ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ-Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ‘50
0000153205
Σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα το χώρο στον κινηματογράφο. Έλληνες σκηνοθέτες μας “ξεναγούν” στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκαν οι ταινίες τους ανιχνεύοντας τη σχέση τους με τον συγκεκριμένο χώρο. Η εκπομπή αυτή της σειράς «Τοπία της Σιωπής» ανιχνεύει τη σχέση του σκηνοθέτη ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ με την πόλη της Αθήνας μέσα από την προσωπική του αφήγηση και με βασικό άξονα τις ταινίες του «Μαγική Πόλη» (1954) και «Ο Δράκος» (1956), ταινίες-ορόσημα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.
Πλήρης Τεκμηρίωση
Χρονολογία Παραγωγής
2011
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα το χώρο στον κινηματογράφο. Έλληνες σκηνοθέτες μας “ξεναγούν” στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκαν οι ταινίες τους ανιχνεύοντας τη σχέση τους με τον συγκεκριμένο χώρο. Η εκπομπή αυτή της σειράς «Τοπία της Σιωπής» ανιχνεύει τη σχέση του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου με την πόλη της Αθήνας μέσα από την προσωπική του αφήγηση και με βασικό άξονα τις ταινίες του «Μαγική Πόλη» (1954) και «Ο Δράκος» (1956), ταινίες-ορόσημα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.
Περιγραφή Περιεχομένου
Θέμα της εκπομπής «Τοπία της Σιωπής», ο χώρος στον κινηματογράφο. Το επεισόδιο αυτό ανιχνεύει τη σχέση του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου με την πόλη της Αθήνας μέσα από την προσωπική του αφήγηση και με βασικό άξονα τις ταινίες του «Μαγική Πόλη» (1954) και «Ο Δράκος» (1956), ταινίες-ορόσημα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, περιγράφει τα βιώματά του στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου καθώς και στη φτώχεια της δεκαετίας του ’50 που αποτύπωσε στις ταινίες του. Γίνεται λόγος για τις γειτονιές που τον συγκίνησαν και στάθηκαν αφορμή στο γύρισμα των ταινιών του, όπως ο χώρος του υποκόσμου στην περιοχή της Ομόνοιας και η συνοικία με τα χαμόσπιτα των Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι. Η μικρή παραγκούπολη αποτέλεσε το σκηνικό του στην ταινία «Μαγική Πόλη» ταινία που επιπλέον σηματοδοτεί την καλλιτεχνική συνύπαρξη του Νίκου Κούνδουρου με τον Μάνο Χατζιδάκι. Στη συνέχεια, ο δημιουργός σχολιάζει την ταινία του «Ο Δράκος», μιλώντας για την ιδέα της ταινίας και την εικόνα της Ελλάδας που εκπροσωπεί. Παράλληλα, ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος μιλάει για τα φτωχικά νεορεαλιστικά σκηνικά των δυο ταινιών και μας μεταφέρει στις συνθήκες των γυρισμάτων και στην ατμόσφαιρα της εποχής. Ο φακός της κάμερας περιηγείται στις γειτονιές που γυρίστηκαν οι ταινίες και ο θεατής παρακολουθεί τις αλλαγές 55 χρόνια μετά.
Τέλος, ο Νίκος Κούνδουρος αναφέρεται στο πώς διαχειρίστηκε την Αθήνα στα έργα του και εξηγεί γιατί δεν ασχολήθηκε με τον χώρο της Αθήνας στις επόμενες ταινίες του. Προσδιορίζοντας την ουσία της τέχνης του αναφέρει: «Κινηματογράφος σημαίνει να καταλύσεις την αλήθεια, να την συντρίψεις, να την αγνοήσεις και να στήσεις μια δικιά σου αλήθεια. Αυτό είναι όλη σημασία κι όλη η δόξα του κινηματογράφου. Αυτό κάνω κατά κόρον».
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ, Διεύθυνση παραγωγής: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Μουσική τίτλων: ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗΣ Μοντάζ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ Φωτογραφία: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ Παραγωγός: ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Παραγωγή: ΕΡΤ ΨΗΦΙΑΚΗ Εκτέλεση παραγωγής: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:51:45
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: 02:ΕΓΧΡΩΜΗ
Τελευταία Ενημέρωση
15/02/2018