ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
0000004654
Σειρά ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στην ελληνική ζωγραφική. Το συγκεκριμένο επεισόδιο επικεντρώνεται στη μεταβυζαντινή τέχνη.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000004654
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1990
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
09/03/1990
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στην ελληνική ζωγραφική. Το συγκεκριμένο επεισόδιο επικεντρώνεται στη μεταβυζαντινή τέχνη.
Περιγραφή Περιεχομένου
Πρόκειται για ντοκιμαντέρ, στα πλαίσια της σειράς ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, το οποίο ασχολείται με τους αγιογράφους και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν στο έργο τους κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Ο ακαδημαϊκός ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ παραθέτει ιστορικές πληροφορίες για τα χρόνια που ακολούθησαν την άλωση της Πόλης και την εξάπλωση της τουρκικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε κάποιους αγιογράφους, οι οποίοι αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συναδέλφους τους της εποχής εκείνης. Όλη η εκπομπή είναι γεμάτη από πλάνα αγιογραφιών σε εκκλησίες και μοναστήρια, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι καλλιτεχνικές τάσεις και τα ρεύματα που σημειώθηκαν στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Τίτλοι αρχής. Εναλλάσσονται πλάνα από ζωγραφικούς πίνακες.
00:01:46:00
Εναλλασσόμενα πλάνα από τοιχογραφίες με θρησκευτικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, μιλάει για τη μεταβυζαντινή ελληνική τέχνη και πώς εκείνη διαμορφώθηκε μετά την επέλαση των Τούρκων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
00:04:38:00
Ο επίκουρος καθηγητής της ιστορίας της τέχνης ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ, ρωτάει τον ακαδημαϊκό ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ για τους πρώτους μεταβυζαντινούς αγιογράφους. Η συζήτηση κινείται γύρω από τους ζωγράφους που έδρασαν στη ΚΡΗΤΗ τον 15ο αιώνα, οι οποίοι και εισήγαγαν νέα εικονογραφικά θέματα. Σαν παράδειγμα παρουσιάζεται ο αγιογράφος ΘΕΟΦΑΝΗΣ, ο οποίος κλήθηκε να αγιογραφήσει ένα μοναστήρι στα ΜΕΤΕΩΡΑ. Πλάνα από τις τοιχογραφίες αυτού του μοναστηριού.
00:08:11:00
Ο επίκουρος καθηγητής της ιστορίας της τέχνης ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ, ρωτάει τον ακαδημαϊκό ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ για άλλα παραδείγματα αγιογράφων εκτός της περιοχής της ΚΡΗΤΗΣ. Αναφέρεται ένα εργαστήριο από την περιοχή της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, το οποίο έδρασε ανάμεσα στα έτη 1482-1600 και του οποίου κυριότερο έργο είναι εκείνο στην εκκλησία της ΜΟΝΗΣ ΒΑΡΛΑΑΜ. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τον αγιογράφο ΦΡΑΓΚΟ ΚΑΤΕΛΑΝΟ, ο οποίος έδρασε τον 16ο αιώνα. Έργα του βρίσκονται στη ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ.
00:11:48:00
Ο επίκουρος καθηγητής της ιστορίας της τέχνης ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ, ρωτάει τον ακαδημαϊκό ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ για το παράδειγμα του αγιογράφου ΘΕΟΦΑΝΗ, του οποίου και αποτελεί τον μοναδικό ερευνητή. Μιλάει για την περίοδο που ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ δραστηριοποιείται στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Την περίοδο εκείνη καταφεύγει σε μια μοναστική αντίληψη της τέχνης, ενώ ελαττώνει πολύ τα ιταλογενή στοιχεία. Γίνεται λόγος για τη μεγάλη γκάμα εικονογραφικών θεμάτων που χρησιμοποιεί ο αγιογράφος. Πλάνα από τις τοιχογραφίες του.
00:14:52:00
Ο ακαδημαϊκός ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ μιλάει για τον αγιογράφο ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ, ο οποίος ζωγράφιζε φορητές εικόνες και ο οποίος εισήγαγε νέα θέματα στην εικονογραφία. Πλάνα από αγιογραφίες του.
00:16:58:00
Ο ακαδημαϊκός ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ μιλάει για τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΛΩΤΣΑ, αγιογράφο από τη ΚΡΗΤΗ. Πλάνα από αγιογραφίες.
00:18:05:00
Ο ακαδημαϊκός ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ μιλάει για τον ΔΟΜΙΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ από τη ΚΡΗΤΗ. Πλάνα από αγιογραφίες.
00:19:10:00
Ο ακαδημαϊκός ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ μιλάει για τις δύο τάσεις που δημιούργησαν δύο Κρητικοί αγιογράφοι, ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΖΑΝΕΣ και ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ. Πλάνα από αγιογραφίες.
00:22:17:00
Ο ακαδημαϊκός ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ μιλάει για τον αγιογράφο ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΡΚΟΥ, ο οποίος έδρασε κυρίως στην ΑΤΤΙΚΗ τον 18ο αιώνα και ο οποίος είχε μία τάση επιστροφής σε παλαιότερες τεχνοτροπίες. Πλάνα από αγιογραφίες.
00:24:44:00
Ο επίκουρος καθηγητής της ιστορίας της τέχνης ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ, ευχαριστεί τον ακαδημαϊκό ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και κάνει τον επίλογο της εκπομπής.
00:25:46:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ
Σκηνοθέτης:
ΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΕΛΗΣ
Μουσικός επιμελητής:
ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΠΑΝΙΔΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΜΑΣ
Μοντέρ:
ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ
Υπεύθυνη παραγωγής:
ΑΝΝΑ ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΟΥΛΑ ΚΡΑΝΙΩΤΟΥ
Βίντεο-ήχος:
ΠΗΤΕΡ ΟΚΟΝΟΡ
Τεχνικός προϊστάμενος:
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ
Τεχνική επεξεργασία:
TELEVISUAL CENTER
Ευχαριστίες:
ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ
ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:26:09:16
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
13/11/2009