Κύκλος:Γ
ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ SLOW FOOD ENANTION FAST FOOD
Μέρος:3
0000037831
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ που ερευνά και αναλύει ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Αυτό το επεισόδιο αποτελεί το τρίτο μέρος μιας έρευνας για τα διατροφικά σκάνδαλα των τρελών αγελάδων, των διοξίνων και των μεταλλαγμένων τροφίμων. Σε αυτή την εκπομπή παρουσιάζονται εναλλακτικές προτάσεις για σωστή διατροφή με άξονα την ενίσχυση της βιολογικής και οργανικής καλλιέργειας και την προώθηση της γευστικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση αλλά και στους ενηλίκους με γνώμονα τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες κάθε τόπου.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000037831
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 2000-2001
Κύκλος:Γ
ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ SLOW FOOD ENANTION FAST FOOD
Μέρος:3
Χρονολογία Παραγωγής
2001
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ που ερευνά και αναλύει ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Αυτό το επεισόδιο αποτελεί το τρίτο μέρος μιας έρευνας για τα διατροφικά σκάνδαλα των τρελών αγελάδων, των διοξίνων και των μεταλλαγμένων τροφίμων. Σε αυτή την εκπομπή παρουσιάζονται εναλλακτικές προτάσεις για σωστή διατροφή με άξονα την ενίσχυση της βιολογικής και οργανικής καλλιέργειας και την προώθηση της γευστικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση αλλά και στους ενηλίκους με γνώμονα τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες κάθε τόπου.
Περιγραφή Περιεχομένου
Υπάρχει εναλλακτική λύση για τη διατροφή μας σε μία εποχή όπου όλα τα τρόφιμα, από τις τρελές αγελάδες ως τα ψάρια με τις διοξίνες μοιάζουν ανθυγιεινά, ενώ ο τρόπος που τρώμε αλλά και η κοινωνία μας μακντοναλντοποιούνται συνεχώς; Είναι τα οργανικά προϊόντα η απάντηση στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει το επεισόδιο του αφιερώματος της εκπομπής στη σύγχρονη διατροφή. Είμαστε ό, τι τρώμε και αν δεν ξέρουμε τι τρώμε δεν ξέρουμε ποιοί είμαστε απαντά στη ΛΥΩΝ ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας Πωλ Αριές, συγγραφέας δύο πολύκροτων βιβλίων ενάντια στην κοινωνία των Μακ Ντόναλντς. Κάτι πολύ σημαντικό παίζεται σήμερα γύρω από το τραπέζι μας, που ξεπερνά την κουζίνα και φτάνει μέχρι την υγεία του πολιτισμού μας. Το Φαστ Φουντ δεν είναι μόνο ανθυγιεινό. Μας προτείνεται ένα φαγητό χωρίς ιστορία και χωρίς γεύση. Το Φαστ Φουντ μετατρέπει τους ανθρώπους σε παιδιά. Αν οι πολίτες μάθουν να ξεχωρίζουν τις γεύσεις μπορούν να ξεχωρίζουν και τις ιδέες, το καλό και το κακό. Η απάντηση στο Φαστ Φουντ είναι το σλόου φουντ, απαντούν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Σλόου Φουντ στη Ιταλία. Σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη ΠΡΑΤΟ, μία μεγάλη βιομηχανική πόλη κοντά στη ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, παρακολουθούμε τους μαθητές να διδάσκονται Γευστική Παιδεία μαθαίνοντας να εκτιμούν τις γεύσεις και το καλό, παραδοσιακό φαγητό της περιοχής τους. Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει επίσης σε οργανικές καλλιέργειες στην ΚΡΗΤΗ, τις Η. Π. Α. και το ΜΟΝΠΕΛΙΕ της νότιας ΓΑΛΛΙΑΣ όπου ο ηγέτης του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης Ζοσέ Μποβέ και οι σύντροφοί του κατέστρεψαν συμβολικά ένα κατάστημα των Μακ Ντόναλντς. Οι Η. Π. Α. έχουν κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αρνούμαστε να εισάγουμε βοδινό που έχει παχύνει με καρκινογόνες ορμόνες εξηγεί ο Μποβέ σε μία αποκλειστική του συνέντευξη. Θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε εναντίον της τυποποίησης και της παγκοσμιοποίησης της διατροφής και να διακηρύξουμε ότι η κουζίνα και η παράδοση κάθε χώρας ή περιοχής πρέπει να γίνουν σεβαστές. Μόνο έτσι θα εξασφαλισθεί η υγεία του τραπεζιού και της κοινωνίας μας.
Ανάλυση Περιεχομένου
Θεματική Κατηγορία
ΥΓΕΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θεματικοί Όροι
διατροφικά σκάνδαλα, μεταλλαγμένα τρόφιμα, γονίδια, εργαστήρια, μορατόριουμ, νομοθεσία, κτηνοτροφία, κρατικός έλεγχος, Ευρωπαϊκή Ένωση, ορμόνες, διοξίνες, κακοποίηση ζώων, εξαγωγές, εκτροφή ζώων, σαδισμός, ασθένεια, επιδημία, διατροφικές συνήθειες, βοδινό κρέας, πουλερικά, ψάρια, χοιρινό κρέας, εκτροφείο, σφαγείο, κρεατάλευρα, ζωοτροφές, δολοφονία, εκβιασμός, κτηνιατρικός έλεγχος, συγκάλυψη, ακτιβισμός, διατροφικές συνήθειες
Αναφορές
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, δημοσιογράφος
ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΣΑΛΕΤΙ, δασκάλα
ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΤΕΜΠΕΣΚΙΝΙ, δάσκαλος
ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΒΕΝΤΟΥΡΙ, διευθυντής προγράμματος γευστικής παιδείας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ, πρόεδρος ελληνικού τμήματος ΣΛΟΟΥ ΦΟΥΝΤ
ΠΟΛ ΑΡΙΕΣ, κοινωνιολόγος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, αντιπρόεδρος ελληνικού τμήματος ΣΛΟΟΥ ΦΟΥΝΤ
ΤΖΟΝ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ, πατέρας θύματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
ΣΕΣΙΛ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΝΤΟΚΤ, δημοσιογράφος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ, εκπρόσωπος παγκόσμιου ταμείου για τη φύση
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΜΠΑΓΙΟΥΣΗΣ, γεωπόνος
ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΑΚΗΣ, βιοκαλλιεργητής
ΜΑΙΚΛ ΜΑΚ ΓΚΡΟΟΥ, επικεφαλής οργάνωσης PETA
ΖΟΖΕ ΜΠΟΒΕ, πρόεδρος γαλλικής συνομοσπονδίας αγροτών
ΚΑΡΕΛ ΒΑΝ ΝΟΠΕΝ, κτηνίατρος
ΚΑΡΕΛ ΒΑΝ ΝΟΠΕΝ, θύμα δολοφονίας
ΧΑΝΖ ΧΕΡΡΕΝ, ερευνητής
ΛΟΥΙΖΑ ΠΕΡΙΣ, διευθύντρια μαθημάτων γευστικής παιδείας
ΜΑΘΙΟΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ, βιοκαλλιεργητής ελιάς
ΤΖΟΝ ΧΙΓΚΙΝΣ, διευθυντής καταστήματος με οργανικά τρόφιμα
ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΟΥΖΕΣ, καθηγητής Μικροβιολογίας
ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΟΥΖΕΣ, εκπρόσωπος ΜΟΣΑΝΤΟ
ΠΟΛ ΜΑΪΣ, εκπρόσωπος EUROPA-BIO
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΡΝ, επίτροπος υγείας και τροφίμων Ε.Ε.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, εκπρόσωπος Greenpeace
ΜΙΝΑ ΤΣΑΓΡΗ, βιοχημικός
ΜΙΝΑ ΤΣΑΓΡΗ, καθηγήτρια στο ινστιτούτο έρευνας και τεχνολογίας πανεπιστημίου Κρήτης
ΤΖΕΡΕΜΙ ΡΙΦΚΙΝ, κοινωνιολόγος
MOSANTO, πολυεθνική εταιρεία προϊόντων γεωργικής βιοτεχνολογίας
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, ΠΡΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΗΤΗ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΗΠΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΜΟΝΠΕΛΙΕ
ΕΥΡΩΠΗ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΝΟΡΘΡΟΠ
ΕΥΡΩΠΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΛΥΩΝ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: LEXICON & PARTNERS PRODUCTIONS
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Σενάριο:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Δημοσιογραφική έρευνα:
ΖΑΝΝΙΝΑ ΒΩΒΟΥ
ΜΑΡΙΛΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΟΥΡΙ ΑΒΕΡΩΦ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΛΙΝΟΣ
Μοντάζ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ
Σχεδιασμός παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΙΠΑΓΛΗΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
Μεταφράσεις-Υποτιτλισμοί:
Bestra ΕΠΕ
Dubbing:
ΝΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ
Σήμα εκπομπής:
ΕΛΕΝΑ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ
Μουσική σήματος:
ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ
Τεχνική επεξεργασία:
LEXICON & PARTNERS
AUDIO VISUAL
Παραγωγή:
LEXICON & PARTNERS PRODUCTIONS
Σχετικά Θέματα
37802, 37803
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:58:05:01
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΕΡΤ ΑΕ
Τελευταία Ενημέρωση
22/04/2010ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ