ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
0000154156
Εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ “Παρασκήνιο” αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ (1887-1968), με αφορμή την έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη την περίοδο 2010-2011.
Χρονολογία Παραγωγής
2010
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ "Παρασκήνιο" αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ (1887-1968), με αφορμή την έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη την περίοδο 2010-2011.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ντοκιμαντέρ της σειράς «Παρασκήνιο» αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ (1887-1968), με αφορμή την έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη την περίοδο 2010-2011. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ γεννήθηκε στον Πειραιά από Χιώτες γονείς. Το 1904 γράφτηκε στο Πολυτεχνείο απ’ όπου το 1908 πήρε το δίπλωμα του πολιτικού μηχανικού. Συγχρόνως εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Δάσκαλός του υπήρξε ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ ενώ καθοριστική ήταν και η παρουσία του ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ, σπουδαστή τότε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά. Το 1908 έφυγε για το Μόναχο και στη συνέχεια για το Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του στο σχέδιο, στη ζωγραφική και στην αρχιτεκτονική. Στο διάστημα από το 1935 έως το 1937 εξέδωσε μαζί με τον φίλο του ζωγράφο ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟ ΓΚΙΚΑ, την καλλιτεχνική επιθεώρηση, «3ο Μάτι».
Το δημοτικό σχολείο στα Πευκάκια Λυκαβηττού (1932), η πολυκατοικία της οδού Χέυδεν (1936), η διαμόρφωση του χώρου γύρω από τους λόφους της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου (1954-1958), τα σκίτσα για τον πρότυπο οικισμό της Αιξωνής (1950-1954), ο Παιδικός Κήπος της Φιλοθέης (1961-1964), είναι μέρος μόνο του έργου του που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ ενώ παράλληλα επιχειρεί να φανερώσει πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου αρχιτέκτονα προσεγγίζοντας τις ιδιότητές του ως δημιουργού, ως δάσκαλου και ως στοχαστή.
Για το αρχιτεκτονικό έργο του Δ.Πικιώνη μιλάει ο αρχιτέκτονας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ και ο εγγονός του ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΠΙΚΙΩΝΗΣ. Ο ζωγράφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ αναφέρεται στο ζωγραφικό έργο του Πικιώνη και στις επιρροές του από τον ΠΩΛ ΣΕΖΑΝ. Θυμάται ακόμη, την γνωριμία του μαζί του στο σπίτι του Πικιώνη το χειμώνα του 1941. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ υπήρξε επίσης καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου δίδαξε πάνω από τρεις δεκαετίες ενώ το 1966 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Οι αρχιτέκτονες ΠΑΝΑΓΗΣ ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΒΕΝΕΤΑΣ, ως παλιοί μαθητές του, αφηγούνται γεγονότα από τις παραδόσεις του στο Πολυτεχνείο και μιλούν για τη σχέση του με τους φοιτητές του. Τέλος, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ μας ξεναγεί στην ενότητα της εποχής του Μεσοπολέμου στο υπό διαμόρφωση τότε Μουσείο της Πινακοθήκης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.
Στο ντοκιμαντέρ ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο με την φωνή του ΠΙΚΙΩΝΗ από διάλεξή του στο Ναύπλιο, που διαφύλαξε η κόρη του Αγνή. Επίσης, προβάλλονται πλάνα από ένα ερασιτεχνικό φιλμάκι 8 χιλιοστών που διέσωσε ο εγγονός του Δ. Ι. Πικιώνης. Αποσπάσματα από κείμενα του Πικιώνη διαβάζει η ηθοποιός ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ.
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ, Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ, Μοντάζ: ΤΑΚΗΣ ΓΟΡΓΟΡΙΝΗΣ, Ηχοληψία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Βοηθός Σκηνοθέτη: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ, Βοηθός Οπερατέρ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΑΛΗΣ, Αφήγηση: ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, Παραγωγοί: ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Εργαστήρια εικόνας και ήχου: CINETIC, ERT S.A. 2010-2011
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:51:36
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: 02:ΕΓΧΡΩΜΗ
Τελευταία Ενημέρωση
23/08/2018