ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ, ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
0000020097
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗΣ, ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000020097
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ, ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1993
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗΣ, ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στην εκπομπή αυτή της σειράς «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» φιλοξενούμενος είναι ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ. Στην αρχή, γίνεται λόγος για την πρώτη φάση του μεταπολεμικού εμφύλιου σπαραγμού, τα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ, το 4ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, τη Συμφωνία της ΒΑΡΚΙΖΑΣ. Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ συνομιλώντας με τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΙΤΣΗ μιλά για τα σχολεία απ’ όπου πέρασε, την Αντίσταση, τη φυλακή, τη δημοσιογραφία, τις βουλευτικές θητείες, τη χούντα, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τις ιλιγγιώδεις πτώσεις και ανόδους της Αριστεράς και, κυρίως, τα βιώματά του, μέσα από τις πολλές και ποικίλες συναναστροφές του. Επίσης, αναφέρεται στη δεύτερη φάση του εμφύλιου πολέμου και διατυπώνει την άποψη ότι ήταν λάθος η παραγκώνιση των διανοούμενων αριστερών από τους προλετάριους. Τέλος, κάνει λόγο για τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ και τις συνθήκες της εξορίας. Εκφράζει την εκτίμησή του τόσο για την προσφορά της Αριστεράς στην μετεμφυλιακή ΕΛΛΑΔΑ, όσο και για την επιβίωση των αριστερών ιδεών μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Τίτλοι αρχής.
00:01:02:00
Πλάνα φωτογραφίας του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ, συνομιλίας με δημοσιογράφο, συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα καθώς και πλάνα από τον εμφύλιο πόλεμο. Εμφανίζονται οι τίτλοι «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ» και «ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».
00:01:32:00
Πλάνο από τον εμφύλιο πόλεμο με πορεία πολεμιστών σε γέφυρα.
00:01:36:00
Πλάνα από τα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ, με καταστροφές κτηρίων, αεροπορική επιδρομή, κινήσεις στρατιωτών σε δρόμους, βολές τεθωρακισμένου. Ο αφηγητής αναφέρεται στα γεγονότα και τον εγκλωβισμό του ελληνικού λαού σε μία εμφύλια διαμάχη, ενώ προσδοκούσε να αναδημιουργηθεί, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
00:02:24:00
Πλάνα από τα Δεκεμβριανά, με αεροπορική επιδρομή, οδομαχίες, αφίσες του ΕΛΑΣ, κινήσεις τεθωρακισμένων. Ο αφηγητής αναφέρεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο του 4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ της ΑΘΗΝΑΣ, στο οποίο συμμετείχαν και πολλοί πνευματικοί άνθρωποι. Μεταξύ αυτών σημειώνεται και ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ, φοιτητής Ιατρικής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση ΕΠΟΝ.
00:02:57:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να συνομιλεί με δημοσιογράφο. Ο πρώτος αναφέρει ότι στους κύκλους φωτισμένων κομμουνιστών καλλιεργούνταν ιδέες ενός δημοκρατικού ανοίγματος συμμετοχής των ευρύτερων λαϊκών μαζών στην πολιτική, παρά τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων και του ξένου παράγοντα. Μάλιστα, προσθέτει ότι και στη συντηρητική παράταξη υπήρχαν φωνές που αναγνώριζαν ότι η εμμονή των Άγγλων στην επιβολή του Βασιλιά, ακόμα και μέσω εμφυλίου πολέμου, θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
00:03:57:00
Πλάνο από την επίσκεψη του ΤΣΩΡΤΣΙΛ στην ΑΘΗΝΑ κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, τα Χριστούγεννα του 1944. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ανάγκη δυναμικής επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.
00:04:11:00
Πλάνα από τον εμφύλιο πόλεμο, με κινήσεις και βολές πεζικού και τεθωρακισμένων στους δρόμους των ΑΘΗΝΩΝ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι στις 27 Δεκεμβρίου εξαπολύθηκε γενική επίθεση των Άγγλων κατά των δυνάμεων του ΕΛΑΣ.
00:04:26:00
Πλάνα από την πορεία μονάδων πεζικού. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αποχώρηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την ΑΘΗΝΑ, που άρχισε στις 5 Ιανουαρίου 1945 και στις προσπάθειες παύσης των εχθροπραξιών.
00:04:40:00
Πλάνα δημοσιευμάτων εφημερίδων σχετικά με τη Συμφωνία της ΒΑΡΚΙΖΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης ΠΛΑΣΤΗΡΑ και του ΕΑΜ, καθώς και στην απόφαση κατάθεσης των όπλων από τον ΕΛΑΣ.
00:04:59:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει στο δημοσιογράφο ότι εκείνη την περίοδο ήταν με το Σύνταγμα του ΕΛΑΣ ΑΘΗΝΩΝ στο ΕΥΠΑΛΙΟ, μετά από δραματική πορεία, όπου και έμαθαν για τη Συμφωνία της ΒΑΡΚΙΖΑΣ. Σημειώνει την κατάθεση των όπλων που είχαν αρπαχθεί από τις κατοχικές ομάδες. Ακολούθως, απαντά σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου για τις τότε προοπτικές τους και σημειώνει ότι άλλοι πορεύονταν επί της πολιτικής επίλυσης, ενώ άλλοι επέλεγαν την ένοπλη εμπλοκή.
00:07:14:00
Πλάνα φωτογραφιών από την παράδοση του οπλισμού του ΕΛΑΣ, καθώς και από τους πρωταγωνιστές μετά τις συνομιλίες και την ομιλία τους προς πολίτες. Ο αφηγητής αναφέρεται στην κατάθεση των όπλων από τον ΕΛΑΣ κατά την ημερήσια διαταγή της 16ης Φεβρουαρίου 1945, την οποία υπέγραψαν οι ΣΑΡΑΦΗΣ και ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, και στο μήνυμα προς τους αντιστασιακούς.
00:08:13:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει στο δημοσιογράφο ότι πολλοί διέβλεπαν πλέον τον πολιτικό ρόλο της Αριστεράς προς συνένωση των πολιτικών δυνάμεων. Έπειτα, απαντά σε ερώτημα του δημοσιογράφου ότι η ευρύτερη επιρροή στον ελληνικό λαό χάθηκε εξαιτίας των γενικότερων πολιτικών συνθηκών και των ανανεωτικών τάσεων που δημιουργήθηκαν, ενώ η ηγεσία της Αριστεράς στάθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων και ανέτοιμη να πρωταγωνιστήσει.
00:12:08:00
Πλάνα από την απελευθέρωση των ΑΘΗΝΩΝ το 1944 και τις λαϊκές εκδηλώσεις στους δρόμους.
00:12:30:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να σημειώνει στο δημοσιογράφο ότι το κομμουνιστικό ρεύμα στην ΕΛΛΑΔΑ, που ήταν ο εκφραστής της Αριστεράς, είχε στενόκαρδες αντιλήψεις που του κόστισαν, όπως την εμμονή στην προβολή της εργατικής τάξης και στον παραμερισμό των διανοούμενων και των επιστημόνων. Έπειτα, αναφέρεται στο παράδειγμα του ιταλικού και του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που απέφυγαν τον εμφύλιο πόλεμο.
00:15:36:00
Πλάνα του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, της παραλιακής οδού. Εμβόλιμο πλάνο οικογενειακής φωτογραφίας του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ γεννήθηκε στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, αλλά μεγάλωσε στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Προσθέτει ότι ο πατέρας του ΜΙΧΑΛΗΣ ήταν καθηγητής, είχε τρία παιδιά και διετέλεσε βουλευτής και υπουργός κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
00:16:16:00
Πλάνο της ΠΛΑΚΑΣ και του βράχου της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ έγινε πάλι υπουργός το 1934 και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ΑΘΗΝΑ, ενώ ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ γράφτηκε αρχικά στο σχολείο της οδού ΜΕΘΩΝΗΣ και κατόπιν στο Πειραματικό.
00:16:36:00
Πλάνα του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ σε δημόσια εκδήλωση στο ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ και μιας αντικαθεστωτικής διαδήλωσης. Ο αφηγητής αναφέρεται στη δικτατορία του ΜΕΤΑΞΑ, στην εξορία του ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΚΟΥ το 1937, ενώ τονίζει τη διαμόρφωση των πολιτικών πεποιθήσεων του ΛΕΩΝΙΔΑ.
00:16:57:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει στο δημοσιογράφο σχετικά με τα σχολεία που πέρασε, την αντίσταση, τη φυλακή, τη δημοσιογραφία, τις βουλευτικές θητείες, τη χούντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις ιλιγγιώδεις πτώσεις και ανόδους της Αριστεράς, στις οποίες αναγνωρίζει και το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, και κυρίως τα βιώματά του με τις χιλιάδες ανθρώπων που έχει συναναστραφεί. Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι κατά την περίοδο της φυλάκισής του ήταν στην ιατρική ομάδα του ΝΙΚΟΥ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ που περιέθαλπε τους κρατούμενους, γνωρίζοντας με διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο πολλούς ανθρώπους.
00:20:26:00
Πλάνο του ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ κα της πόλεως των ΑΘΗΝΩΝ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι την άνοιξη του 1945, μετά τη Συμφωνία της ΒΑΡΚΙΖΑΣ, παρά την κάποια εκτόνωση της αντιπαλότητας, υπέβοσκαν τα πολιτικά πάθη.
00:20:44:00
Πλάνα από τη μετεμφυλιακή ΕΛΛΑΔΑ, με εξαθλιωμένους πολίτες, επιμνημόσυνες δεήσεις σε τάφους νεκρών. Ο αφηγητής αναφέρεται στον εντός των παρατάξεων σχεδιασμό αντεκδικήσεων.
00:21:00:00
Πλάνο του κεντρικού κτηρίου του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ επέστρεψε στο πανεπιστήμιο εντείνοντας την αριστερή συνδικαλιστική του δράση.
00:21:09:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει στο δημοσιογράφο ότι ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση της αριστερής παράταξης σε δύσκολες συνθήκες. Αναφέρεται στο φόνο του γιου του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΔΑΤΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΛΕΝΙΝ ΚΟΡΔΑΤΟΥ, από χωροφύλακα την ώρα που τοιχοκολλούσε το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, καθώς και στην εκτέλεση πολλών αριστερών από ακραία στοιχεία της δεξιάς. Προβάλλεται πλάνο με την εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ».
00:23:47:00
Πλάνο του κεντρικού κτηρίου του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Οι αφηγητές αναφέρουν ότι το 1945 στην Ιατρική Σχολή ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ και η σύντροφός του ΚΑΛΗ αποτελούν αχώριστο ζευγάρι και ότι ο πρώτος συλλαμβάνεται ως ένοχος για φόνο, αλλά αθωώνεται μετά από πολύμηνη φυλάκιση. Εμβόλιμο πλάνο φωτογραφίας του ζεύγους.
00:24:22:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρεται στην απαλλαγή του από την κατηγορία. κατόπιν, στρέφεται στη συνδικαλιστική του δράση στο Πανεπιστήμιο και παραθέτει το παράδειγμα της συναινετικής στάσης του συμφοιτητή του της δεξιάς παράταξης ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ, ενώ σημειώνει τη μαχητικότητα της ΚΑΛΗΣ, την οποία γλύτωσε πολλές φορές από κίνδυνο ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.
00:26:14:00
Πλάνα του κτηρίου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, δρόμου με πανώ υπέρ της αποχής και μάχης κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Ο αφηγητής αναφέρει ότι τον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 1945 η κυβέρνηση ΣΟΦΟΥΛΗ κήρυξε εκλογές για τις 31 ΜΑΡΤΙΟΥ, από τις οποίες το ΕΑΜ με υποκίνηση του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ αποφασίζει αποχή, ενώ την ίδια μέρα σημειώθηκε η επίθεση στο ΛΙΤΟΧΩΡΟ, η οποία οδήγησε σε νέα έκρηξη του εμφυλίου.
00:27:03:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να απαντά σε ερώτημα του δημοσιογράφου ότι και η δεύτερη φάση του εμφυλίου ήταν αποτέλεσμα ενός συνόλου λαθών, μεταξύ των οποίων και η παραγκώνιση των διανοούμενων αριστερών από τους προλετάριους, κατακρίνοντας και τη σύγχρονη ηγεσία του ΚΚΕ ως πάσχουσα από τα ίδια σύνδρομα.
00:29:33:00
Πλάνα από τον εμφύλιο πόλεμο, με καταστροφή οικισμών, το θρήνο και τις κηδείες θυμάτων και εξαθλιωμένους πολίτες. Ο αφηγητής αναρωτιέται για το μίσος, τις καταστροφές και τις διώξεις που γνώρισε η εν λόγω γενιά, αντί να προσφέρει τη δυναμική της σε δημιουργικές διαδικασίες.
00:30:14:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ. Αναφέρει ότι κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του και από εκεί βρέθηκε στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ. Χαρακτηρίζει το εκεί Τάγμα ως ένα διεθνές πείραμα με εκτελεστή τον Υπολοχαγό ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ, που αποσκοπούσε στην αποκτήνωση του ανθρώπου.
00:32:09:00
Πλάνα από τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ και φωτογραφίες των εκεί εγκλείστων. Οι αφηγητές αναφέρονται στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκαν εκεί και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
00:32:53:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάποιος μεγάλος λογοτέχνης που να αποδώσει το μέγεθος της τραγωδίας στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ. Συγκρίνει με άλλους συγγραφείς που απέδωσαν αντίστοιχα τον ισπανικό εμφύλιο ή τον Andre Malraux.
00:33:55:00
Πλάνα από τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ.
00:34:10:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει στο δημοσιογράφο ότι μετά τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ αποφάσισαν με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΑΡΑΚΟ, τον ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΖΙΦΡΩΝΗ και άλλους φοιτητές να φύγουν για το βουνό, επιχειρώντας να διαφύγουν με καΐκι παραπλέοντας την ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ και μέσω της ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
00:34:56:00
Πλάνο θάλασσας και παραθαλάσσιας περιοχής.
00:35:06:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει στο δημοσιογράφο ότι τότε γνωρίστηκε με τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ, αλλά το σχέδιο προδόθηκε και συνελήφθησαν καταλήγοντας στη φυλακή, ενώ τον ΜΑΡΤΙΟ του 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο και για δέκα ημέρες έμειναν στα κελιά μελλοθανάτων των φυλακών ΑΒΕΡΩΦ. Αναφέρει, μάλιστα, ότι υπεύθυνος για το ναυτικό έλεγχο της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ήταν ο συμμαθητής του ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΚΟΝΙΑΛΗΣ.
00:37:23:00
Πλάνο της ΠΛΑΚΑΣ και του βράχου της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις συνεχείς ήττες του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, το πλήθος των καταδικασμένων μελλοθανάτων και την είδηση σύγκλησης της 5ης ολομέλειας του ΚΚΕ από τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ.
00:37:51:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ. Αναφέρεται στην προσωπικότητα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και στην εσωκομματική κατάσταση του ΚΚΕ.
00:40:23:00
Πλάνα από τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ και τις εκεί εγκαταστάσεις. Ο αφηγητής αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 1951 πολλοί κρατούνταν εκεί εξόριστοι υπό άθλιες συνθήκες, ενώ στη ΒΟΥΛΗ γίνονταν προσπάθειες για κατάργηση του στρατοπέδου. Προσθέτει ότι τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ ανακοινώθηκε η ίδρυση του κόμματος ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΕΔΑ) από τους ΠΑΣΑΛΙΔΗ, ΜΑΡΙΟΛΗ, ΧΑΤΖΗΜΠΑΗ και ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΚΟ, καταλαμβάνοντας στις εκλογές του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ποσοστό 10, 57% και δέκα έδρες, ενώ οι εξόριστοι ΣΑΡΑΦΗΣ, ΗΛΙΟΥ και ΓΛΕΖΟΣ εκλέγονται βουλευτές.
00:41:12:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να τονίζει στο δημοσιογράφο την ανανεωτική δύναμη του κινήματος και τις βαθιές του ρίζες παρά τη στρατιωτική ήττα, ενώ σημειώνει την πολιτική συνεργασία του 1956 που ξεκινούσε από τη δεξιά του ΤΣΑΛΔΑΡΗ μέχρι την ΕΔΑ, το δημοκρατικό μέτωπο με τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και την εκτίναξη της ΕΔΑ στο 25% το 1958. Μάλιστα, υπογραμμίζει την προοπτική προσφοράς της Αριστεράς μέσα από το δημοκρατικό σύστημα, καταδικάζοντας τον ένοπλο αγώνα.
00:45:43:00
Πλάνα από το κτήριο όπου εδρεύει η εφημερίδα «ΑΥΓΗ». Ο αφηγητής αναφέρει ότι η εφημερίδα κυκλοφόρησε το 1952, με διευθυντή τον ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ και στέλεχος τον ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟ.
00:46:03:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει στο δημοσιογράφο ότι, ως δημοσιογράφος, αισθάνθηκε τον παλμό του λαού.
00:46:28:00
Πλάνα από το ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ με το ενετικό φρούριο στο λιμάνι, το λιμάνι, την πλατεία ΛΕΟΝΤΩΝ και φωτογραφία από βουλευτές. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ήταν τόπος καταγωγής της μητέρας του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ και εκεί ο ίδιος υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 1961, που κέρδισε η ΕΡΕ και εκλέχθηκε με το ΠΑΜΕ.
00:47:07:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να απαντά στο δημοσιογράφο ότι ο πατέρας του βάδισε στα βήματα της δημοκρατικής παράταξης, όπου βάδισαν όλα τα παιδιά του. Μιλά για την πολιτική του πορεία στο Κοινοβούλιο και προσθέτει ότι οι εκλογές του 1961, που ο ίδιος συμμετείχε για πρώτη φορά, χαρακτηρίζονταν από τη βία και τη νοθεία. Στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση βρέθηκε στο βήμα από τους επικεφαλής της παράταξής του, ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΡΙΛΑΚΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ. Περιγράφει αυτή την πρώτη του εμπειρία.
00:50:21:00
Πλάνα από την κεντρική αίθουσα του ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ. Τελετή ορκωμοσίας της Βουλής που σχηματίστηκε από τις εκλογές του 1961.
00:50:43:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρεται στη μαχητικότητα και αντιπαλότητα των πολιτικών παρατάξεων, τους κοινωνικούς αγώνες και τη δολοφονία ΛΑΜΠΡΑΚΗ.
00:52:04:00
Πλάνα από διαδήλωση και συμπλοκές μπροστά στο κεντρικό κτήριο του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.
00:52:28:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να σημειώνει ότι εκείνη την περίοδο η αριστερά προσέφερε στη δημοκρατική ανανέωση της κοινωνίας, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι συνέβαλαν στην οικονομική πρόοδο, ενώ κάποιοι τρίτοι επωφελήθηκαν.
00:54:19:00
Πλάνα της ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ της ΜΟΣΧΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι το 1993 η συγκεκριμένη πλατεία και το ΚΡΕΜΛΙΝΟ αποτελούν εικόνες παρακμής και αβεβαιότητας.
00:55:02:00
Πλάνο του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ να αναφέρει ότι οι ιδέες της αριστεράς θα ζουν πάντα, διότι το υπόστρωμά τους βρίσκεται στην εκρηκτική φύση του ανθρώπου, ενώ κατακρίνει τα καθεστώτα του Υπαρκτού Σοσιαλισμού.
00:56:43:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Post Production:
Μ. ΜΟΔΙΑΝΟΣ ΕΠΕ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Σενάριο:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Έρευνα-Επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΑΣ
Αφήγηση:
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
Ρεπορτάζ:
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗ
Μοντάζ:
Σ. ΜΑΥΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ηχοληψία:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:57:17:18
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009