ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
0000004849
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο αυτοβιογραφείται ο ηπειρώτης κλαρινίστας ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ και μιλά για την πορεία του στο χώρο της μουσικής.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004849
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1987
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο αυτοβιογραφείται ο ηπειρώτης κλαρινίστας ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ και μιλά για την πορεία του στο χώρο της μουσικής.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο ηπειρώτης μουσικός και δεξιοτέχνης του κλαρίνου Τάσος Χαλκιάς είναι το πρόσωπο που φιλοξενείται στην εκπομπή «Μονόγραμμα». Ο δημιουργός μιλά για την καταγωγή του και την ενασχόλησή του από την παιδική κιόλας ηλικία με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Ο Τ. Χαλκιάς αναφέρεται στην τεχνική του, στο παραδοσιακό μοιρολόι, στα επιτραπέζια-κλέφτικα τραγούδια, καθώς και στην πορεία που χάραξε στο χώρο της μουσικής η οικογένειά του, με το συγκρότημα που δημιούργησε. Θυμάται τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του, τις πρώτες του γραμμοφωνήσεις, τις περιοδείες του και τις συνεργασίες του με σημαντικές μορφές του έντεχνου τραγουδιού και του θεάτρου. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχέση του με το κοινό και στην αποδοχή της μουσικής του από αυτό. Προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την πορεία του καλλιτέχνη, ενώ η μουσική από το κλαρίνο του συνοδεύει σχεδόν ολόκληρη την εκπομπή.
Σήμα εκπομπής.
00:00:24:00
Πανοραμικά πλάνα από βουνά και τα χωριά ΦΩΤΕΙΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ. Κοντινά πλάνα από σημεία του χωριού. Ακούγεται μοιρολόι που ερμηνεύται από κλαρίνο.
00:01:25:00
Κινούμενα πλάνα σε βουνό. Ακούγεται η φωνή του ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ που αναφέρεται στην καταγωγή του, στο ΦΩΤΕΙΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ όπου γεννήθηκε, στη Γρανιτσοπούλα και στο ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ όπου μεγάλωσε.
00:01:52:00
Τίτλοι έναρξης.
00:02:13:00
Πλάνα με ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό εποχής ανθρώπων με παραδοσιακές στολές και βίντεο από την ύπαιθρο και την κτηνοτροφία στην περιοχή. Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ μιλά για τα παιδικά του χρόνια και για την ενασχόλησή του με τα παραδοσιακά όργανα και κυρίως με το κλαρίνο. Πλάνο με άνδρα που παίζει κλαρίνο.
00:02:58:00
Στο πλάνο ο τραγουδιστής και οργανοπαίχτης ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ σε εσωτερικό χώρο καθιστός μιλά για το μοιρολόι ως είδος τραγουδιού και για τα κλέφτικα τραγούδια. Προβάλλονται ζωγραφικές απεικονίσεις από ελληνοτουρκικές συρράξεις το 1821. Ακούγεται κλέφτικος σκοπός που αποκαλείται καθιστικό ή του τραπεζιού.
00:04:33:00
Ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό με την οικογένεια του ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ. Ο καλλιτέχνης μιλά για την πρώτη μαθητεία του στο κλαρίνο και την εγκατάστασή του στην Αθήνα.
00:05:05:00
Πλάνο με φωτογραφία του ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ να παίζει κλαρίνο, που διακοσμεί το χώρο στον οποίο ο καλλιτέχνης αυτοβιογραφείται. Το πλάνο ανοίγει και εστιάζει στον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος αναφέρεται στο συγκρότημα των πέντε αδελφών ΧΑΛΚΙΑ «ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΠΟΥΛΙΑ», που δημιούργησε σε ηλικία 17 χρονών, και στη συνεργασία τους.
00:06:39:00
Πλάνα με ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό. Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ σε εσωτερικό χώρο αναφέρεται στη στρατιωτική του θητεία του στα Ιωάννινα, στο γάμο του και στα παιδιά του. Επίσης, περιγράφει με παραστατικό τρόπο τη νύχτα κήρυξης του πολέμου του 1940.
00:08:16:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από αερομαχίες και βομβαρδισμούς. Ήχος από παραδοσιακούς ρυθμούς, ακούγεται μοιρολόι. Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ σε εσωτερικό χώρο αναφέρεται στο θάνατο της γυναίκας του και των δύο παιδιών του.
00:09:12:00
Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ σε εσωτερικό χώρο αναφέρεται στον τραυματισμό του και στη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ. Παρεμβάλλεται πλάνο με φωτογραφία από εκείνη την περίοδο.
00:10:26:00
Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ σε εσωτερικό χώρο όρθιος παίζει στο κλαρίνο το δημοτικό τραγούδι Εγώ μαι η βλάχα η έμμορφη.
00:12:47:00
Φωτογραφία του ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ και φωτογραφίες του από τα κοσμικά κέντρα όπου εργάστηκε με διάφορα συγκροτήματα. Ακούγεται η φωνή του καλλιτέχνη να αναφέρεται σε συνεργάτες του (ΜΗΤΣΟ ΣΑΛΟΝΙΚΙΟ), στις γραμμοφωνήσεις που έκαναν τα πρώτα χρόνια και στην πρόσκλησή τους από τους Έλληνες του ΚΑΪΡΟΥ να εργαστούν εκεί.
00:13:43:00
Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ανοίγει ένα κουτί με επιστολές και ένα κλαρίνο. Αναφέρεται στη σύνδεση του κλαρίνου αυτού με την παραμονή του στην ΑΙΓΥΠΤΟ για επαγγελματικούς λόγους και την τελευταία βραδιά του εκεί.
00:15:01:00
Φωτογραφία με δύο τσολιάδες και στη μέση ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ. Αναμνηστική φωτογραφία από εκδήλωση της εποχής. Ο καλλιτέχνης καθιστός σε εσωτερικό χώρο αναφέρεται στο 1962, στην παραμονή του στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, στην εκεί εργασία του και στη γνωριμία του με τον Αμερικανό κλαρινίστα ΜΠΕΝΙ ΓΚΟΥΝΤΜΑΝ (BENNY GOODMANN).
00:19:20:00
Αποκόμματα εφημερίδων της εποχής που αναφέρονται στον ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ και φωτογραφίες από τον ίδιο και συγκροτήματα που παίζουν το παραδοσιακό τραγούδι Τρώτε για να πίνουμε.
00:20:25:00
Στο πλάνο συγκρότημα με τον ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ στο κλαρίνο. Τα μέλη του συγκροτήματος παίζουν και τραγουδούν παραδοσιακό τραγούδι και εύχονται ο ένας στον άλλον. Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ σε βιολί και τραγούδι.
00:21:53:24
Φωτογραφικό υλικό με τον ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ ανάμεσα σε συγκροτήματα με ανθρώπους της τέχνης (εικονίζονται, μεταξύ άλλων, ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και άλλοι) και από προσωπικές του στιγμές. Αρχικά, ακούγεται η φωνή του καλλιτέχνη, έπειτα εμφανίζεται στο πλάνο. Αναφέρεται στη συνεργασία του με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ, τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, τον γιο του ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ, τον ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΟΝΤΗ στο έργο «ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ» του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ. Αναφέρεται, επίσης, στο «Μεσογειακό Φεστιβάλ» και στις περιοδείες του σε ΒΑΛΚΑΝΙΑ και ΕΥΡΩΠΗ.
00:23:52:24
Η φωνή του ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ αναφέρεται στην πρόσκλησή του από τον ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ για τη συνεργασία του στην παράσταση «ΑΙΑΣ» του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, στην περιπέτεια υγείας του και στη μη καταβολή σύνταξης από την πολιτεία. Παρεμβάλλονται εξώφυλλα δίσκων, χειρόγραφο του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ αναφερόμενο στον καλλιτέχνη, αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στο πρόσωπό του και φωτογραφία του.
00:24:48:24
Η αυλή του σπιτιού του ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ με τον ίδιο να εμφανίζεται σε αυτή. Αναφέρεται στη σημερινή εποχή σε σχέση με την εποχή που ο ίδιος έζησε. Καθώς μπαίνει στο σπίτι του το πλάνο μετακινείται σε ένα νεαρό μαθητή που παίζει στο κλαρίνο μοιρολόι, μιμούμενος το παίξιμο του ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ. .
00:26:50:24
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, βιογραφία, μουσική παράδοση, λαϊκοί οργανοπαίχτες, λαϊκά μουσικά όργανα, κλαρίνο, Ήπειρος, δημοτική μουσική
Αναφορές
ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, μουσικός (κλαρίνο)
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, συνθέτης
ΜΗΤΣΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ, βιολίστας
ΜΠΕΝΙ ΓΚΟΥΝΤΜΑΝ, μουσικός
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Συντελεστές
Παραγωγός:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ
Μοντάζ:
ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΔΗΣ
Ηχοληψία:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μίξη Ήχου:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΛΟΝΤΑΚΗΣ
Β’ Οπερατέρ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΡΙΤΖΙΔΑΚΗΣ
Οικονομικός Σύμβουλος:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εργαστήριο εικόνας:
ΣΚΛΑΒΗΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Εργαστήριο ήχου:
ΕΡΑ Α. Ε. -ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Εργαστήριο αρνητικού:
Α. ΠΑΓΑΝΟΥ
Εργαστήριο φωτοστοιχειοθεσίας:
ΟΣΤΡΑΚΟ
Εταλονάζ εικόνας:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Συντονιστής παραγωγής:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΤΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Σκηνοθεσία:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βοηθός μοντερ:
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΑΜΠΑΛΑΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:27:17:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009