Κύκλος:Ζ
ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΗΡΟΥΝΙ ΜΑΣ
0000046241
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ που ερευνά και αναλύει ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Αυτό το επεισόδιο αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας έρευνας με θέμα τη διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον και ασχολείται συγκεκριμένα με τα ζητήματα της βιομηχανοποίησης της κτηνοτροφίας και της εισαγωγής των μεταλλαγμένων τροφίμων στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000046241
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 2003-2004
Κύκλος:Ζ
ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΗΡΟΥΝΙ ΜΑΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2004
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ που ερευνά και αναλύει ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Αυτό το επεισόδιο αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας έρευνας με θέμα τη διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον και ασχολείται συγκεκριμένα με τα ζητήματα της βιομηχανοποίησης της κτηνοτροφίας και της εισαγωγής των μεταλλαγμένων τροφίμων στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.
Περιγραφή Περιεχομένου
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και η σύγχρονη βιομηχανοποιημένη τροφή, είναι τα θέματα του δεύτερου επεισοδίου της σειράς ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Η εκπομπή ξεκινάει με μια αποκαλυπτική έρευνα για πολλές από τις σύγχρονες τροφές οι οποίες με την τυποποίηση χάνουν το άρωμα τους. Υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια τα οποία σε συνθήκες μυστικότητας παρασκευάζουν συστατικά που δίνουν την ψευδαίσθηση της αρχικής γεύσης. Προσθέτουν τα χημικά γεύσεων στα τρόφιμα και όταν πίνεις ή μασάς κάτι απελευθερώνεται η μυρωδιά που μπορεί να είναι οτιδήποτε. «Μπορούν να κάνουν το βιβλίο μου να έχει γεύση τηγανιτής πατάτας», εξηγεί ο Ερικ Σλόσερ συγγραφέας του αμερικανικού best seller Fast Food Nation. Aκόμη πιο αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες και οι μαρτυρίες για τις βιομηχανικές φάρμες τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες που μας εφοδιάζουν με το κρέας που τρώμε. Δεκάδες χιλιάδες ζώα αναθρέφονται σε απίστευτες συνθήκες: δεν βλέπουν το φως του ήλιου και δεν μπορούν να κινηθούν για να μην χάσουν βάρος. Τα ζώα τρελαίνονται και για να μην φαγωθούν μεταξύ τους, αφαιρούνται από τα νεογέννητα τα δόντια, τα νύχια η το ράμφος!! Για την τροφή τους μιλάει ο Χάοουαρντ Λυμαν, ένας μεγαλοκτηνοτρόφος που αποφάσισε να αποκαλύψει την σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας. «Αντί το ζώο να τρώει γρασίδι το ταΐζαμε με αλεσμένες γάτες, σκύλους, ορμόνες. Στο ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ διακόσια εκατομμύρια τόνοι κάθε μήνα από γάτες και σκύλους σκοτώνονται και αλέθονται. Το 95% των βοοειδών τρέφονται με αλεσμένες τροφές που προέρχονται από νεκρά ζώα». Τα εντομοκτόνα με τα οποία τα ζώα ραντίζονται, οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά που βοηθούν την γρήγορη ανάπτυξη τους, μετατρέπουν τα ζώα σε κινούμενες ωρολογιακές βόμβες για την υγεία των καταναλωτών. Το λιπαρό κρέας που παίρνουμε από ζώα που έχουν χάσει την παραδοσιακή τροφή τους, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα fast food ευνοούν την παχυσαρκία, επιδημία η οποία εξαπλώνεται και στην ΕΛΛΑΔΑ, ιδίως μεταξύ των νέων. Το δεύτερο μέρος της εκπομπής εξετάζει αναλυτικά τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τον τρόπο παρασκευής τους, τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών καθώς και τις αιτίες οι οποίες ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει το μορατόριουμ που απαγόρευε την καλλιέργεια και πώληση τους στην Γηραιά Ήπειρο. Όσα θα θέλατε να μάθετε για τα μεταλλαγμένα και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον: σε ένα ιχθυοτροφείο στον ΚΑΝΑΔΑ εκτρέφουν γενετικά τροποποιημένο σολομό, και αν ένας τέτοιος μεταλλαγμένος σολομός αποδράσει στην θάλασσα, ο πληθυσμός των παραδοσιακών σολομών απειλείται με εξαφάνιση.
Ανάλυση Περιεχομένου
Θεματική Κατηγορία
ΥΓΕΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
διατροφή, παχυσαρκία, μεταλλαγμένα τρόφιμα, βιομηχανοποίηση τροφών
Αναφορές
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, δημοσιογράφος
ΕΡΙΚ ΣΛΟΣΕΡ, συγγραφέας
ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΛΙΜΑΝ, πρώην κτηνοτρόφος
ΜΠΡΟΥΣ ΦΡΙΝΤΕΡΙΧ, μέλος οργάνωσης PETA
ΠΑΤΙ ΛΟΒΕΡΑ, εκπρόσωπος PUBLIC CITIZEN
ΑΛΙΣΤΕΡ ΚΙΟΥΡΙ, μέλος οργάνωσης VIVA
ΝΤΕΝΙΣ ΑΒΕΡΙ, εκπρόσωπος HUDSON INSTITUTE
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ, αντιπρόεδρος ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΙΝΑΚΟΣ, καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας
ΤΖΕΡΕΜΙ ΡΙΦΚΙΝ, συγγραφέας
ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ, καθηγητής Βιολογίας-Γενετικής
ΜΑΪΚΛ ΤΕΪΛΟΡ, πρώην δικηγόρος εταιρείας ΜΟΝΣΑΝΤΟ
ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων
ΜΑΡΓΚΟΤ ΓΟΥΟΛΣΤΡΟΜ, επίτροπος Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα περιβάλλοντος
”FAST FOOD NATION”, συγγραφικό έργο
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΡΙΝΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: LYNX ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΓΙΟΥΡΙ ΑΒΕΡΩΦ
Σενάριο:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Δημοσιογραφική έρευνα:
ΜΑΡΙΑ ΛΙΒΑΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΜΑΓΓΑΝΙΑ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΝΑΖΛΗ
ΕΜΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΣΟΛΑΚΗΣ
Μοντάζ:
ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΧΛΗΣ
Οργάνωση παραγωγής:
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ
ΚΑΡΙΝΙΑ ΣΤΥΛΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΒΑΛΗΣ
Μεταφράσεις-Υποτιτλισμοί:
Bestra ΕΠΕ
Μεταφράσεις:
ΒΙΒΗ ΒΛΑΧΟΥ
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΑΜΟΪΖΗ
Γραμματεία:
ΓΙΩΤΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σήμα εκπομπής:
ΕΛΕΝΑ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ
Μουσική σήματος:
ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ
Εκτέλεση Παραγωγής:
LYNX ΑΕ
Σχετικά Θέματα
46269, 46303, 46620
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
01:01:28:20
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΕΡΤ ΑΕ
Τελευταία Ενημέρωση
22/04/2010