Κωδικός Τεκμηρίου
0000034359
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Επεισόδιο:010
ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
04/01/1995
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Στο δέκατο επεισόδιο παρουσιάζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του αντάρτικου κινήματος και οι επιχειρήσεις του τέλους του 1943 και των αρχών του 1944.
Περιγραφή Περιεχομένου
Την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, από τα μέσα Οκτωβρίου του 1943, και την υποκίνηση ή αξιοποίησή του από τη γερμανική προπαγάνδα και από τις βρετανικές σκοπιμότητες, διερευνά το 10ο επεισόδιο της σειράς «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ». Η κατοχή από τον ΕΛΑΣ του μεγαλύτερου μέρους του ιταλικού οπλισμού, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, η συμμετοχή και προώθηση των πολιτικών θέσεων της Μεγάλης Βρετανίας στα ελληνικά πράγματα, υποστηρίζοντας τον ΕΔΕΣ, η επιθετική στροφή μερίδας στρατιωτικών του ΕΔΕΣ εναντίον του ΕΛΑΣ, που άμεσα θα καταδικαστεί από τον πυρήνα του ΕΔΕΣ, αποτελούν αίτια της αντιπαράθεσης. Θα υπάρξει μερική εκτόνωση από τη Διάσκεψη του Μυρόφυλλου Αχελώου και της Πλάκας Αράχθου, μεταξύ των ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ, με σκοπό την ενότητά τους, καταλήγοντας σε κοινή Διακήρυξη (15 Φεβρουαρίου 1944), αλλά δεν θα επιτευχθεί η συνένωση των ανταρτικών δυνάμεων. Εν τω μεταξύ η σύσταση νέων αντάρτικων δυνάμεων στην περιοχή της Μακεδονίας, το 1943, για την αντιμετώπιση των Βουλγάρων, και οι νικητήριες μάχες του τέλους του 1943, όπως της Πύλης Φθιώτιδας (16 Οκτωβρίου), και του πρώτου εξαμήνου του 1944, όπως στην Κορινθία (6 Μαρτίου), στη Γλόγοβα Μαντινείας (20 Απριλίου), σε Δράμα και Έδεσσα (Μάιος) ή ανατινάξεις, όπως της Ταχείας 53 στα Τέμπη (22 Φεβρουαρίου), στη σιδηροδρομική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών (Απρίλιος-Μάιος), της γέφυρας Δερβενίων (6 Μαΐου), στο σταθμό Αιτωλικού-Μεσολογγίου (22 Ιουνίου), θα αναζωπυρώσουν την κατάσταση το πολεμικό μέτωπο. Όλα μαρτυρημένα από τις διηγήσεις των αγωνιστών και από το σπάνιο εποπτικό υλικό.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:00:00
Τίτλοι έναρξης.
00:01:23:00
Τίτλος επεισοδίου: «Εσωτερικές διαμάχες, κάμψη και αναζωπύρωση του αντάρτικου».
00:01:32:00
Χάρτης της Ελλάδας, στον οποίον διακρίνονται τα ονόματα των μεγαλύτερων πόλεων. Ο αφηγητής αναφέρεται στις συνέπειες της συνθηκολόγησης της Ιταλίας (μυστική συμφωνία στη Λισσαβόνα στις 3 Σεπτεμβρίου 1943, με καθυστερημένη ανακοίνωσή της, στις 8 του ίδιου μήνα).
00:01:37:00
Φιλμ αρχείου με γερμανικά άρματα μάχης. Ο αφηγητής συνεχίζει την αφήγησή του σχετικά με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και την άρδην αλλαγή του στρατιωτικού χάρτη της Ελλάδας, με την απόσπαση από τη Γερμανία στρατιωτών από διάφορα πολεμικά μέτωπα, εγκαθιστώντας τους στην Ελλάδα και αυξάνοντας σημαντικά τον γερμανικό στρατό κατοχής στη χώρα (273. 000 άνδρες τον Δεκέμβριο του 1943, αύξηση περίπου 400%).
00:02:06:00
Φιλμ αρχείου με ανελκυόμενα ιταλικά άρματα μάχης. Ο αφηγητής αναφέρεται στον πολεμικό οπλισμό που απέσπασαν οι Έλληνες αντάρτες από τους Ιταλούς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας.
00:02:21:00
Χάρτης της Ελλάδας. Ο αφηγητής σχολιάζει την απόκτηση του μεγαλύτερου μέρους του οπλισμού από τον ΕΛΑΣ, και μικρότερου μέρους από τον ΕΔΕΣ και την αλλαγή του συσχετισμού, δυνάμεων μεταξύ των δύο μεγάλων ανταρτικών ομάδων.
00:02:28:00
Φωτογραφικό υλικό με τα μέλη ανταρτικών ομάδων. Ο αφηγητής επισημαίνει τη μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών όξυνση του ανταγωνισμού των δύο μεγάλων αντάρτικων ομάδων (ΕΑΜ και ΕΔΕΣ), τον οποίον έτρεφαν οι κατακτητές διακινώντας ψευδείς πληροφορίες ότι τάχα επέκειτο η αποχώρηση των στρατευμάτων τους από την Ελλάδα.
00:02:49:00
Φωτογραφία του γενικού αρχηγού του ΕΔΕΣ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη διαταγή του στις 3 Οκτωβρίου 1943, περί καταλήψεως της πόλης των Ιωαννίνων (βάσει της πληροφορίας ότι οι Γερμανοί ετοιμάζουν εσπευσμένη αποχώρηση).
00:02:55:00
Αναπαράσταση δακτυλογράφησης εγγράφου του Γενικού Στρατηγείου του ΕΔΕΣ (διαταγή του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ), ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου 1943, ταυτόχρονη ανάγνωση από τον αφηγητή. Με το έγγραφο, κατά τις αναφορές του αφηγητή, οριζόταν οι στρατιωτικές διοικήσεις Πραμάντων-Συρράκου-Μελισσουργών να εισέλθουν στην πόλη των Ιωαννίνων, επικείμενης της εξόδου των Γερμανών από την Ήπειρο. Στη συνέχεια η αφηγήτρια αναφέρεται στην αποστολή διαταγής του στρατιωτικού διοικητή του ΕΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ στις 16 Οκτωβρίου 1943 προς την 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο.
00:03:24:00
Αναπαράσταση δακτυλογράφησης εγγράφου του ΕΛΑΣ, καθώς η αφηγήτρια διαβάζει όσα γράφονται. Στο έγγραφο αυτό του στρατιωτικού διοικητή του ΕΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ αναφέρεται η εσπευσμένη αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων και η ανάγκη να καταλαμβάνουν τις περιοχές που εκκενώνονται. Με το έγγραφο που παρουσιάζεται τονίζεται η φημολογία που έσπερναν οι κατακτητές για να περιπλέξουν τα στρατηγικά σχέδια των αντιστασιακών ομάδων.
00:03:43:00
Φωτογραφικό υλικό με μέλη ανταρτικών ομάδων. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην αντιπαράθεση, από τα μέσα Οκτωβρίου 1943, των δύο μεγάλων ανταρτικών ομάδων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, που κατέληξαν σε εμφύλιες συγκρούσεις.
00:03:59:00
Φωτογραφικό υλικό μελών αντάρτικων ομάδων. Ο αφηγητής παραμερίζει το ζήτημα «ποιος ήρξατο» της αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων ανταρτικών ομάδων, καλώντας την Ιστορία να το λύσει, και αναφέρεται με πικρία σε ανάλογες στιγμές της περιόδου της Επανάστασης του 1821, όταν οι εμφύλιες συγκρούσεις ήταν τόσο έντονες που επωφελούνταν ο κατακτητής.
00:04:39:00
Έγγραφο της Ειδικής Αντιανταρτικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Στρατιάς Ε, ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 1943, που αναφέρεται στην ευκαιρία που παρέχεται στη γερμανική προπαγάνδα να προωθήσει τη διάσπαση, αξιοποιώντας την εμφύλια σύρραξη που μαίνεται εντονότατη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αντάρτικων ομάδων. Ο αφηγητής διαβάζει μεταφρασμένο χωρίο από το έγγραφο.
00:04:59:00
Φωτογραφία του ΧΙΤΛΕΡ και του Γερμανού υπουργού Προπαγάνδας ΓΚΕΜΠΕΛΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στα χαλκευμένα έγγραφα που διοχετεύονταν, στο πλαίσιο της προπαγάνδας του ΓΚΕΜΠΕΛΣ, προς τις αντάρτικες παρατάξεις προκειμένου να οξύνουν τη μεταξύ τους εμφύλια σύγκρουση και να τους αποπροσανατολίσουν από τον αγώνα με τους Γερμανούς. Μεταξύ άλλων συνελήφθη η ιδέα σύνταξης προκηρύξεων, με τις οποίες προτεινόταν η συνεργασία του ΕΔΕΣ εναντίον των κομμουνιστών, φροντίζοντας αυτές να αναγνωσθούν από το ΕΛΑΣ, ώστε οξύνουν τη σύγκρουση.
00:05:26:00
Καρτ ποστάλ από το Λονδίνο της εποχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στο Ανώτατο Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο που συνήλθε στην πόλη τον Νοέμβριο του 1943, που αντικατόπτριζε την βρετανική πολιτική για την Ελλάδα και όξυνε τις αντιθέσεις των δύο μεγαλύτερων ανταρτικών ομάδων.
00:05:42:00
Φωτογραφία του Βρετανού πρωθυπουργού ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ, ο οποίος δεν συμμετείχε στο Ανώτατο Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο, καθώς είχε αναχωρήσει για την τριμερή Συμμαχική Διάσκεψη της Τεχεράνης (τέλη Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου 1943).
00:05:47:00
Φιλμ αρχείου με τον ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο Ανώτατο Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο του Λονδίνου τον Νοέμβριο του 1943, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας ANTONI ΙΝΤΕΝ, αντιπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι δύο διαφορετικές τάσεις της βρετανικής πολιτικής απέναντι στην ελληνική Αντίσταση, που είχαν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται.
00:05:58:00
Χάρτης της Βορείου Αφρικής και φιλμ αρχείου με στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πρώτη τάση, εκείνη των Στρατιωτικών Υπηρεσιών, που έδινε προτεραιότητα στην αξιοποίηση της Αντίστασης για τις ανάγκες του πολέμου.
00:06:06:00
Φωτογραφία με τον ΜΑΚ ΜΙΛΛΑΝ, υπουργό Μέσης Ανατολής, ο οποίος σε υπόμνημά του προς το Ανώτατο Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο του Λονδίνου τον Νοέμβριο του 1943, μετέφερε τη γνώμη των στρατιωτικών ως εξής: «Οι υπηρεσίες θεωρούν ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγάλων ανταρτικών ομάδων για να διατηρηθεί αλώβητη η στρατιωτική αξία του ανταρτικού κινήματος στο σύνολό του», κατά τα λεγόμενα του αφηγητή. Παρεμβάλλεται φωτογραφία στρατιωτικών, φιλμ αρχείου με πολεμικά βρετανικά αεροπλάνα και φωτογραφία αντάρτικης ομάδας.
00:06:34:00
Φωτογραφία με τον ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ και του ΜΑΚ ΜΙΛΛΑΝ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην τάση που επικράτησε τελικώς, εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού και του Φόρεϊνο Οφις που σχετιζόταν με τη συντριβή κάθε εμποδίου για τις μεταπολεμικές επιδιώξεις της αγγλικής πολιτικής.
00:06:45:00
Εναλλασσόμενες φωτογραφίες των ηγετών και των μελών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, καθώς ο αφηγητής επεξηγεί την επικρατήσασα τάση στην αγγλική πολιτική, που προέβλεπε τη συντριβή της ισχύος του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και του ΕΛΑΣ και την ανάδειξη του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ και του ΕΔΕΣ (χαρακτηριστική η φωτογραφία παρασημοφόρησης του ΖΕΡΒΑ).
00:06:58:00
Φωτογραφικό υλικό στον όλμο Σπλάντζα Ηπείρου, όπου παραδίδονται πολεμοφόδια από τη Μεγάλη Βρετανία στον ΕΔΕΣ και μεταφορά πολεμικού υλικού. Ο αφηγητής σχολιάζει το γεγονός.
00:07:10:00
Φιλμ αρχείου με το χρονικό της τριμερούς Συμμαχικής Διάσκεψης της Τεχεράνης, στην οποία λαμβάνουν μέρος οι ΣΤΑΛΙΝ, ΡΟΥΖΒΕΛΤ και ΤΣΩΡΤΣΙΛ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη Διάσκεψη, που συνήλθε στα τέλη Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου 1943, όπου συζητήθηκε το αίτημα της σοβιετικής πλευράς για κατά το δυνατόν ταχύτερο άνοιγμα και δεύτερου μετώπου στη Βόρεια Γαλλία και στο αντάλλαγμα που έλαβε η Μεγάλη Βρετανία από την υπογραφή της συμφωνίας-το στρατιωτικό της προβάδισμα στο μέτωπο της Μεσογείου.
00:07:43:00
Χάρτης της Μεσογείου. Ο αφηγητής αναφέρεται στο στρατιωτικό προβάδισμα που κέρδισε η Μεγάλη Βρετανία στη Μεσόγειο, που είχε σαν συνέπεια την επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και την εφαρμογή πολιτικής με στόχο την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων.
00:07:48:00
Επιστολή, ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου 1943, και φωτογραφίες στελεχών που υποκίνησαν τη στροφή του ΕΔΕΣ εναντίον του ΕΛΑΣ, κατά τις αναφορές της αφηγήτριας. Ομάδα στρατιωτικών και πολιτικών του ΕΔΕΣ Αθήνας, με επικεφαλής τους συνταγματάρχες ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ, και παρασκηνιακό υποκινητή τον ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΓΟΝΑΤΑ (σχετική φωτογραφία), προπαγάνδιζε την άποψη ότι το ΕΔΕΣ πρέπει να στραφεί αποκλειστικά εναντίον του ΕΛΑΣ και να ενταχθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΙΩΑΝΝΗ ΡΑΛΛΗ για τη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας (φωτογραφίες της κυβέρνησης).
00:08:32:00
Φωτογραφίες στελεχών του ΕΔΕΣ που αντιτάχθηκαν στην ως άνω ιδέα της δημιουργίας Ταγμάτων Ασφαλείας. Αναφέρονται οι ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΗΤΣΟΣ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΤΙΝΑΣ (φωτογραφία), ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΕΠΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ κ. ά.
00:08:53:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας-Πειραιά, αναφέρεται στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Τηλεφωνικής Εταιρείας, παρουσία του επικεφαλής των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, που εισηγήθηκε το ζήτημα της δημιουργίας των Ταγμάτων Ασφαλείας, στην αντίδραση των στελεχών και στη διακοπή της συνεδρίασης. Αναφέρεται και στην επόμενη μέρα οπότε συναντήθηκε με τον ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση εξόντωσης των στελεχών του ΕΑΜ της Τηλεφωνικής Εταιρείας-παρεμβάλλονται φωτογραφίες στελεχών του ΕΑΜ, που ήταν στη λίστα συλλήψεων. Αναφέρεται στην ειδοποίηση των στελεχών αυτών ώστε να διαφύγουν τη σύλληψη.
00:10:45:00
Προκήρυξη της Εργατοϋπαλληλικής Επιτροπής Αθηνών του ΕΔΕΣ προς τους εργάτες και υπαλλήλους Αθήνας και Πειραιά.
00:10:54:00
Φωτογραφίες στελεχών του «αντιστασιακού προσανατολισμού» του ΕΔΕΣ Αθήνας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην, με πρωτοβουλία τους, σύσκεψη στο σπίτι του Λευτέρη ΔΕΠΟΥ, στην οποία αποφασίζουν την ίδρυση-εντός της οργάνωσης-Μυστικής Επαναστατικής Επιτροπής για την αποκάλυψη και αποτροπή των προδοτικών σχεδίων του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΟΝΑΤΑ περί δημιουργίας Ταγμάτων Ασφαλείας και εξόντωσης των ΕΑΜιτών.
00:11:11:00
Το εβδομαδιαίο έντυπο του ΕΔΕΣ, που καταδικάζει τις κινήσεις «λίγων διεφθαρμένων εκμεταλλευτών» εντός του ΕΔΕΣ. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι η ομάδα που προωθούσε τα σχέδια του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΟΝΑΤΑ αυτοανακηρύσσεται σε ΕΔΕΣ Αθήνας, με αρχηγό τον συνταγματάρχη ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, διευθυντή του Πυροσβεστικού Σώματος.
00:11:25:00
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΕΠΠΟΣ, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας, αναφέρεται στη μεμονωμένη αυτή προδοτική κίνηση των περίπου 8 οπαδών του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΟΝΑΤΑ και τονίζει στο «αλώβητο» του ΕΔΕΣ.
00:11:41:00
Άρθρο της εφημερίδας «Δημοκρατική Σημαία», με ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΔΕΣ στις 10 Οκτωβρίου 1943. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως τη διαγραφή των συνταγματαρχών Α. Π. και Χ. Π. (εννοείται: ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ, αντίστοιχα).
00:11:58:00
Ανακοίνωση των διαγραμμένων της οργάνωσης του ΕΔΕΣ, που εκδίδουν την ομώνυμη εφημερίδα. Ο αφηγητής αναφέρεται στην εφημερίδα «ΕΔΕΣ», την οποίαν η ομάδα του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΟΝΑΤΑ και των συνταγματαρχών εμφανίζουν σαν επίσημο όργανο της οργάνωσης και μέσω αυτής καταγγέλλουν τον πυρήνα της «παλαιάς» ομάδας του ΕΔΕΣ, και τον εκδότη ΔΗΜΗΤΡΗ (ΜΗΤΣΟΣ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ άλλης εφημερίδας του ΕΔΕΣ, ως γνωστό κομμουνιστικό κάθαρμα».
00:12:18:00
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΕΠΠΟΣ αναφέρεται στη διαγραφή και «προγραφή» (καταδίκη σε θάνατο) στην οποία προχώρησε η ομάδα ΓΟΝΑΤΑ και συνταγματαρχών, στις 17 Σεπτεμβρίου 1943 εναντίον των ΔΗΜΗΤΡΗ (ΜΗΤΣΟΥ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΔΕΠΟΥ (ομιλών), ΜΑΡΚΑΚΗ, ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΛΟΥΜΙΔΗ.
00:12:45:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νέα Ζωή», με άρθρο σχετικό με την εκτέλεση του ΜΗΤΣΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ιδρυτή της εφημερίδας. Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΕΠΟΣ αναφέρεται στην εκτέλεσή του ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στις 4 Νοεμβρίου του 1943, από την επταμελή ομάδα ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ, στους Αέρηδες.
00:13:00:00
Φωτογραφικό υλικό από την κηδεία του ΔΗΜΗΤΡΗ (ΜΗΤΣΟΥ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη σύγχυση που υπήρχε στους κόλπους του ΕΔΕΣ, σχετικά με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, των αντιστασιακών και των προδοτικών προφανώς λόγω έλλειψης σαφούς πληροφόρησης. .
00:13:22:00
Διαταγή του Γραφείου Αρχηγού ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ του Γενικού Αρχηγείου του ΕΔΕΣ, στη οποία αποτίεται φόρος τιμής στον ΔΗΜΗΤΡΗ (ΜΗΤΣΟ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ, ημερομηνίας 30 Νοεμβρίου 1943. Ο αφηγητής αναφέρεται σε έγγραφο του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 1943, με το οποίο αιτείται από το ΖΕΡΒΑ εξηγήσεων, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει στον ΕΔΕΣ.
00:13:36:00
Φωτογραφικό υλικό ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι λόγω αντίστοιχης έλλειψης πληροφόρησης, το ΕΛΑΣ εξαπέλυε επιθέσεις εναντίον του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο, αποδίδοντάς τις στην πεποίθηση του ΕΛΑΣ, ότι το ΕΔΕΣ συνεργαζόταν με τους κατακτητές.
00:13:49:00
Χάρτης της Ελλάδας, με τις μάχες περιόδου Οκτωβρίου 1943, τόσο από τον γερμανικό στρατό κατοχής όσο και μεταξύ των ανταρτικών δυνάμεων (8 Οκτωβρίου). Ο αφηγητής αναφέρεται στη συντονισμένη γερμανική εκκαθαριστική επιχείρηση «Πάνθηρ», στις 18 Οκτωβρίου 1943, με στόχο την ορεινή τοποθεσία της κεντρικής Πίνδου.
00:14:05:00
Φωτογραφικό υλικό με γερμανικά οχήματα και άρματα μάχης και Γερμανούς στρατιώτες. Ο αφηγητής αναφέρεται στην χωρίς διάκριση επίθεση των Γερμανών εναντίον των δύο αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ) στην περιοχή, κατά την επιχείρηση «Πάνθηρ». Αναφέρεται και στην αιφνιδιαστική επίθεση στο Βουλγαρέλι, την έδρα του Στρατηγείου του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ, ο οποίος τελικώς συγκεντρώνοντας μερικά τμήματα διέφυγε τον κίνδυνο και κατόρθωσε με τολμηρό ελιγμό να φθάσει στα Τζουμέρκα Ιωαννίνων.
00:14:50:00
Φωτογραφικό υλικό με γερμανικά οχήματα και άρματα μάχης και Γερμανούς στρατιώτες. Ο αφηγητής αναφέρεται στην κατεύθυνση τριών γερμανικών φαλαγγών προς το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, στο Περτούλι Θεσσαλίας.
00:14:55:00
Χάρτης της Ελλάδας, με εστίαση στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς περιοχή του Θεσσαλικού Κάμπου, περιοχή όπου κατεβαίνουν οι αντάρτες του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ διασχίζουν τον Θεσσαλικό Κάμπο και φθάνουν στην Καρδίτσα.
00:15:09:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του ΕΛΑΣ που βαδίζουν. Ο αφηγητής αναφέρει τη διαδρομή των δυνάμεων του ΕΛΑΣ (Λουτρά Σμοκόβου Καρδίτσας, Ρεντίνα στο νότιο άκρο της Πίνδου, Καρπενήσι και Κορυσχάδες Ευρυτανίας) μέχρι το Κεράσοβο Ευρυτανίας, που ορίζεται ως η νέα έδρα του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.
00:15:23:00
Φωτογραφικό υλικό με εικόνες από τα λεηλατημένα από τους Γερμανούς, Περτούλι Θεσσαλίας (πρώην έδρα του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ) και Καρπενήσι.
00:15:38:00
Φωτογραφικό υλικό με γερμανικό σύνταγμα και επιβλέποντες αξιωματούχους. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο επίλεκτο 18ο Γερμανικό Σύνταγμα Ορεινών Κυνηγών της Αστυνομίας, που εξαπολύει εκκαθαριστική επιχείρηση στα Δερβενοχώρια κοντά στην Αθήνα.
00:15:52:00
Πλάνα από το οροπέδιο των Δερβενοχωρίων, ανάμεσα στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην εκεί παρουσία δυνάμεων του 34ου Συντάγματος και του 5ου Τάγματος Παρνασσίδος του ΕΛΑΣ.
00:16:03:00
Φωτογραφία έξω από τo χωριό Πύλη όπου φθάνει στις 16 Οκτωβρίου 1943 ένας γερμανικός λόχος και συλλαμβάνει μερικά βοσκόπουλα.
00:16:14:00
Φωτογραφία του υπεύθυνου του Εφεδρικού ΕΛΑΣ του χωριού Πύλη Φθιώτιδας ΣΤΕΦΑ ΜΑΛΙΑΤΣΗ και ανδρών του. Ο ΜΑΛΙΑΤΣΗΣ ειδοποιεί λόχο του μόνιμου ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον ΝΙΚΟ ΓΙΑΝΝΕΤΣΟ (ΤΗΛΕΜΑΧΟ) και διατάσσει πυρ εναντίον των Γερμανών, αν και στους ομήρους ήταν και ο γιος του, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΙΑΤΣΗΣ.
00:16:43:00
Φωτογραφία του ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΙΟΣΗ, συνδέσμου 1/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια ο ίδιος μιλάει για τη μάχη της Πύλης και για τη συμμετοχή των γυναικών στη μάχη.
00:17:31:00
Φωτογραφία του πατέρα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΠΠΑΣ). Ο ΠΕΠΠΑΣ, ιερέας της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, μιλά για τη μάχη της Πύλης και για τα σφυροκοπήματα των δύο πλευρών, του λόχου του ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΥ (ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ) και των Γερμανών.
00:17:57:00
Φωτογραφικό υλικό από τη μάχη της Πύλης, τον Οκτώβριο του 1943. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη σθεναρή άμυνα των Γερμανών, στην παράδοσή τους, στους 100 νεκρούς τους και στους 44 αιχμαλώτους τους.
00:18:13:00
Έκθεση της Διοίκησης του γερμανικού συντάγματος για τη μάχη της Πύλης. Η αφηγήτρια παραθέτει την κρίση του διοικητή, ο οποίος μιλά για τον ανήμπορο γερμανικό λόχο σε σχέση με τους ικανότερες δυνάμεις των Ελλήνων ανταρτών και για τους μόλις τρεις άνδρες που κατάφεραν να διαφύγουν «σαν από θαύμα».
00:18:41:00
Πλάνα από την περιοχή όπου διεξήχθη η μάχη της Πύλης, όπου έχει στηθεί μνημείο για τους πεσόντες. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και οι όμηροι κι ο δεκαοχτάχρονος γιος του ΣΤΕΦΑ ΜΑΛΙΑΤΣΗ, Γιώργος.
00:19:04:00
Φωτογραφία του αρχηγού της μάχης της Πύλης, ΣΤΕΦΑ ΜΑΛΙΑΤΣΗ, με την οικογένειά του.
00:19:13:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΠΠΑΣ (πατέρας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ) αναφέρεται στον πολέμαρχο της μάχης της Πύλης ΣΤΕΦΑ ΜΑΛΙΑΤΣΗ, όταν αντίκρισε τον γιο του νεκρό.
00:19:44:00
Φωτογραφικό υλικό από τις προετοιμασίες και από τη μάχη της Πύλης των επόμενων ημερών. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις ενισχύσεις που έφτασαν για τις γερμανικές δυνάμεις από την Ελευσίνα, Μάζι και Θήβα και στη σκληρή διήμερη μάχη που διεξήχθη.
00:19:59:00
Φωτογραφίες του αντισυνταγματάρχη ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΗΓΟΥ, που ανέλαβε τη διεύθυνση της μάχης της Πύλης, η οποία συνεχίστηκε. Η αφηγήτρια αναφέρεται στον ΡΗΓΟ, πολεμιστή της Μικράς Ασίας και του αλβανικού μετώπου, που μόλις πριν από λίγο είχε καταταγεί στον ΕΛΑΣ.
00:20:11:00
Φωτογραφία ανταρτών του ΕΛΑΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη σθεναρή τους αντίσταση, στη σύμπτυξή τους για να αποφευχθεί η κύκλωσή τους και στα αντίποινα των Γερμανών.
00:20:29:00
Φιλμ αρχείου με πολεμικά πλοία. Ο αφηγητής αναφέρεται στο ισχυρό αντάρτικο της Κρήτης κατά το 1943.
00:20:53:00
Φωτογραφία από τα κατεχόμενα Χανιά της Κρήτης. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αρχικά ενιαία – χωρίς πολιτικές διαφοροποιήσεις-δράση των αντάρτικων ομάδων από το καλοκαίρι του 1941 στην Κρήτη και στη μετέπειτα (από το 1942) ένταξή τους στο ΕΑΜ Κρήτης.
00:21:06:00
Φωτογραφία ανταρτών της Κρήτης. Ο αφηγητής αναφέρεται στη διάσπαση του ΕΑΜ Κρήτης, σε Εθνική Οργάνωση Κρήτης (ΕΟΚ) και ΕΛΑΣ Κρήτης, λόγω διαφορετικών πολιτικών προσανατολισμών και την παρέμβαση του αγγλικού παράγοντα από το 1943. Αναφέρει ότι οι ομάδες της Κρήτης δεν έφτασαν σε εμφύλιες μεταξύ τους συγκρούσεις, αλλά συχνά πολεμούσαν μαζί, όπως στη μάχη έξω από το χωριό Σύμη Βιάνου στις 12 Σεπτεμβρίου του 1943.
00:21:46:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΙΡΗΣ, αρχηγός της οργάνωσης Μυστικός Τύπος Κρήτης, μιλά για τα πρώτα χρόνια της εθνικής ομοψυχίας στο νησί μετά την κρίσιμη μάχη της Κρήτης (Μάιος 1941) και για την ανησυχία που άρχισε να υπάρχει και στην Κρήτη μετά την αρχή του εμφυλίου πολέμου από την άνοιξη του 1943 στην ηπειρωτική Ελλάδα.
00:22:16:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΒΗΣ, μέλος Παγκρήτιας Επιτροπής του ΕΑΜ, αναφέρεται στον αρχικά κοινό στόχο των δύο αντάρτικων ομάδων της Κρήτης, της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης (ΕΟΚ) και του ΕΛΑΣ Κρήτης, που ήταν ο πόλεμος εναντίον του κατακτητή και στον μετέπειτα διχασμό τους σχετικά με το πολίτευμα που θα επικρατήσει μετά την απελευθέρωση της χώρας. Αναφέρεται και στη σύνεση που επέδειξαν και τότε και στην απόφασή τους να πραγματοποιήσουν συσκέψεις για να βρουν λύσεις.
00:23:31:00
Πλάνα από τον Θέρισο Κρήτης.
00:23:41:00
Ανακοίνωση σχετικά με το συμφωνητικό συνεργασίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ Κρήτης και της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων της ΕΟΚ, που υπογράφηκε στον Θέρισο στις 7 Νοεμβρίου 1943. Ο αφηγητής αναφέρεται στον κοινό προγραμματικό σκοπό και των δύο παρατάξεων, την διεξαγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και η εξασφάλιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
00:23:59:00
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ, στέλεχος της ΕΠΟΝ Χανίων, αργότερα γραμματέας της Κοινής Διοικητικής Επιτροπής των ΕΑΜ-ΕΟΚ, αναφέρεται στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, και στη συμφωνία της παύσης της αντιδικίας μεταξύ των ομάδων και για τη δημιουργία επταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των στρατιωτικών ζητημάτων.
00:24:32:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΙΡΗΣ αναφέρεται στον κατευναστικό χαρακτήρα των επιτροπών και των συσκέψεων των αντάρτικων ομάδων της Κρήτης.
00:24:52:00
Το συμφωνητικό που υπογράφηκε μεταξύ ΕΑΜ Κρήτης και ΕΟΚ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα μέλη των ομάδων που υπέγραψαν το συμφωνητικό-από πλευράς του ΕΑΜ Κρήτης: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΝΤΑΚΑΣ και ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΦΑΚΙΩΤΑΚΗΣ, και από πλευράς ΕΟΚ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ, ΜΑΡΚΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ.
00:25:11:00
Κοινή προκήρυξη των δύο οργανώσεων, ΕΑΜ Κρήτης και ΕΟΚ, κατά της δημιουργίας των Ταγμάτων Ασφαλείας, τον Ιανουάριο του 1944.
00:25:28:00
Χάρτης της Ελλάδας, με εστίαση στην κατεχόμενη από τους Βουλγάρους Ανατολική Μακεδονία. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι στη βουλγαρική αυτή ζώνη κατοχής εντείνεται στα τέλη του 1943 η ένοπλη αντίσταση.
00:25:43:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας, με Βούλγαρους αξιωματούχους στην περιοχή και από τα δραματικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1941 στη Δράμα. Σύμφωνα με την αφήγηση, η συγκρότηση της αντίστασης ήταν εδώ πολύ δύσκολη λόγω της πρώϊμης εξέγερσης του 1941 και των στυγνών αντιποίνων που την ακολούθησαν.
00:26:13:00
Φωτογραφία του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΒΑΛΙΟΥΛΗ. Ο ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ, υπασπιστής του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, μιλά για την έλλειψη οργανωμένων τμημάτων του ΕΛΑΣ μέχρι τα τέλη του 1942 στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και αναφέρει ότι στις αρχές του 1943, ήρθε σε επαφή ο κομματικός υπεύθυνος των Σερρών με τα υπολείμματα των συμμετεχόντων στα γεγονότα της Δράμας, την ομάδα της Νέας Φυλής η οποία μετεξελίχθηκε στο πρώτο τμήμα του ΕΛΑΣ της περιοχής. Αναφέρεται και στην γεωγραφική εμβέλεια του συντάγματος.
00:27:44:00
Φωτογραφίες νέων ομάδων ανταρτών του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις νέες ομάδες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή (βουνά του Παγγαίου, Τσαλ Νταγ, Μποζ Νταγ Σερρών.
00:28:10:00
Φωτογραφικό υλικό από τις συσκέψεις του Τάγματος του ΕΛΑΣ στο Μποζ Νταγ Σερρών. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη μάχη που διεξήγαγε το Τάγμα στα βουνά της Ζίχνας με τις βουλγαρικές δυνάμεις στις 4-5 Σεπτεμβρίου 1943 και στην αφορμή της, τη ρίψη βρετανικού πολεμικού οπλισμού στην περιοχή.
00:28:26:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΟΥΜΗΣ, αντάρτης Τάγματος Μποζ-Νταγ του ΕΛΑΣ για την εντολή που έλαβαν να οδηγηθούν στο σημείο ρίψεως του οπλισμού, να ενδυθούν βρετανικές στολές και να μεταφέρουν τον οπλισμό στο λημέρι, αλλά και στους πυροβολισμούς που ακούν από διάφορα σημεία, χωρίς να έχουν λάβει καμία σχετική εντολή για διεξαγωγή μάχης. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του ΕΛΑΣ Σερρών και από την κορυφογραμμή όπου διεξαγόταν η μάχη.
00:30:04:00
Πλάνα από την κορυφογραμμή του Μποζ Νταγ Σερρών όπου διεξαγόταν η ομώνυμη μάχη. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην απόφαση για σύμπτυξη των Βουλγάρων και στους νεκρούς τους.
00:30:27:00
Φωτογραφικό υλικό με ανεξάρτητες εθνικιστικές ομάδες της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ομάδες αυτές: των ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΥΣΑΛΙΔΗ (σχετική φωτογραφία) κ. ά.
00:30:37:00
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΥΣΑΛΙΔΗΣ, αρχηγός ανεξάρτητης αντάρτικης ομάδας, μιλά την αναγνώρισή του από την ομάδα ως οπλαρχηγός και για την αύξηση των ανδρών της ομάδας του σε 60.
00:31:00:00
Φωτογραφία του ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΥΣΑΛΙΔΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στη βουλγαρική εκκαθαριστική επιχείρηση που αντιμετώπισε η ομάδα του ΧΡΥΣΑΛΙΔΗ στα δάση του Κοτζιά Ορμάν τον Φεβρουάριο του 1944.
00:31:12:00
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΥΣΑΛΙΔΗΣ μιλά για την υποχώρησή τους στη μάχη στο Κοτζιά Ορμάν και για τις βρετανικές ρίψεις πολεμικού οπλισμού στην περιοχή της Χαϊντού.
00:31:52:00
Φωτογραφικό υλικό με μέλη αγγλικής αποστολής (διακρίνονται ο ΚΡΙΣ ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΣ, ΕΝΤΙ ΜΑΪΕΡΣ και ΤΟΜ ΜΠΑΡΝΣ) και μελών ανεξάρτητων εθνικιστικών ομάδων. Ο αφηγητής αναφέρεται στην καλλιέργεια του διχασμού μεταξύ των μελών των ανταρτικών ομάδων, που οφειλόταν στις βρετανικές προσπάθειες μέσω του Άγγλου ταγματάρχη ΜΙΛΕΡ, ο οποίος αποδύεται την ιδιότητά του ως συνδέσμου της βρετανικής αποστολής και του ΕΛΑΣ και προσπαθεί να συσπειρώσει σε ενιαίο σώμα υπό την ηγεσία του ΦΩΣΤΗΡΙΔΗ (ΤΣΑΟΥΣ ΑΝΤΟΝ), τις ανεξάρτητες εθνικιστικές ομάδες που εξωθούνται σε αντιπαράθεση με τον ΕΛΑΣ.
00:32:23:00
Χάρτης που εστιάζει στη Δυτική Μακεδονία και φωτογραφικό υλικό. Ο αφηγητής μιλά για το μέτωπο που έχει ανοίξει στην περιοχή, με τις γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και την παρουσία Βουλγάρων πρακτόρων, που εξοπλίζουν χωριά σλαβόφωνων σε στρατηγικά σημεία των περιοχών Καστοριάς, Φλώρινας και Έδεσσας.
00:33:07:00
Φωτογραφία αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ-διακρίνεται ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος Διοίκησης του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια ο ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στην προσπάθεια των Βουλγάρων να ξεσηκώσουν εναντίον του ΕΛΑΣ τους σλαβόφωνους πληθυσμούς της Δυτικής Μακεδονίας, αναβιώνοντας την παλιά σοβινιστική οργάνωση Οχράνα, προπαγανδίζοντας ότι οι εκεί σλαβόφωνοι πληθυσμοί είναι Βούλγαροι. Αναφέρεται στους σλαβόφωνους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συντάχθηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αλλά και σε κάποιους άλλους λιγότερο ισχυρούς που από τη βία που υπέστησαν συντάχθηκαν με τους Βούλγαρους. Παρεμβάλλεται υλικό ανταρτών του ΕΛΑΣ της Δυτικής Μακεδονίας.
00:34:51:00
Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, διοικητής λόχου του 28ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, αναφέρεται στη λεηλασία και τις καταστροφές που υπέστησαν τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας από τους Βούλγαρους, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τον πιο απαίσιο εχθρό ακόμα και από τους κατακτητές».
00:35:11:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του 28ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην άκαρπη προσπάθεια του εν λόγω Τάγματος του ΕΛΑΣ, μεταξύ άλλων του λόχου του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, να εκκαθαρίσει τους κομητατζήδες από το χωριό Μεσοποταμία Καστοριάς τον Νοέμβριο του 1943. Το ΕΛΑΣ καταφέρνει να εκριζώσει τις εστίες των κομητατζήδων από τα χωριά Καλοχώρι, Κολοκυθού κ. ά.
00:35:44:00
Πλάνα από την περιοχή Έδεσσας και φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη μεταφορά της κύριας βάσης της ΟΧΡΑΝΑ στην περιοχή Εδέσσης, στις αρχές του 1944, και στα 3 τάγματα του ΕΛΑΣ Βερμίου που μάχονται στην περιοχή εναντίον των κομητατζήδων.
00:36:16:00
Πλάνα από το χωριό Πλατάνια Δράμας και Βρυτά Εδέσσης. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην τετράωρη μάχη εναντίον των Βουλγάρων στα Πλατάνια στις 27 Μαΐου 1944, που είχε αίσιο τέλος για τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, αλλά και 46 νεκρούς, καθώς και στη μάχη στο χωριό Βρυτά στις 28 Μαΐου. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην κάμψη της βουλγαρικής αντίστασης μετά από τις παραπάνω μάχες και στον αφοπλισμό των χωριών Νησί, Καρυδιά κ. ά.
00:36:52:00
Πλάνα από τον ποταμό Άραχθο στην Ήπειρο, σύνορο ανάμεσα στις ανταρτικές δυνάμεις του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, στα τέλη του 1943. Ο αφηγητής αναφέρεται στην επίθεση του ΕΔΕΣ και κατάληψη της περιοχής των Τζουμέρκων και αντεπίθεση του ΕΛΑΣ που απώθησε τον ΕΔΕΣ πέρα από τον Άραχθο, τον Ιανουάριο του 1944.
00:37:24:00
Φωτογραφικό υλικό ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πρόταση ανακωχής του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ προς τον ΕΔΕΣ στα τέλη του Ιανουαρίου 1944.
00:37:34:00
Φωτογραφία του γενικού αρχηγού του ΕΔΕΣ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ, που αποδέχθηκε την πρόταση ανακωχής, κατά την αναφορά του αφηγητή.
00:37:39:00
Φωτογραφία του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ, από τον ΕΛΑΣ.
00:37:44:00
Φωτογραφία του ΠΕΤΡΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ, από τον ΕΛΑΣ.
00:37:48:00
Φωτογραφία του ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΠΥΡΟΜΑΓΛΟΥ, από τον ΕΔΕΣ και αναφορά στον ΠΕΤΡΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ.
00:37:50:00
Φωτογραφία των ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ (από τον ΕΛΑΣ), ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΤΑΛΗ (από την Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση [ΕΚΚΑ]) και ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ (από τον ΕΔΕΣ) από τη συμφωνία της Πλάκας Άραχθου. Ο αφηγητής αναφέρεται στη σύσκεψη για την ενότητα του ανταρτικού κινήματος, στις 15 Φεβρουαρίου 1944, στο Μυρόφυλλο Αχελώου και έπειτα στην Πλάκα.
00:37:59:00
Φωτογραφία του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ, (αρχηγού του 5/42 Απελευθερωτικού Συντάγματος της ΕΚΚΑ), που συμμετείχε στις συνομιλίες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ.
00:38:03:00
Φωτογραφία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΤΑΛΗ, εμπνευστή της οργάνωσης ΕΚΚΑ, που συμμετείχε στις συνομιλίες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ.
00:38:06:00
Φωτογραφία του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ, γενικού αρχηγού του ΕΔΕΣ, που συμμετείχε στις τελικές συνομιλίες.
00:38:12:00
Φωτογραφία του αρχηγού της βρετανικής αποστολής στο ελληνικό αντάρτικο και εκπρόσωπος και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Αιγύπτου ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ (ΚΡΙΣ) ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΣ, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις,.
00:38:23:00
Φωτογραφικό υλικό με ταγματασφαλίτες και έκτροπα. Ο αφηγητής αναφέρεται στην απόφαση για δημόσια καταδίκη, από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ που συμμετείχαν στις διασκέψεις στο Μυρόφυλλο Αχελώου και στην Πλάκα Αράχθου, των Ταγμάτων Ασφαλείας που συστάθηκαν επί κυβέρνησης ΙΩΑΝΝΗ ΡΑΛΛΗ.
00:39:09:00
Η διακήρυξη Μυρόφυλλου-Πλάκας των ΕΑΜ, ΕΔΕΣ και των άλλων οργανώσεων. Ο αφηγητής αναφέρεται στον κοινό στόχο των ανταρτικών ομάδων, που ήταν η ενοποίησή τους, που όμως δεν επιτεύχθηκε.
00:39:19:00
Φωτογραφικό υλικό με τον ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ και τον συνταγματάρχη ΠΑΡΝΕΣ της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής. Ο αφηγητής αναφέρεται στο απόρρητο αγγλικό έγγραφο (178/9/RTIDD), που εστάλη από το Κάιρο, και σχετιζόταν με την πρόταση αποτροπής της ενοποίησης των ανταρτικών δυνάμεων.
00:39:38:00
Φιλμ αρχείου από το Κάιρο της εποχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στο απόρρητο αγγλικό έγγραφο, που μιλούσε για πιθανότητες σύστασης από τον ΕΛΑΣ ενός ενωμένου ανταρτικού στρατού και εκβίασης σχηματισμού ενωμένης κυβέρνησης εντός της Ελλάδας, και στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν σχετικά με την αποτροπή αυτών.
00:39:56:00
Φωτογραφίες ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο αφηγητής συνεχίζει τα λεγόμενα του απορρήτου αγγλικού εγγράφου, αναφορικά με την απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης περί διοικητικής διαίρεσης της χώρας μεταξύ των οργανώσεων της, σε εδαφικές περιοχές, σύμφωνα με το σχέδιο «Κιβωτός».
00:40:11:00
Φωτογραφικό υλικό από τη Διάσκεψη της Πλάκας Αράχθου. Ο αφηγητής μιλά για το πρωτόκολλο που τελικά υπεγράφη στην εν λόγω Διάσκεψη, και που αναφερόταν στην αποδοχή της πρότασης του ΕΑΜ περί κατάπαυσης των εχθροπραξιών μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ με ταυτόχρονες συστάσεις για την επίτευξη της συνεργασίας τους.
00:40:31:00
Φιλμ αρχείου με Γερμανούς στρατιώτες που διασκεδάζουν. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην πρόσκαιρη ευφορία που γέννησε στους Γερμανούς η εμφύλια διαμάχη μεταξύ των αντάρτικων κινημάτων.
00:40:51:00
Γερμανική έκθεση της Ειδικής Ανταρτικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Στρατιάς Ε’, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 1944, στην οποία αναφέρεται ο περιορισμός της μαχητικής ικανότητας των ανταρτών και η πεποίθηση των Γερμανών ότι οι εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των αντάρτικων ομάδων θα ανέστελλαν τον αγώνα εναντίον των κατακτητών. Φωτογραφίες ανταρτών και φιλμ αρχείου με πολεμικά αεροπλάνα.
00:41:24:00
Χάρτης της Ελλάδας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη σημαντική ανάπτυξη του αντάρτικου σε όλη την Ελλάδα κατά την άνοιξη του 1944.
00:41:32:00
Φωτογραφία με φόντο ανατιναγμένη γέφυρα και πλάνα από σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η αφηγήτρια αναφέρεται σε γερμανική έκθεση που καλύπτει χρονικά την περίοδο από 1η Απριλίου έως 22 Ιουλίου 1944, στην οποία καταγράφονται 113-σχετικές με το σιδηρόδρομο-επιχειρήσεις (1 επιχείρηση ανά ημέρα) σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
00:42:05:00
Φιλμ Αρχείου τον ΑΛΜΠΕΡΤ ΣΠΕΕΡ, πρώην υπουργού Πολεμικής Παραγωγής της Γερμανίας και φιλμ αρχείου με τον ΣΠΕΕΡ και με τον ΧΙΤΛΕΡ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο ΒΑΣΟ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟ, ενώ ο αφηγητής διαβάζει αποσπάσματα από τη συνέντευξη, στην οποία μιλά για καθήλωση και αχρήστευση ενός σημαντικού μέρους γερμανικής πολεμικής δύναμης, παραμένοντας στην Ελλάδα, και για ουτοπικές διαταγές του ΧΙΤΛΕΡ σχετικά με την εξόντωση του ελληνικού ανταρτικού κινήματος.
00:43:08:00
Χάρτης της Ελλάδας, με εστίαση στην Πελοπόννησο, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται σε καυτό μέτωπο του ανταρτικού κινήματος κατά την άνοιξη του 1944.
00:43:19:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στις γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Κορινθία στις 6 Μαρτίου 1944 και στην αντιμετώπισή τους από το εν λόγω Σύνταγμα στη στενωπό της Ντούσιας.
00:43:38:00
Φωτογραφικό υλικό με αντάρτες του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο σφυροκόπημα της γερμανικής φάλαγγας από το εν λόγω Σύνταγμα κοντά στους Μολάους Σπάρτης.
00:43:50:00
Φωτογραφικό υλικό ανταρτών του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο. Ο αφηγητής επισημαίνει τα ισχυρά χτυπήματα των ανταρτών στο Δυρράχιο Μεσσηνίας, στο Δερβένι Κορινθίας κ. α.
00:44:04:00
Φωτογραφία Γερμανών και ταγματασφαλιτών. Ο αφηγητής αναφέρεται στις από κοινού εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο.
00:44:14:00
Φωτογραφικό υλικό ανταρτών του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, καθώς ο αφηγητής μιλά για τα αιφνιδιαστικά τους χτυπήματα εναντίον των Γερμανών στο νομό Πελοποννήσου.
00:44:30:00
Φωτογραφία από αντάρτες του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο. Ο αφηγητής αναφέρεται στο χτύπημα που κατάφεραν οι δυνάμεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών στη Γλόγοβα Μαντινείας, στις 20 Απριλίου 1944.
00:44:43:00
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, μέλος διοίκησης λόχου του 2/12 Τάγματος του ΕΛΑΣ, αναφέρεται στη μάχη της 20ής Απριλίου 1944. Πλάνα από την κοιλάδα όπου διεξήχθη η μάχη.
00:45:12:00
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΕΡΛΕΛΗΣ, μαχητής λόχου πυροβόλων του ΕΛΑΣ, αναφερόμενος στη μάχη της 20ής Απριλίου 1944, μιλά για τις κοντινές απο
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
Θεματικοί Όροι
σύγχρονη ελληνική ιστορία, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εθνική Αντίσταση, ναζισμός, αντιστασιακή οργάνωση, αντάρτικο κίνημα, μάχη, προφορική μαρτυρία, αρχειακό υλικό, προφορική ιστορία, προπαγάνδα
Αναφορές
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας-Πειραιά
ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΑΜ), αντιστασιακή οργάνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ (ΕΛΑΣ), αντιστασιακή οργάνωση
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (ΕΔΕΣ), αντιστασιακή οργάνωση
ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ (ΕΠΟΝ), αντιστασιακή οργάνωση
ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΕΟΚ), αντιστασιακή οργάνωση
ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (ΕΚΚΑ), αντιστασιακή οργάνωση
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΕΠΠΟΣ, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΣΗΣ, σύνδεσμος 1/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΠΠΑΣ, ιερέας της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΙΡΗΣ, αρχηγός της οργάνωσης Μυστικός Τύπος Κρήτης
ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ, στέλεχος της ΕΠΟΝ Χανίων
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ, υπασπιστής του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΟΥΜΗΣ, αντάρτης Τάγματος Μποζ-Νταγ του ΕΛΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΥΣΑΛΙΔΗΣ, αρχηγός ανεξάρτητης αντάρτικης ομάδας στη Μακεδονία
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος διοίκησης του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, διοικητής λόχου του 28ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, μέλος διοίκησης λόχου του 2/12 Τάγματος του ΕΛΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΕΡΛΕΛΗΣ, μαχητής λόχου πυροβόλων του ΕΛΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΓΑΣ, αντιστασιακός
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΣΤΑΣ, διοικητής του 2/36 Εφεδρικού Τάγματος του ΕΛΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ, υπεύθυνος πληροφοριών του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Ολύμπου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥΛΗΣ, διοικητής του Τάγματος Μηχανικού του ΕΛΑΣ Ολύμπου
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ, στέλεχος του ΕΑΜ Σιδηροδρομικών
ΤΖΕΝΗ ΑΡΙΑΝΟΥΤΣΟΥ, συμμετέχουσα σε επιχείρηση της Αντίστασης
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
Παραγωγός:
ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σενάριο:
ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΑΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Ιστορικός σύμβουλος:
ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ
Επιμέλεια:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Παραγωγή: Τομέας Μόρφωσης ΕΤ1 Τμήμα Επιμορφωτικών Εκπομπών
Ιστορικοί ερευνητές:
ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΪΣΕΡ
ΟΝΤΕΝ ΒΑΡΟΝ
Αφήγηση:
ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΓΛΥΚΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
ΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΩΛΗΣ
Μιξάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥΔΗ
ΚΙΚΗ ΣΚΟΡΔΑΡΑ
ΤΙΤΙΚΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Μοντάζ:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΛΕΠΗΣ
Τρυκέζα τίτλων
ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Χαρακτικό τίτλων:
ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ
Έρευνα Ιταλίας:
ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΟΛΑΡΟ
ΑΥΓΗ ΣΟΛΑΡΟ
Βοηθός σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Βοηθοί εικονολήπτες:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΧΥΔΗΡΟΓΛΟΥ
Βοηθός μοντέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΓΚΑΛΟΣ
Ηλεκτρολόγοι:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΓΙΑΣ
Εταλονάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ
Κοπή αρνητικού:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Φωτογράφοι:
ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΟΣ
ΝΙΚΗ ΤΥΠΑΛΔΟΥ
ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Μηχανικοί προβολής:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΙΔΟΥ
Ηλεκτρονικοί τίτλοι:
ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
Βίντεο εγγραφή:
ΦΩΤΗΣ ΔΑΓΡΕΣ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΥΝΤΗΛΑ
Τελεσινέ – Μίξη τίτλων:
ΓΙΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΣΑΠΑΚΗ
Ευχαριστούμε τα ιδρύματα και οργανώσεις:
IMPERIAL WAR MUSEUM
MOVIETONEWS
BUNDESARCHIV
ISTITUTO LUCE S.P.A.
NATIONAL ARCHIVES
ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ
Κίνηση «ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»,
Κίνηση «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»
«ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1941-44 ΕΔΕΣ»
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
και τους:
ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΠΗ
ΒΑΣΟ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΣΠΥΡΟ ΜΕΛΕΤΖΗ
ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΠΟΥΛΟ
ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΧΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΥΤΖΟ
Εκπομπή «Η ΕΤ-1 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για την πολύτιμη και πολύπλευρη συνεισφορά τους καθώς και τους συγγραφείς 700 περίπου βιβλίων, που αποτελούν την μέχρι τώρα βιβλιογραφία της Εθνικής Αντίστασης.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
01:00:56:21
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Τύπος: 16 mm
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009