ΟΥΛΑΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
0000020076
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000020076
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΟΥΛΑΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Χρονολογία Παραγωγής
1993
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Πρόκειται για επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ της σειράς «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» που αναφέρεται στις αντιστασιακές οργανώσεις και στη δράση τους στην κατοχική ΕΛΛΑΔΑ. Ξεκινά με πλάνο τεσσάρων ανδρών, οι οποίοι ήταν μέλη της οργάνωσης «ΟΥΛΑΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», και ήταν και οι μόνοι επιζώντες οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς τα γεγονότα των ημερών και καταθέτουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Έπειτα, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην αντιστασιακή οργάνωση «ΠΕΑΝ» και στον αρχηγό της K. ΠΙΕΡΡΙΚΟ, που πέτυχε την ανατίναξη των γραφείων της φιλοναζιστικής οργάνωσης «ΕΣΠΟ». Τα μέλη της οργάνωσης παραθέτουν αναλυτικά τα γεγονότα, πριν και μετά το χτύπημα, και μιλούν για τις πολύ καλά οργανωμένες κινήσεις τους, για τη συνεισφορά των απλών ανθρώπων στο έργο τους, για τις συλλήψεις των αγωνιστών και τη μεταφορά τους σε φυλακές όπου βασανίζονταν βάναυσα ή και θανατώνονταν, καθώς και για τη δραπέτευση μερικών από αυτούς.
Τίτλοι αρχής.
00:01:34:00
Πλάνο τεσσάρων ηλικιωμένων, μελών του «Ουλαμού Καταστροφών», να συζητούν. Ο αφηγητής γυρίζει το χρόνο πίσω, πενήντα χρόνια πριν, και μιλάει για τη δημιουργία της αντιστασιακής οργάνωσης που ονομάστηκε «Ουλαμός Καταστροφών».
00:01:51:00
Πλάνο σε κάθε έναν από τους ηλικιωμένους, που ήταν μέλη της οργάνωσης. Ο αφηγητής τούς παρουσιάζει με την εξής σειρά: ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΤΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΝΩΤΑΣ. Αυτοί ήταν οι μόνοι επιζώντες.
00:02:05:00
Πλάνο στους τέσσερεις ενώ ακούγεται η φωνή του ενός να μιλά για την οργάνωση «ΠΕΑΝ» («Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων») του ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ. Αναφέρεται στην ανατίναξη των κεντρικών γραφείων της προδοτικής φιλοναζιστικής οργάνωσης «ΕΣΠΟ» («Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση») στην ΑΘΗΝΑ. Ο αφηγητής χαρακτηρίζει αυτή την κίνηση μεγάλο σαμποτάζ.
00:02:20:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από φωτιά σε κτήριο, με τους ηλικιωμένους να βρίσκονται πίσω. Ο αφηγητής αναφέρεται στους ραδιοσταθμούς ΛΟΝΔΙΝΟΥ και ΜΟΣΧΑΣ, οι οποίοι χαρακτήρισαν την παραπάνω κίνηση ως τη σπουδαιότερη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη ΕΥΡΩΠΗ μέχρι εκείνη τη στιγμή.
00:02:29:00
Πλάνο και πάλι στους ηλικιωμένους ενώ ο αφηγητής αναφέρεται στην ελπίδα που γεννήθηκε μετά το χτύπημα στα φιλοναζιστικά γραφεία. Η χώρα τότε θα περνούσε δύσκολη περίοδο.
00:02:36:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από κτήριο να φλέγεται. Ακούγεται ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ να αναφέρεται στο χτύπημα κατά των γραφείων.
00:02:47:00
Πλάνο κινούμενο στα πρόσωπα των τεσσάρων ηλικιωμένων και αναγραφή των ονομάτων τους. Ακούγεται ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ και παρουσιάζεται σε πρώτο πλάνο να μιλά για την αισιοδοξία που σκόρπισε στους Έλληνες το συγκεκριμένο χτύπημα. Μιλάει για το ρόλο της οργάνωσης και για το γεγονός ότι τα μέλη της δε χρηματίστηκαν και ποτέ δεν εξυπηρέτησαν κομματικά συμφέροντα.
00:03:39:00
Πλάνο από τη συμβολή των οδών ΠΑΤΗΣΙΩΝ και ΓΛΑΥΣΤΩΝΟΣ. Εκεί στεγαζόταν κατά την κατοχή η «ΕΣΠΟ». Ο αφηγητής αναφέρει ότι κύριο μέλημά της ήταν η στρατολόγηση εθελοντών, για να πολεμήσουν στο πλευρό του ναζιστικού στρατού.
00:03:57:00
Πλάνα σε προτομή του ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ, αρχηγού της ΠΕΑΝ, όπως επισημαίνει ο αφηγητής. Αναφέρεται στη δράση του χαρακτηρίζοντάς τον εγκέφαλο της επίθεσης στην «ΕΣΠΟ». Μιλάει και για την εκτέλεσή του από τους Γερμανούς τον Φεβρουάριο του 1943.
00:04:14:00
Πλάνο σε σήμα της «ΠΕΑΝ» και αναφορά του αφηγητή στον Πρόεδρό της, ΘΑΝΑΣΗ ΣΚΟΥΡΑ, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.
00:04:20:00
Πλάνο από την οδό ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΕΩΣ, η οποία βρίσκεται κοντά στη ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ.
00:04:26:00
Εξωτερικά πλάνο από την οικία του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, που βρίσκεται στην οδό ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΕΩΣ 7. Είχε μεταβληθεί σε κέντρο αντίστασης και ηρωικών αποφάσεων, όπως αναφέρει ο αφηγητής
00:04:35:00
Πλάνο στο βιβλίο του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, «ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΕΩΣ 7», όπου εκεί έχει καταγράψει τις μνήμες του.
00:04:45:00
Πλάνο στις σελίδες του βιβλίου ενώ ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα του βιβλίου. Αυτό αναφέρεται στις 27 Απριλίου 1941, ημερομηνία κατά την οποία ήρθαν οι Γερμανοί στην ΕΛΛΑΔΑ. Παράλληλα, ασπρόμαυρα πλάνα από Γερμανούς στρατιώτες.
00:05:46:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ αναφέρεται στο καλοκαίρι του 1941 και στις αντιδράσεις του κόσμου για τη γερμανική εισβολή. Δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι νικήθηκαν οι Έλληνες στρατιώτες. Παράλληλα, μιλάει και για τον ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟ, ο οποίος ήταν αξιωματικός της αεροπορίας και ανήκε στο ενωτικό κόμμα του ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ. Αυτός ίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση «ΠΕΑΝ».
00:06:51:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΝΩΤΑΣ. Μιλά για την ένταξή του στην «ΠΕΑΝ» με την προτροπή του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ. Ήταν από τα πρώτα μέλη που μυήθηκαν στην οργάνωση. Στην αρχή, είχαν στόχο την έκδοση και διανομή μιας εφημερίδας. Στη συνέχεια, ίδρυσαν τον «Ουλαμό Καταστροφών», ο οποίος αποσκοπούσε σε πράξεις δολιοφθορών.
00:07:44:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΤΟΣ αναφέρεται στην ένταξή του στην «ΠΕΑΝ» και στη φιλική σχέση του με τον ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ο οποίος τον ενθάρρυνε να συμμετάσχει. Κατόπιν, και ο ίδιος έκανε δικές του προσπάθειες, προκειμένου να βοηθήσει.
00:09:24:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από μάχες ενώ ο αφηγητής αναφέρεται στον επεκτατισμό των Γερμανών. Το 1942 ο χιτλερικός στρατός ήταν πανίσχυρος. Προσπαθούσε να επιβάλει «σιδηρά πειθαρχία» και να εξουδετερώσει τα φρονήματα και τις αντιστάσεις των αντιπάλων. Προσεταιρίζονταν πεινασμένους οπαδούς με το δέλεαρ της τροφής.
00:10:08:00
Ασπρόμαυρα πλάνα της περιοχής της Ακρόπολης. Ο αφηγητής αναφέρεται στην Αθήνα, αρχές καλοκαιριού του 1942, και στις φιλοναζιστικές οργανώσεις που δρούσαν εκεί. Πρόκειται για την «ΟΕΔΕ» και την «ΕΣΠΟ». Και οι δύο υπήρξαν οργανώσεις που εκμεταλλεύονταν την πείνα και τη δυστυχία. Η προπαγάνδα που ασκούσαν ήταν πολύ μεγάλη. Απώτερος στόχος τους ήταν να εντάξουν στο γερμανικό στρατό Έλληνες στρατιώτες. Παράλληλα, πλάνα από τα γραφεία των οργανώσεων και από την καθημερινότητα.
00:11:47:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ αναφέρεται στις αρχές του 1942 και στην εξέλιξη της «ΠΕΑΝ». Μιλάει για τη δράση της και τη συνεργασία της με τον «Όμηρο» (οργάνωση πληροφοριών), που είχε επικεφαλής το δικηγόρο ΑΓΗ ΒΛΑΧΟ. Αυτός μαζί με τον ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟ κατάλαβαν από νωρίς τη βλάβη που θα προκαλούσαν οι δύο οργανώσεις. Έπρεπε να διαλυθούν άμεσα.
00:12:59:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αναφέρεται στην τοποθέτησή του ως υπεύθυνου του παράνομου Τύπου και του τυπογραφείου. Μιλάει για την κυκλοφορία της εφημερίδας τους αλλά και για την επιθυμία τους για κάτι πιο δραστικό. Παράλληλα, αναφέρεται στη μεταφορά εκρηκτικών στο σπίτι μιας συνεργάτιδάς του, της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΠΕΣΗ, που βρίσκεται στο ΚΟΥΚΑΚΙ.
00:15:03:00
Πλάνα από την οδό ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ. Αναφορά του αφηγητή στον Αύγουστο του 1942 και στο σπίτι του γιατρού ΝΙΚΟΥ ΕΛΙΑΝΟΥ. Εκεί είχαν συναντηθεί οι ομαδάρχες της «ΠΕΑΝ». Παράλληλα, πλάνο από το σπίτι του.
00:15:31:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ μιλάει για τη συγκέντρωση των αρχηγών της «ΠΕΑΝ» στο σπίτι του γιατρού. Τους αναφέρει ονομαστικά και επικεντρώνεται στα θέματα που συζήτησαν. Κύριο μέλημά τους ήταν η οργάνωση ενός πιο δραστικού σχεδίου. Αυτό περιλάμβανε τη ρίψη βομβών, οι οποίες ήταν χειροποίητες και τις έφτιαχναν οι ίδιοι.
00:16:41:00
Πλάνο από τον εξωτερικό προαύλιο χώρο του Μουσείου των ΑΘΗΝΩΝ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο σημείο, τον Αύγουστο του 1942, έγινε δοκιμή με τα εκρηκτικά του ΑΝΤΩΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Τα είχε προμηθευτεί από το ΠΕΡΑΜΑ και τα είχε κρυμμένα στο σπίτι της ΙΟΥΛΙΑΣ ΜΠΙΜΠΑ και της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΕΣΗ, συνεργάτιδες της οργάνωσης.
00:17:08:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αναφέρεται στην 15η Αυγούστου 1942 και στην τοποθέτηση βόμβας σε κτήριο των ναζί από τους ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ. Ο στόχος τους ήταν ένα κτήριο δίπλα στο Μουσείο, που λειτουργούσε ως υγειονομική υπηρεσία. Περιγράφει με λεπτομέρειες την οργάνωση του σχεδίου. Ύστερα επισημαίνει ότι με τους δύο συνεργάτες του διέκοψε τις σχέσεις του.
00:18:56:00
Στο πλάνο ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ αναφέρεται στη ναζιστική «ΟΕΔΕ» και στη δράση της. Λέει ότι ήταν μικρότερη από την «ΕΣΠΟ» και τα γραφεία της βρίσκονταν στην οδό ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ. Εκεί σχεδίαζαν να ρίξουν βόμβα. Μαζί του θα είχε και το στενό συνεργάτη του ΝΙΚΟ ΜΟΥΡΤΟ, στον οποίο είχε μεγάλη εμπιστοσύνη.
00:19:51:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΤΟΣ αναφέρεται στην επίθεση κατά της «ΟΕΔΕ». Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε δεν τον ικανοποιούσαν. Αυτή η επίθεση του φαινόταν πιο αποτελεσματική.
00:19:55:00
Στο πλάνο ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ αναφέρεται στις διεργασίες που πραγματοποιήθηκαν πριν την επίθεση κατά της «ΟΕΔΕ». Το ραντεβού τους ήταν στις 9 το βράδυ, όμως δεν πήγαν όλοι οι συνεργάτες. Ο ίδιος τονίζει το γεγονός ότι φοβήθηκε και σκέφτηκε να αναβάλει το εγχείρημα. Τελικά, τον μετέπεισαν.
00:21:03:00
Πλάνα της οδού ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ και φωτογραφίες των τριών μελών της «ΠΕΑΝ». Ο αφηγητής αναφέρεται στη νύχτα στις 22 Αυγούστου και στην πράξη των γενναίων αυτών ανδρών.
00:21:22:00
Πλάνο του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ο οποίος μιλά για τη βραδιά εκείνη και τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της «ΟΕΔΕ». Περιγράφει αναλυτικά το εγχείρημα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, όταν τους αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής. Τίποτα, όμως, δεν τους σταματούσε.
00:22:43:00
Εξωτερικό πλάνο σε παράθυρο των γραφείων της «ΟΕΔΕ».
00:22:49:00
Πλάνα από την οδό ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ, που βρισκόταν τα γραφεία της οργάνωσης, κοντά στην πλατεία ΚΑΝΙΓΓΟΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ζημιές που προκάλεσε η βόμβα.
00:23:02:00
Στο πλάνο ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ λέει ότι με το συνεργάτη του, τον ΓΑΛΑΤΗ, άρχισαν να ανιχνεύουν τα γραφεία της «ΕΣΠΟ», γιατί ήθελαν να τοποθετήσουν και εκεί βόμβα.
00:24:26:00
Πλάνα από τη συμβολή των οδών ΠΑΤΗΣΙΩΝ και ΓΛΑΥΣΤΩΝΟΣ. Ο αφηγητής μιλάει για το τι συνέβαινε στην περιοχή την περίοδο της Κατοχής. Αναφέρεται στο τριώροφο πέτρινο κτήριο που στεγαζόταν η φιλοναζιστική οργάνωση «ΕΣΠΟ».
00:24:41:00
Πλάνο στο βιβλίο «Αγαθουπόλεως» του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ. Ο αφηγητής διαβάζοντας απόσπασμα από αυτό μιλάει για την «ΕΣΠΟ» και τη δράση της.
00:25:33:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μιλά για την προετοιμασία της βομβιστικής επίθεσης κατά των γραφείων της «ΕΣΠΟ». Περιγράφει αναλυτικά το σχέδιό τους.
00:26:39:00
Στο πλάνο ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ μιλά για την προηγούμενη της επίθεσης μέρα, και τις προετοιμασίες που λάμβαναν χώρα στο καφενείο του ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΕΡΑ.
00:26:49:00
Το πλάνο στον ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ. Κατόπιν, ανοίγει και φανερώνονται και τα άλλα μέλη της «ΠΕΑΝ». Συζητούν για τον ιδιοκτήτη του καφενείου ΠΕΤΡΟ ΛΑΜΕΡΑ και για τις προετοιμασίες, πριν από την επίθεση.
00:28:01:00
Πλάνα από την οδό ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΕΩΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην 19η Σεπτεμβρίου 1942, ημέρα Σάββατο και παραμονή της επίθεσης.
00:28:15:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΝΩΤΑΣ αναφέρεται στις προετοιμασίες και στο ραντεβού τους το πρωινό της Κυριακής.
00:28:58:00
Σε πρώτο πλάνο ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αναφέρεται στη συνάντηση με την ΙΟΥΛΙΑ ΜΠΙΜΠΑ και τον ΓΑΛΑΤΗ την παραμονή της επίθεσης, για να κατασκευάσουν τη βόμβα.
00:30:30:00
Πλάνα από το κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ. Αναφορά του αφηγητή στα μέλη της «ΠΕΑΝ» και στην προετοιμασία πριν την επίθεση.
00:30:53:00
Στο πλάνο τα τρία μέλη της «ΠΕΑΝ», ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΤΟΣ, ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που αναφέρονται στην τελευταία αναγνώριση του σημείου πριν από την επίθεση.
00:32:16:00
Πλάνο του ΑΝΤΩΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ που αναφέρεται στην τοποθέτηση της βόμβας. Συνεργάτης του ήταν ο ΓΑΛΑΤΗΣ, που τον βοήθησε σε όλη την επιχείρηση.
00:33:04:00
Πλάνα από τη συμβολή των οδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και ΧΑΥΤΕΙΩΝ. Αναφορά του αφηγητή στο ξενοδοχείο «Αστόρια» που υπήρχε στην περιοχή και στην 20ή Σεπτεμβρίου 1942, ημέρα της επίθεσης.
00:33:22:00
Στο πλάνο ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΤΟΣ και ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μιλούν για τη συνάντησή τους στο ξενοδοχείο «Αστόρια», μετά τη βομβιστική επίθεση.
00:33:57:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από έκρηξη.
00:34:02:00
Επιστροφή στους τρεις, που κάθονται στον καναπέ και συνομιλούν για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μιλά για την ώρα της έκρηξης και τον πανικό που επικράτησε.
00:34:29:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από έκρηξη και καπνούς.
00:34:38:00
Στο πλάνο ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΤΟΣ αναφέρεται στη στιγμή της έκρηξης και στην επιτυχία της επίθεσης κατά των γραφείων της «ΕΣΠΟ».
00:35:58:00
Ασπρόμαυρα πλάνα και εικόνες από κατεστραμμένα κτήρια. Ο αφηγητής αναφέρεται στην καταστροφή του κτηρίου της «ΕΣΠΟ».
00:36:14:00
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στο πλάνο αναφέρεται στον πανικό των μελών της «ΕΣΠΟ» και στον τραυματισμό πολλών Γερμανών. Πολλοί έπαθαν εγκαύματα, ανάμεσα τους ο γιατρός και πρόεδρος της οργάνωσης.
00:36:39:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΤΟΣ στην οθόνη μιλά για την επίσκεψή του στο χώρο της έκρηξης λίγες ώρες μετά. Αναφέρεται στα σχόλια που άκουγε στο λεωφορείο αλλά και στην ικανοποίησή του για την επίθεση.
00:37:39:00
Πλάνο στον καναπέ που κάθονται οι αγωνιστές της αντίστασης. Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΝΩΤΑΣ μιλά για τις αντιδράσεις του κόσμου μετά την επίθεση. Η ικανοποίηση όλων ήταν διάχυτη.
00:38:15:00
Πλάνο στους αντιστασιακούς, που κάθονται στον καναπέ και συζητούν. Ο αφηγητής μιλά για την προδοσία ορισμένων συμπατριωτών τους και τη συμπάθεια που έδειχναν στους Γερμανούς.
00:38:18:00
Στην οθόνη παραμένουν οι αντιστασιακοί. Ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ αναφέρεται σε κάποιον που τους πρόδωσε για τρεις λίρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι αντιστασιακών.
00:38:39:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από την Ακρόπολη και άλλες περιοχές της ΑΘΗΝΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στον Νοέμβριο του 1942 και στις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί μετά τη βομβιστική επίθεση κατά της «ΕΣΠΟ». Τελικά, καταργήθηκε και τα σχέδιά της ναυάγησαν.
00:39:21:00
Στο πλάνο ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που αναφέρεται στις 11 Νοεμβρίου 1942 και στη σύλληψή τους από την Γκεστάπο. Τους τοποθέτησαν σε διαφορετικές φυλακές και άρχισαν να τους ανακρίνουν.
00:40:03:00
Πλάνα από το λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι το είχαν καταλάβει οι Γερμανοί και το χρησιμοποιούσαν για να παίρνουν πληροφορίες. Παράλληλα, μιλάει για το ρόλο του πατέρα του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ και τη συνεργασία του με αντιστασιακούς. Τους βοήθησε πολύ σε κάθε προσπάθειά τους.
00:40:54:00
Στην οθόνη ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μιλά για τη μεταφορά του στην Γκεστάπο του ΠΕΙΡΑΙΑ και στον ΝΤΑΛΙΑΝΙ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ (συνεργάτη της οργάνωσης). Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, τελικά, δραπέτευσε και ζήτησε από τον ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ προστασία. Του ζήτησε, επίσης, να προστατεύσει το αρχείο της «ΠΕΑΝ» και να κρύψει τα εκρηκτικά, για να μην το βρουν οι Γερμανοί.
00:42:45:00
Επιστροφή στους αντιστασιακούς, που κάθονται στον καναπέ. Μιλά ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ για την προδοσία του ΝΤΑΛΙΑΝΙ.
00:42:59:00
Πλάνο στο άγαλμα του ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ και στα ονόματα των έξι που θανατώθηκαν από τους Γερμανούς, όπως αναφέρει ο αφηγητής.
00:43:12:00
Στην οθόνη ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ μιλά για την «ΠΕΑΝ» και τη συμβολή των δύο γυναικών στην οργάνωση: της ΙΟΥΛΙΑΣ ΜΠΙΜΠΑ και της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΕΣΗ. Και οι δύο είχαν άσχημο τέλος. Τη μία την αποκεφάλισαν στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ και την άλλη την βασάνισαν στη φυλακή, όπου δεν άντεξε και πέθανε.
00:44:06:00
Πλάνο στο άγαλμα του ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ ενώ ο αφηγητής αναφέρεται στην προτομή του, που βρίσκεται στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ, και στη δράση της «ΠΕΑΝ».
00:44:41:00
Τα πλάνα στην προτομή του ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ συνεχίζονται. Ο αφηγητής διαβάζει ποίημα του συντρόφου τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΟΗ, που το έγραψε πριν εκτελεστεί.
00:44:54:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Post Production:
Μ. ΜΟΔΙΑΝΟΣ ΕΠΕ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Σενάριο:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Γενικός συντονιστής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΑΣ
Ιστορικός σύμβουλος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ
Αφήγηση:
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
Ρεπορτάζ:
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗ
ΝΑΝΣΥ ΚΟΤΡΟΤΣΟΥ
Φωτογραφία:
Λ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ηχοληψία:
Χ. ΡΟΥΣΣΟΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:45:46:08
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009