Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μεταξύ 14ης και 17ης Νοέμβριου του 1973, γεγονότα που σηματοδότησαν μια μαζική αντιδικτατορική διαμαρτυρία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατεστάλη βίαια από τη χούντα των συνταγματαρχών με την επίθεση του στρατού και της αστυνομίας και την είσοδο του άρματος στο χώρο του Πολυτεχνείου, τις δολοφονίες, τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις και βασανισμούς φοιτητών και πολιτών και την επιβολή στρατιωτικού νόμου για τη χώρα. Όμως το μήνυμα του Πολυτεχνείου, η συμμετοχή και η θυσία των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί κλόνισε συθέμελα το δικτατορικό καθεστώς και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ενώ το ίδιο το γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση αντιδικτατορικής δράσης.
Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της επετείου για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παρουσιάζει μια σειρά από αφιερώματα με το γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο, 1973-2023».
Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπές της ΕΡΤ και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τη δεκαετία του 2000 με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών μορφών των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν, καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχειακό υλικό από τους θησαυρούς του Αρχείου της ΕΡΤ.

Τηλεοπτικό Αρχείο

Επετειακά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου, ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και αυτών που τα κατέγραψαν, όπως οι «Αφιέρωμα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πολυτεχνείου» (1984), «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα» (1994), «Ρεπόρτερς» (1983) «Ημέρες Πολυτεχνείου με το φακό των ξένων Και Ελλήνων Οπερατέρ» (1978), «Τ΄άλλα Πολυτεχνεία» (1982).

Ραδιοφωνικό Αρχείο

Ακούστε μοναδικά ηχητικά τεκμήρια από το Ραδιοφωνικό αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όπως: Μαρτυρίες εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής γύρω από το Πολυτεχνείο για το πώς έζησαν τα γεγονότα, τον Γιάννη Ρίτσο να διαβάζει το έργο του «Ημερολόγια μιας εβδομάδας του Πολυτεχνείου», το διάγγελμα του δικτάτορα Παπαδόπουλου με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου για τη χώρα στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Φωτογραφικό Αρχείο

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από το φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ όπως την κατέγραψε με τον φακό του ο φωτορεπόρτερ του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείο Associated Press Αριστοτέλης Σαρρηκώστας. Περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από τις τρεις μέρες της κατάληψης του Πολυτεχνείου, από τις διαδηλώσεις των φοιτητών, από το βράδυ της εισβολής του τανκ και της επιβολής του στρατιωτικού νόμου καθώς και από τις δυο πρώτες επετείους.