Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
0000020067
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000020067
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1993
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Εκπομπή-αφιέρωμα στις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν παράνομα την περίοδο της Κατοχής. Δημοσιογράφοι μιλούν στις «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» για τη συμβολή του παράνομου Τύπου στον απελευθερωτικό αγώνα, τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι διανομείς και όσοι συνεργάζονταν στην έκδοση των εφημερίδων. Περιγράφουν τα έντυπα που κυκλοφορούσαν και κάνουν μνεία σε προσωπικότητες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανύψωση του ηθικού του ελληνικού λαού με την τυπογραφική τους δράση, καθώς και στην πορεία της μεταπολεμικής δημοσιογραφίας.
Τίτλοι αρχής.
00:00:55:00
Πλάνα από παράνομο τυπογραφείο της οδού ΣΚΡΑ στην ΚΑΛΛΙΘΕΑ, που λειτουργούσε κατά την περίοδο της Κατοχής. Ο αφηγητής περιγράφει το χώρο και αναφέρει τις παράνομες αντιστασιακές εφημερίδες που τυπώνονταν, «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» και «ΟΔΗΓΗΤΗΣ».
00:02:41:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ (δημοσιογράφος) καθισμένος στο γραφείο του περιγράφει τον τρόπο ζωής του τυπογράφου, προκειμένου να μην κινεί υποψίες, και ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ (δημοσιογράφος) εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα τυπογραφεία τα χρόνια της Κατοχής. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ διηγείται την ιστορία του τυπογραφείου της ΕΠΟΝ στη περιοχή του ΓΚΥΖΗ.
00:05:15:00
Πλάνα από την Αθήνα κατά τη γερμανική κατοχή. Ο αφηγητής μιλάει για το αδούλωτο φρόνημα του ελληνικού λαού και τη σθεναρή αντίσταση στη γερμανική κατοχή. Επίσης, αναφέρεται στην έλλειψη επικοινωνίας και ενημέρωσης, εφόσον όλα τα μέσα ελέγχονταν από τους Γερμανούς. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ αναφέρεται στις εφημερίδες εκείνης της εποχής και στη συμβολή του παράνομου Τύπου και των παραγόντων που είχαν αναλάβει την έκδοση και τη διανομή των εντύπων.
00:08:11:00
Πλάνα από εφημερίδες που κυκλοφορούσαν την περίοδο της Κατοχής. Ο αφηγητής μιλάει για τη συμβολή των αντιστασιακών εντύπων στην ανύψωση του ηθικού του λαού και τη συνεισφορά του κάθε πολίτη σε αυτή την προσπάθεια. Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ (ηθοποιός) με φόντο ένα χαρακτικό αναφέρεται στη δική της τυπογραφική δράση. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ κάνει λόγο για την ανάγκη αντίστασης του λαού, η οποία τον ώθησε να τυπώσει παράνομα έντυπα.
00:11:44:00
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΡΕΡ (δημοσιογράφος) καθισμένος στο γραφείο του μιλάει για τη συμβολή του παράνομου Τύπου στον αντιστασιακό αγώνα των Ελλήνων. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ αναφέρεται στην ανάγκη επιβίωσης του ελληνικού λαού και στην ενθάρρυνσή του από τον παράνομο Τύπο. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ μιλάει για την πλειάδα των τίτλων του παράνομου Τύπου και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι διανομείς. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ αναφέρει τα έντυπα με τα οποία συνεργάστηκε. Πλάνο με παράνομα έντυπα της εποχής. Ο αφηγητής επισημαίνει ότι τα περισσότερα από τα έντυπα αυτά ανήκαν σε αριστερές αντιστασιακές οργανώσεις.
00:15:24:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και τον παράνομο χαρακτήρα του, που διατηρήθηκε για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο. Πλάνα από πρωτοσέλιδα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Στη συνέχεια, κάνει λόγο για την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», όργανο του ΕΑΜ, τη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ» και τη «ΝΕΑ ΖΩΗ» του ΕΔΕΣ και κλείνει με τη «ΔΟΞΑ», όργανο του ΠΕΑΝ. Παρεμβάλλονται πλάνα με τα προαναφερόμενα έντυπα.
00:16:48:00
O ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ αναφέρεται στις παράνομες εφημερίδες που κυκλοφορούσαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός από την Αθήνα και στους δημοσιογράφους που έγραφαν σε αυτές. Κάνει μνεία στους ΤΣΟΠΑΝΟΠΟΥΛΟ, ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ, ΟΡΦΑΝΙΔΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΡΕΡ μιλάει για την έκδοση της εφημερίδας «ΡΟΥΜΕΛΗ», όργανο του ΕΑΜ της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ήταν υπεύθυνος. Φωτογραφίες από το τυπογραφείο όπου εκδιδόταν η «ΡΟΥΜΕΛΗ». Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ (δημοσιογράφος) αναφέρεται στα παράνομα έντυπα της εποχής, τα οποία αφιέρωναν και ένα μέρος της ύλης τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Προβάλλεται φωτογραφία με ομάδα δημοσιογράφων στα βουνά. Ξεχωρίζουν ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ, ο ΣΟΛΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ και ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ. Ο αφηγητής περιγράφει την εξελικτική πορεία του παράνομου Τύπου στην Κατοχή. Πλάνα από παράνομα έντυπα. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ μιλάει για την εξέλιξη αυτή και τη σημαντική συνδρομή των καλλιτεχνών και των λογοτεχνών σε αυτή την προσπάθεια.
00:22:25:00
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ περιγράφει το έντυπο που εξέδωσε στα Γερμανικά μαζί με τη γυναίκα του. Αναφέρεται ο τίτλος, που στα ελληνικά μεταφράζεται «ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ». Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΡΕΡ κάνει λόγο για τη βράβευση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» στο Λονδίνο το 1943. Πλάνα από πολεμικές συγκρούσεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα που συνοδεύονται από περιγραφή του αφηγητή. Πλάνα από την ανατίναξη της γέφυρας του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ.
00:25:42:00
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ αναφέρεται στην έκδοση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ» που αποσκοπούσε στην κοινοποίηση της ανατίναξης της γέφυρας του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ. Πλάνα από την εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ». Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ επισημαίνει την αποκλειστικότητα της είδησης στη δική του εφημερίδα. Ο αφηγητής δίνει πληροφορίες για τον «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ» και για τον εκδότη του, ΗΡΑΚΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ. Παρεμβάλλεται φωτογραφία του σε νεαρή ηλικία. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ αναφέρεται σε δημοσιογραφική επιτυχία που σημείωσε η εφημερίδα το Φεβρουάριο του 1944. Πλάνα με παράνομα έντυπα της εποχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στον ηρωισμό και τη φιλοπατρία των ανθρώπων, επώνυμων και ανώνυμων, που συνέβαλαν στην έκδοση παράνομων αντιστασιακών εντύπων.
00:28:54:00
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΡΕΡ αναφέρεται στους κινδύνους που ήταν εκτεθειμένοι όλοι όσοι ασχολούνταν με τον παράνομο Τύπο. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ μιλάει για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν, κυρίως οι διανομείς του παράνομου Τύπου. Περιγράφει περιστατικό με μπλόκο που έγινε στην περιοχή του Σταδίου.
00:31:14:00
Πλάνο με παράνομες εφημερίδες της εποχής. Αναφορά του αφηγητή στον αγωνιστή ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ (παρεμβάλλεται φωτογραφία). Η ΛΙΛΗ ΛΙΤΙΝΑ μιλάει για την προσωπικότητα και τη δράση του αδελφού της, καθώς και για τις εφημερίδες που εξέδιδε, τη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ» και τη «ΝΕΑ ΖΩΗ». Η ΛΙΛΗ ΛΙΤΙΝΑ περιγράφει τα βιώματά της. Πλάνα από την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ». Ο αφηγητής μιλάει για το ύφος της εφημερίδας και για τον ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ. Στη συνέχεια, διαβάζει το ποίημα «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», που είχε δημοσιευτεί στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας.
00:33:51:00
Η ΛΙΛΗ ΛΙΤΙΝΑ, αδελφή του ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ, μιλάει για το χαρακτήρα του αδελφού της. Πλάνο από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή της ΝΕΑΠΟΛΗΣ. Η ΛΙΛΗ ΛΙΤΙΝΑ αναφέρεται στη μύησή της στην Αντίσταση και στους κινδύνους που αντιμετώπιζε. Αναφέρεται στη συνδρομή του ΡΟΖΕ ΜΙΛΛΙΕΞ, Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην ΑΘΗΝΑ, στον αντιστασιακό αγώνα των Ελλήνων. Μιλάει για τον ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΓΡΗΓΟΥΡΑ, ο οποίος ήταν διανομέας του παράνομου Τύπου σε διάφορα σημεία της ΑΘΗΝΑΣ.
00:37:32:00
Ο αφηγητής διαβάζει υπόμνημα εφημερίδας της εποχής που αποσκοπεί στην αφύπνιση του ελληνικού λαού. Πλάνο από την περιοχή «ΑΕΡΗΔΕΣ» στην Πλάκα. Αναφορά στη δολοφονία του ΜΗΤΣΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, συνεργάτη του ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ. Φωτογραφία του ΜΗΤΣΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ». Η ΛΙΛΗ ΛΙΤΙΝΑ μιλάει για τη δολοφονία του ΜΗΤΣΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και τη σύλληψη του αδερφού της από τα ΕΣ-ΕΣ. Φωτογραφία του σπιτιού της οικογένειας ΛΙΤΙΝΑ. Ο αφηγητής μιλάει για τη σύλληψη και την καταδίκη του ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ. Η ΛΙΛΗ ΛΙΤΙΝΑ μιλάει για το ηθικό των ανθρώπων που κρατούνταν στο ΧΑΪΔΑΡΙ και για την εκτέλεση του αδερφού της. Παρεμβάλλεται φωτογραφία και χειρόγραφο του ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ. Η ΛΙΛΗ ΛΙΤΙΝΑ περιγράφει την επόμενη ημέρα από την εκτέλεση του αδερφού της και αναφέρεται στις δημοσιεύσεις της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ». Ο αφηγητής κάνει λόγο για την προσφορά του ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΤΙΝΑ στον αντιστασιακό αγώνα. .
00:42:36:00
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΡΕΡ αναφέρεται στους ανθρώπους που στελέχωσαν τον παράνομο Τύπο, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ αναφέρεται στη μεταπολεμική δημοσιογραφία, που τροφοδοτήθηκε με ανθρώπους που είχαν δουλέψει για την Αντίσταση. Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στις γυναίκες δημοσιογράφους, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ. Τέλος, κάνει λόγο για το χρέος του κάθε αντιστασιακού δημοσιογράφου να υπηρετεί, ακόμα και σήμερα, με την πένα του τις αξίες που υποστήριξε αποφασιστικά στον αντιστασιακό αγώνα. Πλάνο σε διάφορα παράνομα έντυπα της κατοχής καθώς ακούγεται απόσπασμα από τη μουσική σύνθεση του ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ «Σονάτα του σεληνόφωτος».
00:44:53:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Post production:
Μ. ΜΟΔΙΑΝΟΣ ΕΠΕ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Σενάριο:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Έρευνα-Επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΑΣ
Αφηγητής:
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
Ρεπορτάζ:
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗ
Μοντάζ:
Σ. ΜΑΥΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ηχοληψία:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:45:25:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009