ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
0000004738
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο αυτοπαρουσιάζεται ο ποιητής, στιχουργός και συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004738
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
1986
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο αυτοπαρουσιάζεται ο ποιητής, στιχουργός και συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το επεισόδιο της εκπομπής «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» αφιερωμένο στον ποιητή-στιχουργό και συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ξεκινάει με τις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή του Μεταξουργείου, όπου μεγάλωσε. Εξηγεί πώς οδηγήθηκε στην ενασχόλησή του με την ποίηση και τη θεατρική συγγραφή ενώ μιλάει για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Κατοχής και τη μεγάλη τους επιρροή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των ανθρώπων της γενιάς του. Προσδιορίζει τα στοιχεία της μεταπολεμικής ποιητικής και πεζογραφικής γενιάς στην οποία ανήκει, μιλώντας ταυτόχρονα για το έργο του. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην καλλιτεχνική του παραγωγή και στις συνεργασίες του στο χώρο του τραγουδιού. Τέλος, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ καταθέτει την προσωπική του άποψη για τα κίνητρα παραγωγής της τέχνης, στον τομέα του τραγουδιού, της ποίησης και της πεζογραφίας και προτρέπει τους νέους δημιουργούς για τη στροφή του ενδιαφέροντός τους στην αναζήτηση των βιωμάτων του ελληνικού λαού και στην ανακάλυψη-αποκατάσταση της εθνικής ταυτότητας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό και ακούγονται τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος.
Τίτλος έναρξης «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ».
00:00:32:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να περπατά ανάμεσα σε ράγες του τραμ στην ΑΘΗΝΑ. Ακούγεται το τραγούδι «Ο ΜΕΤΟΙΚΟΣ».
00:01:17:00
Πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να περπατά στην περιοχή του ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ. Κοντοστέκεται μπροστά σε μισογκρεμισμένα σπίτια.
00:02:13:00
Πλάνα στο εσωτερικό ενός καφενείου στην περιοχή του ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ. Εκεί βρίσκεται ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ και μιλά για τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή και στις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί.
00:03:14:00
Τίτλοι έναρξης. Ακούγεται το τραγούδι: «ΒΡΑΧΟ ΒΡΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ».
00:03:43:00
Πλάνα στις ερειπωμένες μονοκατοικίες της οδού ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ στο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ. Από κάποιο στενό εμφανίζεται ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Παραθέτει στοιχεία της βιογραφίας του, που τα συνδέει με τη χρονική στιγμή της γέννησής του, κοντά στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.
00:04:28:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ πλάι σε σιδερένιο τραπεζάκι καφενείου. Μιλά για τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τις γενιές των παιδιών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο ανθρώπινος πόνος ήταν αναπόσπαστο στοιχείο εκείνων των συνθηκών.
00:05:49:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ μιλάει για τους πρόσφυγες και για τα φτωχικά σπίτια στα οποία έμεναν. Από αυτούς έμαθε το να αγαπάει και πώς παράγεται ο κοινωνικός πόνος.
00:06:33:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο της Παιδείας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Ο ίδιος πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο, γιατί το πρωί έπρεπε να δουλεύει. Δούλευε σε βιβλιοπωλείο, καθώς η αγάπη του για τα βιβλία ήταν πολύ μεγάλη. Όταν αυτό έκλεινε, παρέμενε εκεί, για να διαβάζει βιβλία. Παράλληλα, βλέπουμε και ασπρόμαυρη φωτογραφία του, όταν ήταν παιδί.
00:08:19:00
Πλάνο σε εσωτερικό χώρο με τον Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Συνεχίζει να μιλά για την αγάπη του προς τα βιβλία, η οποία συνεχώς αυξάνεται. Για το λόγο αυτό δίνει τέτοιο βάρος στην ελληνική παιδεία.
00:08:42:00
Το πλάνο σε εξωτερικό χώρο, όπου βρίσκεται ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Αφηγείται περιστατικό, όταν βρισκόταν στο σπίτι φίλου του και ανακάλυψε μια «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ» ποιημάτων. Επισημαίνει ότι αγνοούσε το γεγονός ότι ο όρος ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ αφορούσε, εκτός από τα φυτά και τα άνθη, και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Αυτές ήταν τα ποιήματα, που τόσο αγαπούσε.
00:09:48:00
Ο καλλιτέχνης περιπλανιέται σε δρόμους της πόλης ενώ μιλάει για τη συμπάθειά του στο πρόσωπο του ποιητή ΜΑΛΑΚΑΣΗ. Παράλληλα, διαβάζει ποίημα που αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις και τις δυσκολίες τους.
00:10:27:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ στο γραφείο του αναλύει τις σκέψεις του για την ποίηση, τα βιβλία και την αξία τους στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Αναφέρεται στους καλλιτέχνες και στο ρόλο τους. Μιλάει για την ανταλλαγή των ιδεών που πραγματοποιείται ανάμεσά τους και για το πόσο πολύ διαβάζουν.
00:12:49:00
Το πλάνο στον ίδιο χώρο καθώς ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ μιλάει για την Κατοχή, την οποία χαρακτηρίζει «σκληρό σχολείο». Περιγράφει τις δύσκολες μέρες και επικεντρώνεται στο ρόλο των καλλιτεχνών της γενιάς του που αναγκάστηκαν να πολεμούν για την ελευθερία της πατρίδας τους. Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο κλίμα, οι πνευματικοί άνθρωποι δεν έπαψαν να έχουν τις δικές τους ανησυχίες και τα ερωτήματα. Αναρωτιούνταν για όσα συμβαίνουν στον κόσμο.
00:14:49:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ μιλάει για τη γενιά του, την οποία αποκαλεί μεταπολεμική. Οι καλλιτέχνες αυτής της περιόδου επηρεάστηκαν από τα ξένα ρεύματα και έδωσαν περισσότερη σημασία στον αισθητικό τομέα παρά στο δραματικό.
00:15:51:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ διαβάζει στίχους ποιήματος που αναφέρονται στη μεταπολεμική ποιητική γενιά. Αυτή έμεινε πιστή στο στοιχείο της εποπτείας. Πολέμησε και ταλαιπωρήθηκε από τις δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν πτοήθηκε. Προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες καλλιτεχνών, που είναι τοποθετημένες στο γραφείο του.
00:17:17:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ μιλάει για το χώρο του θεάτρου και το γεγονός ότι περιέχει έντονο το στοιχείο της σύγκρουσης. Ο ίδιος αγαπάει το θέατρο, γι αυτό και μπήκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ασχολήθηκε με κλασικούς και μοντέρνους συγγραφείς. Παράλληλα, έγραψε και θεατρικές παραστάσεις. Μερικά από αυτά τα έργα είναι: ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΓΩΝΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΚΙΡΚΗ ΕΛΒΙΡΑ, Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, Ο ΑΙΓΙΣΤΟΣ. Βλέπουμε πλάνα από παραστάσεις.
00:19:49:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ διαβάζει απόσπασμα από το θεατρικό έργο «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΚΙΡΚΗ». Παρακολουθούμε τους διαλόγους των κεντρικών προσώπων και ηρώων.
00:20:22:00
Συνεχίζεται η αναφορά του στο θέατρο. Όλες οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις αποτυπώνονται στις θεατρικές παραστάσεις και αφήνουν το δικό τους στίγμα.
00:21:16:00
Πλάνα σε στιγμιότυπα από διάφορες δικές του θεατρικές παραστάσεις και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ίδιου και ηθοποιών. Σε εξωτερικό χώρο διακρίνεται επιγραφή: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΗΝΗ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ Η ΚΙΡΚΗ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ».
00:21:35:00
Πλάνο στον Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ στο γραφείο του. Μιλάει για την ενασχόλησή του με τη συγγραφή και το μυθιστόρημά του «ΤΟ ΓΟΥΠΑΤΟ». Η μετάβασή του από την ποίηση στη συγγραφή σήμαινε για αυτόν το πέρασμα από τον υποστατικό χρόνο στον ιστορικό. Η ποίηση είναι η ανάλυση της υπόστασης με την υπέρβαση, ενώ η μυθιστοριογραφία είναι η ανάλυση του ιστορικού χρόνου και του ήθους.
00:23:19:00
Η αναφορά του στην πεζογραφία συνεχίζεται. Τονίζει ότι τα σημαντικά γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου ενέπνευσαν πολλούς συγγραφείς. Η φροϋδική φάση της πεζογραφίας είχε περάσει και είχε ξεκινήσει η ενασχόλησή της με τους αγώνες επιβίωσης των πατριωτών.
00:24:35:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ αναφέρεται στο δικό του συγγραφικό έργο. Τον ενδιέφερε ο εσωτερικός κόσμος των ανθρώπων, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να επιβιώσουν. Βέβαια, τονίζει ότι κριτής όλης της προσπάθειάς του είναι το κοινό που τελικά θα αξιολογήσει το έργο του.
00:25:17:00
Εναλλαγή πλάνων σε εξώφυλλα μυθιστορημάτων που έγραψε ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Διακρίνονται οι τίτλοι τους: «Ο ΓΥΨΟΣ», «ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ», «ΤΟ ΑΤΕΛΙΕ», «ΤΟ ΓΚΙΣΕ» ενώ ακούγεται τραγούδι με τη ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ.
00:25:55:00
Το πλάνο επιστρέφει στο γραφείο του Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Τον βλέπουμε να κρατάει σημειώσεις ενώ ακούγεται τραγούδι με τη ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ.
00:26:36:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ αναφέρεται σε ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής του, την ενασχόλησή του με το τραγούδι. Σημειώνει ότι έχει κάνει 400 με 500 τραγούδια και ότι έχει συνεργαστεί με ταλαντούχους δημιουργούς.
00:26:56:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ παραθέτει σημαντικά ονόματα καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκε. Μερικά από αυτά: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΛΟΪΖΟΣ, ΖΑΜΠΕΤΑΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ και πολλοί άλλοι. Παράλληλα, βλέπουμε και φωτογραφίες από τις συνεργασίες του και εξώφυλλα δίσκων στους οποίους συμμετείχε.
00:28:08:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ σε εσωτερικό χώρο καταθέτει τις αναμνήσεις του από τη συνεργασία του με τονΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Αναφέρει ότι η αγάπη του κοινού για το τραγούδι μεγάλωνε μέρα με τη μέρα.
00:28:50:00
Πλάνο σε εξώφυλλο του δίσκου «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ» στον οποίο συνεργάστηκε με τον ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ. Μιλάει για τη συνεργασία τους και την απήχηση του συγκεκριμένου δίσκου στο κοινό.
00:29:09:00
Το πλάνο στον Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Αναλύει τις απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στο σημερινό τραγούδι. Μιλάει για την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την ποιότητα των τραγουδιών, τα οποία χαρακτηρίζει επίπεδα. Για το λόγο αυτό και ο ίδιος έχει αποσυρθεί, αν και φίλοι και γνωστοί τού ζητούν να ασχοληθεί και πάλι με τη μουσική.
00:30:52:00
Πλάνα σε εξώφυλλα δίσκων στους οποίους έχει συμμετοχή ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Φωτογραφίες του με γνωστούς καλλιτέχνες ενώ ακούγεται το τραγούδι: «ΓΩΝΙΑ-ΓΩΝΙΑ».
00:32:03:00
Το πλάνο βρίσκεται στο εσωτερικό του σπιτιού του καλλιτέχνη ενώ συνεχίζει να ακούγεται το τραγούδι:«ΓΩΝΙΑ-ΓΩΝΙΑ».
00:32:28:00
Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ καταθέτει τους προβληματισμούς για την τέχνη και τους νέους ανθρώπους. Αναρωτιέται πού βαδίζουν και αγωνιά για το μέλλον τους. Στη συνέχεια, ο προβληματισμός του επικεντρώνεται στο θέμα της ποίησης. Θεωρεί ότι αυτή επηρεάστηκε από διάφορα ευρωπαϊκά κινήματα, αλλά στις μέρες μας δε γράφονται αξιόλογα ποιήματα. Και αυτό, γιατί οι νέοι δημιουργοί δεν κατέχουν την ελληνική γλώσσα και δεν την χειρίζονται σωστά. Όταν ασχοληθούν σε βάθος με αυτή, τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά.
00:35:25:00
Έπειτα, αναφέρεται στην πεζογραφία και στην κρίση που γνωρίζει στις μέρες μας. Προτείνει στους νέους πεζογράφους να ασχοληθούν με ό, τι πέρασε ο λαός μας και με αυτό τον τρόπο να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν.
00:36:05:00
Πλάνα από εξώφυλλα συλλογής των ποιημάτων ενώ ακούγεται και απόσπασμα κάποιου από αυτά, που αναφέρεται στο νησί της ΥΔΡΑΣ.
00:36:24:00
Πλάνα στο γραφείο του καλλιτέχνη και στο σπίτι του. Παράλληλα, ακούγεται και τραγούδι.
00:38:16:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, βιογραφία, ποίηση, πεζογραφία, μεταπολεμική γενιά, τραγούδι, στιχουργοί
Αναφορές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ποιητής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, θεατρικός συγγραφέας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, πεζογράφος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, στιχουργός
«ΤΟ ΓΟΥΠΑΤΟ», μυθιστόρημα
«ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΚΙΡΚΗ», θεατρικό έργο
«Ο ΜΕΤΟΙΚΟΣ», τραγούδι
«ΓΩΝΙΑ-ΓΩΝΙΑ», τραγούδι
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΑΘΗΝΑ, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Παραγωγός:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΔΗΣ
Ηχοληψία:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μίξη Ήχου:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Βοηθοί οπερατέρ:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΛΟΝΤΑΚΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΡΙΤΖΙΔΑΚΗΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οικονομικός Σύμβουλος:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Εργαστήρια:
Εικόνας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΟΥ
Ήχου: ERA Α.Ε – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ε.Π.Ε
Αρνητικού: Α. ΠΑΓΑΝΟΥ
Φωτοστοιχειοθεσίας: ΟΣΤΡΑΚΟ
Εταλονάζ Εικόνας:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ
Συντονιστής Παραγωγής:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΤΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
ΕΡΤ-2 1986
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:38:35:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009