1. Τι περιλαμβάνει το Αρχείο της ΕΡΤ;
Οπτικοακουστικά αρχεία ανεκτίμητης αξίας που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοναδικό εθνικό πλούτο τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού, φωτογραφικού και έντυπου υλικού που αποτελεί περίπου το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδος.

2. Στην ιστοσελίδα έχει τοποθετηθεί όλο το αρχείο της ΕΡΤ;
Όχι. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι υπάρχει στην ιστοσελίδα είτε μέσω της μηχανής αναζήτησης είτε διαβάζοντας την ενότητα Αρχεία ΕΡΤ

3. Πού βρίσκεται συγκεντρωμένο το αρχείο της ΕΡΤ;
Στον Μόνιμο Αρχειακό Χώρο. Σε μία διεθνών προδιαγραφών αρχειοθήκη χωρητικότητας 1.200 τ.μ. που στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής

4. Γιατί δεν υπάρχουν αρκετά αρχεία από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ;
Δυστυχώς, στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης δεν υπήρχε εμπεδωμένη η ευθύνη της διατήρησης αρχείου. Επίσης, στη διάρκεια των ετών που πέρασαν ένα τμήμα, λόγω παλαιών τεχνολογιών δεν μπορεί να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί. Μετά το 1978, όμως ξεκίνησε σταδιακά η συστηματική διατήρηση του αρχείου από την ΕΡΤ.

5. Πώς διασφαλίζεται ότι το οπτικοακουστικό υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της ΕΡΤ;
Με τον Κανονισμό Πωλήσεων και με το σύστημα διαχείρισης που διαθέτουμε είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί υλικό χωρίς την άδεια της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νομικές διώξεις κατά νομικών ή φυσικών προσώπων που χρησιμοποιούν υλικό χωρίς την άδειά της. Είναι πλέον υποχρεωτική η αναφορά της πηγής κατά τη χρήση αρχειακού υλικού και το σημαντικότερο είναι πως το υλικό που παραχωρεί η ΕΡΤ προορίζεται μόνο για συγκεκριμένη χρήση που ορίζει ο κανονισμός.

6. Τι υπηρεσίες προσφέρει το Κέντρο Ψηφιακής Τεκμηρίωσης στο Aρχείο της ΕΡΤ;
To Κέντρο Ψηφιακής Τεκμηρίωσης λειτουργεί για την αποκατάσταση, την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση, την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και ανάδειξη του Αρχείου της ΕΡΤ.

7. Τι είναι η ψηφιακή αποκατάσταση;
Ψηφιακή αποκατάσταση είναι η επεξεργασία που υφίσταται οποιοδήποτε πρωτότυπο αρχειακό υλικό (φιλμ, ταινία, φωτογραφία) προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές που έχει εμφανίσει.

8. Με τι κριτήρια επιλέγεται το υλικό που ψηφιοποιείται;
Τα βασικά κριτήρια επιλογής του υλικού είναι η παλαιότητά του, η ιστορική του αξία και ο κίνδυνος που διατρέχει να «χαθεί».

9. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διάσωση του Αρχείου της ΕΡΤ και η ανάδειξή του μέσα από ένα διαδικτυακό κόμβο;
Η διάσωση του Αρχείου της ΕΡΤ διασφαλίζει τη διαχρονική του αξία, ενώ η ανάδειξή του μέσω διαδικτύου επιτρέπει την πρόσβαση του κοινού σε ένα πολιτιστικό θησαυρό που μπορεί να αξιοποιήσει για έρευνα, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.

10. Σε ποιά ηλεκτρονική μορφή έχει διασωθεί το Αρχείο της ΕΡΤ και σε ποια μορφή παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο;
Υλικό σε μορφή φιλμ και βίντεο ψηφιοποιείται σε μορφή αρχείων RAW DV με κωδικοποίηση DVCPRO 25 ή 50 Mbps, ανάλογα με το πρωτότυπο. Το υλικό κωδικοποιείται και παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο σε χαμηλότερη ανάλυση με τη μορφή αρχείων Flash Video με κωδικοποίηση Sorenson Spark (Η.263).
Το Φωτογραφικό υλικό, ψηφιοποιείται σε μορφή αρχείων TIFF υψηλής ανάλυσης. Το υλικό κωδικοποιείται και παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο σε χαμηλότερη ανάλυση με τη μορφή αρχείων JPEG.
Eγγραφα (παρτιτούρες, χειρόγραφα) ψηφιοποιούνται σε υψηλή ανάλυση σε μορφή αρχείων PDF. Το υλικό κωδικοποιείται και παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο σε χαμηλότερη ανάλυση με τη μορφή αρχείων PDF.

11. Τι προγράμματα θα πρέπει να έχει ο υπολογιστής μου για να διαβάσω ή να παρακολουθήσω τα αρχεία;
Για θέαση βίντεο πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στο Η/Υ σας το πρόγραμμα Adobe Flash Player.
Για θέαση εγγράφων πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στο Η/Υ σας το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader.
Γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο προσφέρει άμεση θέαση του περιεχομένου και καλύτερη διαδραστική εμπειρία

12. Τι είναι το streaming media;
Με τον όρο streaming media αναφερόμαστε στη μέθοδο που προβάλλεται υλικό σε μορφή βίντεο μέσω Διαδικτύου.
Με τη χρήση της τεχνολογίας streaming δε χρειάζεται να περιμένετε να «κατέβει» στον Η/Υ σας όλο το ψηφιακό αρχείο, για να ξεκινήσετε να το προβάλλετε.
Επίσης, μπορείτε να μετακινείστε άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο του βίντεο θέλετε.
Για την προβολή των βίντεο του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ που βρίσκονται διαθέσιμα στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή.
Τη μέθοδο αυτή εκμεταλλεύεται επίσης και η μηχανή αναζήτησης των αρχείων. Ετσι, οι χρήστες οδηγούνται για θέαση σε μικρά και συγκεκριμένα αποσπάσματα αντί να χρειάζεται να παρακολουθήσουν ένα μεγάλης διάρκειας βίντεο, για να βρούν αυτό που τους ενδιαφέρει.

13. Μπορώ να αποθηκεύσω στον Η/Υ μου ένα αρχείο;
Η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, δεν επιτρέπει την αντιγραφή ή αποθήκευση του περιεχομένου. H συγκεκριμένη ιστοσελίδα σας προσφέρει ουσιαστικά τη δυνατότητα ενημέρωσης και θέασης των έργων που περιλαμβάνει.

14. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μέρος του αρχείου για εμπορικούς σκοπούς;
Όχι.

15. Θα εμπλουτίζεται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας με νέο ψηφιακό υλικό;
Ναι, με τη πρόοδο των εργασιών της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης.

16. Τελικά, θα ψηφιοποιηθεί όλο το Αρχείο της ΕΡΤ;
Στόχος μας είναι σταδιακά και μέσα στα επόμενα χρόνια να ψηφιοποιηθεί όλο το Αρχείο της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ωστόσο θα χρειαστούν ακόμη 5 με 7 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης.

17. Πώς μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τα Αρχεία της ΕΡΤ;
Μέσα από την αναζήτηση μπορείτε να δείτε όλες τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο αρχείο, καθώς και αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου τους.

18. Γιατί κάποια Θέματα του Αρχείου Ειδήσεων Τηλεόρασης είναι βωβά;
Αυτό συμβαίνει σε θέματα που δε διασώζεται ο ήχος.

19. Γιατί σε κάποια Θέματα του Αρχείου Ειδήσεων Τηλεόρασης των δεκαετιών 1960, 1970 ένα μέρος τους έχει ήχο είτε έχουν μόνο το φυσικό ήχο;
Τεχνικοί λόγοι υπαγόρευαν να μοντάρεται μέρος του φίλμ ως βωβό, ώστε στο σημείο αυτό ο παρουσιαστής των Ειδήσεων να εκφωνεί το αντίστοιχο θέμα. Δυστυχώς, δε διασώζεται το αντίστοιχο σπικάζ.