Επεισόδιο:023
0000000638
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1931-1993.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000000638
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Επεισόδιο:023
Χρονολογία Παραγωγής
1983
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1931-1993.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στο χρονικό διάστημα 1931-1933, που καλύπτει το 23ο επεισόδιο της σειράς «Πανόραμα του αιώνα», γίνεται αναφορά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και διεθνώς, και στην τεταμένη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην ΕΛΛΑΔΑ του 1932. Η μορφή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ με διαδοχικές διακυβερνήσεις της χώρας κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική σκηνή. Κυβερνήσεις σχημάτισαν ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (26 Μαΐου-5 Ιουνίου 1932), μετά την παραίτηση ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, και δύο φορές ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ, η πρώτη από 4 Νοεμβρίου 1932 ως 16 Απριλίου 1933, και η δεύτερη από 10 Μαρτίου 1933. Το κίνημα ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ξεσπά στις 6 Μαρτίου 1933, ενώ υπό τον ΤΣΑΛΔΑΡΗ υπουργοποιούνται οι δυσαρεστημένοι από τη μη αξιοποίησή τους από τη βενιζελική παράταξη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ. Το 1933 πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ και εγκαινιάζει τις παραστάσεις του το Εθνικό Θέατρο. Στη διεθνή πολιτική σκηνή παρακολουθούμε την οικονομική αλλά και πολιτική κρίση στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ, την άνοδο του ΧΙΤΛΕΡ (HITLER) στην εξουσία, τη νίκη του ΡΟΥΖΒΕΛΤ (ROOSEVELT) στις εκλογές των ΗΠΑ, τα βιομηχανικά επιτεύγματα της ΕΣΣΔ και την Ολυμπιάδα του 1932 στο ΛΟΣ ΑΤΖΕΛΕΣ.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:48:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Η ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».
00:00:50:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για την κρίση που επικρατεί στις ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ μετά το 1929. Τα συσσίτια προσπαθούν να συντηρήσουν τον αριθμό των ανέργων. Μαζικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και απεργίες. Ασπρόμαυρα πλάνα με ουρές ανθρώπων στα συσσίτια.
00:01:23:00
Ο αφηγητής αναφέρει πως η οικονομική χρεοκοπία του νέου κόσμου επηρέασε και την ΕΥΡΩΠΗ. Όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, για να βγουν μαζί με τους εργάτες στους δρόμους. Ασπρόμαυρα πλάνα από διαδηλώσεις, συμπλοκές και κινητοποιήσεις.
00:01:55:00
Ασπρόμαυρα πλάνα με εργαζόμενους στους δρόμους. Ο αφηγητής αναφέρει πως στην ΕΛΛΑΔΑ του 1932 ένας στους δύο εργαζόμενους είναι άνεργος. Οι απεργίες διαδέχονται η μία την άλλη και καταλήγουν σε γενικευμένες συγκρούσεις με την Αστυνομία. Απεργούν ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Το κράτος προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα με τη δραστηριότητα των φιλόπτωχων ταμείων. Ασπρόμαυρα πλάνα με συμπλοκές εργαζομένων με την Αστυνομία. Ασπρόμαυρα πλάνα από συσσίτια.
00:02:55:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στις σεισμικές δονήσεις που συγκλόνισαν τη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Περιγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε. Οι τραυματίες μεταφέρονταν στην ΚΑΒΑΛΑ και στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πλάνα με σπίτια να καταρρέουν από τον σεισμό και τραυματίες να μεταφέρονται.
00:03:22:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για τον απολογισμό του αστυνομικού δελτίου και αναφέρεται στην εκτέλεση δύο θανατοποινιτών που έπνιξαν έναν 20χρονο ταξιτζή. Πλάνα από τον τόπο των εκτελέσεων.
00:03:50:00
Πλάνα από το κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ, από την Εθνική Βιβλιοθήκη, από τον ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ταινία του ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ «Κοινωνική Σαπίλα». Συνεχίζει, λέγοντας πως η κινηματογραφική μηχανή και ο φωτογραφικός φακός καταγράφουν τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής, αντικατοπτρίζοντας την καθημερινή ζωή. Πλάνα με ανθρώπους στους δρόμους που καταγράφει η φωτογραφική μηχανή.
00:05:12:00
Ο αφηγητής μας τοποθετεί χρονικά στον Μάρτιο του 1932, λέγοντας πως ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ προτείνει συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και σχηματισμό Οικουμενικής Κυβέρνησης. Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ αρνείται και έτσι αναθερμαίνεται το πνεύμα του διχασμού, που αποσπά το λαϊκό ενδιαφέρον από τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα. Παρακολουθούμε πλάνα με τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ, καθώς και αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, που σχολιάζουν το γεγονός.
00:05:36:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ αναγκάστηκε να άρει την ισοτιμία της δραχμής και την 1η Μαΐου 1932 η ΕΛΛΑΔΑ κηρύσσει χρεοστάσιο. Φόβοι για κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επιχειρούνται έκτακτα μέτρα, όπως η υποχρεωτική μετατροπή σε δραχμές των καταθέσεων σε συνάλλαγμα. Πλάνα από το εσωτερικό και εξωτερικό χώρο τραπεζών.
00:06:05:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ»
00:06:06:00
Παρακολουθούμε πλάνα από το χρονικό των αποκαλυπτηρίων του «μνημείου του αφανούς στρατιώτου», στις 25 Μαρτίου 1932. Η κυβέρνηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, ενώ ο υπουργός Στρατιωτικών ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Ο αφηγητής συνεχίζει, σχολιάζοντας πως τα τρέχοντα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τελετές και εγκαίνια. Κάνει λόγο για τις ενέργειες του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, οι οποίες στρέφουν τα βέλη όλων εναντίον του και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα νομοσχέδια «περί διώξεως του Τύπου», που προώθησε η κυβέρνησή του. Στις 21 Μαΐου 1932 η κυβέρνηση ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ παραιτείται και η κυβέρνηση ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ αναλαμβάνει την εξουσία και προωθεί το νομοσχέδιο «περί κοινωνικών ασφαλίσεων». Η κυβέρνηση ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ παραιτείται και η νέα κυβέρνηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ προκηρύσσει εκλογές για τις 25 Σεπτεμβρίου 1932. Πλάνα κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο. Αποκόμματα εφημερίδων.
00:07:26:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ. ΑΝΤΙΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ».
00:07:27:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε στον χώρο της αεροπορίας, στην κυβέρνηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (1928-1932). Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ήταν ο πρώτος Υπουργός Αεροπορίας, όταν συστάθηκε το σώμα το 1929. Μεταθέσεις, μετατάξεις, αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μαρτυρούν τη γενικότερη αναταραχή στο στράτευμα. Πλάνα του υπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΖΑΪΜΗ. Πλάνα από το σώμα της Αεροπορίας.
00:08:12:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
00:08:14:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην οικονομική κρίση της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Οι απεργίες είναι καθημερινό φαινόμενο, η αύξηση της φορολογίας και οι περικοπές στους μισθούς και στα επιδόματα ανεργίας προκαλούν την αντίδραση των εργαζομένων. Οι συνέπειες της πολιτικής και κοινωνικής διαίρεσης καθιστούν τη συμβίωση σχεδόν αδύνατη. Επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί δίνουν την εικόνα μιας χώρας που συμβιώνει ήδη με τη βία. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνα εγκαταλειμμένων εργοστασίων, καθώς και σκηνές διαπληκτισμού στους δρόμους. Ο αφηγητής συνεχίζει, λέγοντας πως οι επανειλημμένες προσφυγές στις κάλπες δεν οδηγούν σε καμιά βιώσιμη πολιτική λύση. Κάνει λόγο για τη Δημοκρατία της ΒΑΪΜΑΡΗΣ, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές. Διάφορα πλάνα από την προεκλογική εκστρατεία. Η ενότητα στην εργατική τάξη είναι πια αδιανόητη. Ο ΧΙΤΛΕΡ (HITLER) υπόσχεται να απαλλάξει τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ από την πολυτέλεια των 33 κομμάτων. Πλάνα από τις περιοδείες του ΧΙΤΛΕΡ να αγορεύει μπροστά στον γερμανικό λαό. Επίσης, γίνεται λόγος για την εκλογική πελατεία του ΧΙΤΛΕΡ, τους σοσιαλδημοκράτες και τους εθνικοσοσιαλιστές. Διάφορα πλάνα από τις εκλογές και την καταμέτρηση των ψήφων.
00:12:15:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΕΚΛΟΓΕΣ. Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ».
00:12:16:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στα γεγονότα μετά τη σύντομη κυβέρνηση ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και στην πιθανή εκλογική αποτυχία του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, που στάθηκε αφορμή να χάσει την ψυχραιμία του. Η απειλή εμφύλιου πολέμου οξύνει το μένος της αντιπολίτευσης. Πλάνα με τον λαό στους δρόμους, καθώς και αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στα γεγονότα της εποχής. Οι λαϊκοί με τον ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ αρνούνται να αναγνωρίσουν το δημοκρατικό πολίτευμα και καταφέρονται εναντίον των βενιζελικών. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1932 δεν δίνουν καθαρή νίκη σε κανένα μεγάλο κόμμα και στις 4 Νοεμβρίου 1932 ορκίστηκε κυβέρνηση στενού συνασπισμού υπό τον ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ, με την ανοχή των Φιλελευθέρων, και αφού πρώτα ο ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ δήλωσε ότι αποδέχεται το δημοκρατικό πολίτευμα. Παρακολουθούμε αντίστοιχα πλάνα. Το πιο ανησυχητικό ήταν όμως η υπουργοποίηση των ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ (υπουργός Ναυτικών και προσωρινά Αεροπορίας) και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ (υπουργός Στρατιωτικών), που προσχώρησαν στο αντιβενιζελικό στρατόπεδο δυσαρεστημένοι από τη μη αξιοποίησή τους.
00:13:27:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΗΠΑ. Ο ΡΟΥΖΒΕΛΤ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ».
00:13:29:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στον ΦΡΑΓΚΛΙΝΟ ΡΟΥΖΒΕΛΤ (FRANKLIN ROOSEVELT). Κάνει λόγο για τον χαρακτήρα του και τις φιλοδοξίες του. Διάφορα πλάνα με τον ΡΟΥΖΒΕΛΤ. Οι ρεπουμπλικάνοι με τον ΧΟΥΒΕΡ (HOOVER) οργανώνουν ογκώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Οι ψηφοφόροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ΡΟΥΖΒΕΛΤ. Ο ΧΟΥΒΕΡ παραδίδει την εξουσία στον νικητή των εκλογών μπροστά στον Λευκό Οίκο. Παρακολουθούμε αντίστοιχα πλάνα.
00:14:33:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ».
00:14:36:00
Ο αφηγητής αναφέρει πως οι δραστηριότητες των ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ στις ένοπλες δυνάμεις προκαλούν φόβους στους Φιλελευθέρους. Οι Φιλελεύθεροι πείθουν τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των υπουργών Εσωτερικών (ΜΕΤΑΞΑΣ) και Στρατιωτικών (ΚΟΝΔΥΛΗΣ) και να εξαναγκάσει την κυβέρνηση του ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ να παραιτηθεί. Πλάνα με τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ.
00:15:06:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «Ο ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».
00:15:09:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 1933 ο ΧΙΤΛΕΡ γίνεται Καγκελάριος. Κάνει λόγο για τον ενθουσιασμό των εθνικοσοσιαλιστών προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εθνική επανάσταση. Οι εθνικιστές θεωρούν ότι ελέγχουν την κατάσταση, μπορούν να επιβάλλουν τάξη και ασφάλεια και να βρουν τη λύση στο πρόβλημα των πολεμικών επανορθώσεων και του επανεξοπλισμού του στρατού. Επιχειρούν την ανατροπή του καθεστώτος της ΒΑΪΜΑΡΗΣ. Διάφορα πλάνα από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.
00:16:23:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «Ο ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ».
00:16:26:00
Πλάνα με προσωπογραφίες του ΧΙΤΛΕΡ και αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στο πρόσωπό του. Ο αφηγητής κάνει λόγο για το πώς αντιμετωπίζει ο ελληνικός Τύπος τον νέο ηγέτη της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: άλλοι με ενθουσιασμό και άλλοι με σκεπτικισμό.
00:17:13:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1933. ΚΙΝΗΜΑ!»
00:17:16:00
Ο αφηγητής αναφέρει πως στις εκλογές της 6ης Μαρτίου 1933 πλειοψήφησε η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις (Λαϊκό Κόμμα). Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, μετά την ήττα των Φιλελευθέρων, κατέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών. Στρατός και αστυνομία διέλυσαν μετά από αιματηρές συγκρούσεις τον κόσμο που διαμαρτύρονταν κατά του πραξικοπήματος. Παρακολουθούμε αντίστοιχα πλάνα από τις συγκρούσεις. Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ το ίδιο βράδυ εγκαταλείπει το Υπουργείο και ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ μεσολαβεί για την επιστροφή στην ομαλότητα, υπό την πίεση του στρατού. Στο διάστημα 6-10 Μαρτίου 1933 είχε αναλάβει η προσωρινή κυβέρνηση ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΟΘΩΜΑΙΟΥ.
00:18:04:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «10 ΜΑΡΤΙΟΥ 1933. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ»
00:18:06:00
Ο αφηγητής αναφέρει πως η Κυβέρνηση της Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως υπό τον ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας, στις 10 Μαρτίου 1933. Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει οπαδούς της μοναρχικής παλινόρθωσης, αντιμοναρχικούς, αλλά και μετριοπαθείς. Η εκλογική νίκη του Λαϊκού Κόμματος δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας ανάμεσα στους βασιλόφρονες και τον έκπτωτο Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟ. Το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι οι βενιζελικοί αξιωματικοί που ευθύνονταν για το κίνημα του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ στις 6 Μαρτίου 1933. Διάφορα πλάνα από παρελάσεις και κατάθεση στεφάνων από την πολιτική ηγεσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΖΑΪΜΗ.
00:19:37:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ».
00:19:40:00
Πλάνα με στρατιωτικές παρελάσεις. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τους στρατιωτικούς, λέγοντας πως αντιμετώπιζαν τη σταδιοδρομία τους ως μέσο βιοπορισμού. Η πολιτειακή κρίση καθιστά τους αξιωματικούς εγγυητές του πολιτεύματος, ενώ η εξασφάλιση προαγωγής ή επιβίωσης μέσα στο στράτευμα τους εμπλέκει σε κομματικές διαμάχες.
00:20:20:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΣΙΚΑΓΟ. ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΪΑ».
00:20:23:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για τη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο κρεάτων στο ΣΙΚΑΓΟ. Οι ζημιές περιορίστηκαν στις αποθήκες και δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Στο ΣΙΚΑΓΟ η ανάφλεξη ήταν τυχαία και δεν εντοπίστηκαν εμπρηστές. Παρακολουθούμε πλάνα από την πυρκαγιά.
00:20:54:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ».
00:20:57:00
Πλάνα του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ) να καίγεται. Ο αφηγητής αναφέρεται στη φωτιά που ξέσπασε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, λέγοντας πως η κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη για τον εμπρησμό στους κομμουνιστές. Κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και ειρηνιστές συλλαμβάνονται από τα τάγματα εφόδου, τα οποία έχουν αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ο ΧΙΤΛΕΡ δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Με τον νόμο «περί εξουσιοδοτήσεως» παραχωρείται η νομοθετική εξουσία στην κυβέρνηση του ΧΙΤΛΕΡ, ο οποίος διακηρύσσει τις φιλικές του διαθέσεις απέναντι στη ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. Παράλληλα, παρακολουθούμε διάφορα πλάνα από τους κεντρικούς δρόμους της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ με οπαδούς του ΧΙΤΛΕΡ, καθώς και πλάνα από το Γερμανικό Κοινοβούλιο να συνεδριάζει.
00:23:17:00
Μακέτα-κάρτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΕΣΣΔ. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΡΕΚΟΡ!»
00:23:19:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στον μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό της ΕΥΡΩΠΗΣ και στο πενταετές/τετραετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Τονίζει πως οι μεγάλοι νικητές ήταν τα εκατομμύρια των εργατών και οι νέοι εθελοντές, που για τέσσερα χρόνια συναγωνίστηκαν μεταξύ τους. Στην Κόκκινη Πλατεία, ο ρωσικός λαός και η ηγεσία του κόμματος με επικεφαλής τον ΣΤΑΛΙΝ (STALIN) γιορτάζουν τη μεγάλη επιτυχία. Διάφορα πλάνα από εργοτάξια με εργαζομένους. Πλάνα από τον εορτασμό στην Κόκκινη Πλατεία.
00:24:26:00
Μακέτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ»
00:24:28:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για την τουρκική φρουρά που δεν αποφάσιζε να εγκαταλείψει την Ακρόπολη. Μετά την κήρυξη της ελληνικής ανεξαρτησίας και ως τις 31 Μαρτίου 1833, ο ιμάμης εξακολουθούσε να προσεύχεται στον Αλλάχ από το τζαμί του Παρθενώνα. Τον Απρίλιο του 1833 εγκαθίσταται βαυαρική φρουρά υπό τον υπολοχαγό ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΝΕΖΕΡ. Ο χώρος μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μνημείο και η αρχαιολογική δραστηριότητα υπήρξε έντονη. Παρακολουθούμε πίνακες, γκραβούρες και πλάνα από την Ακρόπολη και την ΑΘΗΝΑ της εποχής.
00:25:13:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για τον εορτασμό της 1ης εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της ΑΘΗΝΑΣ, στις 15 Απριλίου του 1933, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί, καθώς και μέλη της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ, μέλη της Γερουσίας και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ. Παρακολουθούμε πλάνα από τον εορτασμό.
00:26:01:00
Ο αφηγητής αναφέρει πως δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τα αποκαλυπτήρια του «μνημείου του αφανούς στρατιώτη» (25 Μαρτίου 1932) και γίνεται χώρος επίσημων τελετών. Διάφορα πλάνα τελετών από τους ΑΧΕΠΑΝΣ μπροστά στο μνημείο.
00:26:35:00
Μακέτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΝΕΑ».
00:26:37:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι στις 19 Μαρτίου 1932 εγκαινιάζει τις παραστάσεις του το Εθνικό Θέατρο. Κάνει λόγο για την παράσταση «Αγαμέμνονας» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ, με πρωταγωνιστή τον ΑΙΜΙΛΙΟ ΒΕΑΚΗ και σκηνοθέτη τον ΦΩΤΟ ΠΟΛΙΤΗ. Ο ΦΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ έδωσε έμφαση τόσο στο κλασικό ευρωπαϊκό ρεπερτόριο όσο και στην ελληνική παράδοση. Οι δύο κορυφαίες πρωταγωνίστριες της εποχής, η ΚΥΒΕΛΗ και η ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, αρνήθηκαν να ενταχθούν στους κόλπους του Εθνικού Θεάτρου. Το Εθνικό Θέατρο συστάθηκε τελικά ως Οργανισμός, μετά από πολλές καθυστερήσεις από τον Μάιο του 1930, με τη συνδρομή του υπουργού Παιδείας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνα από τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Εθνικού Θεάτρου, αφίσες και προγράμματα παραστάσεων, καθώς και φωτογραφικό υλικό από θεατρικές παραστάσεις.
00:27:52:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για τον ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ διαβάζοντας την αναγγελία θανάτου του. Ήταν το ένατο παιδί του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΒΑΦΗ και της ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ. Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1863 στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Προσελήφθη στην υπηρεσία αρδεύσεων, ωστόσο ως επάγγελμα δήλωνε ποιητής. Η πρώτη επίσημη παρουσίασή του στα ελληνικά γράμματα έγινε από τον ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ στα 1903. Από τον Ιούνιο του 1932 η κατάσταση της υγείας του ποιητή χειροτερεύει ραγδαία και δεν μπορεί πλέον να μιλήσει. Πέθανε το 1933, στις 29 Απριλίου-ημέρα των γενεθλίων του-σε ηλικία 70 ετών. Παρακολουθούμε προσωπογραφίες του, την ταυτότητά του, εξώφυλλα βιβλίων του και χειρόγραφα ποιήματά του. Πλάνο με το τελευταίο χειρόγραφο σημείωμά του σε ένα χαρτί από τσιγάρα.
00:29:25:00
Μακέτα με τον τίτλο της ενότητας: «ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ»
00:29:27:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι στις 23 και 24 Απριλίου 1932 έγιναν στο Δημοτικό Στάδιο της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ φιλικοί αγώνες στίβου μεταξύ ΑΙΓΥΠΤΟΥ και ΕΛΛΑΔΑΣ. Κάνει λόγο και για τα άλλα αθλήματα που διεξήχθησαν και ποιοι ήταν οι νικητές. Στα τελικά αποτελέσματα 114 σημεία κέρδισε η ΕΛΛΑΔΑ και 83 η ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Παρακολουθούμε πλάνα από τους αθλητικούς αγώνες.
00:30:31:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι η ελληνική εθνική ομάδα που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ δεν κατάφερε να διακριθεί. Οι Ιάπωνες κολυμβητές στάθηκαν οι μεγάλοι αντίπαλοι των Αμερικανών. Οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν κυρίως στα κορίτσια τους, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην κολύμβηση και στα αγωνίσματα του στίβου. Στο ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, η Ολυμπιακή Ιδέα έγινε αντικείμενο όχι μόνο πολιτικής αλλά και εμπορικής εκμετάλλευσης. Πλάνα από τους αθλητικούς αγώνες.
00:31:40:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΕΡΤ & TV JOURNAL
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΛΕΝΑ ΧΟΪΔΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ
Βοηθοί Σκηνοθέτες:
ΕΛΕΝΗ ΑΣΒΕΣΤΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
ΕΚΤΩΡ ΜΠΙΝΙΚΟΣ
Σενάριο:
ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ
Ιστορικός Σύμβουλος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Κείμενα:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΖΟΥΛΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΑΣΒΕΣΤΑ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ
ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΣΠΗΛΙΑΔΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΑΡΑ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ειδικοί συνεργάτες:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΗΣ
HAGEN FLEISCHER
Βοηθοί Ερευνητές:
ΤΙΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΒΑΛΙΑ ΖΩΤΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ
Αφήγηση:
ΣΠΥΡΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΟΚΟΣ
Γλωσσική επιμέλεια:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΗΣ
Μουσική επιμέλεια:
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΛΗ-ΑΛΕΞΙΟΥ
Μουσική Σήματος:
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Φωτογράφοι:
ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΓΩΝΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Μοντάζ:
ΑΡΙΣΤ. ΚΑΡΥΔΗΣ-ΦΟΥΚΣ
Επιμέλεια Ήχων:
ΓΙΤΣΑ ΒΑΛΜΑ
Ηχοληψία-Μιξάζ:
ΝΙΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΙΚΗ ΣΚΟΡΔΑΡΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
Τρυκέζα:
ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΣΣΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΤΗΣ
Τρυκ τίτλων:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ
Επιμέλεια Εικόνας:
ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
Εργαστήρια Εικόνας:
ΕΡΤ-2
SKLAVIS STUDIO
ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΛΛΑΣ
Τεχνικοί Εργαστηρίων:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
ΦΑΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΤΗΣ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ
Κοπή Νεγκατίφ:
ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ
Επιμέλεια Προβολής:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
Τελεσινέ:
ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΓΑΛΑΚΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΖΑΪΜΑΚΗΣ
Ευχαριστίες:
ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ που βοήθησε υλικά και ηθικά για να γίνει η πρώτη καταγραφή του αρχειακού υλικού σε 22 κινηματογραφικά αρχεία του Εξωτερικού
ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕIΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ που πρόσφερε το αρχείο της στην ΕΡΤ για να πραγματοποιηθεί η σειρά «Πανόραμα του Αιώνα»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΜΑΝΟ ΧΑΡΙΤΑΤΟ
ΠΑΥΛΟ ΖΑΝΝΑ
ΑΚΥΛΑ ΜΗΛΑ
ΝΙΚΟ ΤΕΡΖΑΚΗ
ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ
ΣΠΥΡΟ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΘΑΝΑΣΗ ΝΕΤΑ
ΜΑΡΟΥΛΑ ΚΛΙΑΦΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ
ΚΩΣΤΗ ΣΚΑΛΙΟΡΑ
ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΣΤΙΑ
ΓΙΩΡΓΟ ΦΙΛΗ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΩΝ
CINETIC-«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ»
GAUMONT PATHE RARIS
IMPERIAL WAR MUSEUM
GAUMONT GRAPHIC-LONDON
GAUMONT BRITISH NEWS
PARAMOUNT-LONDON
BRITISH MOVIETONEWS
PATHΕ-LONDON
BRITISH FILM INSTITUTE
NATIONAL ARCHIVES WASHINGTON
AMERICAN MUSEUM OF IMMIGRATION
BUNDESARCHIV-B. R. D.
DEUTSCHES INSTITUT GOETHE
DANMARKS RADIO TELEVISION
MAKEDONIJA KINOTEKA SKOPJE
ECRA-PHOTO CINEMA VIDEO DES ARMEES
SONEXPORTFILM
Το «Πανόραμα του Αιώνα» αφιερώνεται στους πρωτοπόρους οπερατέρ επικαίρων:
Αδελφούς ΜΑΝΑΚΗ
Αδελφούς ΓΑΖΙΑΔΗ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:33:33:01
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009