωπικότητες του αιώνα μας. Εξηγεί πως η εκπομπή αυτή είναι μια βιογραφία στο μεγάλο Ελληνιστή, το JACQUES LACARRIERE.
00:01:54:00
Τίτλοι έναρξης.
00:02:11:00
Πλάνο ασπρόμαυρης φωτογραφίας από τα χρόνια της νεότητας του JACQUES LACARRIERE.
00:02:24:00
Ο JACQUES LACARRIERE στον αρχαιολογικό χώρο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ να στέκεται και να παρατηρεί, και στη συνέχεια ένα πλάνο του ενώ δίνει συνέντευξη εξηγώντας πώς μπορεί να γράφει οπουδήποτε και όχι μόνο σε ένα γραφείο.
00:02:34:00
Τίτλοι έναρξης.
00:02:56:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη, μιλά για τη διάθεσή του να μάθει Αρχαία Ελληνικά.
00:03:06:00
Πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την παιδική ηλικία του JACQUES LACARRIERE.
00:03:18:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη εξηγεί σχετικά με τις σπουδές Ελληνικών που έχει κάνει. Τελικά, όπως λέει, δεν καταφέρνει να γίνει καθηγητής των Ελληνικών, γιατί δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες του Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ και ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ στην Ελλάδα του 1947.
00:04:11:00
Πλάνα ασπρόμαυρων φωτογραφιών του από την Ελλάδα και από την ΕΠΙΔΑΥΡΟ, όπου ανέβασαν στα γαλλικά Γάλλοι φοιτητές το 1947 την παράσταση του ΑΙΣΧΥΛΟΥ «ΠΕΡΣΑΙ».
00:04:30:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη, εξηγεί πως αυτή η εμπειρία στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ του γέννησε μεγαλύτερη επιθυμία «να συναντήσει» και πάλι την ΕΛΛΑΔΑ.
00:04:43:00
Πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του νεαρού JACQUES LACARRIERE σε διάφορες πόλεις της ΓΑΛΛΙΑΣ αλλά και στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:04:57:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη, εξηγεί πως η έλλειψη χρημάτων τον οδήγησε να έρθει στην ΕΛΛΑΔΑ με τα πόδια κατά το 1950.
00:05:09:00
Πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του νεαρού JACQUES LACARRIERE.
00:05:24:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη, εξηγεί τις δυσκολίες που συνάντησε για να ταξιδέψει εκείνα τα χρόνια από την ΙΤΑΛΙΑ.
00:05:49:00
Πανοραμικά ασπρόμαυρα πλάνα από αρχαιολογικούς χώρους αλλά και κεντρικά σημεία της ΑΘΗΝΑΣ.
00:06:04:00
Ερασιτεχνική λήψη πλάνων με το JACQUES LACARRIERE να περιηγείται αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας με θέα την ΑΚΡΟΠΟΛΗ.
00:06:10:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Εξηγεί πως το όνειρό του να βρεθεί στην ΕΛΛΑΔΑ έγινε πραγματικότητα, όταν βρέθηκε ένα καΐκι που τον μετέφερε από την ΙΤΑΛΙΑ.
00:06:19:00
Ασπρόμαυρα πλάνα της νησιωτικής ΕΛΛΑΔΑΣ, με ευδιάκριτα αρκετά από το νησί και το Κάστρο της ΠΑΤΜΟΥ.
00:06:34:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Αναφέρεται στην ετήσια παραμονή του στην ΕΛΛΑΔΑ, στην επαφή του με τα ελληνικά, αλλά κυρίως μιλά για τη βοήθεια που του πρόσφερε στην προσπάθειά του να μάθει ελληνικά η συνάντηση με τον ΣΕΦΕΡΗ και η προσπάθειά του να μεταφράσει τα ποιήματά του.
00:07:13:00
Πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΣΕΦΕΡΗ.
00:07:32:00
Πλάνο του JACQUES LACARRIERE, ενώ ταυτόχρονα «περνά» χειρόγραφο κείμενό του και ακούγεται μουσική του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ από το μελοποιημένο ποίημα του ΣΕΦΕΡΗ «ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ».
00:07:48:00
Ο JACQUES LACARRIERE κάθεται σε ξύλινο παγκάκι στο Λόφο του ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ και διαβάζει στα ελληνικά το ποίημα του ΣΕΦΕΡΗ «ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ». Ταυτόχρονα ακούγεται και η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ να το τραγουδά.
00:08:06:00
Πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ποιητή Γ. ΣΕΦΕΡΗ.
00:08:24:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Εξηγεί πως η μετάφραση των ποιημάτων του ΣΕΦΕΡΗ βοήθησε τους Γάλλους να μάθουν τη νεότερη ΕΛΛΑΔΑ. Μιλά για το δικό του ταξίδι στη γλώσσα των Ελλήνων διαμέσου των εποχών: Αρχαία Ελληνικά, Βυζαντινά και Νεότερα Ελληνικά.
00:09:36:00
Εναλλαγή πλάνων των Ελλήνων: ΕΛΥΤΗ, ΡΙΤΣΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΤΑΧΤΣΗ.
00:10:04:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο πλακόστρωτο κοντά στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ διαβάζει απόσπασμα από ποίημα του ΡΙΤΣΟΥ.
00:10:30:00
Πλάνο-φωτογραφία με τον ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ να στέκεται έξω από την πόρτα του σπιτιού που γεννήθηκε.
00:10:34:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Μιλά για την έκδοση στη Γαλλία του βιβλίου του Κ. ΤΑΧΤΣΗ «ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ». Πλάνα με φωτογραφίες του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:10:51:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Μιλά για τις εικόνες της ΕΛΛΑΔΑΣ από τον ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Εντυπωσιάζει με την αναφορά του στο πώς αντιλαμβάνεται εκείνος την έννοια «είμαι φίλος μιας χώρας» και εξηγεί τη ζωή του και τα συναισθήματά του τόσο για την ΕΛΛΑΔΑ όσο και για τη ΓΑΛΛΙΑ.
00:12:52:00
Πλάνο από το εξώφυλλο του προσωπικού του άλμπουμ, φωτογραφιών από τη ζωή του στην ΕΛΛΑΔΑ κατά το 1950. Στη συνέχεια φωτογραφίες του από τη ζωή του στη χώρα μας.
00:13:02:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Μιλά για την εικόνα της σύγχρονης ΕΛΛΑΔΑΣ που του έδειξε ο ΣΕΦΕΡΗΣ, καθώς και την έννοια της εξορίας και μέσα στην ίδια σου την πατρίδα.
00:13:18:00
Εναλλασσόμενα ασπρόμαυρα πλάνα που παρουσιάζουν σημαντικές ιστορικές στιγμές της ΕΛΛΑΔΑΣ, όπως την ΚΑΤΟΧΗ, τη ΧΟΥΝΤΑ των Συνταγματαρχών, τη ΣΜΥΡΝΗ να έχει παραδοθεί στη φωτιά. Διακρίνουμε φωτογραφίες του ΣΕΦΕΡΗ και μάλιστα μία, χρόνια μετά την καταστροφή, που στέκεται μπροστά στο κατεστραμμένο από τη φωτιά πατρικό του σπίτι.
00:14:07:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Δηλώνει πως καταλαβαίνει τη φράση του ΣΕΦΕΡΗ «όπου κι αν ταξιδέψω η ΕΛΛΑΔΑ με πληγώνει», εξηγεί τι εννοεί και συγκρίνει με τη δική του εμπειρία ως Γάλλος. Αναφέρεται στη σημασία της ιστορικής πορείας και συνέχειας ενός λαού.
00:15:09:00
Πλάνα με έγχρωμες φωτογραφίες του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ. Ο JACQUES LACARRIERE μιλά για τη γνωριμία τους και την προσωπική τους σχέση.
00:15:32:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Περιγράφει πόσο απλά με ένα στίχο του ΕΛΥΤΗ επιτυγχάνεται το πέρασμα από τη Αρχαία στη Νεότερη Ελλάδα.
00:15:51:00
Ο JACQUES LACARRIERE κάθεται σε ξύλινο παγκάκι στο Λόφο του ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ και διαβάζει στα ελληνικά το ποίημα του ΕΛΥΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».
00:17:14:00
Πλάνα με φωτογραφίες του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ.
00:17:26:00
Πλάνο του JACQUES LACARRIERE που εξηγεί γιατί θεωρεί τα ποιήματα του ΕΛΥΤΗ πραγματική ποίηση και στη συνέχεια αναφέρει πως ο ποιητής αυτός του δίδαξε τα βυζαντινά ελληνικά. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη μετάφραση του «ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ» που πραγματοποίησε, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε για αυτή την προσπάθεια.
00:18:34:00
Διαδοχικά εναλλασσόμενα πλάνα που παρουσιάζουν το νησί του ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ με το φυσικό του τοπίο, αλλά κυρίως με τα κτίσματα που λειτούργησαν ως φυλακές για τους εξόριστους πολιτικούς κρατούμενους της ΕΛΛΑΔΑΣ.
00:19:36:00
Πλάνο-έγχρωμη φωτογραφία του ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.
00:19:43:00
Πλάνο του JACQUES LACARRIERE. Μιλά για τη μετάφραση της «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ» στα γαλλικά, για την παράσταση που φρόντισε να ανέβη σε παρισινό θέατρο, ως μαρτυρία της ΕΛΛΑΔΑΣ στην εποχή της Χούντας, για την προσωπικότητα του ΡΙΤΣΟΥ αλλά και για το άρθρο που ο ίδιος έγραψε προς τιμήν του και δημοσίευσε στη LE MONT.
00:21:21:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.
00:21:34:00
Πλάνο του JACQUES LACARRIERE κοντά σε ένα τραπέζι γεμάτο από βιβλία, τα βιβλία του, που είτε έχει συγγράψει είτε έχει μεταφράσει. Μιλά για αυτές τις προσπάθειές του και εξηγεί τα προβλήματα μετάφρασης που έχει αντιμετωπίσει. Εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος τη γλώσσα που έχει γραφτεί το κάθε κείμενο. Επίσης, δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκαλείται φιλέλληνας και όχι ελληνιστής. Στη διάρκεια αυτής του της παρουσίας παρεμβάλλονται πλάνα από τα εξώφυλλα των βιβλίων του που έχουν εκδοθεί στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:27:39:00
Εναλλαγή πλάνων με αποκόμματα άρθρων από ελληνικές εφημερίδες που παρουσιάζουν τη βράβευση του JACQUES LACARRIERE με το χρυσό μετάλλιο από την ελληνική εταιρεία μεταφραστών.
00:27:51:00
Ο JACQUES LACARRIERE καθισμένος στο πλακόστρωτο κοντά στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ διαβάζει απόσπασμα από το ποίημα του ΡΙΤΣΟΥ «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ».
00:29:17:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ, ελληνιστές, βιογραφία, συγγραφείς, λογοτεχνία, πεζογραφία, μεταφράσεις, ποίηση, ποιητές, Ελλάδα δεκαετία ’50
Αναφορές
ΖΑΚ ΛΑΦΑΡΙΕΡ, συγγραφέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ποιητής
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, ποιητής
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ποιητής
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, συγγραφέας
”ΠΕΡΣΕΣ” του ΑΙΣΧΥΛΟΥ, θεατρική παράσταση
”ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ”, μυθιστόρημα
”ΜΙΚΡΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”, ποίημα
”ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ”, ποίημα
”ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ”, ποίημα
”ΟΙ ΕΝΘΕΟΙ”, συγγραφικό έργο
”ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ”, συγγραφικό έργο
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΑΙΓΑΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Δημοσιογραφική Επιμέλεια:
ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
Μουσική επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Συνεργάτης Σκηνοθέτης:
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΠΥΛΑΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΣΤΑΘΗΣ ΓΚΟΒΑΣ
Μουσική σήματος:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ηχοληψία:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σύνθεση Εικόνας-Μίξη Ήχου:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΝΤΙΔΟΥ
Μακιγιάζ:
ΒΙΚΥ ΤΑΤΑΚΗ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΗ
Εργαστήρια Επεξεργασίας AVID:
ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΑΡΧΕΙΟ
3D GRAPHICS:
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΛΕΜΗΣ
Συνεργείο Λήψεων:
POINT LINE
Εργαστήρια Εικόνας:
SKLAVIS STUDIOS
Μεταγραφή-Telecine:
Εργαστήρια ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγός:
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Copyright ΕΡΤ 2005
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:24:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009