ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
0000004760
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ, ΕΝΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004760
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1994
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ, ΕΝΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Σ αυτό το επεισόδιο της σειράς ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ, παρουσιάζονται τρόποι για να αξιοποιηθούν τουριστικά οι θησαυροί της φύσης, χωρίς να καταστρέφεται το φυσικό τοπίο. Επίσης, αναφέρονται τα οικολογικά προβλήματα που δημιουργούνται από την αύξηση του τουρισμού και προτείνονται τρόποι, ώστε να αντιμετωπιστούν. Ακόμη, αναλύεται και το θέμα του φυσιολατρικού τουρισμού, με αναφορά στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων ΣΠΟΡΑΔΩΝ. Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στις θαλάσσιες χελώνες της ΖΑΚΥΝΘΟΥ και στους κινδύνους που απειλούν την επιβίωσή τους.
Πέφτουν σύντομοι τίτλοι αρχής ενώ η αφηγήτρια μας εισάγει στο θέμα κάνοντας ένα σύντομο σχόλιο για τον τουρισμό.
00:00:32:00
Η αφηγήτρια περιγράφει το ελληνικό τοπίο το χειμώνα ενώ προβάλλονται πλάνα από την ελληνική χειμωνιάτικη φύση.
00:01:43:00
Η αφηγήτρια μιλά για την ομορφιά του ελληνικού χειμωνιάτικου ορεινού τοπίου και τονίζει ότι προσφέρεται για αναψυχή και για τουρισμό. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από χιονισμένα τοπία στην ύπαιθρο.
00:02:24:00
Η αφηγήτρια μιλά για τις ακτές της ΕΛΛΑΔΑΣ, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στην ακτή της ΑΛΥΚΗΣ στη ΘΑΣΟ. Επίσης, εξηγεί τι πρέπει να γίνει, για να αξιοποιηθούν τουριστικά οι θησαυροί της φύσης χωρίς να καταστρέφεται το φυσικό τοπίο, αλλά και πώς μπορεί να απειλήσει η τουριστική ανάπτυξη μια περιοχή. Κανένας πολιτισμός δεν μπορεί να επιβιώσει, αν απομακρυνθεί τελείως από τη φύση.
00:05:33:00
Η αφηγήτρια μιλά για τα μειονεκτήματα της ελεύθερης κατασκήνωσης και αναλύει το θέμα του φυσιολατρικού τουρισμού. Επίσης, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται από τα τουριστικά γραφεία οι ομορφιές της ελληνικής φύσης και εξηγεί πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός χωρίς να καταστραφεί η φύση.
00:08:58:00
Η αφηγήτρια μιλά για τις ομορφιές της φύσης (χλωρίδα-πανίδα) και κάνει λόγο για τον τουρισμό στο ορεινό σκηνικό, ενώ εξηγεί για ποιο λόγο δεν έχει αναπτυχθεί το συγκεκριμένο είδος τουρισμού. Επίσης, η αφηγήτρια επισημαίνει ότι ιδιαίτερα η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (προβάλλονται πλάνα από τη ΡΟΔΟΠΗ), αλλά και άλλοι ορεινοί όγκοι στην υπόλοιπη ΕΛΛΑΔΑ προσφέρονται για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από την ελληνική φύση και τα ελληνικά βουνά.
00:12:25:00
Η αφηγήτρια μιλά για τους υγρότοπους της ΕΛΛΑΔΑΣ και τονίζει ότι προσφέρονται για τουρισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ. Επίσης, επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για το οικοσύστημα από την ανάπτυξη του τουρισμού. Ακόμη, γίνεται ειδική αναφορά στο προβλεπόμενο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων ΣΠΟΡΑΔΩΝ (προβάλλονται πλάνα από το εν λόγω Πάρκο), το οποίο προσφέρεται για φυσιολατρικό τουρισμό.
00:14:03:00
Η αφηγήτρια μιλά για το νησί ΓΙΟΥΡΑ, για τα αιχμηρά βράχια και για τα αγριοκάτσικα που ζουν στο νησί. Προβάλλονται πλάνα από το νησί.
00:15:18:00
Η αφηγήτρια επισημαίνει ότι η παρατήρηση πουλιών είναι δημοφιλές είδος φυσιολατρικού τουρισμού, ιδιαίτερα στη ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Επίσης, τονίζονται οι δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την προστασία τους και την επιβίωση των πουλιών. Ακόμη, αναφέρεται ότι ο φυσιολατρικός τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση της φύσης. Τέλος, υπογραμμίζεται η μεγάλη αξία των υγροτόπων, καθώς και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη διάσωσή τους. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από ομάδες πουλιών, αλλά και από υγρότοπους. Στακτοτσικνιάδες στη ΒΟΛΒΗ και Λευκοτσικνιάδες στο ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ.
00:18:13:00
Η αφηγήτρια κάνει εκτενή αναφορά στις θαλάσσιες χελώνες της ΖΑΚΥΝΘΟΥ και στη σύγκρουση μεταξύ προστασίας της φύσης και μαζικού τουρισμού. Αναλύονται διεξοδικά ο τρόπος εκκόλαψής τους, οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι νεοσσοί, ειδικά από τους ασυνείδητους τουρίστες, τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τους τουριστικούς μήνες, ενώ διευκρινίζεται σε ποιες περιοχές αναπαράγονται οι χελώνες. Επίσης, τονίζεται ότι η προστασία τους και η ασφαλής επιβίωσή τους είναι επιβεβλημένη. Τέλος, γίνονται προτροπές για το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν ατομικά και συλλογικά, για να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες της ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: THOMAS SCHULTZE – WESTRUM
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-κείμενα:
THOMAS SCHULTZE-WESTRUM
Μίξη Ήχου:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μετάφραση:
ΧΑΡΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
Αφήγηση:
ΧΑΡΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
Επιμέλεια προβολής:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:06:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009