Είναι γνωστοί οι δεσμοί της Μελίνας Μερκούρη με την Κύπρο. Από τις πρώτες επισκέψεις της στο νησί καταγράφονται η άφιξη της στην Κύπρο μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, η συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και οι επισκέψεις της σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1975 επισκέπτεται εκ νέου την μεγαλόνησο, για να ηγηθεί της Πορείας προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στο ολοκληρωμένο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του ΡΙΚ Δημήτρη Αντρέου καταγράφεται η άφιξη στην Κύπρο της πολυπληθέστερης ξένης αντιπροσωπείας, η οποία φθάνει στο νησί για να πάρει μέρος στην Πορεία γυναικών προς την Αμμόχωστο. Ταυτόχρονες πορείες πραγματοποιούνται και σε πολλές πρωτεύουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλώσεις γυναικών, μεταξύ των οποίων η Σύλβα Ακρίτα, σύζυγος του γνωστού Κύπριου λογοτέχνη και πολιτικού Λουκή Ακρίτα, καθώς και η Μελίνα Μερκούρη.

Το ρεπορτάζ, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα, απροσπέλαστο υλικό. Ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ψηφιακός Ηρόδοτος», το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη 1750 ντοκουμέντων, ανέκδοτα στην πλειοψηφία τους, τα οποία αφορούν την περίοδο του Πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μπορείτε να δείτε το υλικό εδώ: http://portal.digital-herodotus.eu/?page_id=674

Παραγωγή: ΡΙΚ 1975. Διάρκεια 22΄ 12΄΄.

Η ανάρτηση του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.