ΛΑΥΡΙΟ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ
0000026634
Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Λαυρίου και ειδικά στα μεταλλεία και τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτά. Παρουσιάζεται η επίδραση της βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν μετά την οικονομική ερήμωση της περιοχής.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000026634
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΛΑΥΡΙΟ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην ιστορία του Λαυρίου και ειδικά στα μεταλλεία και τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτά. Παρουσιάζεται η επίδραση της βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν μετά την οικονομική ερήμωση της περιοχής.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο αφηγητής στην εκπομπή “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” κάνει λόγο για το Λαύριο και την ιστορία των μεταλλείων. Αναφέρεται στην πρώτη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου που δέσποζε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Αν και η εταιρεία έφερε στην πόλη στοιχεία προηγμένου για την εποχή τεχνολογικού πολιτισμού και κατασκεύαζε άριστο τεχνολογικό εξοπλισμό, δε θα μπορούσαν να μην επισημανθούν οι δύσκολες συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία και οι αρνητικές τους επιπτώσεις για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων. Ο αφηγητής αναφέρεται στους μωαμεθανούς εργάτες και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Το 1960 πλήθος βιομηχανιών εγκαταστάθηκαν στο Λαύριο. Η αναστολή των εργασιών της γαλλικής εταιρείας, όμως, συμπαρέσυρε και άλλα εργοστάσια σε παύση, οδηγώντας έτσι σε φαινόμενα ανεργίας. Παρακολουθούμε πλάνα από τις στοές των μεταλλείων και τα ορυχεία του Λαυρίου. Τέλος, Κούρδοι πρόσφυγες περιγράφουν τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα τους και εξηγούν τους λόγους που τους ανάγκασαν να έρθουν στην Ελλάδα.
Τίτλοι αρχής.
00:00:51:00
Ο αφηγητής κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πόλη του ΛΑΥΡΙΟΥ τονίζοντας πως το στοιχείο του θανάτου κρυβόταν στις στοές των μεταλλείων, στα πνευμόνια των εργατών, στο στρατόπεδο των προσφύγων, στο αίμα των κατοίκων αυτής της πόλης. Παράλληλα, παρακολουθούμε διάφορα πλάνα από την πόλη του ΛΑΥΡΙΟΥ ενώ ακούγεται και μουσική.
00:02:36:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι η πρώτη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π. Χ. Τα έσοδα των ΑΘΗΝΩΝ πολλαπλασιάζονται και οι βάσεις του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών βρίσκονται στο ΛΑΥΡΙΟ. Δούλοι από τις αποικίες έκαναν τις πρώτες εξορύξεις. Παρακολουθούμε πλάνα από τα ορυχεία του ΛΑΥΡΙΟΥ.
00:03:29:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην ιστορία των μεταλλείων. Κάνει λόγο για την πρώτη ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ, που δέσποζε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Αναφέρει τις ειδικότητες των εργατών τονίζοντας ότι προέρχονταν από διάφορες περιοχές. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΣΕΡΠΙΕΡΙ. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνα από τα μεταλλεία, τις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας και τις γειτονιές των κατοίκων.
00:07:57:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι η ανάπτυξη της εταιρείας στηρίχτηκε στην εκμετάλλευση των μεταλλωρύχων. Κάνει λόγο για τις εξεγέρσεις που ακολούθησαν και τους λόγους που τις προκάλεσαν. Πλάνα από τα ορυχεία και τις εξεγέρσεις.
00:08:28:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΡΟΓΛΟΥ αναφέρει ότι υπήρξε εργάτης στην εταιρεία. Χαρακτηρίζει τη δουλειά επικίνδυνη. Περιγράφει τον τρόπο δουλειάς και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν. Εξηγεί τους λόγους που έφερναν μετάλλευμα από το εξωτερικό. Αναφέρεται στις περιπέτειες της δουλειάς τους και κάνει λόγο για τα προβλήματα υγείας που είχαν πολλοί εργάτες. Πλάνα από τα μεταλλεία και τα ορυχεία.
00:17:32:00
Ο αφηγητής χαρακτηρίζει τη ζωή των μεταλλείων δύσκολη και αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στη ζωή των ανθρώπων. Διάφορα πλάνα από τα μεταλλεία και τα ορυχεία.
00:18:56:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι η εταιρεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Τονίζει πως ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ υπήρξε φίλος του ΣΕΡΠΙΕΡΙ και τύγχανε και της γενικότερης υποστήριξής του. Πλάνα από την εταιρεία μεταλλείων με τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.
00:19:18:00
Πλάνα από τις στοές των μεταλλείων. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΡΟΓΛΟΥ χαρακτηρίζει τις στοές ως φυλακές. Δίνει στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των εργατών χαρακτηρίζοντας τους σκλάβους. Ο μέσος όρος ζωής μέχρι και το 1935 ήταν τα 30 χρόνια για τους άνδρες και τα 35 για τις γυναίκες. Ο αφηγητής αναφέρει ότι στο βάθος μιας στοάς ήταν το κελί που ο ΣΕΡΠΙΕΡΙ χρησιμοποιούσε ως φυλακή για τους απείθαρχους ή τους συνδικαλιζόμενους εργάτες.
00:21:52:00
Πλάνα από διάφορα κτήρια του ΛΑΥΡΙΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι η Γαλλική εταιρεία έφερε στο ΛΑΥΡΙΟ και στοιχεία προηγμένου τεχνολογικού πολιτισμού όπως ηλεκτρισμό, τηλεφωνία, σιδηρόδρομο, νοσοκομεία, φαρμακεία, θέατρο, χοροεσπερίδες. Η Γαλλική εταιρεία μεταλλείων ΛΑΥΡΙΟΥ κατασκευάζει άριστο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ο αφηγητής επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι τίμησαν τον ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΣΕΡΠΙΕΡΙ εκτός από τον ανδριάντα και με κοπή αναμνηστικού μεταλλίου. Πλάνα από τη Γαλλική εταιρεία και το αναμνηστικό μετάλλιο.
00:23:48:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στους Μωαμεθανούς εργάτες. Ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και τους χαρακτηρίζει «καταπιεσμένη κατηγορία εργατών». Πλάνα από τις γειτονιές τους.
00:24:45:00
Διάφορα πλάνα από τους δρόμους του ΛΑΥΡΙΟΥ και από μια ταβέρνα που τραγουδά ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ. Ο ΣΑΛΙ ΜΕΧΜΕΤ ΣΑΛΙ περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσής του, εκφράζει το παράπονό του και κάνει λόγο για τα συναισθήματά του.
00:30:27:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι πλήθος ξένων έρχεται στο ΛΑΥΡΙΟ, όπως οι ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ψαράδες. Είναι επαγγελματίες, οικογενειάρχες και ήσυχοι άνθρωποι. Παρακολουθούμε πλάνα με Αιγύπτιους ψαράδες να δουλεύουν στο λιμάνι του ΛΑΥΡΙΟΥ.
00:32:06:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι στα τέλη του 1960 πλήθος βιομηχανιών εγκαταστάθηκαν στο ΛΑΥΡΙΟ. Η αναστολή όμως των εργασιών της Γαλλικής εταιρείας συμπαρέσυρε και άλλα εργοστάσια. Ο πληθυσμός μειώθηκε και εμφανίστηκε το φαινόμενο της ανεργίας. Πλάνα από τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια.
00:33:31:00
Ο αφηγητής χαρακτηρίζει το ΛΑΥΡΙΟ ως ενδιάμεσο σταθμό για διάφορες κατηγορίες ανθρώπων. Γενικά πλάνα του ΛΑΥΡΙΟΥ.
00:34:14:00
Μιλούν ΚΟΥΡΔΟΙ πρόσφυγες περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα τους και εξηγούν τους λόγους που αναγκάστηκαν να έρθουν στην ΕΛΛΑΔΑ. Εξομολογούνται ότι δεν μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, γιατί αισθάνονται το φόβο των ΤΟΥΡΚΩΝ. Διάφορα πλάνα από τις γειτονιές των ΚΟΥΡΔΩΝ, με παιδιά να τραγουδούν και να παίζουν. Πλάνα από το εσωτερικό του σπιτιού μιας οικογένειας από το ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ και πλάνα από τα συσσίτια των ΚΟΥΡΔΩΝ.
00:49:09:00
Ο αφηγητής χαρακτηρίζει το ΛΑΥΡΙΟ δύσκολη πόλη, που για να ζήσεις σε αυτήν πρέπει να την αγαπήσεις. Γενικά πλάνα από την πόλη του ΛΑΥΡΙΟΥ.
00:49:49:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Θεματικοί Όροι
κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, δευτερογενής οικονομία, βιομηχανία, μεταλλείο, εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, εργασιακό περιβάλλον, συνθήκες εργασίας, τρόπος ζωής, Μεσοπόλεμος, δεκαετία 60, ανεργία, οικονομική ερήμωση, προβλήματα υγείας, εργατική τάξη, μουσουλμανική μειονότητα, πρόσφυγες
Αναφορές
ΝΙΚΟΣ ΜΟΡΟΓΛΟΥ, εργάτης μεταλλείων
ΣΑΛΙ ΜΕΧΜΕΤ ΣΑΛΙ, εργάτης μεταλλείων
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΡΔΕΛΛΑΣ, ορυκτολόγος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ ΣΕΡΠΙΕΡΗ, ιδρυτής της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ, μουσικός
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ, φορέας οικονομίας
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΛΑΥΡΙΟ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Σκηνοθέτης:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΙΝΙΑΔΑΚΗ
Μοντάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ
Έρευνα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
Μουσική επιμέλεια:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Εργαστήρια εικόνας και ήχου:
CINETIC
© ERT S.A. 1998
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:50:14:22
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009