Ντοκιμαντέρ που έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αναφέρεται στην συμμετοχή Κυπρίων εθελοντών στον αγώνα κατά του Φασισμού.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, διήρκεσε έξη χρόνια και κόστισε την ζωή σε πέραν των πενήντα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Με κύριους συμμάχους τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία και Σοβιετική Ένωση), η προσπάθεια για γερμανική παντοκρατορία κατέρρευσε και η δημοκρατία επανήλθε στην Ευρώπη. Η Κύπρος εκείνη την περίοδο ήταν αποικία του Βρετανικού Στέμματος, αλλά δεν μπορούσε να παραμείνει αμέτοχη. Η κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα της Κύπρου για ένωση, έριξε στην μάχη τους Κυπρίους στο πλευρό των Βρετανών, με την ελπίδα η Αποικιακή Δύναμη να τούς επέτρεπε να ικανοποιήσουν τον στόχο της προσάρτησης της νήσου στην ευρύτερη Ελληνική επικράτεια μετά το πέρας του πολέμου.

Στο ντοκιμαντέρ πλούσιο αρχειακό υλικό επενδύει συνεντεύξεις ανθρώπων που έλαβαν μέρος στον πόλεμο και έζησαν τα γεγονότα από κοντά.

Σκηνοθεσία: ΝΕΑΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Έτος Παραγωγής: 1989

Διάρκεια: 00.40.43.05

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.