Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και το Αρχείο της ΕΡΤ στα πλαίσια των εκδηλώσεων της επετείου παρουσιάζει μια σειρά αφιερωμάτων με το γενικότερο τίτλο “Μνήμες Προσφύγων”. Αποσπάσματα από σημαντικές μαρτυρίες προσφύγων που ζούσαν στη Μικρά Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα, βιώσαν τις φρικαλεότητες της καταστροφής και τις δυσκολίες της εγκατάστασης στην Ελλάδα καθώς και υλικό μοναδικής σημασίας από το πλούσιο φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχείο της ΕΡΤ. Οι πολύ σημαντικές προφορικές μαρτυρίες παραχωρήθηκαν στα πλαίσια διάφορων εκπομπών της ΕΡΤ από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές του 2000.

Η τρίτη ανθολογία μαρτυριών περιστρέφεται γύρω από την άφιξη του ελληνικού στρατού στην Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919.

Ο βετεράνος της Μικρασιατικής Εκστρατείας Κωνσταντίνος Πολίτης θυμάται τη μέρα που έφτασε στην Σμύρνη ως εθελοντής στρατιώτης και με συγκίνηση περιγράφει την θερμή υποδοχή που επιφύλασσαν στον ελληνικό στρατό οι Έλληνες της πόλης, ’Εκπομπές που αγάπησα’’ παραγωγής 1993, του Φρέντυ Γερμανού όπου αξιοποιεί υλικό από την παλαιότερη εκπομπή του «Πορτραίτου της Πέμπτης» παραγωγής 1976-77.

Η Γραμματική Καζαντζίδη ανασύρει μνήμες από το πώς προετοίμασαν εκείνη και τους συμμαθητές της οι δάσκαλοι για να υποδεχθούν τους Έλληνες στρατιώτες. ”Παρασκήνιο’’, παραγωγής 2003, σκηνοθεσία Καλλιόπη Λεγάκη.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου περιγράφει την ανυπομονησία και τον υπέρμετρο ενθουσιασμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας για την άφιξη των Ελλήνων στρατιωτών στην ιδιαίτερη πατρίδα της τα Βουρλά. «Σαν παραμύθι», παραγωγής 1999, σε σενάριο-σκηνοθεσία Νίκος Παπαθανασίου.

Πρόσφυγες από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Σμύρνης θυμούνται την άφιξη του ελληνικού στρατού σε πόλεις και χωριά όπως η Μενεμένη, τα Μουδανιά, η Λάμψακος, η Τροία και αλλού. ‘’Το Ρίζωμα’’, παραγωγής 1990, σενάριο-έρευνα-σκηνοθεσία Άρης Καραϊσκάκης.

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δύο αποσπάσματα από αφιερώματα του  Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αρχικά, από την εκπομπή ”55 Χρόνια από την Καταστροφή”, παραγωγής 1977, σε παρουσίαση-επιμέλεια της Μαριάννας Κορομηλά. Σε αυτό μια πρόσφυγας μοιράζεται τις αναμνήσεις της από την άφιξη του ελληνικού στρατού στην Σμύρνη.

Ακόμη, από την εκπομπή ”Μνήμες από τη Μικρά Ασία-65 χρόνια από την Καταστροφή”, παραγωγής 1987, η πρόσφυγας Αρετή Μιχαηλίδου μιλά για το χωριό της, τη Γιοζγάτη Μικράς Ασίας και περιγράφει την καθημερινότητα της ελληνικής κοινότητας εκεί έως το 1922, την περίοδο που πήραν τον πατέρα της στον οθωμανικό στρατό αλλά και την σφαγή των Αρμενίων. 

Φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ και την Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας σχετικά με την προέλαση του ελληνικού στρατού στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και σκηνές από την καθημερινότητα των στρατιωτών.